Lifestyle

Câteva reguli de amenajare pentru locuința pe care o împarți cu colegi de apartament

    Atunci când împarți locuința cu colegi de apartament, lucrurile tind să fie puțin mai complicate din punct de vedere al organizării și al designului. Dar bineînțeles că nu sunt imposibile, iar conviețuirea cu prietenii vine la pachet atât cu beneficii emoționale, cât și materiale.

    Fie că sunteți studenți și împărțiți primul apartament împreună, fie că ai decis să-ți împarți casa cu prietenele ca să faceți mai ușor unei perioade mai dificile financiar, lucrurile pot deveni mai puțin complicate cu câteva trucuri. Noi îți venim în ajutor cu un mic ghid decorativ de la House&Garden pentru momentele în care locuiești cu colegi de apartament.

    Abordează lucrurile cu un mindset rațional și practic

    Cum să decorezi când locuiești cu colegi de apartament mindset

    Când împarți o casă cu prietenii la 20 ani și nu ai un buget disponibil pentru îmbunătățirea locuinței, cel mai ușor este să cumperi lucruri ieftine, eventual de la IKEA în sezonul reducerilor. Astfel nu vei regreta amarnic că ai spart bolul de salată, dar pe de altă parte, nici casa ta nu va fi personalizată.

    Fie că alegi lucrurile împreună cu colegii de apartament și împărțiți costul, fie că îți iei singur/ă lucrurile (varianta din urmă e cea mai recomandată, eviți astfel discuțiile ulterioare cu împărțitul bunurilor), poți găsi chestii mișto la prețuri decente. Caută mobilă și decorațiuni pe grupurile vintage și plimbă-te prin magazinele de antichități și mobilă second-hand. De asemenea, investește în opere de artă a artiștilor preferați pe care îi urmărești pe Instagram. Mulți artiști vând și printuri după tablourile realizate și așa poți obține ceva mai accesibil pentru locuința ta.

    Adaugă piese practice de la magazine precum Zara Home și investește în câteva decorațiuni mai de lux precum perne decorative, sfeșnice și corpuri de iluminat. Abordarea asta de mix&match te va ajuta să-ți decorezi spațiul ca un designer, dar fără să rămâi fără bani.

    Fără prea multe detalii personale în spațiile comune

    Evident că ajută dacă ai gusturi similare cu cei cu care locuiești, dar cel mai bine e să păstrezi lucrurile cele mai personale și amintirile intime în camera ta, în loc să le împrăștii prin living și în alte spații comune. Ține cont că până la urmă sunteți persoane diferite și ceea ce pentru tine poate avea o semnificație emoțională, pentru altă persoană poate fi ceva neinspirat.

    De același lucru trebuie să ții cont și atunci când ai o idee de reamenajare importantă. Cum ar fi să vopsești un perete de accent în living cu o nuanță intensă. Vorbește în avans cu cei cu care locuiești despre ce schimbări vrei să faci în spațiile comune și nu te apuca de ele până nu cădeți de acord.

    Hobby-urile acasă cu colegi de apartament

    Cum decorezi când locuiești cu colegi de apartament

    Ia în considerare hobby-urile și interesele individuale când planifici ce să cumperi și asigură-te că le acomodezi într-un mod în care să nu creeze conflict sau dezordine. Dacă colegul de apartament este pasionat de ciclism, ai nevoie de un suport suspendat pentru bicicletă ca să eliberați spațiu?

    Sunteți o locuință de cititori avizi? Chiar dacă doar unul dintre voi e, nu orchestra un living minimalist fără spații de depozitare fără să vorbești cu ceilalți. Vei avea nevoie de rafturi, un suport pentru reviste, poate o măsuță de cafea stylish pe care poți pune cărți sau o măsuță cu spațiu de depozitare sub ea. Pe lângă păstrarea ordinii, nu e nimic mai frumos decât cărțile la vedere.

    Aveți mobila potrivită?

    Cum să decorezi când locuiești cu colegi de apartament mobilă

    Gândește practic când investești în mobilă și accesorii pentru o locuință la comun. Canapelele cu huse detașabile pe care le poți spăla acasă sunt excelente. Covoarele ieftine din iută sau cânepă arată bine și nu se vede așa repede murdăria pe ele. Mesele de dining vintage pe care se vede patina timpului nu vor fi stricate de cinele și petrecerile de acasă.

    Dacă zugrăvești, folosește neapărat vopsea lavabilă, ca să poți curăța cu ușurință pereții, în caz de nevoie. Astea sunt doar câteva exemple, dar ideea e să nu cheltui bani sau nopți nedormite pe lucruri scumpe care se strică ușor la utilizare zilnică. Sau cumpără-le, dar folosește-le la tine în cameră.

    Facilitează menținerea ordinii

    Sună evident, dar cheia pentru o casă chic și ordonată este să faci în așa fel încât să fie ușor pentru toată lumea să păstreze ordinea, astfel încât să nu existe scuze.

    Dacă vă permite spațiul, cumpără un cuier sau montează cârlige pentru haine la intrarea în locuință. Este important să aveți un loc unde să vă puneți ordonate hainele ca să nu ajungeți să faceți grămezi pe scaune sau pe canapea. Și spații de depozitare pentru pantofi sunt de asemenea importante. Fie cumpărați un suport pentru încălțăminte, fie folosiți un spațiu, de exemplu, sub o băncuță la intrare. Important e să fie la îndemână și să-l folosiți.

    Cutiile pentru depozitare de toate formele și mărimile vor face obiectele cele mai aleatorii să arate organizate în ordonate. Cutiile din iută, borcanele și coșurile din nueiele arată bine ca obiecte decorative, dar ascund și o mulțime de lucruri – de la cutii de tampoane în baie la gadget-uri de gaming în living – așă că apelați cu încredere la ele și cădeți de acord ce puneți în fiecare.

    Tăvile și farfurioarele sunt accesorii super utile care pot face diverse obiecte rătăcite să pară că au un scop și un loc al lor. O telecomandă pe măsuța de cafea arată dezordonat, dar o telecomandă pe o tavă pe măsuța de cafea arată ca și cum ar trebui să fie acolo. Aceeași metodă se aplică la lucrurile din baie: asigură-te că ai un suport pentru periuța de dinți, spațiu pentru bijuterii, borcane pentru dischete demachiante și bețișoare de urechi și un loc unde să depozitezi și usuci prosoapele. Nu uita nici de măsuța din hol. Alegeți un loc unde să-și pună fiecare cheile ca să nu le lăsați aruncate prin casă.

    Dacă sunteți mari iubitori de ceai și cafea, este important să aveți mereu la îndemână suporturi pentru pahare. Poți opta pentru unele din plută sau rafie sau chiar și unele mai deosebite din ceramică. O să vă salveze de la multe pete pe mobilă sau pe cărțile de design.

    E locuința ta? A colegilor?

    Doar fiindcă locuiești cu colegi de apartament, nu înseamnă neapărat că toți sunteți singuri și studenți și închiriați împreună. Poate că tu ești chiriașă în casa unui cuplu sau o prietenă s-a mutat la tine ca să faceți împreună economii. În orice caz, dacă unul dintre voi este proprietar, bineînțeles că acea persoană are ultimul cuvânt în decorarea locuinței, dar acele decizii trebuie totuși bazate pe așteptări realiste. N-ar fi, de exemplu, corect să pui peste tot covoare albe sau să alegi o canapea din catifea de lux și să nu te aștepți la semne normale de uzură de la persoanele care locuiesc acolo.

    Dacă e casa ta, decorează în așa fel încât să-ți placă ție, dar să fie și practic și locuibil pentru restul colegilor de apartament. N-ar trebui să trăiască în frica că-ți vor strica lucrurile. Poate că colega de apartament nici nu e conștientă că oala încinsă pusă pe masa din marmură va lăsa urme pentru totdeauna, așa că comunicarea clară este cheia. Sunt lucruri mărunte, dar vă ajută să întâmpinați diversele probleme care pot apărea fără să vă certați.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Câteva reguli de amenajare pentru locuința pe care o împarți cu colegi de ap...