Proiecte

Un apartament mic și cozy din centrul Clujului, dar care pare mai mare

publicat pe 26 nov. 2020

  Cum faci un apartament de doar 56 metri pătrați să pară mai mare? Pornești de la un concept vizual bine definit, optezi pentru o paletă cromatică deschisă – de preferat cu mult alb și nuanțe naturale – pe care o îndulcești cu mobilier din lemn. Și așa vei o obține un spațiu aerisit, dar foarte cald și primitor.

  De amenajarea acestui apartament cu două camere s-au ocupat arhitecţii Lucreția și Călin Santa din echipa Atelier UnuPlusUnu, care au transformat o „pânză albă” de 56 metri pătrați într-un cămin modern, în care culorile de toamnă și materialele naturale se îmbină armonios într-un stil de amenajare și minimalist, și industrial, și boho, și country.

  Situat într-un bloc nou din Cluj-Napoca, la etajul şase, apartamentul a fost cumpărat de un cuplu tânăr cu scopul de a-l închiria. Chiar dacă au apelat la ajutorul unor arhitecți, cei doi proprietari s-au implicat în amenajare atunci când a fost nevoie de mână de lucru suplimentară. 

  Amenajare apartament de închiriat: să te simți în el ca acasă

  „Chiar şi la -20 de grade, e tot cozy, tot îţi dă senzaţia de bine, căldură şi pace”, spun Lucreția și Călin despre amenajarea pe care au finalizat-o în februarie 2020. Ideea de la care au pornit a fost ca apartamentul să redea sentimentul ăla de bine, de acasă.

  amenajare apartament - canapeaua de culoarea caramelului
  Fiecare element prezent în amenajare a fost gândit să se armonizeze cu atmosfera cozy

  Spaţiul deschis – ce uneşte bucătăria, diningul şi livingul – are o unitate vizuală perfectă. Baza albă, remarcabilă prin textura cărămizii aparente şi a dulapurilor frezate din bucătărie, se îmbină plăcut cu accentele de lemn şi accesoriile metalice din alamă, şi ajută lumina să se reflecte cu uşurinţă şi să mărească vizual întreaga încăpere. Atmosfera boho subliniată prin florile de pampas şi cromatică se intersectează cu aerul industrial adus de corpurile de iluminat şi de canapeaua mid-century în culoarea caramelului. Încăperea nu abundă în decoraţiuni, dar cele alese fac diferenţa. Sunt piese premium, create de designeri români și nu numai.

  amenajare apartament - open space cu mult lemn
  Detaliile de alamă scot mânerele din banalitate

  Baia îngustă este pusă în valoare de jocul subtil între non-culori şi nuanţele de lemn, iar duşul cu rigolă economiseşte eficient spaţiul. Spoturile subtile, pe negru, reapar ca laitmotiv şi în baie.

  baia cu accesorii simple
  Cromatica simplă, designul minimalist şi atmosfera modernă definesc conceptul proiectului Atelier UnuPlusUnu

  Dormitorul pare un sanctuar al odihnei, iar în susţinerea acestei impresii ncontribuie chiar şi dimensiunea redusă. El reia albul texturat, de data asta sub forma unor inserţii geometrice pe peretele tăbliei. Lenjeria în culori neutre ajută la crearea unei atmosfere și mai intime. 

  dormitorul cu perete texturat
  Dormitorul de mici dimensiuni are un aer masculin

  Echilibru și armonie în 56 metri pătrați

  Echipa de arhitecţi povesteşte că ideea nu a fost să introducă un obiect vedetă, ci să accentueze „armonia cu care se îmbină obiectele”.

  Am ţinut să echilibrăm tonalităţile folosite, contrastele de texturi şi culoare. Fiecare obiect în sine are explicaţia lui, de la finisaje, uşi, covor, până la corpuri de iluminat, mânere etc. Totul se îmbină armonios”, explică Lucreția și Călin Santa.

  Bugetul iniţial a fost de 30.000 euro, însă l-au depăşit cu 10%, care au fost direcţionaţi spre partea de manoperă. De altfel, la aplicarea carămidei aparente s-au scurs trei săptămâni de muncă, în ideea ca totul să arate perfect. Toate obiectele integrate în amenajare sunt piese valoroase de design. Doar scaunul din sufragerie costă în jur de 2000 euro. 

  amenajare apartament 56 mp
  Mânerele din alamă aduc personalitate întregii zone de gătit

  Printre alegerile acestei amenajări se numără un Shell Chair, canapeaua BePureHome, măsuţele de la Zuiver şi „cel mai cool pat de la Divanissimi”, după părerea arhitecţilor. Canapeaua a fost cel mai costisitor element din amenajare, dar preferatele celor doi rămân mânerele dulapurilor din bucătărie, de un auriu spectaculos, cu textură rugoasă. 

  Tips&tricks pentru amenajare apartament mic de la arhitecții din echipa Atelier UnuPlusUnu:

  • „Porneşte cu un concept clar, reflectat în materiale care te pot ajuta, precum randări sau mostre ce compun paleta cromatică;
  amenajare apartament comoda din living
  Chiar dacă nuanţele sunt simple, texturile le fac speciale
  • Păstrează o comunicare constantă cu toţi participanţii la proiect şi asigură-te că lucrările sunt livrate corespunzător, chiar dacă asta s-ar putea să presupună întârzieri;
  • Asigură-te de armonia tuturor obiectelor introduse în amenajare şi alege un mod simplu, dar de impact de a le expune.”

  Foto: Simion Sebastian 

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Atelier UnuPlusUnu.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Oana
  Oana
  3 years ago

  Salutare! E minunata cromatica acestei case. Love it. As putea oare afla cumva de unde au luat corpul de lemn din baie? Nu gasesc nicaieri ceva simplu, frumos. 🙂

  icon

  Un apartament mic și cozy din centrul Clujului, dar care pare mai mare