Smart ideas

Organizarea bucătăriei: 28 de idei și trucuri creative care o să-ți facă viața mai ușoară

publicat pe 17 mart. 2021

    Procesul de organizare a bucătăriei poate dura la nesfârșit. Iar ăsta e un lucru bun, înseamnă că e un spațiu într-o continuă evoluție. În care mai adaugi sau înlocuiești obiecte, schimbi electrocasnice și faci anumite ajustări care să-ți ușureze gătitul.

    Dacă încă nu ai ajuns în punctul în care să simți că toate sunt la locul lor, uite 28 de idei creative pentru organizare în bucătărie de la The Spruce, plus câteva sfaturi care te vor ajuta să scapi de înghesuială.

    1. Alege recipiente care pot fi și decorațiuni

    p

    Un mod prin care să organizezi produsele uscate este să le pui în recipiente care îți încântă privirea. Investește în recipiente cu un design plăcut ca să-ți și decorezi bucătăria cu ele. Poți chiar să vopsești și decorezi singură niște borcane vechi.

    2. Pune lista de cumpărături la vedere, pe perete

    p

    Atârnă pe perete trei suporturi circulare din plută și folosește-le pe post de panou. Printează apoi niște foi cu imprimeuri drăguțe. Scrie pe ele lucrurile importante de făcut, lista de cumpărături și alte lucruri de care trebuie să-ți amintești. Găsești modele gratuite pentru printat la A Joyful Riot.

    3. Împăturește prosoapele de bucătărie și depozitează-le vertical

    p

    Depozitarea prosoapelor de bucătărie pe orizontală poate părea un mod grozav să le ții în ordine. Dar vei economisi timpul de căutare pentru prosopul potrivit atunci când le depozitezi pe verticală în sertar. Folosește un organizator ca să separi prosoapele de alte textile pentru bucătărie. Ține totuși cont că dacă sertarul are adâncimea mai mare ca mărimea unui prosop împăturit vertical, vei irosi mult spațiu.

    4. Etichete pe recipientele din cămară

    p

    Etichetele pentru recipientele din cămară sunt o modalitate foarte bună de organizare în bucătărie. Alege etichete simple și ușor de citit pentru recipientele de pe rafturile cămării.

    5. Coș pentru produsele de curățenie

    p

    Când depozitezi lucruri sub chiuveta de la bucătărie totul se poate transforma rapid în haos. Ca să păstrezi lucrurile organizate, atașează un coș pe interior ușii de la dulap. În el poți pune apoi detergentul de vase, bureții și alte obiecte pe care le folosești zilnic și ar fi bine să le ai îndemână.

    6. Organizare în bucătărie pentru pungile de plastic

    p

    Cele mai funcționale bucătării sunt cele care au locuri dedicate pentru toate lucrurile. Ai în bucătărie un spațiu de depozitat pungile de plastic? Dacă nu, poți să-ți faci unul dintr-un recipient cu capac. Dacă nu-ți încap toate pungile în el, reciclează-le sau folosește-le pentru proiecte DIY.

    7. Organizare în bucătărie pentru ceai

    p

    Dacă iubești ceaiurile, atunci știi cât de ușor se poate umple un dulap când ai cutii voluminoase de ceai. Îți poți păstra în schimb plicurile de ceai și alte accesori necesare organizate într-un sertar. Ca să fie ordonate și la vedere, pune-le în cutii din plastic fără capac.

    8. Organizare verticală pe perete

    p

    Este foarte important atunci când ai o bucătărie mică să folosești fiecare centimetru de spațiu disponibil. Dacă-ți place să gătești și nu ai loc pentru ustensile, încearcă proiectul ăsta DIY. Poți folosi orice recipiente care îți plac. Pentru indicații pas cu pas, urmărește tutorialul de la A Beautiful Mess.

    9. Organizare pentru frigider

    p

    Dacă ai obiceiul să arunci în frigider toate alimentele fără nicio noimă atunci când te întorci de a supermarket, te rog să te oprești. Unele zone din frigider sunt dedicate anumitor alimente. De exemplu, păstrează-le pe cele pe care le consumi des la nivelul ochilor. Laptele și alte alimente perisabile ar trebui ținute pe rafturile de jos sau pe cele mai apropiate de congelator, unde e mai rece. Să-ți organizezi frigiderul este important fiindcă odată ce totul are un loc dedicat, îți va fi mai ușor să găsești ce ai nevoie fără să trebuiască să cotrobăi.

    10. Listele din interiorul dulapului

    p

    Listele cu lucruri necesare și mesaje pentru membrii familiei au tendința să aglomereze bucătăria și chiar să se piardă în haosul dezorganizat. Poți improviza un loc pentru ele chiar pe ușile interioare ale dulapului. Folosește vopsea magnetică cu aspect de tablă pe interiorul ușilor și scrie lista cu cretă sau pune-o pe foi susținute de magneți.

    11. Peretele tablă de scris

    p

    Dacă ai un perete gol în bucătărie pe care n-ai pus nimic, acoperă-l cu vopsea cu aspect de tablă de scris. Nu numai că-ți vei putea nota lista de cumpărături pe el, dar va și ține copiii ocupați în timp ce gătești.

    12. Organizare în bucătărie cu tăvi

    p

    Sunt oameni cărora le place să nu pună nimic pe blatul de bucătărie, dar astfel de suprafețe pot fi folosite pentru organizare. Cheia să păstrezi blatul de la bucătărie ordonat și aspectuos este să folosești diverse tăvi pentru depozitarea obiectelor. În imaginea de mai sus necesitățile pentru cafea sunt pe o tavă, fructele pe altele și recipientele cu alimente uscate pe o a treia, dar tu le poți organiza cum e mai bine pentru tine.

    13. Suport rotativ cu coșuri

    p

    Suporturile și tăvile rotative sunt unele dintre cele mai comune obiecte de organizare în bucătărie, și le poți folosi în diverse moduri. Ca să folosești cât mai eficient un suport rotativ, pune pe el coșuri în care să păstrezi organizate diverse lucruri. Astfel vei evita căderea lor atunci când miști suportul sau dai peste el.

    14. Sertarul divizat pe porțiuni

    p

    Poate că pare rapid și ușor să arunci în sertar capacele de la casolete și alte obiecte, dar chiar dacă le ordonezi, prin faptul că deschizi și închizi des sertarul se vor amesteca și se va crea un mic haos. Poți să rezolvi problema asta dacă porționezi sertarul pe categorii de mărime cu ajutorul unui divizor.

    15. Organizare în bucătărie cu cârlige

    p

    Să păstrezi lucrurile pe care le folosești zilnic la vedere nu este aglomerare, ci ceva practic. Dar în loc să le ții pe blatul de la bucătărie le poți atârna de cârlige sub un raft sau dulap suspendat. Dacă atârni căni, pune și espressorul de cafea în apropiere, ca să ai totul la îndemână.

    16. Periile pentru vase în recipient vintage

    p

    Sunt multe lucruri de care ai nevoie lângă chiuveta de la bucătărie când speli vasele. Păstrează toate periile pentru vase împreună într-un recipient vintage lângă chiuvetă. Le vei avea mereu la îndemână și recipientul va fi și un element decorativ care îți va înfrumuseța bucătăria.

    17. Spațiul vertical din dulapuri

    p

    Să pui în dulap unele peste altele farfurii, pahare sau căni riști, pe lângă aglomerare, să le și spargi în timp. Genul ăsta de depozitare te și împiedică câteodată să ajungi rapid la vesela de care ai nevoie. Rezolvi problema asta dacă montezi în dulap mai multe polițe. Astfel toată vesela ta va fi organizată și nu va mai trebui să le scoți pe toate din dulap ca să iei farfuria aia care stă sub un teanc de vase.

    18. Prosoape de hârtie atârnate

    p

    Majoritatea suporturilor pentru prosoapele din hârtie stau de obicei pe blatul de la bucătărie sau pe masă, și ocupă spațiul pe care l-ai putea folosi pentru alte lucruri. Poți mai degrabă să atârni prosoapele din hârtie vertical, pe un suport montat sub dulapul suspendat sau sub rafturi. Dacă nu găsești un astfel de suport fă-ți unul urmând instrucțiunile din tutorialul de la Squirrelly Minds.

    19. Rafturi DIY pentru condimente

    p

    Dacă ai multe recipiente cu condimente și ai nevoie de spațiu pentru ele, găsești o mulțime de rafturi pe care le poți monta pe perete. Dar dacă ai chef de un proiect DIY îți poți face singură un dulap cu rafturi pentru condimente. Uite un tutorial de la Remodelaholic care te va îndruma pas cu pas.

    20. Spațiu de depozitare pe ușa de la cămară

    p
    Poți folosi interiorul ușilor de la dulapuri sau de la cămară pentru depozitare. Rafturile metalice pe care le poți monta pe ușă îți oferă spațiu în care poți ține ciocolate și snacksuri, chiar și condimente.

    21. Mobilă folosită pe post de cămară

    p

    Când vine vorba de depozitare și organizare în bucătărie, procesul devine mai dificil atunci când nu ai o cămară. Dar chiar și în situația asta există soluții. Poți să recondiționezi un dulap, un fișet sau o bibliotecă mai mică ca să improvizezi o cămară.

    22. Tăvi depozitate vertical

    p

    Orice organizator de dulap care are lamele verticale te va ajuta să-ți păstrezi organizate vertical tăvile și recipientele pentru cuptor. Vor ocupa mai puțin spațiu depozitate așa decât dacă le-ai pune unele peste altele.

    23. Căruciorul cu cafea

    p

    Câteodată nu are rost să păstrezi cafetiera pe blat printre alte electrocasnice. Ar putea fi mai practic să o pui, împreună cu celelalte accesorii pentru cafea, pe un cărucior. Poți să-l tragi cu ușurință în camera unde ai invitații și apoi să-l duci înapoi în bucătărie.

    24. Legume în suporturi pentru dosare

    p

    Suporturile pentru dosare și reviste sunt accesoriile perfecte pentru organizare în bucătărie. Dacă vrei să depozitezi în ele legume, alege unele făcute din fire metalice care permit circularea aerului.

    25. Tavă suspendată pentru ceai

    p

    Suportul rotativ cu tăvi suspendate este minunat pentru depozitarea lucrurilor din bucătărie. Poți oferi bucătăriei tale un aer de ceainărie dacă pui accesoriile și recipientele cu ceai pe un astfel de suport. Vei avea la îndemână, frumos organizate, toate lucrurile de care ai nevoie pentru a prepara ceaiul.

    26. Rafturi deschise numai pentru obiecte folosite des

    p

    Există și avantaje și dezavantaje când vine vorba de rafturile deschise. Printre beneficii se numără accesul rapid la obiecte și un loc în care să-ți expui cea mai frumoasă veselă. Dar unul dintre dezavantajele cele mai mari este praful. Evită problema dacă depozitezi pe rafturile deschise numai obiecte des folosite, pe care le rotești și speli regulat.

    27. Organizare în bucătărie pentru ustensile

    p

    De obicei, sertarul cu ustensile este plin de lingurițe de diverse mărimi și alte accesorii pe care nu le găsești mereu fără să trebuiască să cotrobăi după ele. Ca să fie organizate folosește divizoare pentru setare. Îți va fi mai ușor să găsești ce ai nevoie în timp ce gătești.

    28. Tava cu esențialele pentru gătit

    p

    Gătește ca un chef și ține aproape de aragaz o tavă sau un coș cu esențialele cele mai des folosite la gătit. Poți include aici uleiul, sarea și piperul, oțetul și alte ustensile pentru gătit, grupate în recipiente.