De la specialiști

6 idei pentru a amenaja o baie modernă într-un bloc comunist

Să amenajezi o baie modernă într-un apartament de bloc comunist poate fi o provocare, din cauza suprafeței reduse. Ia-ți inspirația din aceste modele de băi mici de la arhitecți și designeri de interior.

Dacă locuiești într-un bloc comunist, construit în perioada 1965 – 1989, știi deja că spațiul este limitat. „În general, băile din blocurile comuniste au între trei și cinci metri pătrați. Majoritatea se încadrează undeva în patru metri pătrați”, explică Andra Marinescu, arhitectă și fondatoare Paradigma Studio.

Începând cu mijlocul anilor ’90, regulile s-au schimbat. Conform Legii nr. 114/1996, care reglementează toate aspectele construcției și folosinței locuințelor, baia unui apartament cu una sau două camere trebuie să aibă cel puțin 4,5 metri pătrați. Iar într-un apartament de trei camere, ea trebuie să aibă cel puțin 6,5 metri pătrați.

Dar cei mai mulți dintre noi locuim în blocuri construite înainte de 1990. Și pentru că poate părea dificil să lărgești vizual un spațiu atât de mic, am vorbit cu mai mulți arhitecți și designeri de interior care ne-au dat modele de băi mici amenajate chiar de ei. Poți extrage din exemplele lor câteva idei despre cum să îți faci baia să pară aerisită și luminoasă.

1. Continuitate între perete și cadă

„Am renunțat la aproape toate nișele de pe tavan, care erau în plus, pentru a simplifica linia băii și a da senzația de mărire”, povestește Raluca Sînziana Căținaș, designer de interior la Vivico.

Pentru a înălța optic încăperea, designerul a adăugat un perete accent. „Am optat să folosim aceeași faianță decorativă pentru placarea peretelui și a căzii, pentru a nu tăia camera în două vizual, folosind două materiale diferite”, adaugă ea. În plus, designerul optează întotdeauna pentru culori deschise și nuanțe neutre atunci când amenajează un spațiu mic, pentru că dau senzația de mărire.

2. Modele de băi mici cu accente de culoare

modele de bai mici miso architects 2
Arh. Sorana Leru a adăugat accente de culoare cu ajutorul dulapului pe care stă lavoarul

Pentru amenajarea acestei băi, Sorana Leru, arhitectă de interior la Miso Architects, a ales finisaje ceramice în culori deschise. Faptul că baia avea deja fereastră a fost un avantaj, pentru că este important să existe mai multe surse de lumină într-o baie modernă mică. Totuși, pentru a sparge monotonia cromatică, Sorana a ales să adauge accente de culoare prin mobilier, mai exact prin blatul lavoarului.

3. Jocuri de lumini și oglinzi

modele bai mici miso architects 1
Oglinzile și sursele de lumină fac baia să pară mai mare

Arhitecta Sorana Leru recomandă folosirea plăcilor ceramice în culori deschise și terne, principiu pe care l-a aplicat și în amenajarea acestei băi. Apoi, a deschis spațiul cu ajutorul oglinzii mari de deasupra lavoarului, pe care a adăugat și linii de lumină. Într-un spațiu mic, poți face minuni cu ajutorul mai multor oglinzi de dimensiuni mari.

4. Cabină de duș walk-in

Din lista de modele de băi mici face parte chiar baia arhitectei Andra Marinescu. Pentru a optimiza spațiul de doar trei metri pătrați, a renunțat la cadă și a optat pentru o cabină de duș walk-in.

baie moderna bloc comunist
Cada a fost înlocuită cu un duș walk-in

A mutat mașina de spălat haine în bucătărie și a păstrat accesoriile din baie la un nivel minim, ca să nu încarce spațiul.

5. Ceramică albă, lucioasă

În lipsa luminii naturale, Sergiu Califar, arhitect și fondator Pure-Mess Design, a mizat pe ceramică de culoare albă în amenajarea acestei băi cu o suprafață de aproximativ 4,5 metri pătrați. „Am ales o textură ceramică lucioasă, care ne-a ajutat să reflecte lumina și, cumva, spațiul în sine a devenit mai luminos”, a explicat el. Mobilierul a fost ales tot alb, „pentru a păstra o acuratețe în amenajare”, ne-a mai spus arhitectul.

6. Mobilier pe cadru metalic

baie mica bloc comunist
Arh. Sergiu Califar a ales mobilier pe cadru metalic, pentru a oferi transparență zonei de lavoar

Până în 4,5 metri pătrați are și această baie unde cada a fost păstrată în amenajare, în ciuda suprafeței restrânse. „A fost mai dificil procesul de amenajare, pentru că exista cada, iar zona de lavoar este cumva în drum. A trebuit să alegem un suport metalic, ca să putem crea o transparență”, ne-a explicat Sergiu. Arhitectul a ales să dea o pată de culoare băii tocmai prin această piesă de mobilier.

Dacă vrei mai multe idei și modele de băi mici, citește cum poți să îți aranjezi prosoapele, astfel încât să nu încarci această încăpere.

Foto principală: arh. Sergiu Califar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Au consolidat casa bunicii și i-au adăugat un etaj și o mansardă