LIFE

Cum să crești crizanteme care să înflorească toată toamna și cum le îngrijești în grădină, vază sau ghiveci

  Temperaturile scăzute nu sunt neapărat o amenințare pentru crizanteme, așa că atunci când vine toamna și majoritatea florilor din grădina ta se ofilesc, ele sunt gata să înflorească.

  Toată vara te poți bucura de bujori, maci, margarete, lavandă, păpădii și alte flori de câmp, însă finalul sezonului nu anunță și sfârșitul coregrafiei de petale din grădină. Cel puțin nu dacă ai avut grijă să plantezi și crizanteme, care înfloresc cât e toamna de lungă și vin într-o varietate foarte mare de culori. Hai să afli cum se cresc și îngrijesc, conform The Spruce.

  Când se plantează crizantemele

  Crizantemele sunt plante perene care se plantează primăvara devreme sau toamna târziu, cu câteva săptămâni înainte de primul îngheț. Sunt rezistente la frig și cresc repede, așa că nu trebuie să-ți faci griji că nu vor supraviețui gerului. Însă ca să te asiguri că duc iarna cu bine, trebuie să le plantezi în sol puțin mai acid și bogat în nutrienți și humus, umed, dar bine drenat, într-un loc în care plantele să fie expuse în plin soare.

  Când înfloresc crizantemele

  cand infloresc crizantemele
  Poți să controlezi chiar tu când înfloresc crizantemele

  Dacă le îngrijești corespunzător, crizantemele înfloresc vara târziu și pe toată perioada toamnei. Însă dacă le-ai plantat în primăvară, ai grijă să le tunzi pe timpul verii, ca să le amâni înflorirea pentru finalul sezonului și să te poți bucura de flori în grădină și în octombrie sau chiar noiembrie.

  Rutina de îngrijire pentru crizanteme plantate în grădină

  Chiar dacă le poți pune în pământ și toamna, cea mai potrivită perioadă pentru plantarea crizantemelor este primăvara, imediat ce solul se încălzește. Iar de la finalul sezonului până pe la mijlocul verii, este indicat să tai vârfurile și bobocii, ca să faci planta mai stufoasă și să o pregătești să facă un adevărat spectacol colorat în toamnă. Pentru o înflorire cât mai bogată, asigură-te că fertilizezi regulat planta în timpul sezonului de creștere.

  După ce florile crizantemelor se ofilesc la final de toamnă, taie plantele la o înălțime de aproximativ 15 centimetri și acoperă-le la bază cu paie sau orice fel de mulci uscat ca să le protejezi rădăcinile pe timpul iernii.

  În ceea ce privește lumina, cel mai indicat este să plantezi crizanteme în plin soare – însă suportă bine și puțină umbră pe parcursul zilei. Ba chiar o vor aprecia dacă trăiești într-un climat foarte călduros. Totuși, ai grijă să nu le amplasezi undeva unde au parte de lumină puternică și noaptea, pentru că în general le cresc boboci în funcție de lungimea zilei, iar o lumină stradală le-ar putea deruta.

  Ai grijă să le dai suficientă apă – udă-le o dată pe săptămână la începutul sezonului de creștere, iar apoi de două-trei ori pe săptămână când observi că bobocii de floare încep să se maturizeze și să înflorească. Adaugă și fertilizator care să le asigure doza necesară de nitrogen și potasiu în timpul perioadei lor vegetative. Începe un ciclu de fertilizare în lunile martie, aprilie sau mai – în orice caz, regula cea mai importantă este să le fertilizezi numai și numai după ce a dispărut orice risc de îngheț, și neapărat oprește-te în luna iulie.

  Îngrijirea crizantemelor în ghiveci

  ingrijire crizanteme ghiveci
  Regulile de îngrijire pentru crizanteme în ghiveci sunt similare cu cele din grădină

  Dacă ai plantat crizantemele în ghiveci, ține cont de cam aceleași sfaturi ca și pentru îngrijirea lor în grădină. Folosește un pământ bogat în nutrienți, dar bine drenat, ca să nu le putrezească rădăcinile. Amplasează-le undeva la soare, dar nu în căldură excesivă, cum ar fi un balcon închis în care se formează un efect de saună. Și ar fi indicat să le ții într-un mediu cu umiditate ușor crescută.

  Udă-le regulat, chiar mai des decât pe cele din grădină, și ai grijă să adaugi și fertilizator din când în când. Totuși, ține cont că le place pământul mereu puțin umed, dar nu îmbibat. Iar dacă vrei să înflorească la toamnă, tunde-le în timpul primăverii, până la mijlocul verii.

  Dacă ai cumpărat crizantemele în ghiveci de la magazin, mai mult ca sigur va trebui să le înlocuiești ghiveciul în scurt timp după ce le aduci acasă. De obicei, cele cumpărate din magazin sunt deja în stadiul în care le-au crescut atât de mult rădăcinile, încât vasele în care sunt plantate sunt neîncăpătoare. Când le schimbi ghiveciul, încearcă să și descurci rădăcinile, fără să le rupi. Iar când le pui în ghiveciul nou, ai grijă să nu pui prea mult pământ – în principiu, ar trebui să rămână cam doi centimetri între stratul de pământ și buza vasului.

  Propagarea crizantemelor

  Există mai multe modalități prin care poți propaga crizantemele. De exemplu, prin diviziune – e o metodă potrivită pentru cele care au crescut în grădină timp de cel puțin doi ani. Asta pentru că plantele mai tinere nu vor fi dezvoltat rădăcini suficient de puternice să supraviețuiască diviziunii. La fiecare a treia primăvară, divizează crizantemele ca să le rejuvenezi și ai grijă să nu le rupi rădăcinile în proces.

  Prin semințe – cel mai indicat prin semințe cumpărate. Dacă încerci să plantezi crizanteme din semințe de la plantele pe care le ai deja, s-ar putea să ai parte de un rezultat surpriză. Majoritatea crizantemelor sunt hibride, așa că planta rezultată din semințe e posibil să nu semene deloc cu ce ai deja în grădină. Semințele trebuie germinate în interior, cu șase – opt săptămâni înainte de ultimul îngheț.

  Poți înmulți crizantemele și prin secționare. De la o plantă deja existentă, trebuie să tai o tulpină care are cel puțin 10 centimetri înălțime. Apoi, înmoaie capătul tăiat într-un hormon de creștere, plantează crizantema într-un vas și așteaptă aproximativ patru săptămâni să crească rădăcinile. Când planta s-a prins și a mai crescut cam patru-cinci centimetri, atunci o poți planta afară, în grădină.

  Cum să menții crizantemele proaspete în vază cât mai mult timp

  ingrijire crizanteme vaza
  Dacă vrei să ai crizanteme proaspete în vază cât mai mult, schimbă-le regulat apa

  Cam orice flori aduci acasă, trebuie să respecți aceleași reguli ca să reziste frumoase și proaspete cât mai mult timp. Schimbă apa o dată la două zile, cel puțin, și cel mai bine folosești apă pe care ai lăsat-o câteva ore să stea, să se limpezească de clor. Iar ca să nu putrezească, asigură-te că îndepărtezi frunzele de pe tulpină înainte să le pui în apă – nu numai că nu putrezesc, dar așa apa se va duce direct către floare, fără să se mai irosească alimentând frunzele. Și pentru că au o tulpină ușor lemnoasă, e indicat să o tai oblic la capăt, pentru o mai bună absorbție a apei.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum să crești crizanteme care să înflorească toată toamna și cum le îngr...