CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce spălăm prosoapele să devină pufoase

  Chiar și cele mai pufoase și calitative prosoape pot deveni rigide și aspre după câteva luni. Asta din cauza modului în care au fost spălate și uscate și din cauza apei dure. Dar cu câteva trucuri și multă grijă, poți face prosoapele să devină pufoase din nou.

  Când speli prosoapele în apă dură, rămâne pe fibrele textile o acumulare de minerale, uleiuri corporale, reziduuri de la creme, detergenți și substanțe chimice. Cea mai bună metodă de a face prosoapele pufoase este să scoți din fibrele textile acele reziduuri. Află cu ce spălăm prosoapele să devină pufoase conform instrucțiunilor de la The Spruce. 

  Ce este apa dură

  Apa dură are cantități mari de minerale dizolvate, în principal calciu și magneziu. Cu cât este mai mare concentrația de aceste minerale, cu atât mai dură e apa.

  Cu ce spălăm prosoapele să devină pufoase – ce ai nevoie

  Cu ce spălăm prosoapele să devină pufoase mașina

  Echipament/Unelte

  • Mașină de spălat rufe
  • Uscător de haine
  • Bile de lână pentru uscător (opționale)
  • Sistem de dedurizare a apei (opțional)

  Materiale

  Cu ce spălăm prosoapele să devină pufoase – instrucțiuni

  Cu ce spălăm prosoapele să devină pufoase instrucțiuni

  1. Încarcă mașina de spălat cu prosoape. Dacă ai prosoape de diverse culori, spală-le în sesiuni separate. Nu umple mașina cu prosoape fiindcă au nevoie de spațiu în cuvă.

  2. Selectează temperatura și ciclul de spălare. Ca să elimini acumulările de uleiuri corporale, detergent și balsam de rufe care cauzează problema, selectează opțiunea cu apă caldă sau fierbinte. La ciclul de spălare selectează opțiunea normală.

  3. Adaugă oțet alb distilat și spală în mod obișnuit. Nu adăuga niciun fel de detergent sau balsam pentru acest ciclu de spălare. În schimb, adaugă direct în cuva mașinii două căni de oțet alb distilat. Oțetul va ajuta la eliminarea reziduurilor din prosoape, care le fac să fie rigide.

  Cu ce spălăm prosoapele să devină pufoase oțet

  Sfat: Dacă în zona în care locuiești apa este foarte dură și nu folosești un sistem de dedurizare a apei, va fi nevoie de ceva mai puternic decât oțetul ca să elimini acumulările de depozite minerale din fibrele prosoapelor. În loc de oțet, adaugă o cană de amoniac pentru uz casnic și spală cu apă fierbinte. Nu adăuga nimic altceva. Dacă combini alte produse cu amoniacul, pot rezulta vapori toxici.

  4. Încarcă și setează corect uscătorul. După ce scoți prosoapele din mașină, scutură-le ca să ajuți fibrele textile să se umfle. Apoi pune-le în uscător. Alege temperatură medie, ca să nu usuce prea tare fibrele. După ce ai încărcat uscătorul, aruncă și câteva bile de lână în el, dacă ai. Bilele vor „bate” fibrele prosoapelor în timpul uscării și astfel prosoapele devin mai moi și mai pufoase. Mai scutură o dată prosoapele când le scoți din uscător, înainte să le împăturești.

  Truc: Dacă usuci prosoapele afară sau pe un suport în casă, s-ar putea să rămână un pic rigide după uscare. Frământă-le puțin ca să înmoi fibrele înainte să le împăturești și să le depozitezi.

  5. Repetă dacă e nevoie. Dacă reziduurile sunt foarte puternice și prosoapele tot nu sunt pufoase, repetă pașii.

  Cu ce spălăm prosoapele să devină pufoase – trucuri pentru menținere

  • Redu cantitatea de detergent folosit la fiecare spălare a prosoapelor. Prea mult detergent lasă reziduri în fibrele prosoapelor și le face să fie aspre.
  • Crește temperatura de spălare. Apa caldă sau fierbinte va avea rezultate mai bune, mai ales dacă nu folosești un detergent puternic.
  • Nu aglomera mașina când speli prosoape.
  • Înlocuiește balsamul de rufe comercial cu oțet alb distilat ca să combați reziduurile care reduc absorbția. În plus, e mult mai eco și mai ieftin.
  • Dacă folosești balsam de rufe pentru că îți place mirosul, folosește o cantitate mai mică și lunar spală prosoapele cu oțel ca să previi acumularea excesivă de reziduuri în fibre.
  • Curăță mașina de spălat în mod regulat ca să elimini reziduurile de la detergent și balsam care duce la formarea de mucegai și bacterii. Astfel previi și mirosurile neplăcute care se pot transfera cu ușurință în fibrele prosoapelor.
  • Instalează un sistem de dedurizare a apei dacă apa este foarte dură.

  Foto: Shuttertsock

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cu ce spălăm prosoapele să devină pufoase