Dragostea în carantină: povești de la 4 cupluri, plus 12 sfaturi de la un psihoterapeut
publicat pe 29 mart. 2020Am vrut să aflăm cum reușesc cuplurile să-și păstreze relația sănătoasă în vremea pandemiei, dar în același timp să aibă și parte de intimitate, acum, când petrec aproape 24/24 de ore împreună.
Un studiu despre relația dintre acasă și intimitate, pe care Ikea l-a realizat în România și alte 34 de țări, arată că aproape la fel de important ca persoana cu care alegi să-ți împarți viața și casa, e felul în care vă negociați nevoile. Acasă e asociat cu spațiul tău personal, în care te simți liber să faci tot ceea ce-ți dorești și ai intimitate. Dar cum se împacă asta cu traiul în comun?
Am vorbit cu patru cupluri despre cum s-a schimbat relația lor de când sunt izolați, iar un psihoterapeut ne-a dat 12 sfaturi despre cum să ne simțim mai bine acasă, în carantină.
Pentru Oana și Ștefan, acasă înseamnă zilele astea o rezidență artistică din Richiș, un sat din Sibiu, unde se află ca să compună muzică. Împreună formează trupa Poetrip, iar Oana mai lucrează și-n advertising, și face și traduceri. Sunt împreună de zece ani și se bucură că nu i-a prins carantina în garsoniera lor din București, în special pentru că la Richiș au mai mult spațiu. Cei doi stau în camere diferite în timpul zilei, căci Oana are videocall-uri cu colegii de birou, iar Ștefan compune și cântă la chitară. Relația lor s-a îmbunătățit în ultimele săptămâni și nu s-au mai certat aproape deloc. Oana crede că starea generală de anxietate îi face pe oameni să fie un pic mai uniți decât de obicei. Singurul conflict pe care l-au avut a fost când au dat vina unul pe celălalt că nu au cumpărat suficiente șervețele antibacteriene și dezinfectant.
Problemele pe care le aveau înainte li se par mici acum. „Înainte de pandemie era cât pe ce să ne despărțim, voiam să luăm distanță, dar acum ne bucurăm că ne-a prins carantina împreună. Încercăm să profităm la maximum de ea și să ne arătăm aprecierea și iubirea unul față de celălalt”, povestește Oana. Când unul dintre ei începe să se simtă mai stresat, celălalt îl consolează, îi cântă ceva și îl ia în brațe. În rest, își umplu timpul cu muzică, gătesc, se joacă în curte cu cățelușa lor, Yoko, și se uită pe Netflix.
Terapie prin dans și gătit
Vera și Ciprian au aceeași vârstă, 39 de ani, și sunt împreună de la 18 ani. Amândoi lucrează acum de acasă și formează o echipă bună și în plan profesional. El are un cabinet de avocatură, iar ea se ocupă de partea de secretariat. Își fac programul așa cum vor, iar asta le ușurează foarte mult viața. „Deși e puțin altfel, în timp ce vorbesc cu un client se poate auzi pe fundal: <<fac cacaaaa!>>”, spune Vera, amuzată de micile provocări profesionale pe care le are de când fiul lor de patru ani nu mai merge la grădiniță.
Anii petrecuți împreună i-au învățat cum să se simtă foarte confortabil unul cu celălalt, iar faptul că stau aproape non-stop împreună nu îi deranjează câtuși de puțin. Ba chiar din contra, le aduce aminte de cum erau ei doi la începutul relației. „Ne-am mai autoizolat odată timp de un an, când am luat o pauză de toți și de toate. Ne-am refugiat pe o plajă din Spania, fără TV, fără cunoscuți și alte distrageri. Este și acum cea mai frumoasă amintire a noastră”, povestește Vera cu o ușoară melancolie.
Ca să compenseze lipsa ieșitul afară, se joacă în casă, gătesc împreună, citesc, se uită la filme și au redescoperit puterea terapeutică a dansului. În același timp, însă, fiecare își găsește timp și doar pentru el. Vera, de exemplu, e foarte încântată de noul program cardio de fitness pe care l-a găsit pe Youtube.
Întâlniri romantice acasă, într-un cort improvizat
Cristina are 21 de ani, iubitul ei Alex 22, formează un cuplu de trei ani și locuiesc împreună de doi ani. După o rundă grozavă de curățenie prin toată casa, au început să se gândească serios la cum să-și petreacă un pic altfel timpul liber care le mai rămâne la final de zi. Așa au improvizat un cort din cearșafuri, un proiect DIY super simplu și simpatic.
„Mă tot gândesc să organizez activități drăguțe, de care să mă bucur singură sau cu prietenul meu. Mini date-uri pe care le tratez cu entuziasm, în care ori ne comandăm de mâncare și vedem un film, ori gătim, iar eu pregătesc o masă mai fancy, cu pahare de vin și lumânări, ori construim un cort și jucăm în el șah sau bem gin. Caut activități care să mă răsfețe și să mă țină antrenată, și care să înlocuiască cu succes plimbările și ieșirile de seară cu care eram obișnuită și de care îmi e atât de dor”, spune Cristina.
Să ții un copil mic de trei ani în casă, cea mai grea parte
Iulia și Costin locuiesc împreună de șase ani și au băiețel în vârstă de trei ani. Ea are 34 de ani, este graphic designer, iar Costin are 33 de ani și e VIP account manager. Acum lucrează de acasă, iar asta e o noutate pentru amandoi. În fiecare dimineață, în jur de ora 10:00, Costin își pune căștile pe urechi și se retrage în bucătărie, unde are videocall-uri pentru muncă. Iulia lucrează cu laptopul în brațe de pe fotoliul din living și recunoaște că-i lipsește biroul de la locul de muncă. Dar are de gând să repare situația și să-și comande un birou pentru acasă de la Ikea.
Costin face cafeaua de dimineață, iar Iulia pregătește micul dejun. Vasele sunt spălate de amândoi după chef și timp. El dă cu aspiratorul mai des, iar Iulia se ocupă de curățarea suprafețelor. „Copilul îl spălăm pe rând, o seară eu, una el. Mă joc mai mult eu cu el fiindcă am un program mai flexibil și pot lucra și de pe telefon sau la ore târzii. Până la urmă, mami e mami, sunt mai solicitată”, spune Iulia.
Zilele petrecute împreună cu familia, acasă, îi amintesc Iuliei de vacanțe. „Mă gândesc la perioada de concediu de astă vară: dimineața la plajă, prânzul împreună, pus copilul la somn, iar la plajă, și seara alte activități. Desigur că înlocuim plaja cu munca în cazul de față”, îmi spune ea despre apropierea de care au parte de când stau izolați în casă.
Ies din casă doar pentru mâncare, iar asta o face mai mult Costin. Ca mecanism de autoapărare pentru a-și păstra echilibrul emoțional, Iulia postează mai des pe Social Media: muzică, articole și story-uri. Chiar dacă încearcă să fie cât mai relaxați și nu sunt anxioși, îi sperie, totuși, nesiguranța și faptul că nu știu cât va mai dura izolarea, plus gândul că viața multor oameni va fi un pic schimbată după pandemie. „Îmi pare rău că ratez primăvara, dar mă bucur că planeta ia o pauză de la omenire”, spune Iulia.
Cea mai mare provocare este izolarea cu un copil mic, fiindcă nu-și poate consuma toată energia pe care o are, afară, și devine mofturos și necooperant. Iulia și Costin încearcă să găsească tot felul de joculețe distractive cu cel mic și să aibă activități sănătoase. Fac sport, iar seara, ca să se destindă, se uită la filme și seriale, iar în weekend citesc mai mult. Iar ca bonus după o zi mai agitată, își fac reciproc câte un masaj de relaxare.
12 sfaturi pentru intimitatea acasă de la o psihoterapeută
Mihaela Bălan, psihoterapeut individual, de cuplu și familie și președinte al Asociației On Institute îți spune cum să-ți păstrezi echilibrul în aceste vremuri și cât de important e să comunici cu cei dragi, dar și să-ți găsești niște timp doar pentru tine.
1. Ai grijă de relația cu cei cu care locuiești. Când petreci un timp îndelungat cu cineva pe fondul emoțional deja tensionat din cauza pandemiei, există riscul apariției conflictelor. Împarte clar responsabilitățile, implicați-vă în activități plăcute și luați pauze în momentele tensionate. Petrece timp singură, eventual în altă cameră, unde te simți în siguranță în cazul unui conflict, ca să-ți pui în ordine gândurile înainte să abordezi problemele.
2. Nu toată anxietatea e rea. Este important să faci diferența între cele două fețe ale anxietății, cea benefică pentru mobilizarea instinctului de supraviețuire și cea care creează scenarii catastrofice, care te afectează emoțional. O doză de anxietate ne ajută să dezvoltăm un plan de acțiune și să luăm măsurile necesare ca să ne protejăm și să limităm răspândirea virusului.
3. Fă acțiuni simple pentru reducerea anxietății. Informează-te din surse sigure, păstrează igiena și distanțarea socială și limitează pe cât posibil ieșitul din casă. Lucrurile astea te ajută să menții un simț al controlului asupra situației prin care trecem.
4. Fii responsabil cu tine. Poți să fii responsabil doar pentru propriile acțiuni. Chiar dacă felul în care se comportă partenerul tău sau membrii familiei te afectează în mod direct, ține cont că ești responsabilă pentru tine. Ia măsuri să te protejezi pe tine în primul rând.
5. Comunică cu cei cu care locuiești. Comunică asertiv ce te deranjează și cum te afectează acțiunile celorlalți. Unii pot reacționa mai bine dacă le sunt prezentate date concrete și informații oficiale despre protecție și prevenție. Pentru alții, exemplul personal îi ajută să urmeze și ei regulile. Abordarea noastră trebuie să țină cont de relația cu acea persoană, de istoricul nostru și de tipologia fiecăruia.
6. Pune limite. Există, însă, și situația în care refuzul persoanelor poate fi resimțit ca un atac la siguranța propriei persoane, și atunci este bine să pui niște limite și să știi când să spui stop. Uneori este necesar să iei măsuri care pot părea drastice, dar care pe termen lung pot salva vieți (precum separarea în casă de altă persoană sau chiar raportarea lor la autorități în cazul în care suspectezi că ea ar putea fi infectată, însă aceasta continuă să iasă, riscând să infecteze și alte persoane).
7. Nu exagera. Toate aceste acțiuni trebuie efectuate cu măsură și în urma recomandărilor din surse sigure, altfel riști să-ți faci mai mult rău decât bine.
8. Citește știri cu măsură. Bombardarea cu prea multe informații sau urmărirea unor știri sau articole cu conținut catastrofic vor duce la creșterea anxietății și pornirea unor avalanșe de emoții greu de gestionat.
9. Nu uita că nu ești singur/ă. Cu toții trecem, într-o formă sau alta, prin aceleași griji, temeri, adaptări, schimbări. Suportul social și comunicarea cu persoanele în care ai încredere în astfel de cazuri devin esențiale și, din fericire, în era internetului și a telefoniei mobile, este mai ușor să faci încă parte din comunitate, chiar și în contextul izolării. Nu ține toate aceste lucruri în tine, ci vorbește cu familia sau cu prietenii și susțineți-vă reciproc.
10. Ai grijă de tine și păstrează ritualurile cotidiene. Chiar dacă petreci toată ziua în casă, este indicat să păstrezi rutina zilnică. Respectă programul obișnuit de odihnă și al orelor de masă, schimbatul de hainele de casă și curățenia. Menține un stil de viață echilibrat atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, printr-o alimentație sănătoasă, activități sportive care pot fi întreținute în această perioadă, dar și cele recreaționale. Aceste lucruri au un impact important și asupra sistemului imunitar, care devine principalul nostru aliat în lupta împotriva coronavirusului.
11. Nu lăsa distanța să-ți afecteze relațiile. Activitățile pe care le poți realiza chiar și în acest context sunt multe și depind de propria persoană. Fie că alegi să le faci singură, împreună cu cineva din casă sau chiar pe internet, totul ține de capacitatea de adaptare. Conectează-te cu cei cu care nu te poți vedea fizic pe Skype și uitați-vă împreună la filme, gătiți, jucați-vă, faceți lucrurile obișnuite, doar că prin intermediul internetului. Nu trebuie să lăsăm distanța sau necesitatea de a sta izolați să ne oprească din a face lucrurile care ne fac plăcere. Este momentul oportun să testăm creativitatea și să găsim ce putem face împreună indiferent de condițiile date.
12. Apelează la ajutor în exterior dacă ai nevoie. Internetul nu doar că te poate pune în contact cu cei dragi, dar și cu specialiști. Nu ezita să apelezi la un psihoterapeut în momentele în care simți că prin ceea ce treci este prea mult, prea dificil și nu poți să faci față singur. La rândul nostru, ca psihoterapeuți, trecem printr-o perioadă de adaptare în care părăsim cabinetele și ne mutăm temporar în online, pentru a putea fi în continuare alături de cei care au nevoie.
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.