Baie

6 idei pentru a amenaja o baie mică modernă într-un bloc comunist: care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi

    Să amenajezi o baie modernă într-un apartament de bloc comunist poate fi o provocare, din cauza suprafeței reduse. Inspiră-te din aceste modele de băi mici de la arhitecți și designeri de interior.

    Dacă locuiești într-un bloc comunist, construit în perioada 1965 – 1989, știi deja că spațiul este compartimentat deficitar. „În general, băile din blocurile comuniste au între trei și cinci metri pătrați. Majoritatea se încadrează undeva în patru metri pătrați”, explică Andra Marinescu, arhitectă și fondatoare Paradigma Studio.

    Începând cu mijlocul anilor ’90, regulile s-au schimbat. Conform Legii nr. 114/1996, care reglementează toate aspectele construcției și folosinței locuințelor, baia unui apartament cu una sau două camere trebuie să aibă cel puțin 4,5 metri pătrați. Iar într-un apartament de trei camere, ea trebuie să aibă cel puțin 6,5 metri pătrați.

    Dar cei mai mulți dintre noi locuim în blocuri construite înainte de 1990. Și pentru că poate părea dificil să mărești vizual un spațiu atât de mic, am vorbit cu mai mulți arhitecți și designeri de interior care ne-au dat modele de băi mici amenajate chiar de ei. Poți extrage din exemplele lor câteva idei despre cum să îți faci baia să pară aerisită și luminoasă.

    1. Continuitate între perete și cadă

    „Am renunțat la aproape toate nișele de pe tavan, care erau în plus, pentru a simplifica linia băii și a da senzația de mărire”, povestește Raluca Sînziana Căținaș, designer de interior la Vivico.

    Pentru a înălța optic încăperea, designerul a adăugat un perete accent. „Am optat să folosim aceeași faianță decorativă pentru placarea peretelui și a căzii, pentru a nu tăia camera în două vizual, folosind două materiale diferite”, adaugă ea. În plus, designerul optează întotdeauna pentru culori deschise și nuanțe neutre atunci când amenajează un spațiu mic, pentru că dau senzația de mărire.

    2. Modele de băi mici cu accente de culoare

    modele de bai mici miso architects 2
    Arh. Sorana Leru a adăugat accente de culoare cu ajutorul dulapului pe care stă lavoarul

    Pentru amenajarea acestei băi, Sorana Leru, arhitectă de interior la Miso Architects, a ales finisaje ceramice în culori deschise. Faptul că baia avea deja fereastră a fost un avantaj, pentru că este important să existe mai multe surse de lumină într-o baie modernă mică. Totuși, pentru a sparge monotonia cromatică, Sorana a ales să adauge accente de culoare prin mobilier, mai exact prin blatul lavoarului.

    3. Jocuri de lumini și oglinzi

    modele bai mici miso architects 1
    Oglinzile și sursele de lumină fac baia să pară mai mare

    Arhitecta Sorana Leru recomandă folosirea plăcilor ceramice în culori deschise și terne, principiu pe care l-a aplicat și în amenajarea acestei băi. Apoi, a deschis spațiul cu ajutorul oglinzii mari de deasupra lavoarului, pe care a adăugat și linii de lumină. Într-un spațiu mic, poți face minuni cu ajutorul mai multor oglinzi de dimensiuni mari.

    4. Cabină de duș walk-in

    Din lista de modele de băi mici face parte chiar baia arhitectei Andra Marinescu. Pentru a optimiza spațiul de doar trei metri pătrați, a renunțat la cadă și a optat pentru o cabină de duș walk-in.

    baie moderna bloc comunist
    Cada a fost înlocuită cu un duș walk-in

    A mutat mașina de spălat haine în bucătărie și a păstrat accesoriile din baie la un nivel minim, ca să nu încarce spațiul.

    5. Ceramică albă, lucioasă

    În lipsa luminii naturale, Sergiu Califar, arhitect și fondator Pure-Mess Design, a mizat pe ceramică de culoare albă în amenajarea acestei băi cu o suprafață de aproximativ 4,5 metri pătrați. „Am ales o textură ceramică lucioasă, care ne-a ajutat să reflecte lumina și, cumva, spațiul în sine a devenit mai luminos”, a explicat el. Mobilierul a fost ales tot alb, „pentru a păstra o acuratețe în amenajare”, ne-a mai spus arhitectul.

    6. Mobilier pe cadru metalic

    baie mica bloc comunist
    Arh. Sergiu Califar a ales mobilier pe cadru metalic, pentru a oferi transparență zonei de lavoar

    Până în 4,5 metri pătrați are și această baie unde cada a fost păstrată în amenajare, în ciuda suprafeței restrânse. „A fost mai dificil procesul de amenajare, pentru că exista cada, iar zona de lavoar este cumva în drum. A trebuit să alegem un suport metalic, ca să putem crea o transparență”, ne-a explicat Sergiu. Arhitectul a ales să dea o pată de culoare băii tocmai prin această piesă de mobilier.

    Dacă vrei mai multe idei și modele de băi mici, citește cum poți să îți aranjezi prosoapele, astfel încât să nu încarci această încăpere.

    Amenajare de baie îngustă și lungă: idei pentru un spațiu aerisit

    Băile mici pot fi spații funcționale dacă sunt amenajarea flatează spațiul. Alegerea corectă a finisajelor, paleta cromatică, tipul și modelul obiectelor sanitare și lumina naturală din belșug pot da iluzia unui spațiu generos și aerisit. Acesta ar trebui să fie, de altfel, punctul de plecare în procesul de amenajare pentru o baie îngustă și lungă, de exemplu.

    Alegerea pieselor de mobilier de uz practic este, de asemenea, importantă, la fel și modul în care acestea completează restul încăperii. Totuși, primul lucru la care trebuie să te gândești este înlăturarea elementelor care aglomerează vizual baia. Renunță, de exemplu, la ideea de a-ți cumpăra o chiuvetă cu mască când demarezi procesul de amenajare pentru baia ta îngustă și lungă. Înlocuiește-o cu o chiuvetă plutitoare, cu una cu picior, sau cu una cu piedestal, care îți oferă câteva opțiuni de depozitare.

    Cumpără, de asemenea, o cadă de baie mică, o soluție excelentă pentru o baie îngustă și lungă, pentru care astăzi există o mulțime de modele chic, ori, cel mai bine, optează pentru un duș walk in. Paleta cromatică, într-o baie mică, are un rol foarte important, iar tonurile deschise sunt o alegere foarte bună. Un perete accent este, de asemenea, o idee bună.

    Îți prezentăm mai multe idei de amenajare în galeria de mai jos.

    Procesul de amenajare pentru o baie mică de 3 mp sau ai o baie mică de 4 mp, dar aceleași frământări?

    Un apartament într-un bloc comunist vine cu avantaje și dezavantaje. Mulți preferă astfel de spații pentru aerul lor vintage și trăsăturile specifice perioadei – parchetul din lemn masiv, camerele înalte, amenajarea circulară, cu arcade mari sau uși înalte. Marele dezavantaj al apartamentelor construite înainte de 1990 este, însă, compartimentarea. De cele mai multe ori, băile și bucătăriile au dimensiuni mici, problematice în amenajare. Te-ai gândit vreodată cât de dificil poate fi procesul de amenajare pentru o baie mică de 3 mp? Sau pentru o baie mică de 4 mp? Dacă ai poposit pe pagina acestui articol, suntem convinși că da.

    Ce poți face să amenajezi o baie mică de 4 mp ori o baie mică de 3 mp într-un mod practic și plăcut estetic? Cum o poți face să pară mai mare decât este de fapt?

    Lipsa spațiului și lumina naturală limitată pot deveni adevărate provocări, însă câteva trucuri inteligente transformă radical spațiul. Și nu, nu trebuie neapărat să schimbi fereastra cu una care îmbracă aproape tot peretele exterior al băii tale pentru mai multă lumină naturală.

    Architectural Digest ne ajută cu multe sfaturi și idei de bun augur pentru un proces de amenajare de baie mică cât mai lin, dar creativ și eficient. Iată cum poți transforma un spațiu mic cu ajutorul unor artificii de design îndrăznețe care funcționează de minune în cazul băilor de dimensiuni reduse.

    Primul pas în demararea procesului de amenajare într-o baie mică de 3 mp? Alegerea culorilor dominante

    O podea și o chiuvetă cu un piedestal din lemn masiv dau un aer cald și fac dintr-o baie mică un loc relaxant. O cadă free-standing de dimensiuni mici așezată lângă perete, fără nimic altceva în jur, face camera să pară mai aerisită, calitate susținută de o perdea dintr-un material ușor, transparent, care permite luminii să intre. Culorile naturale și texturile, precum cea a lemnului, se îmbină armonios cu nuanțele deschise.

    baie mica mansarda

    Dacă ai o baie mică de 4 mp și îți dorești o amenajare îndrăzneață, efectele vopsirii camerei în întregime în negru te pot surprinde

    Nu te așteptai, probabil la acest sfat, însă o culoare închisă, folosită unitar, inclusiv pe tavan, poate crea, de asemenea, iluzia unui spațiu mai mare. Negrul este o sugestie perfectă, pentru că dă camerei un aer intim, întunecat, evidențiind, în același timp, calitatea luminii naturale care pătrunde spațiul. În acest fel atragi, de asemenea, atenția asupra elementelor de decor deschise la culoare, lucru de dorit dacă ai ales piese statement prin forma și estetica lor generală.

    baie ingusta si lunga neagra

    Oglinzi pe întreg peretele sau o oglindă uriașă? De ce nu?

    Dacă vrei să ieși din tipare, montează o oglindă de dimensiuni mari pe peretele gol din baie, nu deasupra chiuvetei, așa cum suntem cu toții tentați să facem. Reflexia luminii și a spațiului îi vor conferi oglinzii tale „puterile” unei ferestre. Dacă designul camerei nu îți permite să montezi o oglindă pe tot peretele poți să plasezi mai multe oglinzi mici pe un singur perete și obții o zonă accent sofisticată într-o baie mică pentru care, de altfel, nu aveai foarte mari speranțe.

    amenajare baie mica oglinzi

    Dușul freestyle cu uși din sticlă este întotdeauna o idee minunată pentru o baie mică

    Dacă acum te-ai apucat de amenajarea băii, de la zero, optează pentru un duș freestyle fără ușă sau cu o ușă din sticlă. Dușurile cu uși din sticlă sunt ideale în băile mici și au calitatea de a face spațiul să pară mai deschis.

    baie mica dus freestanding

    Instalează o ușă glisantă

    O altă idee excelentă este alegerea unei uși glisante, care odată deschisă se ascunde în perete sau pe peretele exterior băii. Acest truc este menit să te ajute să economisești spațiu.

    Foto principală: arh. Sergiu Califar

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO 3 lucruri pe care nu știai că le poți face cu un televizor în amenajar...