LIFE

Barmanii celor mai cunoscute baruri din București ne-au dat rețetele lor favorite de cocktailuri

    Ideea acestui articol mi-a venit de la mama, care la începutul anului 2020, pentru că din cauza pandemiei de Covid-19 nu mai putea ieși să bea cocktailurile preferate, și-a cumpărat de pe internet toate ustensilele de care avea nevoie ca să își prepare singură cocktailurile. De atunci a învățat diferite rețete de cocktail pe care le prepară de fiecare dată când ne vedem. Și sunt convinsă că suntem mai mulți care ne dorim să experimentăm cu cocktailurile acasă, așa că am vorbit cu barmanii celor mai faine baruri din București să mă ajute.

    Barmanii celor mai cunoscute și faine baruri din București mi-au dat câteva rețete de cocktail care le plac cel mai mult și ustensilele care fac diferența în prepararea lor. Bazele lor: Gin sau Whiskey.

    Negroni

    negroni retete cocktail
    Rețete cocktail: Negroni

    „E unul dintre cele mai clasice mixuri de băuturi, care conține Vermouth dulce, Bitter și Dry gin. Sunt atras de modul de preparare, care este simplu, însă pare ca un ritual ce te duce înapoi în timp, la începutul secolului trecut”, spune Nicolae Marin, barman în Club Control, despre unul dintre cocktail-urile lui preferate.

    Ingrediente:

    Dry Gin

    Bitter

    Vermouth dulce

    Ustensila care face diferența: lingurița de bar

    Torni toate cele trei ingrediente într-un mixing glass, în părți egale. După care amesteci cu o linguriță de bar până amestecul se omogenizeaza și se răcește. Pui gheață într-un pahar Old Fashioned, torni amestecul peste și ornezi cu coajă de portocală, pe care o treci pe marginea întregului pahar ca să-și elibereze uleiul.

    Old Fashioned

    old fashioned retete cocktail
    Rețete cocktail: Old fashioned

    Ingrediente:
    Scotch
    melasă din trestie de zahăr
    Bitter angostura

    Ustensila care face diferența: o măsură/jigger pentru a controla cantitatea de alcool folosită

    „Ador să îl prepar cu un scotch din zona Islay unde adaug o linguriță de melasa din trestie de zahăr și bitter angostura. După care construiesc cocktailul într-un pahar de tip rocks împreună cub mare de gheață și un peel de portocală”, povestește Petru, barman în Expirat, despre unul dintre cocktailurile simple și la obiect pe care îi place să le prepare.

    Ramos Gin Fizz

    ramos gin fizz retete cocktail
    Rețete cocktail: Ramos Gin Fizz

    „Un cocktail atât de iubit dar totodată urât de barmani datorită faptului că include foarte multe ingrediente și multiple tehnici de preparare. Durează foarte mult prepararea și sunt povești despre creatorul lui Henry Charles Ramos la Imperial Cabinet Saloon în New Orleans prin 1888 când și-a făcut debutul că angajase bărbați „shaker men” din cauza cererii foarte mari și se speculează că fiecare băutură era agitată între 12-15 minute”, continuă Petru, despre un cocktail mai dificil, dar teribil de satisfăcător.

    Ingrediente:
    60ml. Gin
    22ml. sirop de zahar
    15ml. smântână (heavy cream)
    15ml. suc proaspăt stors de lămâie
    15ml. suc proaspăt de lime
    trei picături de apă flori de portocal
    un albuș proaspăt
    apă minerală

    Ustensila care face diferența:
    „În prepararea acestei rețete de cocktail fiecare instrument este indispensabil. Avem nevoie de un shaker nu contează tipul, Jigger, lingură de bar, pipetă, presă citrice. Lipsa unui ingredient sau a unui instrument duce la alterarea calității băuturi”, explică Petru.

    Preparare: pui toate ingredientele într-un shaker și agiți fără gheață timp de 20/30 secunde, după care adaugi gheața și mai agiți odată timp de 12/15 secunde.

    Strecori într-un pahar de tip Collins și aștepți 30/40 secunde. La final, pui un pai în pahar pe centru și torni ușor apa minerală până ce se umflă spuma undeva la 3/4 centimetri.

    Whiskey Sour

    whisky sour retete cocktail
    Rețete cocktail: Whisky sour

    Ingrediente:

    un albuș de ou
    60 ml. whiskey
    30 ml. suc proaspăt de lămâie
    15 ml. sirop de zahăr (două părți zahăr și una de apă)
    trei picături (dash) Angostura Orange Bitter
    coajă de portocală

    Adaugi albușul de ou într-un shaker împreună cu un cub de gheață, închizi shaker-ul și agiți puternic timp de 15 secunde. Apoi desfaci shaker-ul, mai adaugi gheață și restul ingredientelor, mai puțin coaja de portocală și bitterul. Închizi iar shaker-ul și agiți puternic încă 10 secunde. Strecori conținutul într-un pahar cu gheață proaspătă și pe deasupra adaugi cele trei dash-uri de bitter.

    Pentru acasă, nu pot spune că există o singură ustensilă necesară, poți improviza cu ce ai prin casă: un borcan cu capac poate fi un shaker foarte ok, de exemplu. Fie îți poți lua un set basic cu shaker, mixing glass, sită, linguriță și măsură, cât să experimentezi”, recomandă Sebastian Florescu, co-owner al Talent de la Institute.

    Băutura lui Gabi de la Energiea

    retete cocktail energiea bucuresti
    Rețete cocktail: à la Gabi

    Ingrediente:
    Irish Whiskey
    un pic de visinata (pentru aromă)
    mentă fresh
    lime
    Bitter de portocale

    Ustensila care face diferența: lingurița de bar

    Poți face și o acadea homemade cu fructe și flori de sezon ca garnitură.

    „My all-time favorite cocktail aș spune că e Margarita, cocktail-ul mexican cu tequila, triplu sec și suc de lime. Îl prefer cu multă multă sare pe marginea paharului”, povestește Gabi, barmaniță cu experiență la Energiea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Barmanii celor mai cunoscute baruri din București ne-au dat rețetele lor favor...