CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Greșeli de design și funcționalitate în spații de depozitare

  Fie că le faci neîncăpătoare, cu prea multe rafturi și sertare sau compartimentate prea larg, e uşor să faci greşeli de design şi funcţionalitate în spații de depozitare atunci când nu ştii cum să le organizezi. Dar în design există soluții pentru orice.

  Indiferent dacă e vorba despre un dulap de dormitor, polițe pentru peretele din living sau mobilier pentru o întreagă debara, spațiile de depozitare au nevoie de atenție specială. Contează funcționalitatea, mobilitatea, în sensul în care să poți oricând demonta o piesă pentru a face mai mult loc, dar și estetica. Am adunat sfaturi de la specialişti care să te ghideze în amenajarea unor spaţii de depozitare eficiente şi echilibrate ca aspect.

  Nu iei în calcul ce depozitezi acolo

  „În amenajarea unor spații de depozitare, greşeala cea mai mare pe care o poţi face este să nu te foloseşti de tot spaţiul pe care îl ai la dispoziţie. Mai întâi trebuie să te gândeşti bine ce vei depozita acolo, apoi să optezi pentru un mobilier pe comandă special conceput pentru asta”, recomandă arhitecta Diana Ofiţeru de la Diana Ofiţeru Design Studio.

  Soluția: Fă o listă cu obiectele pe care ai vrea să le depozitezi şi schiţează compartimentarea dulapurilor sau a rafturilor în funcţie de forma şi gabaritul lor.

  Nu apelezi la un producător cu experienţă pentru spații de depozitare

  Depozitare pentru dormitor
  Depozitarea în dreptul patului poate fi o idee bună pentru o cameră mică

  În cazul în care faci pe comandă mobilierul pentru spațiul de depozitare, designerul de interior Antonia Listarf de la Antonia Listarf Interior Design îţi sugerează să stabilești cu producătorul de la început materialele folosite, distanţa dintre poliţe, poziţionarea locului pentru umeraşe, dimensiunea sertarelor şi alte accesorii pentru depozitarea obiectelor.

  De asemenea, acordă timp procesului de căutare a unui producător care să nu facă rabat la materiale și manoperă. Cu cât are mai multă experiență, cu atât te poate ajuta în designul spațiului și al mobilierului, încât să fie potrivit nevoilor tale.

  Soluția: Monitorizează montarea spaţiilor de depozitare pentru a te asigura de corectitudinea executării lor.

  Începi să aduni lucruri inutile

  Arhitecta Ana Coralevici de la COAR aduce aminte că atunci când îți amenajezi un spațiu mare pentru depozitare, apare tentaţia să-l umpli cu lucruri pe care nu le foloseşti niciodată.

  Soluția: Chiar dacă este o dovadă de precauţie să laşi loc liber pentru viitor, nu exagera cu rafturile sau umeraşele goale. Ai în vedere să eliberezi periodic spaţiile de depozitare prin reciclarea sau donarea unor obiecte.

  Pui lucruri nepotrivite la vedere

  Depozitare la vedere
  Nu folosi rafturi deschise ca spații de depozitare pentru obiecte masive

  Atunci când ai de depozitat obiecte masive care se umplu rapid de praf, lucruri inestetice sau cabluri care transformă încăperea într-un haos, cel mai nepotrivit loc este un spaţiu deschis.

  Soluția: Ascunde în spaţii de depozitare cu uşă cablurile, hainele, actele, bijuteriile şi alte obiecte ce ţin de intimitatea ta sau care nu se potrivesc cu amenajarea. Antonia Listarf crede că acest aspect este important atât estetic cât şi funcţional. Nu este de dorit ca lucrurile depozitate să fie puse la vedere în cazul în care acestea nu sunt elemente decorative.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Greșeli de design și funcționalitate în spații de depozitare