Plante

9 sfaturi ca să ai buchete de flori proaspete cât mai mult timp, plus o rețetă DIY

publicat pe 02 iun. 2021

    Ți s-a întâmplat vreodată să vrei să cumperi un buchet de flori proaspete și apoi să te răzgândești fiindcă se va ofili rapid? Un buchet de flori proaspete nu va rezista la fel de mult ca o plantă vie cu flori, dar poți să dublezi sau chiar triplezi traiul unui aranjament floral dacă urmezi anumite trucuri.

    Și ca să nu mai dai banii pe conservanți pentru apa de la flori, ți-am pregătit și o rețetă DIY – recomandată de cei de la The Spruce – ca să-ți faci singură amestecul potrivit pentru un buchet care să reziste mai mult.

    1. Alege specii de flori rezistente

    buchete de flori
    Garoafele sunt flori care rezistă mai mult timp în vază

    Când vine vorba despre media de viață în vază, nu toate speciile de flori au fost create egal. Problema devine și mai confuză fiindcă unele specii care înfloresc în grădină o perioadă mai lungă de timp, nu sunt neapărat candidate bune pentru vază.

    Printre cele mai populare flori de pus în vază, unele dintre cele mai durabile sunt alstroemerii, garoafele, crizantemele, orhideele și cârciumăresele. Alte florile care rezistă în vază, dar cu un trai mai scurt sunt daliile, gladiolele și floarea soarelui. Când alegi flori care trăiesc puțin în vază, taie-le singură din grădină, sau alege o florărie care se aprovizionează din surse locale și are flori proaspăt tăiate.

    2. Folosește conservanți florali pentru buchete de flori longevive

    Fie că alegi un buchet cu mai multe flori de la supermarket sau un aranjament floral premium cu trandafiri de la florărie, ar trebui să primești un pachețel cu conservanți florali pe care să-i adaugi în apa din vază. Substanța nu este doar ca să facă clienții să simtă că banii dați au meritat, ci prelungește viața buchetului de flori aproape dublu.

    Biocidul din conservanți va ucide bacteriile sau ciupercile care pot infecta florile cu botrytis. Zaharoza din conservanți acționează ca sursă de carbohidrați hrănitori pentru florile care nu au parte de lumina soarelui. Un aditiv acid va imita PH-ul din seva plantei și va stabiliza culoarea intensă a florilor. În final, inhibitorii respiratorii vor încetini procesul natural de îmbătrânire al florilor.

    Conservanții comerciali sunt adesea soluția care funcționează cel mai bine, așa că dacă îți place să ai buchete de flori mereu în casă, cumpără o cantitate mai mare. Dar dacă nu ai la îndemână, o linguriță de clor în apa din vază e mai bine decât nimic ca să acționeze ca biocid.

    3. Scoate frunzele

    buchete de flori frunze
    Taie frunzele florilor înainte să le pui în vază

    Scoaterea frunzelor pare un pas obositor când pregătești buchete de flori. Până la urmă, cine va observa câteva frunze ascunse într-o vază? Cu toate astea, odată ce frunzele sunt scufundate în apă, vor acționa ca un vas Petri pentru toți microbii de care trebuie să-ți păzești aranjamentul floral. Dacă îți plac trandafirii tăiați din grădină, investește într-o foarfecă pentru țepi și frunze ca să nu te rănești.

    4. Hidratează florile

    Hidratarea va ajuta tulpinile să se umple cu apă, nu cu aer, și va prelungi viața și aspectul proaspăt al bobocilor. Cel mai important aspect al hidratării este să tai tijele sub apă. Asta nu lasă aerul să intre în tăietura proaspătă. Folosește apă caldă ca să facilitezi hidratarea. Acum poți să transferi rapid florile în vaza pregătită.

    5. Schimbă apa

    Chiar și cu conservanți florali, apa în care stau florile poate deveni vâscoasă după câteva zile. Poți ține fungii în frâu dacă schimbi apa o dată la două zile. Și dacă tot ești la capitolul ăsta, scoate și florile trecute care scad calitatea apei. Nu uita să adaugi conservanți florali în apa proaspătă.

    6. Fii atentă la combinațiile de flori

    buchete de flori narcise
    Ține narcisele proaspăt tăiate în altă vază peste noapte, fără alte flori

    Seva de la unele flori poate cauza o reacție chimică celorlalte și le va scurta viața, iar buchetul tău se va strica mai repede. Dacă cumperi flori hidratate de la o florărie nu trebuie să-ți faci griji de asta, fiindcă nu va mai curge. Dar ai grijă ce combinații de flori faci dacă sunt proaspăt tăiate de la tine din grădină. De exemplu, seva de la narcise poate afecta alte flori din vază. După hidratare, ține narcisele separat de celelalte flori peste noapte ca să te asiguri că seva proaspătă nu va afecta aranjamentul.

    7. Evită etilena

    Un măr putred strică o grămadă de mere frumoase, dar gazul etilenă emis de fructele coapte poate să dăuneze și florilor proaspăt tăiate. Hormonul acționează asupra florilor prin declanșarea îmbătrânirii țesutului de plantă, iar bobocii se vor ofili și usca, la fel și petalele florilor. Chiar dacă ai buchete de flori într-un birou, departe de fructe proaspete, mai sunt și alte surse de etilenă în mediu, inclusiv fumul de țigară și gazul de eșapament. Încă un motiv grozav ca să te lași de fumat.

    8. Respectă gravitatea

    Ai cumpărat buchetul de flori înainte de petrecere și l-ai pus la frigider cât timp ai rezolvat alte treburi. Acum e momentul să vină invitații și-ți pregătești florile. Dar descoperi că florile sunt întinse strâmb în sus ca și cum ar încerca să ajungă la cer. Pui florile în vază, unde rămân înclinate lateral până aproape de terminarea petrecerii. Ce s-a întâmplat? Unele flori, cum ar fi gura leului și gladiolele sunt geotropice, ceea ce înseamnă că ele încearcă mereu să crească în sus. Poți preveni problema asta dacă-ți ții florile într-o poziție verticală.

    9. Fii atentă la lumină

    Nu ține lalelele la fereastră că se alungesc după lumină

    Buchetul de flori ar arăta minunat la fereastra de la bucătărie, dacă ai fi o pasăre care admiră aranjamentul de afară. Florile par mereu să se încline spre fereastră, nu spre interior. Tendința asta de a se înclina spre lumină se numește fototropism, iar lalelele și floarea soarelui sunt cele mai comune flori din buchete care au comportamentul ăsta. Ține buchetele cu speciile astea de parte de sursele de lumină directă ca să mențină poziția uniformă a buchetului.

    Rețetă DIY de conservanți florali

    buchete de flori rețetă
    Dacă nu ai conservanți florali urmează pașii de mai jos pentru o rețetă DIY

    Înainte să îți dăm rețeta, sunt niște lucruri pe care trebuie să le știi despre pliculețele cu conservanți florali pe care le găsești în comerț. Conțin doar trei ingrediente principale: acid citric, zahăr și clor. Compoziția a fost creată ca să ajute florile să fie proaspete mai mult timp, iar fiecare ingredient are proprietăți care prelungesc durata lor de viață.

    Acidul citric scade PH-ul apei, care poate oferi florilor proaspăt tăiate un habit în care să se simtă bine. Zahărul acționează ca o „hrană”, din moment ce florile produc și consumă zahăr în procesul de fotosinteză, iar odată tăiate, nu mai pot produce zahăr.

    Când adaugi zahăr în apă, florile cred că se hrănesc în continuare, iar asta le va face să arate bine. În final, clorul acționează ca un dezinfectant pentru apă și ucide bacteriile potențial periculoase care ar putea afecta longevitatea florilor.

    Dacă ai nevoie de hrană pentru plante rapid și nu poți ajunge să cumperi, uite o rețetă pe care o poți face în doar câțiva pași simpli.

    Vei avea nevoie de linguri cu care să măsori, o carafă din sticlă, o linguriță de zahăr, una de clor, două lingurițe de suc de lămâie sau lime și un litru de apă călduță.

    Instrucțiuni

    Pune apă călduță în vază
    1. Măsoară zahărul, clorul și sucul de lămâie. Nu te abate de la cantitățile recomandate și nu face mai multă cantitate deodată. Dacă te abați de la cantitățile astea sau pui prea mult, se pot elibera vapori care să-ți irite ochii și sinusurile. Aruncă la chiuvetă restul de „hrană pentru flori” care-ți rămâne.
    1. Pune apa în carafă/vază și pregătește-o pentru adăugarea amestecului.
    1. Într-un bol amestecă zahărul, clorul și sucul de lămâie până zahărul este aproape dizolvat în lichid. Amestecă încet și continuu până lichidul devine aproape clar.
    1. Pune soluția în vaza cu apă, amestecă și adaugă imediat florile proaspăt tăiate. Bucură-te de buchet toată săptămâna (poate și mai mult).

    Sfat: Poți să extinzi durata de viață a unelor flori dacă le scoți din vază, le tai din nou la baza tulpinii și le pui la loc în vază cu apă proaspătă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments