Apartamente cu 2 camere

Before&after: cum să profiți de cărămida din spatele tencuielii, într-un apartament vechi

    Un apartament care nu fusese renovat niciodată a fost refăcut cu mai puțin de 20.000 de euro, pentru a fi dat spre închiriere. Din vechea locuință au păstrat cât de mult s-a putut, inclusiv faianța aparent demodată din bucătărie.

    Apartamentul nedecomandat cu două camere e situat într-un bloc construit în anii ’70 în cartierul Militari din București. Are 60 de metri pătrați și e împărțit în hol cu debara, bucătărie, living, plus un hol mai mic ce dă spre baie și dormitor.

    În 2018, după ce l-au cumpărat, proprietarii au decis să îl dea spre închiriere, așa că au apelat la echipa Diez Office pentru transformarea lui. Voiau o amenajare elementară, dar de impact. Arhitecta Oana Vasile a lucrat împreună cu Teodora Bîncus și l-au preluat cu finisajele originare: gresia, faianța, linoleumul și plinta învechită, aceeași cu cea folosită pe casa scării.

    Au păstrat tot ce s-a putut

    Pentru a se încadra într-un buget cât mai mic, designerii au menținut tencuiala inițială, pe bază de ciment, „dură și dreaptă, cum rar mai găsești acum un meșter să o facă”. Au lăsat chiar și faianța pătrată din bucătărie, pentru că arăta bine – doar au igienizat-o și degresat-o pentru că era plină de grăsime.

    Amenajarea a fost inspirată de cărămida pe care au găsit-o în spatele tencuielii, în timp ce trasau instalațiile electrice.

    „Aveam nevoie de accente care să facă diferența și să scoată apartamentul din anonimat, iar bugetul era foarte mic, așa că am decis să decopertăm un perete din dormitor și unul din living pentru a lucra cu materialul clientului”, explică arhitecta Oana Vasile.

    Cât mai mult alb

    În dormitor, au decopertat integral peretele din fața patului și au vopsit în alb cărămida scoasă la iveală.

    În living, peretele din fața canapelei e parțial descoperit – și aici, au vopsit în alb cărămida și au creat o zonă de interes. Deși inițial trebuiau să păstreze geamurile și ușile existente, au decis să revopsească în alb tocurile ferestrelor și să înlocuiască ușile cu unele neutre.

    Mobilierul și corpurile de iluminat sunt de la IKEA și alte site-uri de profil.

    Tips&Tricks de la arhitecta Oana Vasile:

    • Profită de ce se ascunde în spatele tencuielii

    ”Cu decopertarea tencuielii din dormitor și living, am scos pereți din cărămidă pură la un buget mai mic față de cât ne-ar fi costat dacă am fi aplicat cărămidă decorativă (klinker)”, spune arhitecta.

    • „Fă rai din ce ai”

    Dacă găsești elemente sau finisaje vechi, gândește-te de mai multe ori ce poți face cu (sau din) ele înainte să le arunci. ”Cel mai important pentru mine a fost că am recuperat mai multe lucruri din locuința veche și le-am refolosit în alte scopuri”, completează ea.

    • Gândește-te că simplitatea nu se va demoda niciodată

    ”Am ales un stil scandinav cu influențe industriale, care să facă spațiul să arate cât mai primitor, curat și luminos”, explică Oana.

    Apartamentul a fost gata în 31 de zile și și-a găsit repede un chiriaș fericit.

    Foto: Diana Oros

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de echipa Diez Office.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Before&after: cum să profiți de cărămida din spatele tencuielii, într-...