Un apartament mic și cozy din centrul Clujului, dar care pare mai mare
publicat pe 26 nov. 2020Cum faci un apartament de doar 56 metri pătrați să pară mai mare? Pornești de la un concept vizual bine definit, optezi pentru o paletă cromatică deschisă – de preferat cu mult alb și nuanțe naturale – pe care o îndulcești cu mobilier din lemn. Și așa vei o obține un spațiu aerisit, dar foarte cald și primitor.
De amenajarea acestui apartament cu două camere s-au ocupat arhitecţii Lucreția și Călin Santa din echipa Atelier UnuPlusUnu, care au transformat o „pânză albă” de 56 metri pătrați într-un cămin modern, în care culorile de toamnă și materialele naturale se îmbină armonios într-un stil de amenajare și minimalist, și industrial, și boho, și country.
Situat într-un bloc nou din Cluj-Napoca, la etajul şase, apartamentul a fost cumpărat de un cuplu tânăr cu scopul de a-l închiria. Chiar dacă au apelat la ajutorul unor arhitecți, cei doi proprietari s-au implicat în amenajare atunci când a fost nevoie de mână de lucru suplimentară.
Amenajare apartament de închiriat: să te simți în el ca acasă
„Chiar şi la -20 de grade, e tot cozy, tot îţi dă senzaţia de bine, căldură şi pace”, spun Lucreția și Călin despre amenajarea pe care au finalizat-o în februarie 2020. Ideea de la care au pornit a fost ca apartamentul să redea sentimentul ăla de bine, de acasă.
Spaţiul deschis – ce uneşte bucătăria, diningul şi livingul – are o unitate vizuală perfectă. Baza albă, remarcabilă prin textura cărămizii aparente şi a dulapurilor frezate din bucătărie, se îmbină plăcut cu accentele de lemn şi accesoriile metalice din alamă, şi ajută lumina să se reflecte cu uşurinţă şi să mărească vizual întreaga încăpere. Atmosfera boho subliniată prin florile de pampas şi cromatică se intersectează cu aerul industrial adus de corpurile de iluminat şi de canapeaua mid-century în culoarea caramelului. Încăperea nu abundă în decoraţiuni, dar cele alese fac diferenţa. Sunt piese premium, create de designeri români și nu numai.
Baia îngustă este pusă în valoare de jocul subtil între non-culori şi nuanţele de lemn, iar duşul cu rigolă economiseşte eficient spaţiul. Spoturile subtile, pe negru, reapar ca laitmotiv şi în baie.
Dormitorul pare un sanctuar al odihnei, iar în susţinerea acestei impresii ncontribuie chiar şi dimensiunea redusă. El reia albul texturat, de data asta sub forma unor inserţii geometrice pe peretele tăbliei. Lenjeria în culori neutre ajută la crearea unei atmosfere și mai intime.
Echilibru și armonie în 56 metri pătrați
Echipa de arhitecţi povesteşte că ideea nu a fost să introducă un obiect vedetă, ci să accentueze „armonia cu care se îmbină obiectele”.
Am ţinut să echilibrăm tonalităţile folosite, contrastele de texturi şi culoare. Fiecare obiect în sine are explicaţia lui, de la finisaje, uşi, covor, până la corpuri de iluminat, mânere etc. Totul se îmbină armonios”, explică Lucreția și Călin Santa.
Bugetul iniţial a fost de 30.000 euro, însă l-au depăşit cu 10%, care au fost direcţionaţi spre partea de manoperă. De altfel, la aplicarea carămidei aparente s-au scurs trei săptămâni de muncă, în ideea ca totul să arate perfect. Toate obiectele integrate în amenajare sunt piese valoroase de design. Doar scaunul din sufragerie costă în jur de 2000 euro.
Printre alegerile acestei amenajări se numără un Shell Chair, canapeaua BePureHome, măsuţele de la Zuiver şi „cel mai cool pat de la Divanissimi”, după părerea arhitecţilor. Canapeaua a fost cel mai costisitor element din amenajare, dar preferatele celor doi rămân mânerele dulapurilor din bucătărie, de un auriu spectaculos, cu textură rugoasă.
Tips&tricks pentru amenajare apartament mic de la arhitecții din echipa Atelier UnuPlusUnu:
- „Porneşte cu un concept clar, reflectat în materiale care te pot ajuta, precum randări sau mostre ce compun paleta cromatică;
- Păstrează o comunicare constantă cu toţi participanţii la proiect şi asigură-te că lucrările sunt livrate corespunzător, chiar dacă asta s-ar putea să presupună întârzieri;
- Asigură-te de armonia tuturor obiectelor introduse în amenajare şi alege un mod simplu, dar de impact de a le expune.”
Foto: Simion Sebastian
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Atelier UnuPlusUnu.
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajarea aerisită a unui apartament de două camere din București a durat doar două luni
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.
Salutare! E minunata cromatica acestei case. Love it. As putea oare afla cumva de unde au luat corpul de lemn din baie? Nu gasesc nicaieri ceva simplu, frumos. 🙂