Case

Și-a amenajat singură casa de 275 metri pătrați, cu cât mai multă artă în fiecare încăpere

publicat pe 03 oct. 2023

    Designerii de interior sunt mereu disponibili pentru a da sfaturi clienților și pentru a-i ajuta să-și amenajeze spațiile în cel mai practic și creativ mod, în funcție de preferințele pe care le au. Cu toate astea, ce se întâmplă atunci când vine vorba de propriile case?

    Diana Nicolaie, designer de interior și artist vizual, a povestit cum a gândit amenajarea locuinței proprii, dar ne-a oferit și o serie de tips & tricks pe care să le avem în vedere când ne dorim să redecorăm și alegem să folosim și artă.

    Un spațiu de artă s-a îmbinat cu design-ul

    După ce a terminat Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, secția design de produs, Diana s-a dedicat profesiei de designer, iar în 2023 și-a lăsat la iveală și latura artistică, cu prima ei expoziție personală, „LIGHT. An airy view point of density”, curatoriată de Ioana Ciocan (Comisarul României la Bienala de la Veneția).

    O inspiră natura sculpturală și arhitecturală a obiectelor de design cu care intră în dialog, de materiale naturale raw și de compoziții contemporane. Iar proiectul de design în care simte că a integrat cel mai mult arta este chiar casa ei. Odată ce s-a apucat de treabă, a realizat și cât de dificil este să te pui în locul clientului și să-ți imaginezi ce anume ți-ai dori să ai, fără să te plictisești ușor de opțiunile alese.

    „Am făcut un exercițiu de imaginație și am încercat să-mi trasez niste repere pe care sa le respect, pentru a-mi fi mai ușor în acest proces. Știam că vreau să am o casă care mă reprezintă în primul rând, să am o casă caldă și primitoare, dar în același timp o casă care să vrea să o descopăr. Să privesc fiecare colț al ei și să-mi spună ceva. De aceea, casa este împărțită pe zone și abordări diferite”, explică ea.

    Tânăra designer locuiește în centrul Bucureștiului, într-o zonă protejată, motiv pentru care și-a obținut toate avizele de renovare de la Ministerul Culturii și PMB. A cumpărat locuința deja construită, dar a modificat complet interiorul și parțial exteriorul, pentru că a făcut o zonă cu terasă acoperită (dining-ul); la fațadă nu a umblat, deoarece este poziționată într-o zonă protejată. Casa are 275 metri pătrați utili, în care sunt patru dormitoare, fiecare cu baie proprie, living, dining și bucătărie, plus o baie la parter. A durat trei ani proiectul de renovare și amenajare.

    Un decor personalizat în funcție de fiecare cameră

    În zona superioară a casei a integrat tablouri în culori electrice/ neon, vibrante, care o reprezintă în totalitate. Le-a poziționat într-o zonă de trecere a spațiului, care se bucură de lumină naturală, deoarece și-a dorit să le amplifice cromatic. „În același timp, pentru că este zona de hol, timpul de interacțiune cu acele lucrări este mai redus față de o zonă de zi sau dormit”, spune Diana.

    În dormitor a apelat la tablouri clasice, deoarece acolo își permite să aibă îndeajuns de mult timp să le admire și înțeleagă. „Este foarte interesant, parcă de fiecare dată văd altceva și înțeleg mai mult, este o interacțiune foarte specială cu lucrările. În living nu am simțit nevoia de tablouri, dar simt nevoia unei sculpturi pe care încă nu am gasit-o și nici nu am creat-o. Sunt încă în căutarea ei”, adaugă ea.

    Cu toate astea, pe un perete, a integrat o piesă decorativă, sculpturală, care-i dă profunzimea de care avea nevoie într-o zonă mai puțin decorativă, zona de sub treptele de acces către etajul superior.

    Creativitatea și-a folosit-o cel mai mult în zona de dining și terasă, deoarece are un aer teatral, care îmbină mai multe elemente de pictură, artă grafică și elemente de volum. Aici își petrece cel mai mult timp, se încarcă cu energie și se gândește la ce ar mai lipsi. „Este o zonă care, chiar dacă este încărcată, încă îmi mai cere ceva, acel ceva care mă împlinește pe deplin”, explică.

    A integrat și lucrări care-i poartă semnătura în decorul casei și subliniază că îi vine ușor să recomande artă. „Arta mea poate fi integrată în orice spațiu interior atât timp cât este adaptată la dimensiunea potrivită pentru acel spațiu, pentru că de regulă îmi place să creez lucrări de mari dimensiuni. Pictura mea este ușor de înțeles, nu are mesaje ascunse. Oamenilor le plac lucrările pe care le înțeleg și cu care pot rezona”, completează Diana.

    Tips & tricks pentru amenajare de la Diana Nicolaie

    Alege un design cu al cărui stil rezonezi

    O consultare a portofoliului (disponibil de cele mai multe ori în social media) poate fi edificatoare. Un designer se adaptează personalității clientului, însă fiecare designer vine cu un stil propriu, cu o amprentă, pentru că așa ne diferențiem. Dacă totuși nu știi care îți place mai mult, recomandarea mea este să stabilești o întâlnire în care să vă cunoașteti. Este foarte important să rezonezi cu persoana respectivă, pentru că voi petrece mult timp în compania acesteia, luni sau poate chiar ani, în funcție de proiectul de care ai nevoie.

    Află ce îți dorești

    Designerii sunt căutați din ce în ce mai mult. Designul de interior crește atât ca cerere, cât și ca școală, ca substanță. Una din primele întrebări pe care o primesc designerul este cât îi costă, ceea ce e foarte greu de anticipat, pentru că trebuie să știi ce își dorește. Dacă lucrezi cu un specialist, de cele mai multe ori, vei economisi din costurile unor potențiale greșeli.

    Încearcă să integrezi și artă în decor

    Elementele de artă dau unicitate și emoție. O casă fără artă si accesorii este un spațiu sec, oricât de frumoasă și luxoasă ar fi. Sigur, un argument în plus este și că arta reprezintă o investiție sigură, daca facem referire la tablouri de valoare. În topul preferințelor sunt tablourile/picturile, urmate de sculpturi și de elemente structurale aplicate pe pereți, lucrări care spun povești, care surprind și inspiră.

    Arta clasică îi atrage mai mult pe cunoscători și necesită un decor potrivit, dar cea contemporană este mult mai ușor înțeles și de integrat într-un spațiu modern, atât din punct de vedere cromatic, cât și conceptual. Este arta timpurilor noastre, cu o estetică actuală. În plus, este mai accesibilă și din punct de vedere financiar.

    Cumpără artă cu sufletul

    Sfatul meu este să alegeți artă memorabilă, artă care vă trezește emoții, arta pe care ați vrea să o vedeți zi de zi în casă, într-o anumită perioadă a vieții. Achiziționați arta cu care simțiți o conexiune puternică. Pentru a descoperi ce ne trezește emoție, este nevoie să explorăm și să interacționăm cu arta, să vizităm muzee, galerii, expoziții, să urmărim artiștii care ne plac și, nu în ultimul rând, să apelăm la un consultant (pe care adeseori îl găsim în marile case de licitații de artă).

    Arta merge mână în mână cu decorul casei

    Ca într-o expoziție, scenografia este foarte importantă pentru a potența efectul lucrărilor. Stilul casei, tipul de amenajare, toate acestea trebuie să fie în armonie cu opera pe care o alegem și împreună trebuie sa creeze un proiect unitar.

    Dimensiune lucrărilor

    Când avem la dispoziție spații ample, generoase, pereți mari liberi, recomandarea mea este să alegem lucrări de artă de mari dimensiuni. Pe un perete enorm, o lucrare de foarte mici dimensiuni este, de cele mai multe ori, nepotrivită. Pe de altă parte, arta de foarte mari dimensiuni are nevoie de aer, altfel poate acapara spațiul.

    Picturile, lucrările mici pot fi integrate mult mai ușor în orice spațiu pe care dorim să-l punem în valoare, iar de cele mai multe ori, sunt integrate în decor în combinații de câte 3 sau mai multe lucrări.

    Arta în dormitor

    Trebuie luat în calcul că este o zonă în care trebuie să ne relaxăm și să dormim. Lucrările alese pentru această zonă trebuie sa fie ușoare, cu mesaje pozitive, cu o paletă cromatică mai degrabă caldă. Trebuie evitate contrastele puternice, culorile tari, elementele încărcate care pot obosi ochii privitorului. Pentru dormitor este bine să facem alegeri foarte personale. Peisajele, dar și arta abstractă (soft) sunt ideale pentru dormitor. Combinațiile alb-negru sunt foarte versatile și își găsesc adeseori locul alături de orice scheme de culoare.