Baie

Mic ghid care să te ajute să alegi cada de baie perfectă

    Cada de baie perfectă există și tu o poți avea. Dacă a venit vremea să renovezi baia și nu știi exact ce cadă să alegi, nu te apuca încă de demolat, ci ia în considerare câteva informații utile, astfel încât să iei cea mai bună și potrivită decizie pentru tine.

    Am stat de vorbă cu Adrian-Valentin Tone, manager general la producătorul de căzi de baie din acril Belform, pentru a vedea care sunt cele mai potrivite căzi pentru băile mari sau mici, care sunt cele mai potrivite materiale, dar și trendurile din 2021 în acest domeniu.

    Cada de baie este elementul care îți aduce aminte că ai nevoie de puțină relaxare la finalul unei zile agitate și te îndeamnă să te pui pe primul loc, chiar și pentru câteva minute. Baia este un spațiu intim, iar alegerea unei căzi potrivite nu este doar un task pentru a completa renovarea, ci o necesitate pentru trup și suflet.

     Relaxarea e mai ușoară într-o cadă de baie perfectă

    Relaxarea e mai ușoară într-o cadă de baie perfectă

    Cum să alegi cada de baie în funcție de spațiu

    Atunci când alegi cada ține și de dimensiunea spațiului în care urmează să o integrezi, și de dimensiunea căzii. Așa cum explică și Adrian, chiar dacă îți dorești o cadă de baie mare și extravagantă, cu mult spațiu interior, este posibil să nu duci la împlinire visul, deoarece spațiul disponibil din încăpere nu este suficient să o cuprindă. Evident, într-o baie mică se potrivește o cadă mică sau o cădiță de duș cu cabină, în timp ce un spațiu generos este mult mai ofertant cu opțiunile.

    Pasul următor este legat de design. Aici, căzile din acril au un avantaj deoarece sunt disponibile în multe variante de modele – de la liniile drepte de la interior, până la formele rotunjite care definesc modelul, în funcție de producător. Managerul Belform aduce în discuție și culoarea/nuanța de alb a plăcii de acril. „Aceasta trebuie să fie cât mai aproape de culoarea lavoarului, vasului de toaletă sau a bideului”, spune el.

    În final, dar nu în cele din urmă, trebuie să ai în vedere un alt element definitoriu, prețul. Dacă ți-ai stabilit deja un buget, atunci cel mai bine ar fi să te uiți la produsele care se încadrează în acel buget. Adrian menționează că există opțiuni pentru toate gusturile și buzunarele, iar căzile din tablă și cele din placă acrilică sunt cele mai accesibile din punct de vedere al prețului.

    Când alegi o cadă este musai să știi dimensiunea necesară
    Când alegi o cadă este musai să știi dimensiunea necesară

    Cele mai rezistente materiale

    Valentin Tone spune că cele mai rezistente materiale pentru căzi sunt fonta, oțel, titan și tablă. Căzile din acril sunt și ele rezistente, mai ales că învelișul plăcii de acril, format din fibră de sticlă, poate aduce o rezistență la fel de crescută ca în cazul căzilor din tablă. Cu toate astea, marele avantaj este dat de proprietățile antibacteriene ale plăcii din acril.

    „În comparație cu o cadă din fontă/tablă/titan/oțel care are suprafața vopsită, iar bacteriile își găsesc imediat loc în porii de vopsea care o acoperă, și pot genera diferite boli ale pielii, cada din acril nu oferă aceste probleme”, completează Tone. Ba mai mult, căzile din acril sunt ușor de montant și înlocuit, iar cele fabricate după standardele de calitate europeană pot susține aproximativ 400 de kilograme.

    Cadă acril vs fontă

    Căzile de fontă au fost considerate mult timp cele mai bune și cele mai rezistente, dar au o bilă neagră la capitolul montaj și instalare. Cada din acril, așa cum specifică Adrian, este mult mai ușor de instalat și poate fi ușor de înlocuit, dacă te saturi de ea și vrei să-ți renovezi baia cu un alt model.

    Cada din fontă nu vine cu o soluție simplă în acest sens, deoarece costurile de montat și înlocuit sunt foarte mari, la fel cum sunt și cele de achiziție. Mai mult, cada din acril se încălzește mai repede decât cada din fontă și are proprietatea de a păstra temperatura apei constantă mai mult timp.

    Un alt aspect de luat în considerare în comparația dintre cele două tipuri de căzi, așa cum menționează și specialistul, este legat de suprafața căzii cu care pielea omului intră în contact. „Cada din acril are proprietăți antibacteriene. Nicio baterie nu va trăi pe suprafața ei, iar igienizarea suprafeței se face cu soluții ușoare, care nu conțin neaparat clor sau alcool. Pe de altă parte, cada din fontă, având suprafața emailată/vopsită, devine un cuib propice dezvoltării bacteriilor, ceea ce ulterior poate cauza probleme de piele. Micozele sunt cele mai frecvente boli de piele cauzate de bacteriile de pe suprafața căzii”, spune el.

    În discuția acril vs fontă, căzile din ultima categorii au o diversitate mult mai mare a modelelor și dimensiunilor. Valentin precizează că matrițele după care se termoformează modelul unei căzi din acril sunt mai ieftine decât matrițele în care se toarnă un model din fontă.

    Cada din acril are proprietăți antibacteriene
    Cada din acril are proprietăți antibacteriene

    Tipuri de căzi și forme

    În materie de căzi și formele lor, avem așa:

    • căzi drepte – cele mai comune și cele existente în cea mai mare varietate de dimensiuni;
    • căzi asimetrice – căzile care au laturi inegale;
    • căzi asimetrice de colț;
    • căzi rotunde.

    Adrian spune că toate aceste tipuri sunt versatile, deoarece piața impune existența lor într-o varietate mare de forme și dimensiuni, iar dacă lucrurile nu ar fi stat așa, cel mai probabil, oamenii nu ar fi acordat o șansă căzilor fabricate din acril. În ceea ce privește formele, căzile din titan/fontă/tablă/oțel pot fi întâlnite doar în formă dreaptă, din considerente ce țin de costurile de fabricație.

    Managerul Belform vorbește și despre căzile din placă acrilică și cum acestea sunt îmbrăcate în fibră de sticlă (cele mai frecvent întâlnite) sau în spumă poliuretanică. „Cele din urmă, cu toate că au capacitatea crescută de a menține temperatura apei constantă mult timp și de a izola fonic cada, nu au avut acces în piață din considerente ce țin de greutatea lor redusă. Cumpărătorul crede că o cadă bună trebuie să fie și grea, o mentalitate greșită”, explică el.

    În trecut, în România, existau în piața de desfacere și căzi din gelcoat, căzi care erau fabricate din fibră de sticlă, pecare care se aplica o vopsea acrilică în diferite culori. Adrian spune că oferta acestora a fost eliminată rapid, din cauza calității inferioare.

    Însă, în prezent, el spune că piața a început să primească modele fabricate din compozit sau acril injectat. Dezavantajul cu aceste tipuri de căzi este lipsa unei varietăți de dimensiuni, deoarece costurile de producție sunt mari, în comparație cu prețul dispus să fie plătit de către cumpărători.

    Cadă de baie – tendințe 2021

    Tone este de părere că tendințele din 2021 sunt o continuare a celor începute prin 2018, când mulți oameni au început să înlocuiască obișnuitele căzi de baie cu cădița de duș și cabină sau cădița de duș și paravan de sticlă (duș italian).

    „Cei care au optat pentru cada de baie s-au orientat spre modelele simple cu linii cât mai drepte și cu cât mai mult spațiu la interior. În plus, foarte multe solicitări încep să vină de la clienții care își doresc în băi cazi monobloc (freestanding) – căzi din compozit sau acril injectat”, concluzionează el.

    Din ce în ce mai mulți oameni optează pentru o cadă freestanding
    Din ce în ce mai mulți oameni optează pentru o cadă freestanding

    Tips&tricks dacă vrei să-ți schimbi cada de baie

    Adrian a oferit o serie de tips&tricks dacă vrei să-ți schimbi cada și să-ți renovezi baia:

    • „Când alegi o cadă trebuie să știi dimensiunea necesară. E nevoie să măsori întotdeauna spațiul disponibil, după ce ai luat în calcul faianța de pe pereți;
    • Este indicat să te hotărăști din start dacă dorești să montezi bateria de cadă pe perete sau, așa cum oferă posibilitatea căzile din acril, să o montezi pe cadă. În acest ultim caz, magistralele de apă caldă/rece trebuie aduse sub nivelul căzii, nu deasupra ei;
    • Nu este bine să montezi faianță peste cadă, deoarece așa o poți înlocui ușor, fără a reface toată lucrarea de demontat și montat fainața pe pereți;
    • Dacă optezi pentru o cadă echipată cu sistem de hidromasaj, trebuie să iei în calcul legarea acesteia la o siguranță electrică separată în tablou. Așa vei evita arderea pompei în caz de funcționare neconformă a instalației”.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Mic ghid care să te ajute să alegi cada de baie perfectă