Reconfigurarea planului de apartament cu 25.000 euro: au spart pereții și au reconfigurat tot apartamentul
publicat pe 13 nov. 2020Un proiect de reconfigurare apartament poate schimba totul. Situat în zona de nord a Bucureștiului, acest apartament a fost cumpărat cu scopul de a fi închiriat. De aici și până la crearea unui suport de bicicletă în hol nu a mai fost mult, iar ideea a devenit elementul-cheie al amenajării. Această noutate în decor este doar o mică parte dintr-un întreg proces de reconfigurare a apartamentului, complet reconfigurat și redecorat cu mult lemn.
În 2016, un tânăr cuplu de fotografi a cumpărat acest apartament cu două camere, de 60 metri pătrați, în scop de business. Primul pas după semnarea contractului de vânzare-cumpărare a fost să îi regândească designul și compartimentarea în termeni de funcționalitate și fluiditate, iar sarcina le-a revenit arhitecților Olivia Zahalca și Radu Postolache, de la Postolache Zahalca Arhitectura.
Reconfigurarea planului de apartament: baie în bucătărie și viceversa
Procesul de reconfigurare de apartament a început cu inversarea rolului băii și bucătăriei. Poziționarea lor inițială era cel puțin ciudată: baia se afla în centrul apartamentului, separând livingul de bucătărie, iar bucătăria era poziționată tocmai în capătul apartamentului, fiind mai degrabă în legătură cu dormitorul decât cu camera de zi. Norocul a făcut ca pereții de compartimentare să nu fie structurali, ceea ce a permis demolarea lor și reconfigurarea spațiului într-un open-space generos format din vechiul hol, living și fosta baie, actuala bucătărie.
În locul vechii băi, mai exact pe peretele cu instalațiile sanitare, a fost organizat frontul de lucru al bucătăriei, deschis către living. Pentru o integrare discretă și naturală în camera de zi, designul adoptat este unul minimalist: doar un front de lucru cu blat din lemn masiv, luminat de fereastra îngustă și lungă dispusă pe toată înălțimea peretelui (o prelungire a fostei ferestre mici din vechea baie). Echipamentele de bucătărie au fost mascate în dulapurile din imediata apropiere.
Accente de albastru revigorant
Dimensiunea mare a zonei de zi (31 metri pătrați) a permis și organizarea unui loc de luat masa la fereastră, marcat de două lămpi suspendate din sticlă și plută marca Eglo. Masa este lucrată la comandă din același blat de lemn masiv folosit la bucătărie și un cadru metalic de la IKEA, personalizat cu vopsea albastră. În ton cu acestea a fost finisată și țeava de gaz care străbate apartamentul de-a lungul culoarului de trecere. În locul scaunelor, pe partea cu fereastra a fost aleasă o banchetă cu spații de depozitare incluse.
Dormitorul a fost mărit prin înglobarea balconului, pentru un plus de funcționalitate. În locul fostului balcon se află acum un mic spațiu de lucru, inundat de lumină naturală din belșug.
În imediata apropiere a biroului a fost amplasată o oglindă de pardoseală.
Mobilierul este cumpărat de la IKEA.
Apartamentul este traversat pe toată lungimea de un hol, care separă zona de noapte de cea de zona de zi. Acesta a fost proiectat ca o zonă de depozitare cursivă, fiind și singurul spațiu de depozitare al casei. Elementul lui dominant este nișa iluminată pentru bicicletă, placată cu lemn în aceeași nuanță cu parchetul.
„Provocarea găsirii unui loc potrivit pentru bicicletă, într-un apartament unde totul este la vedere și căruia îi lipsesc spații anexe de depozitare, s-a transformat într-un atu al amenajării. Acum, bicicleta a devenit un exponat de seamă, deschis către spațiul principal al apartamentului”, spune Olivia.
Lemn și culori neutre
Laitmotivul apartamentului este lemnul, folosit în diverse forme: parchet, placări pe pereți, elemente decorative. În completarea acestuia au fost integrate piese de mobilier și accesorii neutre, în ideea de a crea un ambient „cuminte” și relaxant. O parte din decorațiuni sunt semnate de artiști și ilustratori români și au fost cumpărate de pe Colorhood.ro.
„Fiind un apartament destinat închirierii, am mizat pe căldura lemnului și a culorilor regăsite în natură. Am vrut ca orice viitor chiriaș să poată îmbrățișa spațiul din primul moment ca acasă și să îi poată imprima ulterior personalitatea sa”, ne spune Olivia.
Apartamentul a fost mobilat minimal, cu piese de bază, în cea mai mare parte IKEA. Corpurile de iluminat sunt de la Eglo și IKEA, din colecția Ranarp (lampadar, lampă de birou și aplice de pat). Criteriile de alegere au fost designul simplu și culorile lipsite de stridență. Amenajarea a fost gata în patru luni, iar bugetul investit s-a ridicat la 25.000 euro.
Tips&tricks de la Postolache Zahalca Arhitectura:
• Vopsește țevile în culori vesele
În multe apartamente, arhitecții se lovesc adesea de țevi, elemente de instalații lăsate inestetic la vedere. Atunci când nu pot fi mascate, o idee este asumarea lor și vopsirea într-o culoare veselă, care să le scoată în evidență ca un element voit. În exemplu de față, țeava de gaz care străbate apartamentul de-a lungul culoarului de trecere a fost vopsită într-un albastru de accent, pe care îl regăsim și la picioarele mesei de dining.
• Evidențiază un element cheie
Alege un element de decor pe care să îl pui în evidență luminându-l, fie cu un spot integrat, fie cu o aplică/lampă direcțională. Așa cum este bicicleta în cazul acestui apartament de închiriat.
• Nu încărca spațiile mici
Tratează bucătăriile deschise cât mai minimalist, fără a le încărca cu multe dulapuri suspendate sau elemente tipice bucătăriilor tradiționale. Alege în schimb o hotă decorativă și câteva polițe de perete în consolă, pe care poți așeza ordonat boluri, căni sau plante.
Foto apartament: prin Postolache Zahalca Arhitectura
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Postolache Zahalca Arhitectura.
-
Before&After
Before&after: au creat o zonă de luat masa în balcon și au integrat un sistem inteligent de acces în casă
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Cum a fost amenajat cu 15.000 euro un apartament cu două camere și 70 metri pătrați din Pitești
-
Proiecte
Riflaje și joc de umbre într-un apartament din Oradea, amenajat cu 25.000 euro
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.