Apartamente cu 2 camere

Apartament la mansardă din Cluj-Napoca, de 57 metri pătrați, dar care pare mult mai mare

    Când ești și arhitectul, și beneficiarul unui proiect de design interior, pornești la drum cu temele făcute. Iar proprietarii acestui apartament de 57 metri pătrați din Cluj-Napoca au știut foarte clar ce-și doresc în noua lor casă: elemente naturale – zona de zi e despărțită de hol prin niște trunchiuri de mesteacăn – și culori în contrast, într-un spațiu cât mai intim și cozy.

    Luisa Drăjan și Andrei Tupiță și-au cumpărat acest apartament cu două camere în Bună Ziua, un cartier din Cluj-Napoca, în 2015. L-au decorat cu gândul la natură și nu au făcut rabat de la calitate. Iar locuința reușește să reflecte, cumva, etapa în care se afla atunci relația lor, povestesc cei doi.  După ce au investit 30.000 euro în amenajare, spațiul le-a fost cuib timp de doi ani. Asta până în 2017, când au decis să se mute într-un loc un pic mai mare, așa că au vândut apartamentul pe care l-au amenajat cu atâta drag.

    Natură și intimitate într-un living colorat.

    Luisa este arhitectă și designer de interior la studioul Lăuntric și spune că cel mai dificil client ești chiar tu. Pe de o parte, e mult mai greu să iei decizii în amenajarea propriei locuințe pentru că ai în minte atâtea idei și scenarii de design din care poți alege. De cealaltă parte însă, spune Luisa, procesul curge plăcut și lin, căci cunoști deja suficienți furnizori și îți poți gestiona bugetul mult mai bine.

    Bucătăria cu loc de servit masa completează spațiul deschis din living.

    Apartamentul este la mansardă și are 57 metri pătrați împărțiți într-un living cu bucătărie deschisă, un dormitor, o baie și o terasă de șapte metri pătrați. 

    Lucrările de amenajare au durat 8 luni

    Întrebați care a fost prima impresie atunci când au văzut spațiul, cei doi proprietari își amintesc că nu a fost una prea plăcură. Mansarda era foarte înaltă, cu grinzi masive ce traversau toate încăperile, iar livingul era mult prea luminos. Luisa și Andrei au acoperit o fereastră din living pe dinăuntru, ca să nu strice estetica fațadei, și au renunțat la grinzi în detrimentul unui tavan luminat. Spațiul rămas a fost suficient pentru o configurare optimă a mobilierului. 

    Caloriferele ocupau în fiecare încăpere zone esențiale și le încărcau: spațiul de sub fereastra de la bucătărie unde este acum chiuveta, spațiul din living unde se află biblioteca și locul din dormitor unde e biroul. Luisa a decis să le schimbe complet și să le poziționeze veritical în alte zone. 

    Amenajarea a pornit de la stilul Bauhaus – linii drepte, colțuri rotunjite și contraste.

    În faza de concept, Luisa și Andrei s-au inspirat din stilul Bauhaus, cu forme geometrice simple, linii drepte, colțuri rotunjite și contraste, care să fie prezente mai ales în zona de living. Acesta este și nucleul apartamentului – locul preferat de citit, vizionat seriale și stat la povești. Dar odată începute lucrările, amenajărea a început să se apropie mai degrabă de stilurile scandinav și minimalist. 

    Trunchiuri de mesteacăn, ca perete despărțitor

    De la dorința de a aduce o bucată din natură și înăuntru, Luisa a integrat în amenajare câțiva mesteceni Betula Albă, cu o scoarță superbă. Copacii au rolul de a separa spațiul holului de zona de zi și au reprezentat cam cea mai mare provocare – de la achiziționare, transport și montaj, până la documentarea intensă despre posibili dăunători. Trunchii de copaci au fost fixați încât în partea superioară să atingă perfect tavanul și să fie iluminați de sus. 

    Mestecenii au rolul de a separa spațiul holului de zona de zi.

    Pe lângă mesteceni, la intrarea în casă mai există o grindă recondiționată, folosită ca banchetă decorativă și suport pentru reviste sau plante. 

    Luisa și Andrei au ales piesele ținând cont de felul în care culorile ne influențează starea de spirit. Pe lângă canapea, fotoliu și pat, și draperiile și câteva tablouri primite cadou sunt accesorii pline de viață și culoare. „Ne-am dorit un apartament alb – pereți, tavan și pardoseală, asemenea unei pânze pe care se poate picta. În felul acesta, principalele elemente sunt piesele de mobilier colorate. Acest lucru avantajează un apartament mic și îi conferă luminozitate și spațialiate,” povestește Luisa. 

    Un tablou primit cadou, accesoriu central în dormitor. 

    Intimitatea, un must 

    Apartamentul este gândit pentru cel mult două persoane, fiindcă e foarte intim datorită ușilor de sticlă de la dormitor și baie, dar și a spațiilor reduse de depozitare. „Ne doream transparență și contopirea spațiilor, astfel am considerat că ușile de sticlă vor da intimitate întregului apartament și nu fiecărei încăperi în parte,” explică Luisa.

    Ușile de sticlă creează intimitate în tot apartamentul.

    Mobilier făcut pe comandă

    Apartamentul a suferit multe modificări la tavane, fiind situat la mansardă, la partea electrică și la instalații. Luisa și Andrei au investit mult în baterii, instalații sanitare, electrocasnice, sistem audio surround, aparatele de la Schneider și mobilierul de bucătărie, unde nu au făcut rabat de la costuri. Bucătăria a costat în jur de 8000 de euro, cu tot cu electrocasnice.

    Aproape tot mobilierul este făcut la comandă: bucătăria, holul și baia sunt realizate de cei de la Mobila Art Decor, iar dulapul, comoda și biroul din dormitor de către Egregor Design

    Colțarul albastru și fotoliul galben sunt piese central în spațiul de zi.

    În living, piesa centrală este colțarul Amsterdam de la Mobila Dalin. În rest, multe piese de mobilier sunt de la Ikea: fotoliul Strandmon cu taburet, comoda pentru TV Besta, biblioteca Kallax și covorul. 

    Mobilier și electrocasnice alese cu grijă pentru zona de gătit și cea de luat masa.

    În bucătărie, electrocasnicele sunt de la Electrolux, iar scaunele Sven de la Somproduct.

    Un puf transformat în noptieră cu ajutorul unei tăvițe.

    În dormitor, patul cu tetiere rabatabile și cu ladă este de la Essenza Mobili. „Ne-a plăcut ideea de a avea două tipuri de noptiere: una mai standard realizată la comandă, sub forma unei cutii, și o a doua sub forma unui taburet – puful Stockholm de la Ikea, cu o tăviță deasupra,” spune Luisa.  

    Gresia și faianța delimitează clar anume zone în baie.

    În baie, sanitarele sunt achiziționate de la Villeroy & Boch, iar bateriile de la Kludi. Modelele de faianță și gresie de inspirație ușor orientală sunt dintr-o colecție din anul 2015 și nu se mai fabrică. „Deoarece modelele multicolor pot fi obositoare, am încercat să le folosim pe suprafețe clar delimitate pentru a atrage atenția în zonele respective, ca accente de culoare,” completează Luisa. 

    Tips&tricks de la arhitecta Luisa Drăjan:

    • Stabilește mai întâi de toate atmosfera pe care dorești să o creezi în amenajare.
    • Dacă apelezi la un architect/designer de interior, așteaptă să fie toate planșele finalizate și toate detalile puse la punct înainte de a începe finisarea propriu-zisă, realizarea modificărilor sau comandarea pieselor de mobilier. Având toate detaliile finalizate, lucrurile se vor desfășura mult mai repede și echipele de execuție vor ști exact ce au de făcut.
    • Alege produse de calitate în baie și bucătărie, acestea fiind cele mai expuse la murdărie, umiditate și la utilizări frecvente.
    • Folosește câteva accente de culoare pentru a pune în evidență anumite obiecte sau piese de mobilier.  
    • Folosește-te de câteva obiecte decorative DIY care să împrumute spațiului din personalitatea ta: câteva crenguțe pe perete vopsite cu o ghirlandă de lumini înfășurată pe ele, o bicicletă pe perete, o hartă a lumii cu poze din locurile pe care le-ai vizitat etc.
    • Dacă ai o baie mică, optează mai degrabă pentru un duș walk-in cu paravan de sticlă și nu pentru o cadă. 

    Foto: Paul Frandoș

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Luisa Drăjan.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Apartament la mansardă din Cluj-Napoca, de 57 metri pătrați, dar care pare mu...