Proiecte

O amenajare în stil contemporan din Brașov, în care lemnul și betonul uimesc privirile

Cât de mare poate fi pasiunea unui om pentru lemn? Atât de mare încât să creeze un adevărat sanctuar al lemnului în propria casă și să ducă totul la un alt nivel. Lumina și tavanele din beton aparent vin perfect în completarea acestui scenariu tech, care intrigă și atrage în egală măsură.

Designerul Mihail Neagu de la Inedit Works a proiectat în toamna lui 2018 decorul acestui apartament pentru o tânără familie din Brașov (el este antreprenor, iar ea lucrează în domeniul juridic). Apartamentul de 40 de metri pătrați este situat într-un bloc nou, are două camere, două băi și o terasă mare, de circa zece metri pătrați.

Apartamentul a fost cumpărat fără finisaje și instalații, lucru care a ușurat procesul amenajării. A existat totuși și un dezavantaj: structura pentru tavan fals era deja montată și a trebuit îndepărtată.

Punctul de pornire al amenajării a fost lemnul, povestește arhitectul.

Tema primită de la proprietari a fost clară: simplitate evidențiată prin lemn și lumină. Așadar, am folosit din belșug parchet triplustratificat și lamele din lemn, elemente accentuate prin diverse surse de lumină. Am mers pe corpuri de iluminat cu design simplu, dar puse excelent în valoare prin modul în care dialoghează cu placările, tavanul și mobilierul.

Practic, în toate camerele – cu excepția băilor – lemnul este la el acasă, fiind folosit în contexte mai mult sau mai puțin atipice. Dacă dormitorul are pereții “îmbrăcați” integral în lamele de lemn, în zona de zi observăm cum aceste lamele se prelungesc de pe pereți pe tavan. În spatele acestei maniere de decorare se află intenția de a mări vizual spațiul.

Lemn, beton aparent și finisaje ceramice

În zona de zi, intrarea se face printr-o arcadă din lemn care se prelungește pe tavan. Aici spațiul este împărțit în două zone cu roluri diferite: loc de conversații și spațiu de dining. Pentru a anima atmosfera neutră dată de finisajele ceramice gri și de lemn ale pereților, au fost folosite piese de mobilier colorate: canapeaua galbenă și scaunele de dining albastre.

apartament industrial living
Măsuța a fost cumpărată de pe eBay, iar canapeaua de pe Vivre. Din living se face accesul pe terasă.

Bucătăria comunică deschis cu livingul și zona de dining, iar trecerea dintre spații a fost semnalizată subtil printr-un corp de mobilier tip insulă. Acesta reprezintă totodată și locul de luat masa. Pentru continuitatea amenajării, în bucătărie a fost păstrată aceeași gamă de culori ca-n zona de zi.

În dormitor, privirea fuge nu doar către pereți, ci și către pardoseala atipică, în treptele care conduc către pat. Fiecare treaptă este marcată de o bandă LED, care seara creează un mic spectacol de lumini. La capătul patului se află o suprafață vitrată mare, dincolo de care se văd crestele masive ale munților.

Băile – de serviciu și matrimonială – sunt accesorizate cu oglinzi generoase, pentru a da impresia de spațiu mai mare. Ambele sunt finisate cu gresie și faianță gri din aceeași colecție. În baia matrimonială, austeritatea griului este îndulcită de portocaliul plexiglasului din zona căzii, o culoare care aduce veselie și optimism.

Soluții de design = economii de costuri

Întreagă amenajare a fost gândită la baza contrastului dintre finisat – nefinisat, cald – rece, lumină – întuneric, culoare – nonculoare. Unele dintre soluțiile alese de echipa de arhitectură sunt nu doar de design, ci au în spate economii de costuri. Este cazul tavanelor nefinisate, din beton aparent. Practic, prin renunțarea la montarea tavanelor false, au fost făcute și economii serioase.

Pentru a duce proiectul la bun sfârșit, a fost nevoie de un volum mare de muncă, iar dormitorul s-a aflat în topul dificultăților, poveștește Mihail Neagu. Sute de metri liniari de lamele din lemn au trebuit montați cu cea mai mare strictețe, fiind nevoie de foarte multă manoperă.

Proiectul a durat nouă luni, aici fiind incluse și anumite întârzieri ale dezvoltatorului. La finalulul lucrărilor, beneficiarii au fost foarte fericiți și extenuați în același timp. Proprietarul a avut nevoie de două luni de pauză totală. Acest proiect l-a obosit, căci el este cel care a realizat proiectul tehnologic pentru placările de lemn din living și dormitor.

Tips&tricks de la Mihail Neagu

  • Nu neglija valoarea estetică adusă de beton aparent. În plus, ia în calcul că pastrarea lui poate duce la scăderi de costuri.
  • Succesul unui proiect este direct proporțional cu implicarea beneficiarului. Colaborarea designer/arhitect – proprietar trebuie să fie foarte strânsă. Cele două părți trebuie să se completeze și să se ajute reciproc.
  • Poți folosi corpuri de iluminat cu un design simplu, fără a cădea în banal. Alternează-le inspirat și efectul scontat este garantat.

Foto: Sabin Prodan (tryingtodoart.com)

Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Mihail Neagu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!

Spune-ți părerea

avatar
  Subscribe  
Notify of
ULTIMELE ARTICOLE