LIFE

20 de tipuri de bulbi pe care să-i plantezi toamna asta pentru florile de anul viitor

    Când plantezi bulbi toamna, ai parte de flori primăvara și vara următoare. Ca să ai în permanență flori în lunile calde, plantează bulbi care înfloresc în perioade diferite. Unii dintre bulbi pot produce flori și la final de iarnă și la început de toamnă, deci poți avea o grădină cu flori colorate aproape tot anul.

    Ca să ai de unde alege, am găsit pe The Spruce o listă cu 20 de tipuri de bulbi pe care să-i plantezi toamna asta ca să ai o grădină plină de flori la anul.

    1. Bulbi pe care să-i plantezi toamna: Allium

    Tipuri de bulbi pe care să-i plantezi toamna allium

    Allium este o plantă căreia nu trebuie să-i tai florile uscate, rar necesită divizare și nu reprezintă nici o atracție pentru animale. Înflorește de obicei în lunile mai și iunie, iar florile rezistă între patru și cinci săptămâni. Soiurile înalte de Allium, precum „Gladiator”, „Mount Everest” și „Globemaster” pot ajunge la o înălțime de 1,2 metri cu inflorescența cu diametru de 15-20 centimetri.

    Soiurile mai mici sunt printre primele flori din bulbi care înfloresc primăvara. Soiurile de mărime medie includ „Purple Sensation” și Allium schubertii.

    • Nume botanic: Allium spp.
    • Lumină: Soare direct
    • Sol: Cu drenare bună, ușor acid
    • Culorile florilor: Mov, alb, roșu, galben, roz

    2. Brândușa de toamnă

    Brândușa de toamnă se plantează la finalul verii și înflorește toamna viitoare. Florile apar primele și persistă între două și trei săptămâni, apoi se ofilesc. Următoarea primăvară, apar frunze lungi și apoi dispar odată cu apariția temperaturilor de vară. Planta rămâne în repus în timpul verii și apoi înflorește la începutul toamnei.

    Florile au un diametru de aproximativ zece centimetri și fiecare plantă face un mănunchi de până la patru flori. Este bine să divizezi bulbii o dată la patru ani ca să-i menții sănătoși. Toate părțile plantei sunt toxice pentru oameni, pisici, câini și cai. 

    • Nume botanic: Colchicum autumnale
    • Lumină: Soare direct
    • Sol: Cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Roz, purpuriu, alb

    3. Hyacinthoides non-scripta

    Două soiuri se plantează toamna: Hyacinthoides hispanica și Hyacinthoides non-scripta. Bulbii lor se vor neutraliza și răspândi, iar fiecare plantă va produce zeci de flori tubulare înclinate care vor crea pe sol un efect de covor.

    Hyacinthoides non-scripta preferă soarele umbrit și face flori parfumate, ideale pentru buchete. Hyacinthoides hispanica sunt mai rezistente și pot suporta mai mult soare. Ambele specii vor înflori de la mijlocul primăverii până la începutul verii.

    • Nume botanic: Hyacinthoides spp.
    • Lumină: Soare direct, soare umbrit
    • Sol: Cu drenare bună, ușor acid
    • Culorile florilor: Albastru, roz, purpuriu

    4. Bulbi pe care să-i plantezi toamna: Narcise

    Bulbi pe care să-i plantezi toamna narcise

    Narcisele sunt plante cu viață lungă și ușor de îngrijit. Nu toate soiurile de narcise fac florile galbene cu care suntem obișnuiți. În funcție de ce bulbi cumperi, poți avea narcise cu flori roz, cu trompetă și gât lung, narcise mici de cinci centimetri și altele.

    • Nume botanic: Narcissus spp
    • Lumină: Soare direct
    • Sol: Cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Galben, alb, roz, portocaliu, variegate

    5. Iris olandez

    Deși bulbul său este surprinzător de mic, produce o plantă delicată, subțire, cu flori asemănătoare orhideelor, într-o varietate de culori, adesea folosite în buchetele florale. Plantele necesită puțină întreținere și sunt ușor de cultivat. Înfloresc în jur de două săptămâni la final de primăvară și început de vară.

    Plantează mai mulți bulbi ca să te poți bucura cu adevărat de ele când sunt înflorite. Florile tăiate și puse în vază rezistă până la cinci zile. Irisul este toxic dacă este ingerat de oameni, pisici și cai. 

    • Nume botanic: Iris x hollandica
    • Lumină: Soare direct
    • Sol: Cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Negru, albastru, galben, mov, roșu, alb, variegate

    6. Laleaua împăratului/Fritillaria

    Bulbii de fritillaria produc plante care înfloresc la sfârșitul primăverii până la începutul verii și oferă o gamă largă de culori. Fritillaria meleagris (cu flori mov cu carouri, vezi imagine) produce flori delicate, asemănătoare unor clopoței care atârnă de tulpini subțiri.

    Fritillaria imperialis este un bulb mare care produce o singură tulpină cu trei-patru picioare, în vârful căreia se află un grup de clopoței galbeni, portocalii sau roșii și un nod verde țepos. Toate părțile plantei emit un miros neplăcut, așa că nu sunt potrivite ca flori tăiate în interior.

    • Nume botanic: Fritillaria spp.
    • Lumină: Soare direct și soare umbrit
    • Sol: Cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Roz, lavandă, alb

    7. Chionodoxa luciliae

    Chionodoxa luciliae înflorește primăvara devreme, cu flori în formă de stea de culoare albastru-violet. Perioada de înflorire este din februarie până în martie, iar frunzisul moare până la finalul primăverii și începutul verii. Plantează bulbii la o adâncime de șapte centimetri și cu o distanță între ei de cinci sau șapte centimetri.

    Au nevoie de umiditate în timpul sezonului de creștere, dar tolerează și verile uscate. Plantele se răspândesc și pot fi folosite ca acoperire a solului. Se potrivesc în grădinile cu piatră și în cele cu pădure.

    • Nume botanic: Chionodoxa luciliae
    • Lumină: Soare direct, soare umbrit
    • Sol: Cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Albastru, alb, violet

    8. Zambile strugurași/Muscari armeniacum

    bulbi pe care să-i plantezi toamna zambile strugurași

    Micul bulb de muscari produce ciorchini de flori care arată ca niște struguri și sunt foarte rezistente. Nu planta bulbii la o adâncime mai mare de cinci centimetri. Sunt bulbi cărnoși care se pot usca rapid, deoarece sunt foarte mici, așa că udă-i imediat după plantare. Continuă udarea până când îngheață pământul sau este acoperit de zăpadă. Odată stabiliți, nu vor avea nevoie de îngrijiri suplimentare. Bulbii se înmulțesc rapid, așa că e nevoie să-i divizezi la finalul verii, atunci când sunt în repaus.

    • Nume botanic: Muscari armeniacum
    • Lumină: Soare direct, soare umbrit
    • Sol: Umed, cu drenare bună, cu pH neutru spre ușor acid
    • Culorile florilor: Albastru, lavandă, alb

    9. Anemona de primăvară

    Anemona de primăvară înflorește în anotimpul care-i dă numele și crește până la o înălțime de 15 centimetri. Florile apar la începutul primăverii și durează patru săptămâni. Plantează bulbii în zone parțial umbrite și în sol umed. Pot crește și în soare direct dacă le menții umezeala toamna și primăvara. Bulbii sunt ideali pentru grădinile cu piatră, sub copaci sau arbuști și în păduri.

    • Nume botanic: Anemonoides blanda
    • Lumină: Soare direct
    • Sol: Cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Albastru, mov, roz, alb

    10. Bulbi pe care să-i plantezi toamna: Zambile

    Cunoscute datorită formelor distincte, parfumului îmbătător și culorilor intense, zambilele înfloresc la jumătatea primăverii, iar majoritatea bulbilor produc o singură inflorescență.

    Bulbii sunt de obicei crescuți în ghivece, mai ales când sunt forțați pentru înflorire pe timp de iarnă. Pentru grădină, plantează bulbii pe margini sau în paturi mari de plante. Cultivată ca plantă perenă în grădină, așteaptă-te la flori de dimensiuni mai mici. Zambilele sunt toxice pentru pisici, câini și cai. 

    • Nume botanic: Hyacinthus orientalis
    • Lumină: Soare direct
    • Sol: Cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Roz, mov, alb, albastru, roșu, portocaliu, galben

    11. Crini

    Aleși pentru curcubeul de culori și pentru parfumul lor dulce, crinii înfloresc minunat în grădină. Începe cu cei mai mari bulbi pe care ți-i poți permite, deoarece bulbii mari sunt cei mai rezistenți. Asigură-te că solul are un drenaj bun și, deoarece crinii nu intră niciodată în repaus complet, continuă udarea în mod regulat și după ce au înflorit. Florile de crin sunt toxice pentru pisici. 

    • Nume botanic: Lilium spp.
    • Lumină: Soare direct și soare umbrit
    • Sol: Cu drenare bună, acid
    • Culorile florilor: Portocaliu, roz, roșu, alb, galben, mov, variegate

    12. Bulbi pe care să-i plantezi toamna: Lăcrămioare

    Bulbi pe care să-i plantezi toamna lacrimioare

    Lăcrămioarele acoperă solul și cresc până la o înălțime de 25 centimetri și o întindere de 30-60 centimetri, cu frunze verzi luxuriante și flori albe delicate, parfumate, în formă de clopot. Tolerează seceta în timpul verii și solul argilos. Plantează bulbii la umbră sau umbră parțială. Se înmulțește prin divizare toamna sau prin semințe. Deși crește lent, rizomii de lăcrămioară sunt denși și se pot răspândi și pot sufoca alte plante. Toxică pentru pisici, câini și cai. 

    • Nume botanic: Convallaria majalis
    • Lumină: Umbră sau umbră parțială
    • Sol: Neutru, cu drenare bună
    • Culorile florilor: alb

    13. Brândușa de cameră/Zephyranthes 

    Zephyranthes, cunoscută și sub numele de brândușa de cameră, crinul fermecat și floarea zefirului este nativă din SUA și există mai mult de 70 de specii. În sălbăticie plantele înfloresc imediat după perioade de precipitații semnificative. Bulbii preferă solurile cu drenaj bun în soare sau în umbră parțială. Produce flori parfumate primăvara, vara sau toamna, în funcție de specie.

    • Nume botanic: Zephyranthes spp.
    • Lumină: Soare direct, soare umbrit
    • Sol: Neutru spre acid, umed, dar cu drenaj bun
    • Culorile florilor: Crem, galben, roz, alb

    14. Viorea de Siberia

    Plantele de viorea siberiană nu depășesc înălțimea de 10-20 centimetri, dar înfloresc abundent. Bulbii mici cresc și se înmulțesc cu ușurință, iar plantele se autoînsămânțează, ceea ce le face ușor de cultivat și o alegere perfectă pentru neutralizare. Frunzele subțiri, în formă de sabie, cresc de la baza plantei și se arcuiesc spre exterior, ceea ce permite florilor în formă de stea să atârne. Sunt toxice pentru oameni.

    • Nume botanic: Scilla siberica
    • Lumină: Soare direct
    • Sol: Cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Albastru, lavandă, alb

    15. Bulbi pe care să-i plantezi toamna: Ghiocei

    Micuții ghiocei răsar din pământul înghețat sau înzăpezit la final de iarnă și început de primăvară. Plantează bulbii de ghiocei în grupuri de 12 sau mai mulți la o adâncime de 5-7 centimetri. Nu au nevoie să fie divizați, dar e bine să muți câțiva dintre ei. Imediat după terminarea perioadei de înflorire este cel mai bine să-i scoți din pământ. Nu îndepărta frunzele până nu se îngălbenesc și degradează considerabil, deoarece planta are astfel șansa de a stoca nutrienți pentru anul următor.

    • Nume botanic: Galanthus spp.
    • Lumină: Soare direct
    • Sol: Cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Alb, verde pal

    16. Lușcă/Leucojum vernum

    Bulbii de lușcă cresc cu ușurință în soluri bogate în nutrienți, bine drenate. Au nevoie de umezeală constantă în sezonul de creștere și înflorire, dar nu tolerează solul mai uscat în perioada de repaus. Bulbii trebuie plantați la adâncime de 7-10 centimetri și la distanță unul de altul de 10-15 centimetri. Odată ce i-ai plantat, e bine să nu-i mai deranjezi. Ca solul să se păstreze rece și umed folosește mulci. Bulbii se vor neutraliza în timp.

    Există trei specii de lușcă: Leucojum vernum care înflorește la începutul primăverii sau jumătatea lui martie; L. auctumnle care înflorește la finalul verii și toamna; și L. aestivum care înflorește la jumătatea primăverii sau finalul lui aprilie și apoi intră în repaus pe timpul verii.

    • Nume botanic: Leucojum vernum
    • Lumină: Soare direct sau umbră parțială
    • Sol: Umed, cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Alb, verde

    17. Floare stelară/trientalis borealis

    Floarea stelară crește până la 25 centimetri înălțime. Are frunze cu un miros de usturoi/ceapă și face mai multe tupini cu flori albe sau violet-albăstrui în formă de stea. Intră în repaus după înflorire și se neutralizează într-o răspândire mai mare. Plantează bulbii la în adâncime de 13 cm și cu un spațiu între ei de 5-10 cm.

    • Nume botanic: Ipheion uniflorum
    • Lumină: Soare direct, umbră parțială
    • Sol: Cu drenare bună, neutru
    • Culorile florilor: Alb, albastru, lavandă

    18. Bulbi pe care să-i plantezi toamna: Lalea

    Bulbii de lalea sunt cei mai răspândiți în magazinele de profil, iar florile au o mulțime de culori și forme. Tulpinile pot crește de la zece până la 70 centimetri în înălțime și înfloresc la mijlocul sau la sfârșitul primăverii. Cresc cel mai bine în zone cu ierni reci și umede și veri calde și uscate și sunt cultivate de obicei în plantații masive. Plantele pot fi cultivate ca perene sau anuale. Bulbii de lalea ca specie se comportă cel mai bine ca plante perene, în timp ce hibrizii sunt mai bine crescuți ca plante anuale. Sunt toxice pentru pisici, câini și cai. 

    • Nume botanic: Tulipa spp.
    • Lumină: Soare direct
    • Sol: Cu drenare bună, organic
    • Culorile florilor: Toate culorile cu excepția albastrului pur

    19. Zambilă sălbatică/Camassia scilloides

    Zambilei sălbatice îi place soarele direct și solul umed. Înflorește cu flori în formă de stea de la finalul primăverii până la începutul verii, La plantare, poziționează capătul ascuțit al fiecărui bulb în sus, la o adâncime de aproximativ zece centimetri și udă bine. Frunzele încep să se degradeze pe la mijlocul verii, dar nu le îndepărta. Planta încă folosește frunzele pentru a stoca nutrienții pentru florile de anul viitor.

    • Nume botanic: Camassia scilloides
    • Lumină: Soare direct, umbră parțială
    • Sol: Cu drenare bună, umed, acid
    • Culorile florilor: Lavandă, albastru pal, alb

    20. Anemona de iarnă

    Anemona de iarnă înflorește la finalul iernii sau la începutul primăverii. Are flori galbene solitare, în formă de cupă, înconjurate de bractee, cu frunze de o culoare verde deschis. Planta este pitică și măsoară între șapte și 15 centimetri înălțime și aproximativ 15 centimetri lățime. La finalul primăverii intră în repaus. Bulbii se plantează cel mai bine la final de vară și început de toamnă. Este toxică pentru pisici, câini, cai și oameni dacă este ingerată. 

    • Nume botanic: Eranthus hyemalis
    • Lumină: Soare direct
    • Sol: Cu drenare bună, alcalin
    • Culorile florilor: Galben
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    20 de tipuri de bulbi pe care să-i plantezi toamna asta pentru florile de anul ...