Proiecte

Un apartament din Dristor cu șemineu în living și pereți de accent în aproape fiecare cameră

Culorile de pe pereți, decorațiunile alese cu grijă și șemineul din living au făcut dintr-un apartament al cărui scop primar urma să fie închirierea, un „acasă” ocazional pentru proprietară, care locuiește în Londra și revine cu drag în țară ori de câte ori are ocazia.

La începutul lunii mai, în 2019, Carmen Niță a cumpărat un apartament cu trei camere și 80 metri pătrați în complexul Day Residence din cartierul Dristor, București. Fiind o construcție nouă, își dorea să amenajeze ca să îl poată închiria până în momentul în care ar fi dorit să se întoarcă definitiv în țară. Așa că i-a scris designerului de interior Iulia Știru și i-a oferit încredere totală.

Colaborarea a decurs, în majoritate, prin discuții la telefon. Carmen își dorea un spațiu plăcut pentru oricine avea să locuiască în el, un spațiu pe care să îl poți numi cu ușurință „acasă”. Una dintre puținele condiții a fost ca bugetul să se încadreze în 15.000 euro, având în vedere că finisajele erau deja montate.

Amenajare la îndemâna oricui, cu piese mass-market

living canapea galbena
Canapeaua galbenă din living este cumpărată de la Vivre

„Bugetul fiind unul limitat, nu am lucrat cu branduri mari, ci cu produse de mass-market”, povestește Iulia Știru. Pentru o parte din mobilier – consola TV, masa de dining și scaunele, paturile, noptierele – designerul a colaborat cu o fabrică din Polonia. Pe celelalte, însă, le-a ales de la Vivre, Ikea, The Home, Mobexpert și chiar Pepco.

De exemplu, canapeaua galbenă din living e cumpărată de pe Vivre. Desginerul a acordat atenție specială încăperii, fiind prima pe care o vezi atunci când pășești în apartament, dar și spațiu de trecere către „zona intimă a casei”, cum o numește Iulia, adică zona de noapte. „Am pus canapeaua și televizorul lângă fereastră și către accesul pe balcon, ca să creez aici un spațiu intim”, povestește designerul.

detalii in living
Decorațiunile din toată casa dau personalitate spațiului

Pentru că radiatorul era montat pe peretele unde urma să fie adusă canapeaua, Iulia Știru l-a camuflat cu o mască pentru calorifer, care astfel s-a transformat într-o zonă de expunere pentru un tablou supradimensionat și alte decorațiuni.

Un șemineu electric, piesa de rezistență din living

masă dining în living
Masa de dining, amplasată pe cealaltă parte a livingului

Pe cealaltă parte a livingului, designerul a adus o masă de dining extensibilă, iar deasupra ei, câteva pendule amplasate la înălțimi diferite. „Privite din orice unghi al camerei, ele completează peretele alb din spate ca o pată de acuarelă pe pânza albă”, povestește Iulia.

șemineu living
În dreptul mesei de dining din living este un șemineu electric

Însă piesa de rezistență este chiar în dreptul mesei, pe celălalt perete: șemineul electric. Carmen și l-a dorit neapărat în living, iar designerului i s-a părut locul perfect pentru savurat cafeaua în diminețile de iarnă.

electrocasnice încastrate
Toate electrocasnicele din bucătărie sunt încastrate în mobilă

În bucătărie, toate electrocasnicele au fost încastrate în mobilier: frigiderul, mașina de spălat vase, plita electrică și cuptorul. „Pe partea opusă zonei de lucru am amplasat o zonă de luat masa minimală sau mai bine zise un snack-bar pentru două persoane”, explică designerul de interior.

snack bar bucătărie
În bucătărie există și un snack-bar, montat la înălțimea mobilei

Blatul a fost montat la înălțimea de 90 centimetri, ca să fie în linie cu restul mobilierului. Deasupra lui, Iulia a adus un sistem de depozitare cu șine de la Ikea, pe care a prins borcane pentru cereale, suporturi de șervețele și condimente.

perete accent dormitor
Designerul a decis ca peretele de accent din dormitor să fie cel cu patul

În dormitorul matrimonial exista din construcție o nișă pentru depozitare, de care Iulia Știru a vrut să profite nu doar printr-un dulap generos. „Fronturile le-am placat cu oglindă, ca să creez senzația unui spațiu mult mai mare”, explică designerul.

dressing placat cu oglinzi
Fronturile dressingului au fost placate cu oglindă, pentru a da impresia de spațiu mai mare

Și aici a apărut problema radiatorului, pe care Iulia l-a mascat cu o poliță de la Ikea pe care a pus un tablou care să distragă atenția privitorului. „Pentru corpul de iluminat și mobilierul din fața patului, am ales să păstrez elementul comun din toată amenajarea – elemente metalice negre”, spune ea.

Un perete gri-antracit în dormitor

Dormitorul mic este preferatul designerului, dar și al lui Carmen. „Întreaga idee de amenajare a pornit de la un tablou pe care îl văzusem într-unul din magazinele Mobexpert”, povestește Iulia. Ca să pună piesa de decor în evidență, a ales culoarea gri-antracit pentru pereții de accent, iar apoi celelalte elemente s-au închegat rapid, spune designerul: „noptierele au venit ca o completare a gamei cromatice din tablou – roz și verde”.

Finisajele și sanitarele erau deja montate în baia matrimonială, așa că intervenția Iuliei a fost minoră, spune ea. A ales doar dulapul cu oglinda din zona lavoarului, polițele din zona căzii, cumpărate de la Pepco, și alte accesorii care dau personalitate încăperii.

Toată amenajarea a durat, în total, o lună, povestește designerul Iulia Știru. Însă pentru că lucrările au fost făcute vara, când echipele de muncitori sunt ocupate, lucrările la proiect au început în iunie-iulie și au fost finalizate la începutul lui septembrie, când Carmen a venit în București pentru recepția finală a apartamentului. Iar rezultatul a mulțumit-o atât de mult, încât a decis să nu dea încă apartamentul în chirie, ci să se mai bucure câteva vacanțe de el.

Tips&tricks pentru amenajare de la Iulia Știru

  • Chiar dacă dispui de un buget restrâns, alege să vopsești un perete de accent în fiecare spațiu, pentru a adăuga un plus de personalitate.
  • Alege o gamă cromatică pe care să o respecți în întreaga amenajare, astfel încât la final totul să fie coerent și unitar.
  • Păstrează un factor comun în fiecare spațiu . De exemplu, în acest proiect am ales ca în fiecare cameră să se regăsească elemente metalice negre în corpurile de mobilier, și am folosit același material pentru draperii în toate spațiile.
  • Lumina influențează ambianța generală și starea pe care o resimți într-o anumită încăpere. Chiar dacă apartamentul tău a fost prevăzut cu o singură sursă de lumină pe centrul camerei, optează pentru lampadare, veioze sau orice alte surse de lumină punctuală sau de accent.
  • Când ai un spațiu cu mai multe funcțiuni, alege să le delimitezi prin amplasarea surselor de lumină.

Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Iulia Știru. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
6 months ago

O amenajare minunata. De unde este achiziționata masa de dining din living? Multumesc!

Anca
Anca
6 months ago

Superb designul. De unde sunt cumparate tablourile? Cel din sufragerie si cel din dormitor. Multumesc

Ana Maria
Ana Maria
6 months ago

Buna, felicitări pentru amenajare ! De unde ați achiziționat covorul? Mulțumesc!

Bilic Monica
Bilic Monica
4 months ago
Reply to  Cezara Palade

Buna ziua ! Cel mai mult din fotografiile de mai sus vizionate mi-a placut bucataria si baia .Sjnt amenajate superb.Cu respect Bilic Monica.

IONUT
IONUT
3 months ago

Buna,

De unde a fost achizitionat patul?

Multumesc,

ULTIMELE ARTICOLE
icon

Consolidare casă veche: pașii de urmat și exemplul unor tineri care au renova...