Apartamente cu 2 camere

18 idei de amenajare pentru un apartament cu două camere semidecomandat și ce poți învăța din ele

  Poate fi o provocare să găsești idei pentru o amenajare de apartament cu 2 camere semidecomandat – cel puțin una și armonioasă din punct de vedere estetic, și funcțională. Dar e floare la ureche dacă ai și inspirație, și sfaturi de la arhitecți. Și le găsești pe ambele mai jos.

  Ca să găsești mai ușor inspirația potrivită pentru locuința ta, am împărțit lista cu idei de amenajare pentru un apartament cu 2 camere semidecomandat în trei categorii, în funcție de dimensiune. Așa că găsești mai jos exemple de apartamente mici, cu suprafețe sub 50 metri pătrați, exemple de apartamente medii, cu suprafețe între 50 și 60 metri pătrați și exemple de apartamente mari, cu suprafețe de peste 60 metri pătrați.

  Idei de amenajare pentru apartamente semidecomandate mici / Idei de amenajare pentru apartamente semidecomandate medii / Idei de amenajare pentru apartamente semidecomandate mari

  Idei de amenajare pentru un apartament cu 2 camere semidecomandat mic, sub 50 metri pătrați

  1. Un spațiu de 36 metri pătrați amenajat pentru închiriere în regim hotelier

  Suprafața redusă, de numai 36 metri pătrați, a fost o adevărată provocare pentru echipa KiwiStudio. Designerii au fost contactați de proprietarii acestui apartament din București pentru că aceștia își doreau să-l dea spre închiriere în regim hotelier. „Aveau nevoie de ceva care nu numai să arate bine, ci și să se delimiteze de celelalte oferte”, își amintesc Cosmina și Adi Aloman. Apartamentul este practic o garsonieră mai mare cu dormitor separat și un spațiu foarte mic pentru bucătărie, integrat în living.

  Și ca să facă spațiul unul plăcut și funcțional, au mizat pe pereți de accent atât în living, cât și în dormitor. Odată găsite ideile pentru ei, au organizat restul amenajării la punctele de interes și au păstrat o linie minimalistă, cu linii curate, culori deschise și artificii care abat privirea de la anumite neajunsuri.

  Sfatul designerului:

  „O cameră mică nu mai pare atât de mică dacă știi cum să așezi luminile. ar un perete banal, mai degrabă mic, și pe care nu poți să așezi altceva decât o canapea, se poate transforma cu ajutorul luminilor în vedeta amenajării”, spun designerii KiwiStudio.

  2. Transformare cu 20.000 euro a unui apartament de 44 metri pătrați, nerenovat de 60 de ani

  La parterul unui bloc construit în anii ’60 din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, fără nicio îmbunătățire de la punerea în funcțiune, zăcea acest apartament de 44 metri pătrați. Medicul stomatolog Alexandra Ritzi l-a cumpărat și a lucrat cu George Simon de la Lo.space Labs să aducă lumina naturală înăuntru și să-l facă dintr-un spațiu uitat, un „acasă” cozy. Proiectul a prins viață și cu implicarea echipei UPvision.

  Pentru a susține o amenajare în acest apartament cu 2 camere semidecomandat, Alexandra avea disponibil un buget de 20.000 euro. O bună parte din el s-a dus pe aducerea spațiului la un stadiu similar cu un apartament din bloc nou. A fost nevoie de lucrări la instalația sanitară, la îndreptarea pereților, la schimbarea geamurilor, la refacerea podelelor, tavanelor și la implementarea unor finisaje noi. Iar rezultatul final e unul modern, luminos, încăpător.

  Sfatul designerului

  „Distribuie bugetul cu prioritate pe finisaje de calitate, o schemă electrică eficientă, un studio bun de proiectare, care poate elabora un proiect impecabil cu toate planșele, un deviz precis și un portofoliu pe măsură. Mobila și accesoriile sunt mai ușor de schimbat decât un parchet, spre exemplu”, spune designerul George Simon.

  3. Apartament pastelat ca un balon de săpun

  Arhitecta Ada Tache a avut mână liberă să amenajeze acest apartament de 50 metri pătrați așa cum și-a dorit, pentru ca el să fie ulterior închiriat în regim hotelier prin Airbnb. Așa că l-a decorat simplu și diafan, cu puțină mobilă și multe pasteluri, astfel încât la final amintește de un balon de săpun.

  Proiectul a fost făcut în trei luni, iar investiția a ajuns la 20.000 euro. Apartamentul din București se află într-un bloc nou și a fost preluat la gri, așa că arhitecta a putut alege finisajele și materialele dorite încă de la bun început. Iar după ce l-a terminat, l-a denumit „Bubble House”.

  Sfatul arhitectei:

  „Raportează orice spațiu la experiența umană: funcțională și senzorială. Proiectează cu entuziasm și creează spații optimiste. Un design pozitiv emană energie și libertate”, spune Ada.

  4. Un spațiu decorat cu elemente art-deco și tematică de junglă

  Tot pentru a fi închiriat pe Airbnb a fost amenajat și acest apartament din centrul Clujului, cu o suprafață de 43,5 metri pătrați. Spațiul face parte dintr-o casă foarte veche, din care doar pereții mai erau utilizabili, dar după un proces de îndreptare cu rigips. Designerul Katalin Csíki de la Studio 11 l-a scos la lumină cu un buget de 40.000 euro, iar lucrările au durat un an.

  La finalul căruia, a obținut un stil elegant și modern, cu elemente art deco și o notă cubaneză redată de culorile vii. Proprietarii și-au dorit ca designerul să folosească culorile albastru închis, verde și galben/auriu în amenajare, iar Katalin le-a integrat pe toate în mod armonios.

  Sfatul designerului:

  „Pornește la drum cu o direcție creativă clară și nu îți pierde concentrarea atunci când găsești obiecte estetice, dar care nu se integrează în amenajare”, îndeamnă designerul Katalin Csíki.

  5. Un apartament de 40 metri pătrați pare mai mare datorită celor peste 100 de oglinzi

  Pentru că are o suprafață de numai 40 metri pătrați, proprietarii acestui apartament s-au gândit că s-ar potrivi tot pentru închiriere pe Airbnb. Iar ca să amenajeze spațiul mic, au lucrat cu arhitecta Andra Bica de la Kanso Design, căreia i-au dat destul de multă libertate de exprimare.

  Situat într-un bloc nou din Cluj Napoca, apartamentul era la gri, nefinisat, cu tavane înalte care făceau camerele mici să pară disproporționate. Arhitecta a folosit tavan fals în hol și în dormitor ca să amelioreze acest defect, și a concentrat culorile închise în partea de sus. Iar pentru a face spațiul să pară mai mare, a folosit peste 100 de oglinzi în amenajare. Ele au fost folosite pe post de antistrop în bucătăria care împarte aceeași încăpere cu livingul.

  Sfatul arhitectei:

  „Într-o amenajare, zona de greutate (culorile închise) se folosește de obicei la nivelul solului, iar sus se folosesc nuanțele deschise. Pentru un efect invers, însă, păstrezi zona deschisă jos”, explică Andra.

  6. Un apartament în stil industrial în care lemnul și betonul maschează suprafața de doar 40 metri pătrați

  Albul și nuanțele deschise, neutre nu sunt singurele care pot da senzația de spațiu mai mare. Iar asta a demonstrat-o designerul Mihail Neagu de la Inedit Works în acest apartament de 40 metri pătrați din Brașov pe care l-a amenajat în stil industrial, cu mult lemn și beton expus. Acesta fusese cumpărat fără finisaje și instalații, lucru care a ușurat procesul.

  Tema primită de Mihail de la proprietari a fost clară: simplitate evidențială prin lemn și lumină, așa că designerul a folosit foarte mult parchet triplustratificat și lamele din lemn. Apoi a evidențiat elementele prin diverse surse de lumină. Proiectul a durat nouă luni și l-a extenuat pe designer, care a realizat chiar el proiectul tehnologic pentru placările de lemn, însă la finalul lor proprietarii au fost foarte fericiți.

  Sfatul designerului:

  „Nu neglija valoarea estetică adusă de beton aparent. În plus, ia în calcul că păstrarea lui poate duce la scăderi de costuri. Poți folosi corpuri de iluminat cu un design simplu, fără a cădea în banal. Alternează-le inspirat și efectul este garantat”, îndeamnă designerul Mihail Neagu.

  Idei de amenajare pentru un apartament cu 2 camere semidecomandat mediu, până în 60 metri pătrați

  7. Detalii luxuriante și culori tari într-un apartament din Mamaia

  Cu un proprietar hotărât să meargă pe un stil eclectic, cu accent pe lux, și o locație demnă de vacanță, arhitectul Laurențiu Paicu a gândit o amenajare de hotel de 5 stele pentru acest apartament din ansamblul rezidențial Casa del Mare.

  Spațiul are o suprafață de 55 metri pătrați și este acum plin de detalii glam, cum ar fi tapetul italian din living, panouri din metal auriu ce separă bucătăria de camera de zi sau un întreg fotoliu tapițat dintr-un material auriu. Până și dormitorul are detalii aurii, inserate prin corpurile de iluminat și detaliile tapetului.

  Sfatul arhitectului

  „Pentru a-i adăuga amenajării un aer luxos, este bine să alegi piese de mobilier sau decorațiuni cu accente metalice (aurii/argintii), oglinzi și perne decorative cu pattern-uri care vor rămâne mereu în trend”, argumentează Laurențiu Paicu.

  8. O amenajare care pare de lux, dar a costat numai 5000 euro

  Tot luxul pare să domine și această amenajare a unui apartament cu două camere din Piața Romană, dar bugetul nu a fost deloc unul exclusivist. Designerul Șerban Georgescu, cofondator ISRA Interior Design Solutions, și soția lui, Raluca, au gândit un concept de design care să nu „mănânce” prea mulți bani, dar care să arate deosebit.

  În apartamentul de 52 metri pătrați, au pus cel mai mult accentul pe amenajarea pereților și pe corpurile de iluminat, iar asta a făcut ca totul să arate mult mai „închegat”. Doar 1500 euro au cheltuit pe mobilier, căci restul banilor s-au dus pe corpurile de iluminat, materiale, finisaje și manoperă.

  Sfatul designerului:

  „Îndrăznește să folosești culori. Chiar dacă tindem să fim mai reticenți în alegerea culorilor, trebuie să avem încredere și să fim deschiși. De exemplu, în randări noi utilizăm același cod de vopsea al producătorului, deci rezultatele sunt identice”, îndeamnă Șerban.

  9. O amenajare cu mult alb și nuanțe naturale care fac spațiul să pară mai mare

  Pentru o suprafață de 56 metri pătrați, acest apartament din centrul Clujului pare mai spațios. A fost amenajat de arhitecții Lucreția și Călin Santa de la Atelier UnuPlusUnu, care au folosit culori de toamnă și materiale naturale ca să-l facă mai cozy și mai luminos.

  Cei doi arhitecți au combinat elemente din stilurile minimalist, industrial, boho și country, și au „îndulcit” toată amenajarea cu mobilier din lemn. Ideea de la care au pornit a fost ca apartamentul să redea sentimentul acela de bine, de acasă.

  Sfatul arhitecților

  „Asigură-te de armonia tuturor obiectelor introduse în amenajare și alege un mod simplu, dar de impact de a le expune”, sfătuiesc arhitecții din echipa Atelier UnuPlusUnu.

  10. Amenajare Feng Shui în apartamentul unei studente din Cluj-Napoca

  Principiile de Feng Shui au stat la baza amenajării acestui apartament de 54 metri pătrați, însă asta nu înseamnă că echipa Pibo Projects a făcut compromisuri de design. Arhitecții le-au integrat în decor în moduri creative. De exemplu, prin diversele cercuri decorative dispuse pe pereții diverselor camere, care sunt simboluri ale perfecțiunii în ideologia Feng Shui.

  Decorul gândit de Pibo Projects este modern, inspirat de curentul Bauhaus, care la final a mers mână în mână cu principiile menite să aducă energia pozitivă în locuință. Iar pentru partea cromatică, designerii au mers pe contraste de culori complementare: albastru-oranj, care se vede în zona canapelei, și verde deschis-roșu, în mobilierul de bucătărie și cercul decorativ.

  Sfatul designerului

  „Ca să te simți bine, trebuie să ai spații curate, trasee libere prin casă, să nu te lovești de mobilier, să ai opțiuni (straturi de materiale și sisteme diferite) de manipulare a luminii artificiale și nateruale. Să te simți bine înseamnă să îți stimulezi toate simțurile în interiorul apartamentului: o amenajare bună + texturi plăcute la atingere + un miros specific al apartamentului + muzica ce te face să te simți relaxat”, spune designerul Patricia Opincariu.

  11. Trunchiuri de mesteacăn separă holul de living în acest apartament de 57 metri pătrați

  Luisa Drăjan, arhitectă și designer de interior la studioul Lăuntric, și Andrei Tupiță și-au cumpărat acest apartament cu două camere și 57 metri pătrați din Cluj-Napoca și l-au amenajat după propriile nevoi și preferințe. Au știut foarte clar ce-și doresc în noua lor casă: elemente naturale și culori în contrast, într-un spațiu cât mai intim și cozy.

  Și au adus elementele naturale înăuntru la propriu: zona de zi este despărțită de hol printr-un perete despărțitor făcut din trunchiuri de mesteacăn. În rest, au făcut multe modificări la tavane, apartamentul fiind situat la mansardă, au investit mult în baterii, instalații sanitare, electrocasnice și mobilierul de bucătărie și au investit un total de 30.000 euro.

  Sfatul arhitectei:

  „Folosește-te de câteva obiecte decorative DIY care să împrumute spațiului din personalitatea ta: câteva crenguțe pe perete, vopsite cu o ghirlandă de lumini înfășurată pe ele, o bicicletă pe perete, o hartă a lumii cu poze din locurile pe care le-ai viztat etc.”, spune Luisa.

  12. Un perete decopertat a devenit vedeta amenajării

  Acest apartament cu două camere are 60 metri pătrați și se află într-un bloc construit în anii ’70 din cartierul bucureștean Militari. Proprietarii au apelat la echipa Diez Office pentru o amenajare de impact, încadrată într-un buget de 20.000 euro. Spațiul nu fusese renovat niciodată și avea finisajele originale: gresia, faianța, linoleumul și plinta învechită.

  Pentru a se încadra în bugetul dat, designerii au păstrat tencuiala inițială, pe bază de ciment, dar și faianța pătrată din bucătărie, pe care doar au igienizat-o și degresat-o. În timp ce trasau instalațiile electrice însă, au trebuit să decoperteze pereții pe alocuri iar în living au descoperit o cărămidă pe care au ales să o lase la vedere. Acum, peretele decopertat a devenit vedeta amenajării.

  Sfatul arhitectei:

  Profită de ce se ascunde în spatele tencuielii. „Cu decopertarea tencuielii din dormitor și living, am scos pereți din cărămidă pură la un buget mai mic față de cât ne-ar fi costat dacă am fi aplicat cărămidă decorativă (klinker)”, spune arhitecta Oana Vasile.

  Idei de amenajare pentru un apartament cu 2 camere semidecomandat mare, de peste 60 metri pătrați

  13. Un apartament de 65 metri pătrați banal și întunecos a devenit cozy și luminos

  Pentru a face din acest apartament întunecos și bătrânicios unul luminos și primitor pentru un cuplu tânăr, designerul Camelia Raciu de la Lagom home a avut la dispoziție un buget de 10.000 euro, care pe parcurs a suferit modificări și a ajuns la circa 12.000. Spațiul de 65 metri pătrați suferise deja niște lucrări de recompartimentare, așa că pereții din bucătărie lipseau.

  Dar chiar și așa, din cauza mobilierului și finisajelor, locuința părea mult prea înghesuită, iar lumina nu putea pătrunde suficient. Camelia a schimbat în primul rând gresia de pe pardoseală și a înlocuit-o cu un parchet pe care nu l-a aplicat doar în hol, ci și în tot restul casei. Apoi a ales un mobilier de bucătărie bleu care a deschis vizual spațiul, iar în living și în dormitor a păstrat mobilierul original și a umblat mai mult la detalii.

  Sfatul designerului

  „Important atunci când realizezi o amenajare nu este neapărat să ții cont de cele mai recente trenduri, ci de ceea ce își dorește clientul și, mai ales ce se potrivește spațiului și îl pune cel mai bine în valoare. Sigur că trebuie să fii la curent cu noutățile, dar întotdeauna adaptează la proiectul specific”, spune Camelia.

  14. Riflaje și joc de umbre într-un apartament din Oradea

  Proprietarul acestui apartament de 61 metri pătrați din Oradea, investitorul Flaviu Pop, CEO al EAS|Residence, și l-a dorit amenajat contemporan, urban, ușor nonconformist, ca să-l poată închiria în regim hotelier. Așa că a lucrat cu arhitectul Dorin I. Lungu de la AIDO Studio Design și a investit 25.000 euro. Din buget, partea de instalații sanitare și electrice a ocupat aproximativ 20%, iar finisajele și manopera cam 40%. Mobilierul a acaparat și el 30% din buget.

  Arhitectul a făcut zona de zi open space cu acces din hol. Întregul plan cu bucătăria și zona de dining este deschis, de fapt. Iar spațiul e delimitat în funcție de rolul fiecărei zone prin decorațiuni la nivelul pereților. În living, ies în evidență câteva piese cu impact vizual puternic: lampadarele, canapeaua, măsuțele de cafea și riflajul din fundal.

  Sfatul arhitecului:

  „Acordați-vă suficient timp în alegerea fiecărei piese, reveniți ori de câte ori este necesar pentru a resimți spațiul. În acest apartament, am folosit următorul truc: am montat pardoseala la un unghi de 30 de grade față de planul accesului, astfel încât privirea este dirijată spre camera de zi”, îndeamnă Dorin I Lungu.

  15. Apartamentul complet alb al unui cuplu de seniori

  Deși are 67 metri pătrați, apartamentul acestor seniori din sectorul 6 al Capitalei părea foarte înghesuit și întunecat. Era amenajat în clasicul stil cu iz comunist, iar proprietarii își doreau o locuință aerisită cu accente deosebite, adăugate prin pete saturate de culoare și piese de mobilier inedite. Și ca să obțină toate aceste lucruri, au lucrat cu echipa Something We Design.

  Totul a fost scos din spațiu și apartamentul a fost vopsit în alb. Arhitecții au ales majoritatea finisajelor cu model simplu, ca să lase textilele să preia majoritatea atenției. Iar pata de culoare care sparge monotonia este canapeaua verde din living, cu un design ce se potrivește de minune cu setul de fotolii extravagante.

  Sfatul arhitecților:

  „Nu umple spaţiul cu obiecte; o încăpere aerisită asigura un culoar de circulaţie mai bun şi o estetică mai plăcută”, spun arhitecții din echipa Something we design.

  16. Design de hotel de lux à la Dubai, într-un apartament din Sibiu

  După nenumărate călătorii în Dubai, proprietarul acestui apartament de 70 metri pătrați din Sibiu și-a dorit să-l amenajeze cu inspirație de-acolo. S-a îndrăgostit iremediabil de luxul și opulența ce caracterizează hotelurile arabe de primă clasă și a lucrat cu designerul Laurențiu Paicu să le replice la el acasă.

  A rezultat un open space luminos care integrează livingul și diningul, două zone care comunică cu bucătăria prin intermediul unor pereți din sticlă. Iar dormitorul este amenajat elegant, cu tapet în stil clasic și stucaturi care decorează pereții.

  Sfatul designerului:

  „Un tapet cu un design clasic nu “îmbătrânește” spațiul. Dacă modelul este utilizat corespunzător, într-o limită bine gândită și contrabalansat cu accente moderne, poate duce la o amenajare care să fie atât elegantă, cât și «fresh»”, spune Laurențiu.

  17. Un apartament complet reconfigurat și redecorat cu mult lemn

  Un tânăr cuplu de fotografi a cumpărat acest spațiu de 60 metri pătrați pentru a-l închiria, iar ca să atragă potențiali chiriași, a lucrat cu arhitecții Olivia Zahalca și Radu Postolache de la Postolache Zahalca Arhitectura. Echipa a făcut o reconfigurare completă și a integrat mult lemn în amenajare pentru acest apartament cu 2 camere semidecomandat.

  Primul pas a fost inversarea rolului băii și bucătăriei, căci poziționarea lor era ciudată: baia era în centrul apartamentului, fiind mai degrabă în legătură cu dormitorul decât cu camera de zi. Așa că Olivia și Radu au demolat pereții și au făcut un open-space generos format din vechiul hol, living și fosta baie, care a devenit actuala bucătărie.

  Sfatul arhitecților:

  „Tratează bucătăriile deschise cât mai minimalist, fără a le încărca cu multe dulapuri suspendate sau elemente tipice bucătăriilor tradiționale. Alege în schimb o hotă decorativă și câteva polițe de perete în consolă, pe care poți așeza ordonat boluri, căni sau plante”, spun arhitecții Postolache Zahalca Arhitectura.

  18. Un apartament de vacanță din Mamaia amenajat în stil mediteranean

  Un buget de numai 5000 euro a fost suficient pentru a duce la bun sfârșit o amenajare în acest apartament cu 2 camere semidecomandat din Mamaia. Spațiul are 76 metri pătrați, iar proprietarii l-au ales cu vedere către mare, căci își doreau de mult o casă de vacanță unde să își petreacă timpul liber și să se bucure de priveliștea plajei.

  Designerul Inga Bunduche s-a ocupat de tot procesul și a gândit un concept de design cu mult albastru, în stil mediteranean. Iar ca să fie totul cât mai practic, a adus în living o canapea extensibilă, în apropierea căreia a pus un lampadar. Astfel, spațiul este unul versatil: living pentru locatari, dormitor pentru oaspeți.

  Sfatul designerului:

  „Într-un un apartament la mare folosește accesorii din rattan sau alte împletituri, textile naturale din bumbac sau in și culori fresh, răcoritoare. Albastrul este un must-have”, spune Inga Bunduche.

  Foto principală: amenajare de Katalin Csíki de la Studio 11  / fotograf Andreea Iancu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  18 idei de amenajare pentru un apartament cu două camere semidecomandat și ce ...