Seriale și filme online: 6 platforme de streaming și 12 recomandări de la regizorul Tudor Giurgiu și actorul Șerban Pavlu
publicat pe 10 apr. 2020Viața în timpul pandemiei de Covid-19 înseamnă că mergi la teatru în online, că participi la petreceri tot online, că faci cumpărături online și că faci ședințele cu colegii de muncă, cum crezi, online. Ce lipsește din listă? Ceva ce făceai și înainte, dar acum cu atât mai mult, să urmărești seriale și filme online.
Îți organizezi sau reorganizezi biroul, gătești, faci proiecte DIY, dezinfectezi și faci curățenie în toată casa, muncești, dar la un moment dat tot ai nevoie să stai. Pur și simplu să te relaxezi și să urmărești ceva. Ca să nu petreci prea mult timp căutând până găsești care îți sună ok, ai aici cele mai cunoscute platforme de streaming gratuit sau cu abonament care pun la dispoziție seriale și filme online, dar și recomandări de la doi oameni care lucrează în industrie: regizorul și producătorul Tudor Giurgiu și actorul din „Umbre”, Șerban Pavlu.
6 platforme pe care poți urmări cele mai bune seriale și filme online
1. După ce a început perioada de carantină la nivel mondial, Netflix a introdus opțiunea Netflix Party. E o extensie pe care o instalezi fie din netflixparty.com, fie din magazinului browserului de căutare Google Chrome. După ce ai instalat, îți alegi filmul pe care vrei să îl vezi concomitent cu mai mulți prieteni (fiecare din propria casă) și primești un link: îl dai tuturor și gata, sa înceapă vizionarea în grup.
2. HBO GO are câteva dintre cele mai cunoscute și recunoscute seriale și filme, de care fie poți să te apuci acum, fie poți să le continui: „Game of Thrones”, „Westworld”, „Umbre”, „Killing Eve” sau ultimul film al lui Quentin Tarantino, „Once Upon a Time in Hollywood”.
3. Pentru filme mai vechi, europene sau independente, MUBI este una dintre cele mai mari platforme care le adună. Echipa de curatori ai platformei alege câte un film pe zi, care e apoi disponibil vizionării pentru 30 de zile. Asta înseamnă că lunar ai de ales dintre 30 de filme alese manual din arhivele festivalurilor internaționale, din filmele independente noi apărute sau din cele mai cunoscute filme clasice.
4. Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam, unul dintre cele mai importante festivaluri de documentare la nivel mondial, are o platformă online unde ai acces la o varietate de filme. În perioada asta, în care toți stăm în casă, au pus arhiva la dispoziție pe gratis.
5. Și pe Cinepub, platforma românească, poți să găsești opere ale cineaștilor independenți sau ale celor care fac parte din patrimoniul național și/sau internațional. Platforma e accesibilă gratuit, iar în fiecare zi de joi are loc o premieră online de la ora 20:30.
6. TIFF Unlimited, platforma de video streaming a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) e iarăși una dintre opțiuni, fiind disponibilă tot anul cu o selecție de peste 100 de filme grupate în secţiunile colecţii Best of TIFF, Best of Cannes, filme italiene premiate, grupaje de comedii sau documentare. Prețul unui abonament lunar este de 5 Euro + TVA, iar filmele de pe platformă sunt disponibile exclusiv pe teritoriul României.
În perioada de izolare socială, pe care organizatorii au numit-o #CaranTIFF, cinefilii au parte în fiecare weekend de filme propuse și anunțate la ore prestabilite, de la 17.00 sau 21.00, ce pot să fie accesate gratuit pe teritoriul României, ca ulterior să fie disponibile pentru abonați.
12 recomandări de filme și seriale pentru perioada de izolare, de la Tudor Giurgiu și Serban Pavlu
Și că tot am vorbit de TIFF, l-am luat și pe fondatorul festivalului și regizorul Tudor Giurgiu la întrebări despre viața lui în izolare și ce filme recomandă pentru perioada asta, chiar de pe TIFF Unlimited.
Despre izolarea la domiciliu, Tudor Giurgiu povestește că e destul de ocupat: „Lucrez, în paralel, la un film de lungmetraj, la un scenariu de serial TV și la un film documentar. Ori toate astea trei proiecte mă țin foarte ocupat, plus pregătirile de TIFF și munca pentru TIFF Unlimited. Nu e o mare diferență între cum trece ziua acum și cum era înainte. M-am obișnuit să comunic cu colegii pe Zoom, deci timpul trece diferit, dar merge înainte”, povestește el.
Filme online: David Lynch și comedii argentiniene
Dar cum arată lista de filme propuse de el? „Aș recomanda, în primul rând, o comedie din Argentina care este absolut un hit, mi se pare foarte tare. E unul dintre cele mai bune filme care există acum pe platformă. Se numește «Wild Tales»”, povestește el.
Următorul pe listă e un film israelian care se numește „Foxtrot” și care a fost unul dintre filmele importante de la TIFF de acum doi-trei ani.
„Totodată, recomand filmul rusesc „Leto”, care este despre muzica din Rusia de pe vremuri, despre rock-ul din anii 1980”, mai spune el.
Mai mult, Tudor Giurgiu crede că „Lost Highway”, „Eraserhead” și „Twin Peaks: Fire Walk with Me”, trei filme marca David Lynch care tocmai au fost urcate pe platformă, merită „să fie gustate de toată lumea”.
Șerban Pavlu, actorul cunoscut pentru rolul lui Relu, din serialul HBO „Umbre”, printre altele, transformă experiența izolării într-un serial online filmat cu camera web a computerului. Serialul se numește „Discutabil”, e o idee mai veche a actorului Vlad Zamfirescu și a dramaturgului Alexandru Popa, adaptată la situația actuală, și e despre șapte actori care în timpul izolării discută despre toate cele lumești în cadrul unor conferințe video. În fiecare vineri apare episod nou, iar echipa își propune să aibă 12 episoade, un episod pentru fiecare săptămână de carantină.
„Am senzația că fiecare personaj reprezintă o parte din noi, iar totalul acestor părți ne reprezintă pe fiecare zilele astea. Fiecare are o parte panicată, o parte care ne spune «Las-o că n-o fi atât de grav», o altă parte care spune că totul e o teorie a conspirației, un plan diabolic. Și toate părțile astea sunt în noi, cum ar veni, le conținem. Într-o proporție mai mică sau mai mare fiecare dintre noi se îndoiește, se teme, bravează, fiecare e nepăsător, e supărat din cauza banilor sau din cauza nevestei. Așa, fiecare parte a fost dezvoltată într-un personaj”, povestește Pavlu.
Filme online: Netflix&noir
Dar și-a găsit timp să recupereze filme sau seriale și să descopere cineaști. Recomandă „Unorthodox” și „The Kominsky Method”, de pe Netflix, dar și filmul „The Irishman” care merită văzut, spune el, „doar pentru ultimele zece minute”.
https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw
Își petrece mult timp platforma MUBI, acolo unde și-a descoperit gustul pentru filmele noir. „Unul dintre filme pe care le-am urmărit demult, se cheama «The Servant», iar regizorul filmului se numește Joseph Losey. Era un american exilat în Anglia, care și-a făcut cariera acolo. Ultimele filme pe care le-am urmărit în perioada asta au fost ale lui Joseph Losey. Am descoperit astfel un cineast fabulos. Pur și simplu sunt impresionat!”, dezvăluie actorul.
„Am dat și peste documentarul ăsta, «Homeland (Iraq Year Zero)». E foarte lung, are spre șase ore. Unul dintre cele mai bune documentare pe care le-am văzut în ultimii cinci ani. E în zona asta lui «Shoah», al lui Claude Lanzmann, despre lagărele naziste. E fan-tas-tic! Nu aș fi avut altfel dispoziția să văd toate astea într-o zi normală. Și chiar îmi lipseau”, mai spune el.
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]