LIFE

5 bloggeri culinari ne-au dat 5 rețete ușoare pentru masa de Revelion

    Dacă înainte de Crăciun ți-am propus câteva rețete gustoase și excentrice pentru a-i surprinde pe cei dragi, acum am făcut o listă cu rețete de Revelion, ușoare și delicioase, pentru masa dintre ani. Mai puțin gătit și mai multă voie bună în grup restrâns, chiar dacă este încă pandemie.

    În rândurile de mai jos am stat de vorbă cu patru food bloggeri care mi-au împărtășit câteva idei mai neconvenționale pentru Revelion. Pot spune doar că brânzeturile vor fi nelipsite de pe masă, dar nici dulcele nu va fi uitat.

    Rețete pentru un meniu de revelion acasă

    P.S: la finalul materialului am lăsat și eu o recomandare dulce care, fie vorba între noi, merge și înainte și după masa de anul nou.

    1. Cheese ball cu fulgi de migdale

    rețetă_revelion
    Rețete de Revelion: Cristina propune o sferă din brânzeturi, numai bună de savurat cu pâine prăjită aromată.

    Din dorința de a se perfecționa, Cristina Andrei, specializată în PR și Marketing, s-a înscris în urmă cu un an la un curs de bucătari, iar de la începutul pandemiei a început să posteze mai des pe Instagram ceea ce gătea acasă.

    Pentru ultima seară din an, pe lângă preparatele clasice, Cristina propune un aperitiv simplu, dar fancy, care se face în mai puțin de zece minute – cheese ball cu fulgi de migdale. Și probabil în tot atâtea minute va dispărea de pe masă.

    Ingrediente:

    400 grame cremă de brânză
    100 grame Cheddar ras
    100 grame cașcaval/brânză Gouda ras
    50 grame fulgi de migdale
    ceapă verde
    bacon (opțional)
    un vârf de usturoi pudra
    puțină boia
    sare și piper după gust

    Mod de preparare

    Într-un bol amestecă cele trei tipuri de brânză, ceapa verde tocată, usturoiul, pudra de boia și piperul. Amestecă totul până la omogenizare, formează o bilă și învelește-o în folie alimentară. Las-o la frigider timp de 15 minute.
    Într-o tigaie încinsă, rumenește fulgii de migdale pentru câteva minute și așază-i pe o farfurie întinsă. Poți adăuga și o lingură de miez de nucă pentru mai multă crocănțeală.

    Scoate bila din frigider și dă-o prin fulgii de migdale cu ajutorul unui cuțit. Servește-o cu pâine prăjită sau crackers.

    2. Tort de bezea cu vanilie și fructe de pădure

    tort_bezea_mihai_gateste
    Rețete de Revelion: dacă vrei un desert special, ia în considerare acest tort de bezea cu cremă de vanilie.

    Într-un meniu de revelion, dacă vrei ca după aperitiv și felul doi să treci direct la un desert delicios, ori chiar să ai doar un desert, poți încerca acest tort de bezea cu vanilie și fructe de pădure făcut de Mihai Marcu a.k.a Mihai Gătește.
    Deliciul mai este denumit de Mihai și „tortul-de-bezea-pe-care-îl-mânâncă-și-oamenii-cărora-nu-le-place-bezeaua”, deoarece este crocant, cremos și fresh în același timp. Dacă vrei să vezi cum se face rețeta pas cu pas, găsești documentarea video pe contul lor de youtube. Iată ce ingrediente ai nevoie pentru a-l face:

    Ingrediente pentru bezea:

    6 albușuri la temperatura camerei
    300 grame zahăr fin
    1 linguriță de esență de vanilie

    Ingrediente pentru crema de vanilie:

    115 grame zahăr
    două ouă
    un gălbenuș
    două linguri amidon de porumb
    două lingurițe esență de vanilie
    235 mililitri lapte integral
    120 mililitri frișcă lichidă

    Ingrediente pentru siropul de fructe:

    300 grame fructe de pădure congelate
    50 grame miere

    Ingrediente pentru ornat
    căpșuni

    Mod de preparare cremă

    Amestecă cu telul într-un castron zahărul, amidonul din porumb, ouăle, gălbenușul și esența de vanilie, până când compoziția se omogenizează, zahărul se topește și nu mai există cocoloașe.

    Într-o cratiță pune la fiert laptele împreună cu frișca, iar când începe să fiarbă, ia-le de pe foc și toarnă-le în fir subțire peste amestecul cu zahăr. Amestecă bine încontinuu. După ce ai încorporat tot laptele, toarnă amestecul înapoi în cratiță și ține pe foc, amestecând continuu, până începe să se îngroașe. Din acel moment, mai ține pe foc pentru încă un minut.

    Toarnă compoziția rezultată într-un castron și pune o folie alimentară peste cremă pentru a nu se forma o crustă. Așteaptă până când se răcește și pune-o în frigider. O poți pregăti chiar și cu una sau două zile înainte.

    Mod de preparare bezea

    Încălzește cuptorul la 90 grade cu convecție. Bate albușurile până se întăresc și încorporează treptat zahărul până obții un amestec ferm și lucios. Adaugă și esența de vanilie la final. Împarte compoziția în două și întinde-o pe două tăvi acoperite cu hârtie de copt. Poți desena înainte un cerc cu diametrul de 22-23 centimetri ca să poți pune bezeaua fix unde trebuie. Coace bezeaua timp de trei ore și jumătate, apoi oprește cuptorul și las-o la răcit.

    Mod de preparare sos

    Pune fructele congelate într-o cratiță și amestecă-le cu mierea. Ține-le pe foc între trei și cinci minute până când se decongelează și mierea se topește – astfel vei obține un sirop bogat. Ia cratița de pe foc, toarnă compoziția într-o strecurătoare și apoi lasă siropul să se scurgă din fructe.

    Când vrei să asamblezi tortul, scoate crema din frigider și bate-o mai puțin de un minut cu un mixer de mână sau chiar cu un tel. Așază pe un platou prima foaie de bezea și acoper-o cu jumătate din cremă, dar și cu fructele de pădure pe care le-ai folosit pentru sos. Așază apoi cea de-a doua foaie de bezea și acoper-o cu restul de cremă. Ornează cu fructele pregătite – căpșuni sau orice altceva îți place ție.

    3. Covrigei cu parmezan și vin

    covrigei_parmezan_revelion
    Rețete de Revelion: covrigeii sunt mereu o alegere bună, mai ales dacă îi mănânci alături de niște brânzeturi.

    Ce spui de un snack sănătos și delicios pentru acest Revelion? Acești crovrigei cu parmezan și vin, propuși de Adina Chițu de la Pancake Planet, merg de minune cu un pahar de vin și un platou plin cu brânzeturi de calitate. Notează-ți ingredientele scrise mai jos și apucă-te de treabă. Dacă crezi că ies prea mulți covrigei, înjumătățește cantitățile – dar niciodată nu sunt prea mulți covrigei de ronțăit, nu?

    Ingrediente:

    300 grame făină de grâu integral
    130 grame făină de tip 650
    50 grame de tip 000
    30 grame parmezan
    180 mililitri vin rose
    120 mililitri ulei de măsline extravirgin + 2 – 3 linguri extra
    o linguriță sare
    o linguriță de ierburi uscate ( rozmarin, cimbru sau busuioc )
    o lingură semințe de in ( opțional )

    Mod de preparare

    Într-un bol amestecă cele trei tipuri de făină, sarea și ierburile uscate. Adaugă vinul, parmezanul dat pe răzătoarea mică, uleiul de măsline și amestecă până când ingredientele sunt bine amestecate. Răstoarnă aluatul pe blatul de lucru și frământă până ce vei avea un aluat omogen și ușor elastic.

    Lasă-l într-un bol, acoperit cu un prosop de bucătărie curat, timp de jumătate de oră. După ce timpul a trecut, împarte aluatul în patru părți egale, iar din fiecare rupe bucățele de aproximativ zece grame. Pentru ați fi mai ușor, folosește cântarul. Rulează fiecare bucată într-un șerpișor, cam cât degetul arătător. Unește capetele și formează covrigeii. Din tot aluatul vor ieși în jur de 100 covrigei. Cel mai eficient ar fi să lucrezi în echipă cu cei dragi, fiind o activitate numai bună de făcut în perioada sărbătorilor.

    Odată ce ai terminat de format covrigeii, pune o oală cu apă pe foc, împreună cu o linguriță de sare, și, imediat ce a fiert apa, dă focul la minim și pune covrigeii cam câte zece deodată. Când se ridică la suprafață, scoate-i cu o paletă și pune-i pe un grătar să se scurgă.

    Lasă-i pe grătar până când se usucă complet. Între timp preîncălzește cuptorul la 200 °C. Așază covrigeii într-o tavă cu hârtie de copt – cel mai probabil vei avea nevoie de două tăvi. Unge fiecare covrigel cu puțin ulei de măsline și presară câteva semințe de in pe deasupra. Pune tăvile la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până când aceștia vor deveni ușor aurii.

    4. Salată de pătrunjel cu orez negru

    salată_aperitiv_revelion
    Rețete de Revelion: Prăjiturela reinventează salata tabouleh.

    Mihaela Sava, cunoscută în online drept Prăjiturela, propune pentru masa de anul nou o rețetă super ușoară, inspirată din faimoasa salată tabouleh, bineînțeles, cu mici modificări de ingrediente.

    Această salată cu pătrunjel și orez negru este super ușor de făcut și merge de minute atât la aperitiv, cât și la felul doi, drept garnitură. Uită-te peste rețetă și fuga după pătrunjel la magazin.

    Ingrediente

    două legături mari de pătrunjel (sau șase din cele de la supermarket)
    o legătură mică de mentă
    o ceapă medie – albă sau roșie
    patru roșii medii (o roșie medie poate fi cam cât un kiwi)
    trei linguri de orez negru
    semințele de ½ rodie
    ¼ chimen măcinat
    zeama unei lămâi
    patru sau cinci linguri ulei de măsline
    sare și piper după gust

    Mod de preparare

    Pentru început fierbe orezul și lasă-l să se răcească. Alege frunzele de pe tulpinile de pătrunjel și mentă și toacă-le mărunt. Roșiile și ceapa taie-le în cuburi mici și, la final, amestecă toate legumele cu orezul și semințele de rodie. Adaugă chimenul, sare și piper după gust, zeama de lămâie, uleiul și amestecă bine până toate aromele se întrepătrund.
    Salata o poți servi ca atare, ori lângă niște brânzeturi sau carne la grătar.

    5. Macaroons cu cocos

    macaroons_rețete_revelion
    Rețete de revelion: la desert poți mânca niște macaroons cu cocos și ciocolată.

    Pe masa mea de Revelion se vor regăsi preparate super ușor de făcut și, bineînțeles, ceva dulce. Și dacă tot nu vreau să depun prea mult efort pentru preparatele sărate, nici la desert nu o voi face. Recomandarea mea pentru dulcele de anul nou, sunt acești macaroons cu cocos și ciocolată. Sunt aromați și super delicioși, bonus, sunt făcuți din doar trei ingrediente.

    Ingrediente:

    o conservă de lapte condensat (în jur de 305 mililitri)
    200 grame fulgi de cocos
    o linguriță esență de vanilie sau zahăr vanilat
    opțional, 40 grame ciocolată pentru decor & diverse topping-uri

    Mod de preparare

    Setează cuptorul la 180°C și pregătește o tavă cu hârtie de copt. Într-un bol încăpător toarnă fulgii de cocos, laptele condensat și zahărul vanilat sau esența de vanilie. Cu ajutorul unui mixer, amestecă ingredientele până sunt bine încorporate. După ce s-a format o pastă, te poți ajuta de un poș, o lingură de înghețată sau o lingură normală pentru a forma bilele de cocos.

    După ce le-ai format, pune-le pe tavă și introdu-o în cuptor timp de 10–15 minute. Este important să stai pe aproape deoarece acești macaroons se rumenesc destul de repede. La final trebuie să aibă o culoare ușor aurie la suprafață.

    După ce timpul trece, scoate tava din cuptor și las-o la răcit pentru 10 minute. Poți consuma desertul așa, ori poți adăuga puțină ciocolată, pentru că totul este mai bun cu ciocolată.

    Eu am folosit vreo 40 grame de ciocolată cu 52% conținut de cacao, pe care am topit-o la bain-marie. Am luat câțiva macaroons și am introdus baza lor în crema fină. Pe deasupra am presărat diverse nuci, fulgi de merișoare, însă tu poți pune ce topping îți dorești.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    5 bloggeri culinari ne-au dat 5 rețete ușoare pentru masa de Revelion