DESIGN EXTERIOR

Cele mai frumoase flori de mai: cum să le plantezi și să le îngrijești

    Natura oferă un spectacol care-ți încântă toate simțurile în această perioadă, când înfloresc unele dintre cele mai frumoase și ușor de îngrijit flori. Indiferent dacă stai la casă și ai o grădină mică sau vrei să-ți improvizezi una pe balcon, o pesisagistă te învață (aproape) tot ce trebuie să știi despre florile de mai.

    Laura Belmega, peisagistă la Evergreen Project, îți spune care sunt cele care înfloresc luna aceasta, cum să le îngrijești și cum să-ți decorezi spațiul în care locuiești cu ajutorul lor. ”Este o perioadă propice plantelor decorative (și nu numai), pentru că temperaturile sunt din ce in ce mai ridicate, perioadele cu ploaie alternează cu cele însorite, fapt ce favorizează dezvoltarea vegetației”, explică specialista.

    Cum alegi locul în care să plantezi florile de mai

    Location, location, location – aceasta este lozinca după care trebuie să te ghidezi dacă vrei ca plantele tale să se dezvolte armonios. Laura precizează că cele mai multe plante floricole (mai ales cele cu bulbi și rizomi) au nevoie de lumină, căldură și umezeală. Prin urmare, trebuie să alegi un loc în care razele soarelui ajung pe sol și să te asiguri că pământul este reavăn ( îl poți amesteca cu nisip și pietriș).

    Pentru a avea o grădină sau o jardinieră armonioasă, un alt aspect pe care trebuie să-l iei în calcul este poziționarea plantelor ținând cont de mărimea și dezvoltarea lor în timp. Nu de alta, dar nu vrei să se umbrească unele pe altele.

    ”Decorul floral poate fi constituit din plante cu bulbi și rizomi, plante anuale și bienale, plante perene, arbuști, gard viu și liane. Pentru realizarea acestor decoruri trebuie să cunoști cerințele ecologice ale speciilor care le recomandă pentru anumite folosințe: plante de terenuri umede, de apă, de rocărie, de soare, umbră, semiumbră. Bineînțeles, trebuie să iei în calcul și mărimea la care acestea pot ajunge, asocierile cu alte specii și distanțele de plantare”, te sfătuiește Laura.

    Dacă nu știi cum să poziționezi și să delimitezi zonele destinate florilor, uite câteva idei:

    • mici insule;
    • rabate florale – forme geometrice regulate sau asimetrice;
    • arabescuri florale – desene din flori pe fond de gazon, pietriș sau scoarță decorativă;
    • borduri mixte pe lângă alei sau gard viu;
    • în completarea unui grup de arbuști sau de trandafiri;
    • la baza unor liane.

    Laura îți dă și un sfat despre cum poți să ai parte de un decor frumos, chiar și după uscarea petalelor: ”Florile primăvăratice ale plantelor cu bulbi care se ofilesc se înlătură și se păstrează frunzele, care pot fi împletite, asigurând decorul în continuare. Iar prin localizare directă, ele pot indica locurile pentru plantările adiacente din spațiul respectiv”.

    Laura ne arată cum să împletim frunzele de narcise pentru a avea un decor de impact chiar și după ce florile se usucă.

    Care sunt florile de mai, cum se îngrijesc și unde se plantează

    Florile reprezentative pentru luna mai sunt plante anuale (panseluțe, petunii) și perene (trandafiri, bujori, magarete, crini, carciumarese, caldaruse, mușcate, gălbenele, lăcrămioare, maci, gură-leului), precum și arbuști (iasomie, liliac, azalee), arbori (șoc), liane (caprifoi, clematite), plante tapizante – care cresc la nivelul solului (flori de piatră, flori de miere).

    Laura ne-a făcut și un scurt ghid de îngrijirea și amplasarea acestora.

    Astfel, ea spune că trandafirul – cățărător sau sub formă de tufă – este susținătorul decorului. Înflorește pe tot parcursul sezonului cald, până la prima brumă, asigurând o înflorire abundentă în culori și nuanțe dintre cele mai diverse. Soiurile de trandafiri sunt numeroase – cu flori mari, mici, solitare sau prinse în mănunchi. Laura menționează că are nevoie de tăieri regulate, curățări și tratamente, dacă este afectat de dăunători. Trandafirului i se poate alătura orice altă plantă atâta vreme cât nu e umbrită sau lovită de ramurile cu spini. ”Dacă sunt foarte lungi, atunci poți susține ramurile trandafirului cu ajutorul unui element decorativ din fier ori al unui suport din lemn. Sau poți tăia trandafirul și să-l pui într-o vază, creând un aranjament floral alături de alte elemente vegetale din grădină (crenguțe, frunze etc.)”, explică peisagista.

    În familia plantelor care înfloresc în luna mai și care susțin decorul până toamna târziu se află și Lonicera (caprifoiul). Cunoscută ca Mâna Maicii Domnului, este o liană decorativă care are o creștere abundentă. Tocmai de aceea are nevoie de un suport pe care poate crește – un zid, un gard, un panou sau orice element vertical care îi asigura susținere pentru a se dezvolta. Un posibil dezavantaj este acela că formează rădăcina foate ușor: odată ajunsă în contact cu solul, orice ramură prinde rădăcină. Sfatul Laurei este să cureți baza foarte bine, pentru a-i asigura dezvoltarea pe verticală.

    Caprifoiul se cațără pe orice, așa că ai grijă să îi oferi sprijinul de care are nevoie.

    Printre speciile de arbuști care înfloresc preponderant în luna mai și care, de la an la an, se măresc, dar care pot fi toaletați, regăsim liliacul și iasomia. ”Sunt arbuști foarte rezistenți, care nu au nevoie de îngrijiri speciale. Indicat ar fi să-i plantezi în locurile în care intri în contact cu ei – la intrarea în curte / grădină, lângă terasă – pentru a simți mirosul plăcut al florilor”, subliniază Laura. 

    Socul, un arbust de talie mare, înmiresmează grădinile în luna mai și e util în bucătărie: poți face socată din flori și dulceață din fructe.

    Florile de soc pot deveni aranjamente perfecte pentru masa din grădină.

    Azaleea este un arbust care înflorește spectaculos în luna mai. Laura îl recomandă pentru nuanțele puternice de roșu, portocaliu, ciclam ale florilor, dar și pentru faptul că își păstrează frunzișul inclusiv pe timpul iernii – dacă e plantat într-un loc însorit și ferit de curenții de aer puternici.

    Azaleea are culori spectaculoase.

    Bujorii se formează în tufe de înălțimi diferite, cu flori de dimensiuni mari, revărsate, în culori deschise, pastelate (ivoire, roz), dar și intense (roșu, grena). Au un miros foarte plăcut și o textură fină. Pentru ca să fii sigur/ă că înfloresc în următorul an, Laura îți recomandă să scurtezi tufa la jumătate după ce nu mai are flori.

    Margaretele și-au câștigat un rol prețios în amenajările grădinilor prin simplitatea lor. Le place soarele și nu au nevoie de îngrijiri speciale.

    Crinii formează tufe compacte, iar florile în formă de coroană se formează pe tije înalte. De culori diverse (alb, galben, portocaliu), au un miros foarte parfumat și puternic. Tocmai de aceea au nevoie de un spațiu de etalare și trebuie plantați la o distanță mare față de locurile în care obișnuiești să petreci mult timp, precizează Laura.

    Panseluțele sunt micile vedete ale grădinilor în luna mai. Plantate direct în sol sau într-o colecție de vase cu care se pot asorta, amplasate în locuri luminoase și călduroase, ele înfloresc continuu. ”Forma florilor, care par că ascund simboluri (de altfel, numele lor vine din fr. pensée, care înseamnă aducere aminte) și combinația interesantă de culori (alb – mov, galben – mov, galben – grena), fac din aceste flori pe cât de fragile, pe atât de rezistente, un must- have într-o grădină”, spune Laura.

    Ele pot fi plantate în combinație cu sporul casei (Impatiens), într-o zonă de semiumbră, pentru a forma un decor fin. În asociere cu acestea sunt prezente adesea și petuniile (așa-numitele ”flori cu o mie de culori”), apreciate pentru coloritul viu. ”Trebuie să le plantezi într-un loc în care să aibă parte de soare din plin, pentru a înflori abundent și a asigura un decor constant. De asemenea, poți face o combinație interesantă dacă le plantezi în ghiveci împreună cu mușcatele sau direct în sol alături de regina nopții, într-un substrat reavăn, cu drenaj bun, care să le permită dezvoltarea”, spune Laura.

    Știai că petunia este una dintre cele 35 de plante aparţinând familiei Solanaceae, din care mai fac parte tutunul, tomatele și cartofii?

    Fiind destul de fragile, recomandarea peisagistului este ca lăcrămioarele să formeze un grup și să aibă suficient spațiu de extindere.

    Carciumăresele, gălbenelele, gura-leului, verbinele și căldărușele sunt flori foarte rezistente, care redau un aspect viguros decorului floral: ”În diferite asocieri, ele creează efecte spectaculoase grație nuanțelor interesante, cresc în tufe compacte de înălțimi diferite și fac trecerile ușor de la o culoare la alta în asociere cu mai multe speci”, precizează Laura.

    Cârciumăresele înfrumusețesc orice colț de grădină prin multitudinea de combinații de culori.

    Florile de piatră formează un covor multicolor, conturează foarte plăcut zonele plantate și se măresc prin reînsămânțare de la an la an – dacă îți permite spațiul.

    Odată stabilite locurile plantelor din grădină, în luna mai se pot planta gladiole, crini imperiali și dalii care vor înflori în vară și care vor asigura decorul până în toamnă.

    Cu o așa diversitate de specii, culori și dimensiuni poți face amenajări spectaculoase, astfel încât să te bucuri din plin de frumusețea acestor flori de mai în grădina sau în balconul tău.

    Foto: arhivă personală Laura Belmega

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cele mai frumoase flori de mai: cum să le plantezi și să le îngrijești