Apartamente

Before&After: apartament renovat de la zero, mobilat cu piese gândite în familie

    Nume: Gabriel Neagu, artist
    Oraș: București, zona Foișorul de Foc
    Tip de locuință: apartament cu 3 camere
    Suprafață:  59 metri pătrați
    Stă aici: din 2017, proprietar
    Împarte casa cu: Alexandra, prietena lui

    În 2017, Gabriel, un tânăr chitarist din Câmpina, a decis să se mute în București. De la început și-a propus să locuiască aproape de fratele lui, designerul de interior Mihail Neagu, iar astrele s-au aliniat în favoarea lui când a fost scos la vânzare un apartament chiar în blocul în care stă fratele său.

    „Apartamentul este situat într-un cartier destul de vechi și boem al Bucureștiului. Mă fascinează ideea de a călca pe aceleași străzi (chiar dacă s-au schimbat multe) pe care au călcat oamenii din acele vremuri. Este cumva o legatură directă cu trecutul și e foarte interesant,” povestește Gabriel.

    apartament interbelic lovedeco living
    Livingul înainte de renovare

    Apartamentul cu trei camere era nelocuit de foarte multă vreme și se afla într-o stare deplorabilă. Cei doi frați au luat totul de la zero împreună, iar după nouă luni – cât timp a durat amenajarea -, Gabriel s-a mutat în noua lui casă.

    apartament interbelic after living parchet
    Livingul, după renovare, cu o prelungire neconvențională a parchetului pe pereți

    Singurele elemente păstrate de la fostul proprietar au fost parchetul din lemn, pardoseala din bucătărie și tâmplăria exterioară. În living, a fost creată o prelungire neconvențională a parchetului, pe unul dintre pereți. 

    Amenajare apartament 3 camere
    Gabriel i-a dat mână liberă în amenajare fratelui său

    Au luat această decizie ca să păstreze cât mai mult autenticitatea apartamentului. La nota personală a spațiului a contribuit și faptul că aproape toată mobila din casă a fost realizată în familie, de Gabriel și tatăl lui, după schițele lui Mihail.

    „Îmi place să meșteresc, să scot tot ce este mai bun și frumos dintr-o bucată de lemn. Totul a pornit din copilărie, sub imboldul tatălui meu, care este constructor de meserie. Alături de el obișnuiam să lucrez diverse piese care ne erau utile în casă. De câțiva ani sunt pasionat de piese ce poartă patina timpului, căci am absolvit Facultatea de Istorie”, spune Gabriel.

    Chestionar cu idei bune

    Cum te-ai simțit după ce ai terminat procesul de reamenajare: Mândru și fericit. Mândru pentru că mi-am adus contribuția la finalizarea acestui amplu proces de renovare și fericit pentru că locuiesc într-o casă în care mă regăsesc 100%, unde sunt înconjurat de lucruri dragi, care îmi stârnesc cele mai frumoase amintiri. Chitarele sunt un exemplu. 

    „Aproape 90% din piesele de mobilier sunt realizate de mine și de tatăl meu, în atelierul nostru din Câmpina.”

    apartamentul unui tanar chitarist mobilat in familie studio chitara
    Studioul audio este camera preferată din întregul apartament.

    Proiectul DIY de care ești cel mai mândru: Aproape 90% din piesele de mobilier sunt realizate de mine și de tatăl meu, în atelierul nostru din Câmpina. Iar totul a fost făcut după schițele fratelui meu. Cel mai încântat sunt de biroul din studio. Am vrut musai să fie verde, dar să aibă vizibilă fibra lemnului. Am vorbit cu fratele meu și a zis că va căuta el un specialist, însă nu am mai avut răbdare. Am luat impregnantul, am căutat un tutorial pe Youtube și am văzut că secretul antichizării lemnului vopsit este să nu lași vopseaua să se usuce înainte de șflefuire. Am luat sculele tatălui meu și am trecut la treabă, iar rezultatul a fost chiar WOW și pentru mine. Toată operațiunea a durat o zi.  

    Ultimul lucru realizat pentru casă: Cabina de duș. Era singurul element care mai lipsea. Din nou, aici am mers 100% pe mâna fratelui. Este desenată de Mihail și construită de tatăl meu. Inspirația este, desigur, industrială, cu geam armat și foarte mult fier.

    Stilul casei: În amenajarea casei m-am inspirat puțin din stilul industrial. 

    Inspirație: În ceea ce privește direcțiile mari de design, nu am avut foarte multe idei și l-am lăsat pe fratele meu să își facă treaba de designer. Au fost câteva lucruri specifice pe care mi le-am dorit, în special în studioul muzical, cum ar fi biroul pe un întreg perete, și de care mă bucur acum.

    Camera preferată: Dormitorul mic, studioul. Este camera în care creez, repet, lucrez, un loc foarte încărcat de energii pozitive și creative. Am o relație destul de apropiată cu instrumentele mele, aproape umană. Le tratez ca pe niște prieteni. În plus, am ținut neapărat ca “46664”, numărul de deținut al lui Nelson Mandela, să fie prezent acolo. Pentru mine omul acesta este simbolul bunătății, iertării și al libertății.

    Elementul preferat: Parchetul din lemn masiv. Este un element ce poartă patina timpului. Imediat ce l-am văzut, am spus că trebuie să îl recondiționăm și așa am făcut. Mai mult, în prelungirea lui, Mihail a venit cu un parchet vechi, tot din lemn, recuperat de el dintr-o casă veche pe care a amenajat-o. Mihail a decis să îl pună în valoare la mine acasă, într-o manieră neconvențională: pe unul dintre pereții livingului. În acest fel, a creat o prelungire a acestui spațiu  pe verticală.

    Cea mai mare provocare: Pregătirile pentru renovare. Apartamentul a fost neîngrijit, chiar părăsit în mare parte, astfel că îți închipui cum arăta. Pereții erau acoperiți cu trei straturi de tapet, pe sub care era încă humă (un fel de lut foarte fin și foarte greu de îndepărtat). În plus, în debara exista o centrală termică foarte veche și foarte mare, care în trecut funcționa cu păcură. Mizeria pe care am găsit-o acolo a fost de nedescris. 

    Cel mai mare răsfăț: Chitarele din studio, care fac parte din design. Îmi sunt prietene fidele. 

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la tine acasă: The Flash.

    Dacă ar fi să faci un party pentru oamenii pe care îi admiri cel mai mult – dead or alive -, pe cine ai chema: Pe Freddie Mercury.

    Descrie-ți casa în cinci cuvinte: Eleganță, stil, utlilitate, creativitate, confort.  

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Amenajează-ți casa astfel încât să te reprezinte. Cred că cele mai bune exemple în apartamentul meu sunt draperia de sub birou cu numărul de celulă al lui Mandela, grafitti-ul din dormitor (el și ea) și chitarele. La genul acesta de detalii, pe care nu trebuie să le înțelegă toată lumea, mă refer. Inside things, jokes, lucruri care te reprezintă și care te inspiră. 

    De unde ai luat mobila: Jysk, IKEA, Somproduct.

    Foto: Sorin Iacob

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Magda
    Magda
    3 years ago

    cred ca si ap fratelui a fost prezentat la voi pe site pentru ca am recunoscut usile si stilul.
    da f interesant ca au reconditionat elemenetele caracteristice perioadei si imi place peretele accent din living. baia de asemenea are cateva elemente f indraznete – panouri de sticla. usile sunt reconditionate si arata f bine.

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Before&After: apartament renovat de la zero, mobilat cu piese gândite în ...