LIFE

45 de tradiții de sărbători un pic altfel, de făcut cu cei dragi

publicat pe 20 dec. 2021

    Pentru multe familii, tradițiile pe care le transmit din generații sau le adoptă an de an sunt la fel de unice ca oamenii care le practică. Fie că e vorba despre filmele pe care le vezi de Craciun, fie mâncarea pe care o gătești și o împarți cu cei dragi sau mesele de sărbători în familie, fiecare dintre noi are modalități diferite de a-și petrece sărbătorile.

    În timp ce unii oameni se bucură anual de tradiții vechi respectate în familie, alții caută activități diverse cu care să creeze noi amintiri plăcute. Dacă și tu ești una dintre persoanele care caută să adopte noi tradiții și obiceiuri alături de cei dragi, uite 45 tradiții de sărbători pe care să le începi anul ăsta, inspirate de la Apartment Therapy. 

    Tradiții de sărbători pe care să le adopți cu cei dragi și familia

    1. Schimb de cărți

    Tradiții de sărbători cărți
    Citește cărțile preferate ale prietenilor

    În contextul erei internetului și traiului în pandemie, cluburile virtuale de carte au luat amploare în ultimii ani. Iarna asta, adu un strop de nostalgie în interacțiunile cu cei dragi printr-un schimb fizic de cărți. Regulile sunt simple: fiecare participant extrage numele unei persoane din grup și-i trimite cartea preferată ca să o citească în vacanța de iarnă. Pentru o notă personală și emoțională, poți să incluzi și un bilet scris de mână în care să-i explici persoanei de ce este cartea ta preferată. Ai grijă nu dai prea multe spoilere.

    2. Fă o listă cu filme „clasice” de urmărit și dă-le note

    Nu-i așa că mereu există acel film pe care nu-ți vine să crezi că cineva nu l-a văzut încă și-ți vine să convingi acea persoană să-i dea o șansă? Există un fel de intimitate pe care o poți experimenta numai atunci când vezi filmul preferat al unei persoane dragi pentru prima oară. Bonus: dă o notă filmelor pe care le vezi și alege unul ca fiind cel mai bun. Un fel de premiile Oscar pentru grupul tău de prieteni.

    3. Organizează o cină tematică cu prietenii

    Alege o tematică inspirată de un serial sau un moment în cultura pop și construiește un meniu sau un cod vestimentar pe baza ei. Poți alege un cod vestimentar și de tipul: „îmbracă-te ca ruda ta cea mai enervantă” sau „adu mâncarea ta preferată inspirată din trendurile de pe TikTok din 2021.” Ideea e să fiți împreună și să vă bucurați de mâncăruri delicioase.

    4. Clubul „Filmul versus cartea”

    Consensul general pare să fie că rar filmul este mai bun decât cartea, dar dezbaterea este întotdeauna binevenită. Tradiția asta poate lua diverse forme, dar o idee ar fi ca toți participanții să citească cartea și apoi să stabiliți o zi când să vedeți filmul (fie împreună, fie la distanță) și apoi să dezbateți dacă filmul sau cartea au fost mai bune.

    5. Organizează un concurs de gătit

    tradiții de sărbători gătit
    Partea cea mai faină e că o să aveți o mulțime de mâncăruri cu care să vă delectați

    Ce-ar fi sărbătorile de iarnă fără mâncăruri care mai de care mai aromate? Invită-i pe cei dragi la un concurs de gătit și etalat talentele culinare. Gândește-te la un premiu drăguț pentru câștigător, dacă te simți generoasă, iar la final toată lumea se poate înfrupta din rezultatele finale.

    6. Recreează o rețetă din familie

    Multe persoane au o rețetă din familie pe care o fac mereu cu drag, mai ales când au nevoie de „comfort food”. Anul ăsta încercați să perfecționați rețeta și, de ce nu, să adăugați ingrediente și tehnici noi.

    7. Schimb de cadouri secrete amuzante

    Stabiliți un preț pentru cadouri și fiecare să aducă un cadou amuzant ambalat în așa fel încât să vă dați seama ce e. Apoi, prin tragere la sorți, alegeți la cine merge fiecare cadou. Tradiția asta poate înlocui schimbul de cadouri de Crăciun, sau o poate completa doar pentru amuzament.

    8. Lăsați un bacșiș generos la un restaurant local

    Unele comunități au tradiția de face bucurii necunoscuților de sărbători. Dacă îți permiți și-ți place ideea, poți să o adopți împreună cu prietenii când ieșiți de sărbători la un restaurant și lăsați un bacșiș generos de care să se bucure ospătarii.

    9. Noapte de karaoke „Winter Wonderland”

    Alegeți cântece clasice, dar și enervante de sărbători și faceți o noapte de karaoke. O să vă distrați în timp ce vă delectați cu vin fiert sau alte cocktailuri delicioase.

    10. În oraș cu pulovere urâte

    Când vreți să ieșiți în oraș la o băută de sărbători (beți responsabil, da?) stabiliți ca fiecare dintre voi să poarte un pulover de iarnă urât. Musai să faceți poze de grup pe care să le păstrați ca amintire amuzantă.

    Tradiții de sărbători pe care să le adopți în cuplu

    11. Cutia cu idei de date-uri de iarnă

    tradiții de sărbători date
    Veți reînvia creativitatea în cuplu și veți ieși mai des la date

    Multe cupluri de durată pot confirma că spontaneitatea și creativitatea întâlnirilor romantice se estompează odată cu trecerea timpului. Ca să reîmprospătați romantismul și creativitatea, faceți o cutie sau un borcan în care să puneți bilețele cu idei pentru date-uri. Câteva exemple pot include o seară la patinoar, la un târg de Crăciun, la cinematograf, dansuri de pe TikTok împreună sau gătitul. Recomandăm ca fiecare partener să scrie cinci idei diferite de date și să stabiliți un buget săptămânal pentru „seara de date”. Alegeți o zi din săptămână în care să extrageți un bileț din cutie și să faceți ce scrie pe el.

    12. Un weekend împreună fără tehnologie

    Mâna sus dacă ai avut la un moment dat senzația că petreci mai mult timp liber cu telefonul în loc să-l petreci cu persoana dragă. Dar este în regulă, se mai întâmplă. Ca tradiție petreceți o seară doar voi doi și un board game sau orice altă activitate împreună, iar telefoanele să le treceți pe mod avion sau să le lăsați în altă cameră pe silent. Regula este să nu verifici deloc telefonul ca să puteți să petreci timp de calitate împreună, departe de distragerile tehnologice.

    13. Schiță de comedie într-un bar de improvizație

    Dacă sunteți un cuplu mai aventuros și curajos, provocați-vă la un concurs de comedie la un bar de improvizație în care publicul face spectacolul. Puteți face și un pariu: cine face cele mai multe glume bune stabilește următorul date, și și plătește pentru el.

    14. Creați o capsulă a timpul de iarnă

    Alocați puțin timp în fiecare săptămână ca să creați o capsulă a timpului din iarnă. Puteți pune în ea orice lucru mărunt care face parte din viața voastră la momentul respectiv, cum ar fi o frunză uscată dintr-o plimbare în parc, un bilet de tren sau de la un spectacol, un test de sarcină sau prima mănușă a copilului. Lucrurile astea pot fi apoi transmise generațiilor viitoare ca dovadă a faptului că te poți întoarce în timp la momente speciale și fără social media.

    15. Faceți voluntariat împreună

    Dacă împărtășiți valori similare, puteți încerca să faceți voluntariat împreună pentru o anumită cauză în care credeți amândoi.

    16. Recreați deserturile preferate din copilărie

    E ceva unic de intim atunci când îți vezi partenerul prin lentila copilăriei. Într-un weekend gătiți deserturile preferate din copilărie și propulsați-vă în timp în perioada când erați lipsiți de griji și răsfățați de deliciile bunicii.

    17. Carte cu flori sau frunze presate

    tradiții de sărbători flori presate
    Peste ani vă veți uita cu drag la cartea cu flori și frunze presate

    Încă se mai găsesc frunze numai bune de cules și presat prin parcuri, în zonele în care nu a nins, deci adunați câteva când mergeți în parc. Mai puteți presa și câteva fire din buchetele de flori cu care vă decorați casa. În timp veți aduna o carte cu plante presate plină de amintiri plăcute.

    18. Înregistrați un cântec împreună

    Alegeți un cântec care vă place și înregistrați-vă în timp ce-l cântați. Puteți să vă și costumați și aranjați ca și cum sunteți pe scenă. Scopul ideii ăsteia nu este să rupeți internetul în două cu clipul vostru, ci să imortalizați un moment simpatic împreună, deci nu vă stresați  dacă nu vă iese perfect.

    19. Intervievați-vă reciproc și păstrați înregistrarea

    Nu ți se pare câteodată că oamenii își documentează și pun online momentele zilnice, dar rar mai fac clipuri și înregistrări doar pentru a avea amintiri imortalizate pentru ei și cei dragi? Faceți o tradiție din a vă înregistra momentele petrecute împreună, fie sub formă de interviu în care vă amintiți cele mai frumoase clipe sau discuții drăguțe seara înainte de culcare.

    Tradiții de sărbători cu tine însăți

    20. Apucă-te de un nou hobby de „iarnă”

    Când afară e frig, nu e nimic mai plăcut decât să stai cuibărită în casă la căldură cu un ceai sau un vin bun. Este și momentul ideal să te apuci de un nou hobby, cum ar fi croșetatul, modelatul în lut sau să începi un jurnal.

    21. Fă curat în dressing și donează ce nu mai folosești

    Ai parte de un sentiment grozav atunci când scapi de lucrurile pe care nu le mai folosești și faci loc pentru altele noi. Petrece o după-amiază organizându-ți dressingul și pune ce nu mai folosești într-o cutie pentru donat. Lucrurile vor bucura cu siguranță alte persoane, iar asta îți va aduce și o stare de bine.

    22. Scoate-te la un „date”

    O plimbare prin oraș singură, un prânz scump sau o zi la spa. Este ușor ca oamenii să uite ce le făce plăcere atunci când sunt ocupați cu munca sau cu o nouă relație. Dar în singurătate îți poți clădi și fructifica iubirea de sine. Fă un buget special pentru asta și scoate-te la ceea ce ai putea numi „date-ul anului”. Nu trebuie să fie neapărat ceva extravagant, ci doar să petreci o zi cu tine în care să onorezi persoana care ai devenit anul acesta.

    23. Creează o aromă personală

    Fă un amestec din uleiuri esențiale pentru noul an pe care să-l folosești în lampa de aromaterapie sau pentru lumânări handmade parfumate.

    24. Provoacă-te la 25 de zile de scris în jurnal

    Vei descoperi și vindeca părți din tine

    Introspecția și reflectarea pot fi cele mai grozave acte de iubire de sine. Nu e la fel de distractiv ca un date cu tine însăți, dar s-ar putea să te ajute să vindeci părți din tine pe care nici nu ai realizat că le reprimi. Poți să scrii despre cum a fost anul ăsta pentru tine. Ce ai mai face încă o dată? Ce regrete ai? Cum a fost anul ăsta în materie de așteptări?

    25. Fă un album foto fizic cu poze din anul care se încheie

    Știm că toți avem smartphone-uri și harduri pe care ne stocăm fotografiile, dar un album foto fizic are ceva aparte, în special când pui în el momentele cheie. În plus, e plăcută nostalgia când te uiți peste amintirile din anul care se încheie. Îți sugerăm să selectezi fotografiile cele mai pline de sens și să scrii o frază sau două sub fiecare.

    26. Adoptă o nouă plantă de apartament

    Pentru unele persoane, plantele de apartament sunt ca niște animale de companie. Cumpără sau adoptă o nouă plantă, oferă-i o poreclă simpatică și o mască frumoasă pentru ghiveci. Te poți inspira din ideile astea de ghivece DIY dacă vrei să faci ceva creativ.

    27. Sună prietenii cu care n-ai mai vorbit demult

    E uman să uiți să iei legătura cu unii prieteni când ești ocupată sau ai avut un an greu. Profită de timpul liber din vacanța de sărbători și fă o listă cu prietenii cu care n-ai mai vorbit demult și planifică niște apeluri video cu ei.

    Tradiții de sărbători pe care să le adopți cu animalele de companie

    28. Fotografii profesioniste cu animalul de companie

    tradiții de sărbători pet
    Nu ai niciodată prea multe fotografii cu patrupedul

    Merită oamenii animalele de companie? Nu chiar. Dar pot oamenii să onoreze relația cu animăluțul lor prin niște fotografii siropoase împreună? Absolut! În plus, poți folosi fotografiile pentru felicitări.

    29. Fă gustări pentru prietenul necuvântător

    Oferă-i animalului de companie niște gustări de sărbătoare făcute în casă, dacă nu are restricții alimentare. Uite câteva rețete de gustări pentru căței din care să te inspiri.

    30. Schimb de cadouri pentru animale 

    Dacă te înțelegi bine cu vecinii și cauți o nouă modalitate să petreceți timpul împreună, organizează un schimb de cadouri pentru animalele voastre de companie. Stabiliți un buget maxim și adunați-vă împreună cu animăluțele ca să faceți schimb de cadouri și să vă jucați.

    31. Fă o plimbare cu câinele să vedeți luminițele 

    Ieși la o plimbare în oraș cu câinele ca să vedeți luminițele de Crăciun și bucurați-vă de timpul petrecut împreună. La final poți poposi și într-un țarc pentru câini din parc ca să vă jucați cu o nouă jucărie.

    32. Fă voluntariat la un adăpost pentru animale

    Tradiția asta nu implică să-ți iei și animalul de companie cu tine, dar poți face o faptă bună de sărbători pentru animalele fără stăpân. Verifică ce adăposturi sunt mai aproape de tine și du-te să dai o mână de ajutor sau să donezi mâncare și conserve pentru patrupezi.

    Tradiții pe care să le adopți cu copiii tăi și cu cei mici

    33. Faceți proiecte DIY

    Cei mici vor fi încântați de activitățile creative

    Nu e încă prea târziu să faceți cadouri DIY pentru cei dragi. Alegeți împreună câteva idei de proiecte DIY pe care le puteți face într-o după amiază și bucurați-vă de creativitate. Nu trebuie neapărat să oferiți lucrurile create cadou, ci le puteți păstra pentru voi ca decorațiuni.

    34. Faceți o zi cu tematică „Da”

    Sărbătorile nu sunt mereu pline de bucurie pentru unele persoane, mai ales pentru cei care încă procesează lipsurile din propria copilărie. Petrece o zi cu copilul în care stabiliți împreună niște limite de bun simț, după care lasă-l pe cel mic să conducă și faceți tot ceea ce vă trece prin cap. Poate fi vindecător și pentru adulții care au dezvoltat un stil de atașament anxioas în copilărie.

    35. Seara cu ciocolată caldă

    Petreceți o seară în care să faceți tot felul de rețete de ciocolată caldă. Pregătiți împreună ingredientele și învață-i pe cei mici cum să folosească anumite ustensile de bucătărie. Este una dintre cele mai simple metode pentru un copil să se simtă ca un adult – în plus, vei avea ajutor la final când va trebui să spălați vasele.

    36. De-a v-ați ascunselea

    Jucați un alt fel de v-ați ascunselea. Ascunde un ornament și oferă un premiu celui care-l găsește. Poți să lași copiii să aleagă ce obiect să fie ascuns și ce premiu delicios să primească.

    37. Ajută-i pe cei mici să facă un bufet suedez pentru micul dejun

    Mulți copii adoră momentele când adulții le încredințează responsabilitatea de a pregăti ceva bun de mâncare. Așa că lasă-i pe cei mici să pregătească un bufet suedez creativ pentru micul dejun. Tu doar supraveghează-i să te asiguri că nu se accidentează. Se vor bucura de libertatea proaspăt oferită și s-ar putea să te surprindă cu niște combinații culinare delicioase. Sau nu.

    Tradiții pentru casă și cu orașul tău

    40. Vezi o piesă la un teatru local

    Mergi la o piesă de la un teatru la care n-ai mai fost sau la o producție locală cu artiști mai puțin cunoscuți. Astfel susții arta și artiști locali. Poți după aceea să ieși și la cină sau la un pahar de vin.

    41. Încearcă un vin nou de la o cramă locală

    Dacă tot urmează perioada vizitelor și a musafirilor, fă un drum la o cramă locală și încearcă un vin nou cu care să-i surprinzi pe cei dragi. Păstrează apoi sticlele ca să faci proiecte DIY cu ele.

    42. Împodobește casa cu decorațiuni DIY

    Proiectele DIY sunt și relaxante și economisești banii pentru decorațiuni

    Sunt o mulțime de idei decorative pe care le poți pune în aplicare ca să-ți decorezi casa de sărbători, așa că adoptă o tradiție să faci singură câteva decorațiuni pentru casă. Pe unele le poți păstra și-n restul anului.

    43. Ieși la o plimbare în alte părți ale orașului

    După masa de sărbători poți ieși la o plimbare prin cartiere în care nu te plimbi de obicei. Vei descoperi locuri noi și speciale din orașul în care locuiești. Poți să-ți planifici itinerariul de acasă pe baza monumentelor cu Google Maps. Sau poți să te „pierzi” cu prietenii pe străduțe și să ajungi în locuri nebănuite ca să-ți cunoști mai bine orașul.

    44. Tradiție cu flori

    Du-te la florărie și fă-ți un buchet personalizat cu florile care te atrag pe moment. Poți să le alegi chiar pe cele mai ieftine ca să nu cheltui mulți bani. Apoi poți presa o parte din flori și să le înrămezi la finalul sezonului.

    45. Pune la murat legumele preferate

    Du-te la piață și alege câteva legume pe care să le murezi acasă. Încearcă să alegi și legume pe care nu le-ai mai murat până acum și surprinde-ți papilele gustative cu arome noi.

     

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments