Apartamente cu 2 camere

Amenajarea acestui apartament cu două camere din Piața Romană pare de lux, dar a costat 5000 euro

  Tu cum îți imaginezi că ar arăta un spațiu decorat pe placul unui colecționar de mașini de epocă, vinuri vechi și fel de fel de obiecte de artă? Proprietarul acestui apartament din Piața Romană, Andrei, e economist. Pe lângă pasiunile de mai sus, îi mai place și să schieze și să călătorească, așa că bugetul rămas pentru amenajarea locului, menit să fie dat spre închiriere în regim hotelier, a fost unul destul de restrâns.

  Dar asta nu a fost o piedică pentru Șerban Georgescu, designer de interior și cofondator ISRA Interior Design Solutions, și soția lui, Raluca, ci o provocare. Șerban a studiat Marketing la ASE și a lucrat în sistemul bancar timp de aproape 10 ani, însă și-a dat seama că asta nu e vocația lui abia în 2019. Atunci a realizat că are o aplecare spre domeniul designului de interior și a început să aprofundeze subiectul. După ce a absolvit cursul Inside Academy ținut de arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, Șerban și soția lui, „o decoratoare desăvârșită”, precizează, au fondat ISRA Interior Design Solutions.

  Amenajarea acestui apartament din Piața Romană nu a fost primul său proiect, însă când brief-ul proprietarului a ajuns la el, Șerban avea deja o reputație. Andrei i-a spus: „Te rog, fă ceva frumos cum știi tu, cu un buget redus”. Ba mai mult, el își dorea ca amenajarea să „se întâmple” fără prea multă implicare din partea lui, căci nu avea timpul necesar să fie prezent la implementare, și mai ales, conceptul să nu implice mobilă la comandă. Nu de altceva, dar ar fi depășit cu mult bugetul de 5000 euro pe care îl avea disponibil.

  Finisajele și lumina fac spațiul să pară „scump”

  Apartamentul din cartierul bucureștean Piața Romană măsoară 52 metri pătrați, are două camere și un dressing și a fost gata în doar o lună. Dar când pășești pentru prima oară înăuntru, chiar și virtual, n-ai zice nici că e o amenajare cu buget accesibil, nici că lucrările n-au durat luni întregi. Iar asta datorită finisajelor și ambientului.

  dormitor noptiera lampa
  Designerii ISRA au investit mult în corpurile de iluminat tocmai pentru că ele creează un ambient luxos

  „Am pus mai mult accentul pe amenajarea pereților și pe corpurile de iluminat”, explică Șerban. Din cei 5000 euro, doar 1500 au mers către mobilier. „Restul a fost alocat achiziționării de corpuri de iluminat, lucrărilor, materialelor și finisajelor, care arată impecabil”, spune designerul.

  living albastru parchet lemn masiv
  Designerii au păstrat parchetul din tot apartamentul și l-au reîmprospătat

  Ce-i drept, designerul a economist bani buni pentru că a avut ce păstra din camerele și finisajele existente deja. „Parchetul, ușile, gresia, baia și bucătăria au fost păstrate”, precizează Șerban, deci proiectul nu a inclus și amenajarea bucătăriei sau a băii. Decizia a fost una de bun augur și la nivel estetic, căci parchetul din lemn masiv os-de-pește dă un farmec aparte încăperilor. Și se potrivește foarte bine și cu stilul preferat de proprietar: unul clasic, dar pe care Șerban l-a interpretat în stilul propiu ISRA și l-a îmbunătățit cu influențe moderne și contemporane. Așa a ajuns la formula finală: un apartament amenajat în stil neoclasic.

  Atmosfera din living e inspirată din serialul „Mad Men”

  „Practic, am creat o serie de pereți clasici din jocul de forme, le-am dat o culoare îndrăzneață (Arctis Blue de la Caparol  în living și Pacific în dormitor și în hol) și i-am îmbinat cu riflajele de lemn”, povestește. Livingul e împărțit în două: zona de relaxare, unde sunt canapeaua, fotoliul și măsuța de cafea, și zona de citit, cu scaunul replică după celebrul fotoliu Hans Wegner ce a costat 1750 lei și lampa tip Hollywood.

  „Atmosfera este din Mad Men”, adaugă designerul. Chiar dacă pereții sunt albaștri, iar în serial erau vopsiți în nuanțe neutre. Lumina e cea care dă tonul ambientului. Iar pe Andrei l-a cucerit și fotoliul stil Hans Wegner, care e acum locul lui preferat de relaxare din apartament.

  Dormitorul e perla apartamentului

  dormitor albastru noptiera neagra
  Nuanța de pe pereți, Pacific Blue, în combinație cu riflajul negru creează o atmosferă ce te duce cu gândul la hotelul The Ritz din Paris, spun designerii

  Cu o nuanță sofisticată de vopsea pentru pereți, Pacific Blue, și riflajul negru, designerul a reușit să creeze senzația de amenajare high end. „Combinația creează o stare de lux sobru și inabordabil care te duce cu gândul la hotelul The Ritz din Paris”, spune Șerban. Atât el și soția lui Raluca, cât și Andrei și soția lui, Iulia, consideră dormitorul perla apartamentului.

  L-au numit Rolex Batman, datorită cromaticii care pare desprinsă din cadranul celebrului ceas de mână, ceas cu un preț de vânzare de trei ori peste bugetul de amenajare pentru întregul apartament.

  Ca să „încălzească” nuanțele întunecate din amenajare, designerul a completat zona de dormit cu lămpi aurii Atollo așezate pe cele două noptiere. Iar noptierele sunt singurul proiect do-it-yourself din amenajare, căci au fost vopsite manual negre, ca să se potrivească cu riflajul. Deasupra tăbliei sunt montate aplice tot aurii, care completează lumina ambientală.

  Iar pe peretele opus sunt montate profile decorative specifice stilului clasic și trei tablouri. „În fața patului, am creat o atmosferă de galerie de artă, prin folosirea a trei pânze colorate în culori pastel”, explică Șerban.

  Când designerul a terminat cu amenajarea și i-a invitat pe proprietari să vadă rezultatul, au fost atât de încântați încât s-au mutat în apartament pentru o lună. Cel mai mult i-a impresionat dormitorul, dar și faptul că randările inițiale făcute de Șerban s-au suprapus în proporție de 99% cu amenajarea finalizată.

  Tips&tricks de la Șerban pentru o amenajare „luxury” prietenoasă cu bugetul:

  Investește cu cap. O sumă de bani investită cu înțelepciune te scutește de cheltuieli nechibzuite. Chiar dacă Andrei a plătit un onorariu peste medie pentru amenajare, s-a ales cu un proiect spectaculos, original și la cheie. Valoarea investiției este net inferioară rezultatului obținut, timpului economisit și creșterii cotei de piață după implementare.

  Pune la punct și cele mai mici detalii. Designul per total este „șlefuit” de decorațiuni și mirosul ambiental. Nu uita să acorzi atenție acestor două aspecte.

  hol albastru gri
  Holul de la intrarea în apartament este și el vopsit în albastru

  Îndrăznește să folosești culori. Chiar dacă tindem să fim mai reticenți în alegerea culorilor, trebuie să avem încredere și să fim deschiși. De exemplu, în randări noi utilizăm același cod de vopsea al producătorului, deci rezultatele sunt identice. Andrei a avut dubii că acestea vor arăta în realitate ca în propunere, dar s-a convins la final.

  Fotografii: Sebastian Stan

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Șerban.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Amenajarea acestui apartament cu două camere din Piața Romană pare de lux, da...