A băgat 20.000 euro într-un apartament de 44 metri pătrați din Cluj-Napoca, nerenovat de 60 de ani
publicat pe 29 apr. 2021Când stai la parter, între două spații verzi, îți dorești să aduci cât mai mult din atmosfera de afară la tine acasă. Așa s-a întâmplat în cazul acestui apartament din Cluj-Napoca, unde mobilierul reflectă lumina soarelui încă de la primele ore ale dimineții.
Alexandra Ritzi, medic stomatolog, și-a cumpărat un apartament de 44 metri pătrați în cartierul Gheorgheni. Locuința se află la parter, între două zone verzi, iar ăsta a fost punctul de plecare în amenajare. A vrut să aducă lumina naturală cât mai mult în interior, iar pentru asta a apelat la George Simon de la Lo.space Labs. Proiectul a prins viață și cu implicarea echipei UPvision.
Ce a presupus renovarea acestui apartament mic din Cluj-Napoca
Locuința se află într-un bloc construit în anii ‘60, fără nicio îmbunătățire de la punerea în funcțiune. Cea mai mare parte din bugetul de 20.000 euro s-a dus pe aducerea spațiului la un stadiu similar cu un apartament dintr-un bloc nou. Au intervenit la instalația sanitară, la pereții care erau strâmbi cu umpluturi de lemn, schimbarea geamurilor, refacerea podelelor, tavanelor și implementarea unor finisaje noi.
Apartamentul are un dormitor, o bucătărie, un living și o baie, iar amenajarea acestuia s-a întins pe durata unui an, cu o pauză pe timp de iarnă. Alexandra are un Beagle, care deși e foarte cuminte, a avut ceva de spus în alegerea țesăturilor mai puțin sensibile.
Pasteluri în lumină naturală
Lumina naturală a jucat rolul principal în această amenajare. Stilul apartamentului s-a vrut de la bun început să fie unul modern, „bright”, în pasteluri și culori neutre.
Schema de culori a fost completată de alegerea mobilierului și a decorațiunilor în funcție de traiectoria soareleui. Dimineața, când răsare, își reflectă lumina pe mobilierului din bucătărie, iar peretele tip „chalkboard” creează o atmosferă primitoare și pe timp de noapte.
Dimineața, soarele își reflectă lumina pe mobilierului din bucătărie.
Peretele tip „chalkboard” creează o atmosferă primitoare și pe timp de noapte.
Arhitecții și Alexandra au optat pentru un perete de accent în living, care să iasă în evidență doar prin textură, fără să compromită fluxul de lumină, și un perete colorat în zona de dining.
Perete de accent în living, care iese în evidență doar prin textură.
Perete colorat în zona de dining din living.
„Baia are oglindă până în tavan pentru a da iluzia de spațialitate mai mare. Un alt truc folosit în acest sens a fost alegerea plăcilor de gresie de 180×60, care merg neîntrerupte de pe hol până la cabina de duș.” spune George de la Lo.space Labs.
Oglindă până în tavan pentru a mări vizual spațiul.
Plăci de gresie neîntrerupte, de pe hol până la cabina de duș.
În cei 44 metri pătrați au integrat multe spații de depozitare și o masă de dining
Alexandra și-a dorit foarte mult să existe spații de depozitare încăpătoare în apartament. Așa că arhitecții au transformat un spațiu gol din living, ce face legatura cu holul, în zonă de depozitare. Jumătate este acum bibliotecă, iar cealaltă parte este dedicată veselelor pentru masa de dining din imediata apropiere.
Masa de dining este extensibilă și pot sta în jurul ei între două și șase persoane. Zona de living a fost lăsată cât mai aerisită pentru activități cu cățelușa și jocuri cu prietenii.
Masă extensibilă în zona de servit masa pentru două - șase persoane.
Living aerisit pentru jocuri cu cățelușa și cu prietenii.
Barul din bucătărie este poate cel mai frecventat loc din apartament. Aici își începe Alexandra ziua cu un mic-dejun, masă pe care o consideră esențială. Tot aici, peretele de tip „chalkboard” e ca un loc de joacă prin desen cu creta.
Electrocasnicele sunt de la Franke, gresia și faianța sunt de la Marazzi, unele piese de mobilier de la IKEA, iar celelalte sunt făcute la comandă cu echipa UPvision.
În plus, în apartament, mai există un scaun sculptat în lemn, luat de la Târgul de la Negreni, care funcționează ca noptieră în dormitor sau măsuță de cafea în living.
Scaun sculptat în lemn de la Târgul de la Negreni ca noptieră în dormitor.
Scaun sculptat în lemn de la Târgul de la Negreni ca măsuță de cafea în living.
Tips&tricks pentru amenajare de la George Simon:
- „Ia în calcul faptul că, după ce aduci toate obiectele personale, încăperea adesea explodează în culoare. De aceea, merg pe culori cât mai neutre în amenajare.
- Nu îți fie teamă de negru.
- Proiectele cu cel mai mic succes au fost cele în care clientul a fost prea atașat de proces și de a controla fiecare decizie. Ai încredere în specialiștii pe care i-ai ales.
- Comunică cât de mult cu oamenii cu care lucrezi și ia toate deciziile încă de la început: ce stil, ce culori, ce finisaje, câtă depozitare, care este scopul habitatului și cât vrei să stai în el sunt doar câteva exemple.
- Distribuie bugetul cu prioritate pe finisaje de calitate, o schemă electrică eficientă, un studio bun de proiectare, care poate elabora un proiect impecabil cu toate planșele, un deviz precis și un portofoliu pe măsură. Mobila și accesoriile sunt mai ușor de schimbat decât un parchet, spre exemplu”.
Foto: George Simon
-
Before&After
Before&After: a transformat radical un apartament de 45 metri pătrați din Ploiești, moștenit de la bunici
-
Spații neconvenționale
O locatară din București a amenajat din banii proprii o bibliotecă în scara blocului unde locuiește
-
Garsoniere
Cum a amenajat un arhitect garsoniera de 32 metri pătrați a părinților lui
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.
Un efort considerabil, imi place cum arata baia. DAR: cum au fost alese scaunele de bar din bucatarie daca nu sunt dimensionate pentru masa tip bar?? (se vede ca sezutul este fix sub blat, nu incape nimeni acolo). Apoi, un designer de interior va stii sa dimensioneze corect acea carpeta minuscula de sub masuta de cafea din living, altfel aceste greseli sunt rezervate in amenajarile facute facute de proprietari, nicidecum de profesionisti.