ECO

Zece produse de curățenie eco pe care le găsești în primul magazin Zero Waste din București

publicat pe 25 mart. 2021

    Dacă nu ai terminat încă curățenia de primăvară sau abia acum te apuci de ea, ce-ai zice să o faci cu produse de curățenie eco, prietenoase cu apa și solul, și care nu generează deșeuri prin ambalaje? În București s-a deschis primul magazin zero waste și asta te va ajuta.

    În decembrie, Ana Maria Răducanu a deschis primul magazin Zero Waste din București, în centrul capitalei. Dincolo de produsele ecologice pe care le vei găsi în magazin, ce-l face atât de special este faptul că încearcă să reducă crearea de deșeuri, prin ambalajele compostabile și produse la vrac. Am fost să vedem ce produse pentru curățenie găsim la Zero Waste și am ales zece care te vor ajuta să protejezi natura și să-ți reduci impactul negativ asupra planetei, în timp ce-ți faci casa lună.

    Cum funcționează magazinul Zero Waste: cumperi totul vărsat și în recipientele cu care vii de acasă. Îți cântărești recipientul și notezi cu markerul greutatea, apoi îți pui ce produs vrei în el, și plătești la casă numai conținutul.

    Dacă ești în trecere și nu ai la tine recipiente, la intrarea în magazin vei găsi câteva borcane, casolete și sticle donate ca să le poți folosi. Toate scafele cu care se manevrează produsele sunt spălate după fiecare utilizare.

    În doar trei luni, Ana Maria spune că prin alegerile făcute de românii care au decis să cumpere de la magazinul Zero Waste, a oprit de a intra pe piață zece mii patru sute de ambalaje din plastic. Atât de mult poate conta un simplu gest de a alege cum și de unde să cumperi un produs.

    1. Detergent lichid pentru pardoseli

    Produse de curățenie eco detergent pardoseli
    (Detergent pardoseli cu aromă de pin, 2 lei/100 grame, Magazin Zero Waste)

    Detergenții lichizi sunt preferații Anei, fiindcă îndeplinesc toate criteriile la care ține: sunt produși local, lângă Ploiești, cu capital sută la sută românesc, din produse naturale. Sunt nontoxici pentru sol și pentru apă și hipoalergenici.

    La Zero Waste sunt livrați printr-un sistem circular de ambalaje. Butoaiele în care sunt livrați sunt trimise înapoi la producător unde sunt din nou umplute și trimise în magazin. Agentul de curățare din detergenți este surfactant natural din ulei de măsline, iar pentru miros sunt folosite uleiuri esențiale.

    2. Detergent lichid pentru vase

    (Detergent vase, 3,2 lei/100 grame)

    Din aceeași gamă ca detergentul de pardoseli, cel pentru vase vine cu două arome: mentă sau mușețel. Eu l-am testat pe cel cu mentă și deși nu are un miros la fel de intens ca cel al detergenților din supermarket, este la fel de eficient. Face multă spumă și spală bine, iar cel mai important este că nu vei mai polua apa și solul când speli vasele și nu vei mai aduna ambalaje din plastic.

    3. Detergent pastile pentru mașina de spălat vase

    produse de curățenie eco pastile vase
    (Detergent vase pentru mașină, 1,9 lei/bucată)

    Dacă preferi să speli vasele la mașina de spălat, la Zero Waste găsești tablete EcoZone nontoxice degresante care vor curăța mizeria și vor da luciu vaselor. Nu desface tableta din ambalaj înainte să o pui în mașină, fiindcă este solubil și se va dezintegra în contact cu apa. Tabletele sunt vegane, făcute din ingrediente din plante, fără ulei de palmier și sută la sută biodegradabile.

    4. Produse de curățenie eco: Pastile detergent

    (Pastile detergent, 14 lei/bucată)

    Dintr-o singură pastilă de la Noout îți vei face o sticlă de detergent de cinci sute de mililitri. La Zero Waste vei găsi variantele pentru multisuprafețe, pentru sticlă și geamuri și pentru curățarea băii. Ca să-ți faci detergentul, umple o sticlă de cinci sute de mililitri cu apă de la robinet și pune o pastilă Noout în ea. Așteaptă să se dizolve complet și apoi poți începe curățenia. După ce ai terminat, pune dopul la sticlă și folosește detergentul în mod obișnuit.

    5. Săpun pentru vase solid

     

    produse de curățenie eco săpun vase
    (Săpun pentru vase, 37 lei)

    Dacă nu vrei un detergent pentru vase lichid, găsești și o variantă solidă. Săpunul pentru vase de la Eco Living este din ingrediente naturale, vegan și fără ulei de palmier. Ca să-l folosești, umezești buretele sau peria de vase și freci suprafața săpunului până obții spumă. Producătorii spun că e atât de blând încât poți uda plantele cu apa care îți rămâne după.

    6. Burete abraziv din cocos

    (Burete abraziv din cocos, 10 lei/bucată)

    Pentru murdăria care s-a lipit de vase, poți folosi buretele din fibră de cocos. Este abraziv și potrivit pentru vasele foarte murdare fără să le zgârie, pentru curățarea aragazului și pentru suprafețele din baie cu săpun întărit. Este biodegradabil și reciclabil, cu proprietăți antibacteriene naturale.

    7. Burete din fibră vegetală

    (Burete din fibră vegetală, 14 lei/bucată)

    Un alt tip de burete, mai moale și absorbant este cel din fibră vegetală. Este făcut din celuloză din plante și fără plastic. Îl poți spăla în mașina de spălat rufe sau pe raftul superior al mașinii de spălat vase. Când se uzează îl poți pune în compost fiindcă este biodegradabil și compostabil.

    8. Mini lavetă compostabilă

    produse de curățenie eco
    (Lavetă compostabilă, 3 lei/bucata)

    Mini laveta compostabilă este realizată în proporție de 70% din celuloză din plante și 30% bumbac și se spală la fel ca buretele de mai sus. Este potrivită și ca dischetă demachiantă și pe post de șervețel pentru bebeluși.

    9. Perie din sârmă și lemn

    (Perie din sârmă și lemn, 12 lei)

    Dacă buretele abraziv din fibră de cocos nu ți se pare îndeajuns de puternic pentru petele dificile, poți folosi o perie din sârmă și mâner din lemn. Ține totuși cont că nu e indicat să o folosești pe suprafețele care se zgârie cu ușurință, cum ar fi tigăile din teflon sau suprafețe din sticlă.

    10. Produse de curățenie eco: Perie pentru vase

    produse de curățenie eco perie vase
    (Perie vase, 18 lei/bucată)

    O altă unealtă pentru o curățenie impecabilă este peria cu mâner din lemn. Perii sunt realizați din fibră vegetală și sunt sută la sută biodegradabili. Au o textură mai moale decât cei din metal. Când se degradează poți să păstrezi mânerul și să schimbi doar peria, care este detașabilă.

    Sfaturi de la Zero Waste pentru un trai fără deșeuri

    „Mi-aș dori ca prin alegerile pe care le facem la cumpărături să realizăm că putem avea un impact mai mare asupra problemelor de mediu. Urmând modelul actual de consum (de tipul supermarketului), dacă suntem sinceri cu noi înșine, aducem mai multă distrugere naturii în mod indirect”, spune Ana Maria.

    Dacă vrei să îmbrățișezi un stil de viață eco și fără deșeuri, Ana îți oferă câteva sfaturi de început:

    • Ia-ți o săptămână în care doar să acorzi obiceiurilor pe care le ai deja, fără să schimbi neapărat ceva. Observă cât gunoi produci, câte pungi de plastic cumperi, de unde îți faci cumpărăturile, câte ambalaje strângi etc.
    • Privește totul cu semnul întrebării: îmi place ce impact am asupra naturii? Din asta poate deriva apoi motivația de a face schimbările necesare.
    • Un alt aspect de care trebuie să ții cont este personalizarea. Poate că ai mai multe recipiente din plastic în baie și o să încerci să găsești soluții pentru asta. Sau poate risipești foarte multă mâncare și trebuie să restructurezi puțin planul de cumpărături, ce gătești, etc.
    • Susține afacerile mici locale și eco și business-urile care reinvestesc o parte din profit pentru ajutarea naturii.

    În curtea magazinului găsești și butoaie cu compost, unde poți aduce resturile organice. Magazinul are un parteneriat cu Grădina Molcom, care folosește compostul la grădina de permacultură. Poți aduce resturi organice, mâncare, fructe, inclusiv coji de citrice, ouă și oase. „În trei luni am salvat deja o tonă și jumătate de materie organică să nu ajungă la gunoi”, spune Ana Maria despre impactul pe care îl are faptul că oamenii au adus resturile pentru compost.

    Foto: Irina Gache

    Foto deschidere: Shutterstock

    Produsele din acest articol au fost selectate de echipa Lovedeco în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments