De la specialiști

Criteriile după care alegi o canapea extensibilă pentru living

    Dincolo de estetică, o canapea extensibilă trebuie să bifeze şi alte criterii pentru a fi alegerea potrivită în livingul tău. Dimensiunea, materialul sau forma saltelei, de exemplu, sunt esențiale. 

    Înainte de toate, măsoară de mai multe ori spațiul în care vrei să pui o canapea extensibilă. Nu e suficient să ştii lungimea pentru canapeaua extensibilă, va trebui să estimezi şi cât de mult îți permiți să se extindă aceasta, când va deveni pat. 

    Iar dacă ai de gând s-o folosești des pe post de pat şi spaţiul îţi permite, alege un model a cărei saltea să aibă cel puţin doi metri, recomandă designerul de interior Diana Popescu de la Interior Design by Diana Popescu. Apoi ai grijă la:

    Mecanismul de extensie

    Canapele pot avea extensie laterală sau ribalta. Cele cu extensie laterală sunt concepute mai lungi, peste 200 centimetri, pentru a încăpea pe lungime. Pentru a se extinde, nu e nevoie decât să cobori spătarul. Canapelele extensibile ribalta pot fi mult mai mici, de exemplu, să aibă 160 centimetri, care asigură însă o saltea de 200 centimetri atunci când se extinde, pentru că întreaga lungime este compactata în ladă.

    canapea
    O canapea extensibilă bună are un mecanism rezistent deschiderilor frecvente

    Calitatea saltelei

    Dacă o folosești preponderent strânsă, și o extinzi doar când primești vizite, testează mai multe tipuri de șezut: vezi cât de moale sau dur îți dorești să fie, cu denivelări sau nu. Dar dacă o folosești și ca pat, deja e nevoie să faci un research serios și să nu cumperi fără să o vezi în magazin. E important ca atunci când e întinsă, să nu existe diferențe de nivel, să nu se lase rapid, să nu-i sară arcurile și să nu aibă nicio denivelare. 

    Materialul canapelei

    Poţi alege dintre textil, catifea, piele sau piele ecologică, însă ţine cont de modul cum se comportă fiecare. Canapele din piele sunt mai greu de utilizat vara, pentru că transpiri pe ele. În plus, într-un decor nepotrivit, pot avea un look kitsch. Pe de altă parte, sunt mai uşor de întreţinut şi se curăţă mai rapid. Ia în calcul frecventa curăţării şi cât timp vrei să investeşti în asta, la alegerea materialului.

    „Să fie plăcută la atingere și să aibă o culoare ușor de întreținut și potrivită stilului tău de amenajare. Astfel, nu vei fi nevoit să o cureți constant, să ajungi să o acoperi, sau chiar să o schimbi după o perioadă”, adaugă designerul de interior Andreea Stefan.

    Husă detaşabilă

    Fie că vrei să-i poţi schimba aspectul des sau pentru că face curăţarea mai uşoară, nu uita să ţii cont de posibilitatea de a cumpăra o canapea extensibilă cu husă detaşabilă. 

    Dacă vei achiziţiona un astfel de model, armonizează celelalte elemente de decor astfel încât să se potrivească cu mai multe variante cromatice de canapea, adaugă arhitecta Diana Ofițeru de la Diana Ofiteru Design Studio.

    Bugetul

    O canapea extensibilă are un preţ mai ridicat decât o canapea normală şi trebuie să fii pregătit pentru acest cost suplimentar. Următorul nivel de preţ după canapeaua extensibilă este canapeaua modulară, care se transformă în pat mai uşor.

    „Marele avantaj este că se poate executa şi pe comandă, astfel avem posibilitatea de a o personaliza după dimensiuni, stil, textile şi buget”, remarcă  Arhitecta Antonia Listarf de la Antonia Listarf Interior Design.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Criteriile după care alegi o canapea extensibilă pentru living