DIY

Pașii simpli de amorsare și zugrăvire a pereților

  Ai decis că e timpul să schimbi culoarea pereților tăi? Sună complicat, dar nu ai nevoie neapărat de ajutor specializat dacă urmezi ghidul de amorsare și zugrăvire a pereților. În plus, să aplici culorile noi poate fi o modalitate distractivă de a petrece timp cu familia sau chiar prietenii dispuși să-ți dea o mână de ajutor.

  Pleacă la drum cu puțină răbdare și pregătește-te ca locuința ta să arate ca un șantier pentru câteva săptămâni. Iată cum pregătești pereții pentru amorsare și zugrăvire, pas cu pas, conform unui ghid propus de Apartment Therapy.

  Curăță pereții de vopseaua veche

  Înainte să te înarmezi cu pensulă și trafalet, curpță vopseaua veche. Folosește o bidinea înmuiată în apă caldă și, opțional, puțin detergent. După ce ai umezit bine pereții, îndepărtează vopseaua veche cu un șpaclu.

  Repară suprafața unde este nevoie apoi treci la amorsare

  Dacă există anumite goluri inestetice, repară-le cu glet acrilic. Odată ce pereții s-au uscat, șlefuiește-i cu o hârtie specială pentru uniformitate. Acum că suprafața este reparată, urmează partea distractivă: aplicarea amorsei. Pentru asta, folosește o bidinea și aplică amorsa pe întreaga suprafață, în două straturi. Lasă pereții să absoarbă lichidul – o oră, vara și trei-patru ore, iarna.

  Gletul, secretul pereților uniformi

  Când pregătești pereții pentru zugrăvire, un pas foarte important este să te asiguri că suprafața este cât mai netedă. Iar aici intervine un material foarte util, gletul de încărcătură (este recomandat cel pe bază de ipsos deoarece aderă mai bine). Aplică un strat uniform pe toți pereții, cu ajutorul fierului de glet, un instrument care te ajut să nivelezi suprafața, și așteaptă o zi, ca să se usuce în întregime. Opțional, poți să aplici peste și un strat de glet de finisaj, care te va ajuta să consumi mai puțină vopsea apoi. E recomandat să aplici un strat de până la trei milimetri.

  Cum pregătești pereții pentru zugrăvire
  Folosește glet pentru a nivela pereții

  La final, finisează gletul cu hârtie sau plasă abrazivă. Alege una cu granulație mai mare, la început, iar pentru finisarea finală, folosește una cu granulație fină, ca să dai un aspect plăcut pereților.

  Aplicarea vopselei, în sfârșit

  Ai curățat vopseaua veche, ai aplicat amorsa, ai gletuit pereții, iar acum ai o suprafață netedă și uniformă, perfectă pentru o vopsea nouă. Amorsează din nou pereții și apoi aplică vopseaua lavabilă în culoarea aleasă. Este esențial să aplici din nou o amorsă, pentru ca lavabila să se usuce uniform.

  Cum pregătești pereții pentru zugrăvire
  Aplică o vopsea lavabilă în culoarea preferată

  Chiar dacă crezi că sunt mulți pasi pe care trebuie să îi parcurgi, lucrurile sunt mai simple decât par la prima vedere. Procesul descris mai sus este cel potrivit pentru pereți care necesită reparații, însă nu trebuie să parcurgi toți acești pasi, acolo unde nu e necesar.

  Dacă pereții casei tale sunt netezi și uniformi, tot ce trebuie să faci este să înlături vopseaua veche cu un șpaclu, să aplici amorsa și apoi să vopsești pereții în culoarea dorită.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Pașii simpli de amorsare și zugrăvire a pereților