DESIGN INTERIOR

Un detaliu esențial de care să ții cont când așezi tablouri sau printuri pe pereți

publicat pe 05 oct. 2023

    Ca să pui un tablou pe perete trebuie să ții cont de mai multe elemente din încăpere. Contează și distanța față de tavan, dar mai important e cum privește cineva tabloul sau ce piese de mobilier sunt în jurul lui. Iată la ce distanță de tavan se pun tablourile și ce alte elemente dictează punerea lor pe perete. 

    Tablourile, la fel ca oglinzile, au menirea de personaliza și mări spațiul camerei în care sunt puse. Un tablou așezat corect pe perete poate întregi amenajarea interioară și îi poate da aspectul vizual dorit. Ca să știi cum se poziționează corect, trebuie să înțelegi la ce distanță de tavan se pun tablourile. 

    La ce distanță de tavan se pun tablourile

    la ce distanta de tavan se pun tablourile shutterstock

    De regulă, tendința este să le pui mai sus decât este cazul. Adică mai aproape de tavan, din dorința de a fi vizibile și de a putea fi văzute corect. Pe de altă parte, dacă tabloul are o dimensiune mare și este așezat prea sus, trebuie să dai capul pe spate pentru a-l vedea, asemenea amplasării dintr-o galerie de artă. 

    Regulile de design interior arată că tabloul trebuie așezat ținând cont de distanța de podea. Astfel, un tablou trebuie pus pe perete la 1,5 – 1,6 metri de podea. Aceasta fiind și înălțimea ideală pentru contactul vizual dintre ochi și obiect. Foarte important, poziția tabloului se raportează la privitor, nu la înălțimea camerei. 

    În Statele Unite ale Americii, designerii de interior folosesc regula celor „145 centimetri de la centru”. Asta înseamnă că linia centrală a tabloului trebuie să fie la 145 centimetri de podea. Ca tabloul să fie ușor de privit. 

    Ține cont de mobilă

    la ce distanta de tavan se pun tablourile shutterstock

    Sigur că, poziția tabloului depinde și înălțimea tavanului și de mobila din cameră. Dacă, de exemplu, vrei să pui un tablou pe un perete unde este așezată și o canapea, atunci acesta trebuie amplasat în funcție de piesa de mobilier. Distanța ar trebui să fie de 20 – 25 centimetri de marginea superioară a mobilierului. 

    Camera se amenajează pe zone, pentru unitate și echilibru, iar canapeaua este centrul unei astfel de zone. Dacă te decizi să muți mobila, atunci vei muta și tabloul. 

    Mai mult, ține cont și de simetrie. O așezare simetrică a tablourilor și a pieselor de mobilier dă senzația de ordine și de calm. 

    La ce distanță de tavan se pun tablourile: unde să nu le pui

    Există și o serie de locuri unde nu este indicat să pui tablourile pe tavan. Iată care sunt locurile în care nu ar trebui să le pui: 

    • în zone din casă unde bate lumina directă a soarelui: cu toate că tablourile pot avea sticlă de protecție UV, razele soarelui pot decolora imaginea dacă aceasta stă expusă prea mult timp; 
    • evită zonele cu sursă de căldură: în aceste zone pot exista fluctuații de temperatură care pot provoca umezeală în rama interioară a tabloului. În felul acesta, tabloul ajunge să fie deteriorat. Evită zonele cu radiatoare sau șeminee; 
    • nu pune tablourile într-un mediu umed: în caz contrar, acestea se vor deteriora rapid. Umiditatea optimă a aerului într-o încăpere ar trebuie să fie de aproximativ 45 – 55%. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments