DIY

Ghidul amatorului: cum am dat un look nou unei noptiere de la IKEA

    O noptieră de lemn HEMNES de la IKEA, un moment de neglijență și câteva săptămâni de practică într-un atelier de tâmplărie. Sunt factorii care m-au determinat să mă apuc de un mic proiect de recondiționare do-it-yourself.

    M-am bucurat mult de noptiera mea HEMNES când am cumpărat-o de la IKEA, fiindcă mă mutasem recent în apartamentul în care stau și acum și eram entuziasmată că-mi pot alege singură anumite piese de mobilier. Însă, după ceva timp, într-un moment de neglijență, am lăsat pe ea niște dischete demachiante umede, iar vopseaua a început să se scorojească sub ele. Așa am descoperit că sub vopseaua albă era un lemn natur cu nițel potențial.

    De fapt, ideea care mi-a răsărit în cap la momentul ăla nu a fost deloc întâmplătoare sau surprinzătoare. Era undeva prin martie, în timpul carantinei. Eram blocată în casă și mă întristase destul de mult faptul că în perioada aia urma să încep un curs de tâmplărie care tocmai fusese amânat pe termen nedefinit din cauza pandemiei. Visam la cursul ăla deja de vreo doi ani, iar în februarie, când l-am găsit în sfârșit, îmi făcusem mari speranțe. Am notat ideea cu noptiera cu gândul să revin la ea după ce învăț mai multe despre lucrul cu lemnul.

    Carantina s-a terminat prin mai și atunci am început și cursul de tâmplărie. Care n-a fost deloc ce mă așteptam, căci n-aveam parte de practică mai deloc. Însă norocul meu a fost că l-am cunoscut acolo pe Andrei Cornea, artist vizual și membru co-fondator Wood Be Nice. Pentru câteva săptămâni, mi-a pus la dispoziție spațiu, unelte și cunoștințele lui acumulate în ani de experiență. Datorită lui am învățat cum să folosesc un fierăstrău manual, cum să operez un fierăstrău circular care mă intimida destul de mult, recunosc, și cam cât de dificil e să controlezi un flex când încerci să dai contur șezutului unui scaun.

    Pe scurt, am învățat vreo două-trei lucruri despre lemn, suficiente cât să mă apuc un pic mai încrezătoare de proiectul meu cu noptiera HEMNES de la IKEA. Chiar și așa, tot l-am rugat pe Andrei să îmi dea câteva trucuri, ca să mă asigur că obțin un rezultat care să mă mulțumească. Am notat mai jos toți pașii, dar și niște sfaturi de la Andrei, în caz că te bate gândul să te-apuci de-un astfel de proiect.

    Cum am recondiționat noptiera HEMNES de la IKEA

    Planul meu inițial a fost să „dezbrac” toată noptiera de vopsea și, la final, să o finisez cu ulei, pentru că voiam să se vadă fibra naturală și să aibă un aspect mai puțin lucios, spre mat. Trebuie să recunosc că am făcut greșeala clasică de a-mi pune încrederea într-un decapant pentru vopsea. Speram că o să scap mai rapid și că decapantul o să mă ajute să scap de toată vopseaua în doi timpi și trei mișcări, și chiar dacă Andrei s-a arătat neîncrezător în planul meu cu decapantul, tot l-am cumpărat. Spoiler alert: n-a funcționat. Așa că uite ce am folosit până la urmă:

    Pasul 1: am scăpat de vopsea, pe alocuri

    blat scorojit
    Blatul superior avea vopseaua scorojită pe o parte

    După ce nu a funcționat decapantul, am decis să urmez sfatul inițial al lui Andrei și să scot vopseaua cu șmirghelul. „Caută să-ți iei hârtie abrazivă pentru vopsea. În funcție de granulație, sunt coli de culoare albă sau portocalie și nu se încarcă atât de mult”, mi-a zis Andrei. Am mers până la Hornbach și am cumpărat șmirghel pentru vopsea cu granulație 80 și un „pălmar”, cum îi zice el, adică un suport pentru hârtie abrazivă care a făcut tot procesul mult mai comod.

    Pro-tip: „Neapărat, când șlefuiești, să dai cu șmirghelul în direcția fibrei, ca să nu zgârii lemnul”, sfătuiește Andrei.

    Ca să pot șlefui în voie, am deșurubat toate piesele noptierei cu o șurubelniță electrică pe care o aveam în casă. Norocul meu a fost că păstrasem instrucțiunile de montaj de la IKEA în sertarul noptierei HEMNES, așa că nu mi-a fost deloc greu să o reasamblez la final. Apoi, am șlefuit piesă cu piesă în balconul meu de acasă, deasupra podelei acoperită cu folie de protecție. Inițial am vrut să să scap de toată vopseaua, dar până la urmă am descoperit doar blaturile noptierei (cel superior și cel inferior) și sertarul. Picioarele au rămas albe și la final m-am felicitat singură că am luat decizia asta.

    Nu doar pentru că mă durea deja spatele după cam trei ore adunate de șlefuit, nici pentru că ajunsesem să am atât de mult praf alb de vopsea în păr încât să par cu vreo 30 ani mai bătrână, ci pentru că la final mi-a plăcut contrastul de alb și lemn natur.

    Pasul 2: am șlefuit bine suprafețele curățate

    Doar pentru că am scăpat de vopsea, nu înseamnă că am terminat cu șmirgheluitul. Hârtia abrazivă cu granulație 80 a scos eficient vopseaua, dar a asprit suprafața. Am trecut, apoi, la șmirghel cu granulație mai mare, ca să obțin un finisaj mai fin.

    Pro-tip: „Alege granulația în funcție de ce vrei să obții. Dacă lemnul urmează a fi băițuit sau tratat cu ulei, folosește maximum 180 granulație, altfel vei închide porii și lemnul nu va mai absorbi uleiul sau baițul respectiv”, spune Andrei.

    Eu am început cu granulație 120 după ce am scos vopseaua, iar la final, înainte să finisez piesele cu ulei, am folosit 180.

    Pasul 3: am finisat noptiera IKEA HEMNES cu ulei de in

    poza after noptiera
    Așa arată noptiera finisată, scoasă din balcon și pusă la loc de onoare, lângă pat

    După ce am terminat cu șlefuitul, m-am asigurat că scap de tot praful de lemn rămas pe suprafețe. Le-am șters bine cu o cârpă ușor umezită, iar apoi m-am apucat de aplicat uleiul.

    Pro-tip: „Când dai cu uleiul de in, în primul rând, folosește mănuși, în al doilea rând, folosește un burete sau o cârpă pe care să o pui apoi într-o găleată cu apă, că uleiul de in are proprietatea de a se autoaprinde”, atenționează Andrei.

    Așa că mi-am pus mănuși, am pregătit o găleată cu apă în care să las apoi buretele și cârpa, și m-am apucat de dat cu ulei cu geamurile deschise. Are un miros intens, deci dacă vrei să faci în casă operațiunea asta, trebuie să lași piesa să se aerisească într-o cameră în care nu dormi, unde poți lăsa aerul să circule liber peste noapte. Am îmbibat bine buretele, am aplicat uleiul pe toate piesele șlefuite, iar apoi le-am lăsat să absoarbă cam 15 – 20 minute, la sfatul lui Andrei. Apoi am revenit și am șters surplusul de ulei cu cârpa uscată. „Nu lăsa surplus, altfel nu vei obține un finisaj perfect și lemnul, în funcție de structură, va rămâne pătat”, m-a atenționat el.

    Iar după toate astea, am lăsat noptiera pe balcon peste noapte, la aerisit. Când am reasamblat-o a doua zi, m-am simțit de parcă-i nouă. De fapt, și mai bine, m-am simțit de parcă am făcut-o eu de la cap la coadă. Toată distracția m-a costat cam 100 lei, dacă pun la socoteală și decapantul. Dar dacă înveți din experiența mea și nu-l pui pe lista de cumpărături, economisești cam 40 lei.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Ghidul amatorului: cum am dat un look nou unei noptiere de la IKEA