Greșeli de design și funcționalitate în spații de depozitare
publicat pe 17 ian. 2020Fie că le faci neîncăpătoare, cu prea multe rafturi și sertare sau compartimentate prea larg, e uşor să faci greşeli de design şi funcţionalitate în spații de depozitare atunci când nu ştii cum să le organizezi. Dar în design există soluții pentru orice.
Indiferent dacă e vorba despre un dulap de dormitor, polițe pentru peretele din living sau mobilier pentru o întreagă debara, spațiile de depozitare au nevoie de atenție specială. Contează funcționalitatea, mobilitatea, în sensul în care să poți oricând demonta o piesă pentru a face mai mult loc, dar și estetica. Am adunat sfaturi de la specialişti care să te ghideze în amenajarea unor spaţii de depozitare eficiente şi echilibrate ca aspect.
Nu iei în calcul ce depozitezi acolo
„În amenajarea unor spații de depozitare, greşeala cea mai mare pe care o poţi face este să nu te foloseşti de tot spaţiul pe care îl ai la dispoziţie. Mai întâi trebuie să te gândeşti bine ce vei depozita acolo, apoi să optezi pentru un mobilier pe comandă special conceput pentru asta”, recomandă arhitecta Diana Ofiţeru de la Diana Ofiţeru Design Studio.
Soluția: Fă o listă cu obiectele pe care ai vrea să le depozitezi şi schiţează compartimentarea dulapurilor sau a rafturilor în funcţie de forma şi gabaritul lor.
Nu apelezi la un producător cu experienţă pentru spații de depozitare
În cazul în care faci pe comandă mobilierul pentru spațiul de depozitare, designerul de interior Antonia Listarf de la Antonia Listarf Interior Design îţi sugerează să stabilești cu producătorul de la început materialele folosite, distanţa dintre poliţe, poziţionarea locului pentru umeraşe, dimensiunea sertarelor şi alte accesorii pentru depozitarea obiectelor.
De asemenea, acordă timp procesului de căutare a unui producător care să nu facă rabat la materiale și manoperă. Cu cât are mai multă experiență, cu atât te poate ajuta în designul spațiului și al mobilierului, încât să fie potrivit nevoilor tale.
Soluția: Monitorizează montarea spaţiilor de depozitare pentru a te asigura de corectitudinea executării lor.
Începi să aduni lucruri inutile
Arhitecta Ana Coralevici de la COAR aduce aminte că atunci când îți amenajezi un spațiu mare pentru depozitare, apare tentaţia să-l umpli cu lucruri pe care nu le foloseşti niciodată.
Soluția: Chiar dacă este o dovadă de precauţie să laşi loc liber pentru viitor, nu exagera cu rafturile sau umeraşele goale. Ai în vedere să eliberezi periodic spaţiile de depozitare prin reciclarea sau donarea unor obiecte.
Pui lucruri nepotrivite la vedere
Atunci când ai de depozitat obiecte masive care se umplu rapid de praf, lucruri inestetice sau cabluri care transformă încăperea într-un haos, cel mai nepotrivit loc este un spaţiu deschis.
Soluția: Ascunde în spaţii de depozitare cu uşă cablurile, hainele, actele, bijuteriile şi alte obiecte ce ţin de intimitatea ta sau care nu se potrivesc cu amenajarea. Antonia Listarf crede că acest aspect este important atât estetic cât şi funcţional. Nu este de dorit ca lucrurile depozitate să fie puse la vedere în cazul în care acestea nu sunt elemente decorative.
-
DESIGN INTERIOR
Cum afli dacă poți monta un dressing în perete la tine acasă și câteva idei super cool pentru o astfel de amenajare
-
UTILE
Cum se păstrează produsele lactate mai mult timp la frigider sau la congelator
-
UTILE
Cum păstrezi salata la frigider: metode care o țin proaspătă pentru mai multe zile
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.