
Câteva soluții bio pentru combaterea afidelor sau cum să scapi de păduchii de plante fără să-ți otrăvești grădina
Soluțiile chimice pentru îndepărtarea păduchilor de plante sunt la îndemâna oricui, însă de multe ori, chiar dacă salvează planta în sine, îți pot pune sănătatea în pericol. Iar dacă ai și legume în grădină, nu numai flori decorative, e bine să știi că există suficiente modalități pentru combaterea afidelor bio, fără să fie nevoie să aplici pesticide.
Ce sunt afidele

Cunoscute popular sub denumirea de păduchi de plante, afidele sunt insecte mici sugătoare de sevă, care fac parte din familia insectelor Homoptera. Sunt dăunătoare pentru plante, deci dacă observi formațiuni de gâze mici, verzi, negri, galbene sau chiar roșii pe tulpini și frunze, este recomandat să le îndepărtezi. Dacă nu, ele vor continua să se hrănească cu seva florilor tale, ceea ce poate duce la probleme precum îngălbenirea sau rularea frunzelor, deformarea plantelor și transmiterea de viruși.
În general, păduchii de plante sunt dăunători cunoscuți în agricultură și grădinărit, de aceea sunt adesea căutate soluții pentru combaterea afidelor bio. Ei pot afecta o gamă largă de culturi, inclusiv legume, fructe, flori și copaci. Daunele lor pot afecta negativ randamentul culturilor și calitatea produselor. În plus, se înmulțesc rapid și pot chiar dezvolta rezistență la anumite pesticide. Au și inamici naturali, precum păianjenii, coccinellele și viespile.
Soluții pentru combaterea afidelor bio
1. Spălarea plantelor cu apă și un săpun neutru. Un săpun cu pH neutru poate ajuta la îndepărtarea păduchilor de plante, atât de pe frunze, cât și de pe tulpini. Este o soluție mai prietenoasă cu mediul decât folosirea pesticidelor, însă ai grijă să clătești bine planta de săpun, odată ce ai scăpat de insectele nedorite.
2. Soluțiile din uleiuri esențiale. Uleiul de neem, uleiul de lavandă sau uleiul de mentă pot fi folosite pentru combaterea afidelor bio. Amestecă câteva picături de ulei în apă și pulverizează soluția pe plante. Acest lucru le va descuraja să se apropie.

3. Introducerea inamicilor naturali. Nu toate insectele sunt dăunătoare pentru grădină, ci dimpotrivă. Coccinellele și păianjenii sunt cunoscute pentru hrănirea cu afide. Dacă te confrunți cu o infestare de păduchi de plante sau vrei pur și simplu să-i previi, poți cumpăra larve de coccinelle și să le eliberezi în grădină. Ori poți să oferi un mediu prietenos pentru păianjenii care să se stabilească acolo.
4. Scăderea riscului de infestare prin cultivarea plantelor rezistente la afide. O soluție nu doar de combaterea afidelor bio, ci și de prevenție a apariției acestora este să plantezi în grădină soiuri care sunt mai rezistente la afide. Exemple includ lavanda, busuoicul, menta și șarpele cu clopoței.
5. Utilizarea capcanelor alimentare. Ca să ții afidele la distanță de plantele pe care vrei să le protejezi, atrage-le în altă zonă a grădiinii, cu soiuri atrăgătoare pentru ele. De exemplu, le poți momi cu flori cu tulpini moi precum dalii, crizanteme, violete africane, chiar și trandafiri. Aceste plante vor atrage afidele și îi vor îndepărta de plantele tale preferate.
6. Folosirea pământului de diatomee. Pământul de diatomee este o substanță naturală, compusă în general din resturi fosilizate ale microorganismelor numite diatomee. Presărat în jurul plantelor, acesta poate fi folosit ca soluție de combaterea afidelor bio, pentru că poate acționa ca o barieră împotriva păduchilor de plante. Datorită structurii sale foarte aspre sub formă de particule fine, pământul de diatomee poate cauza deshidratarea și deteriorarea exoscheletului afidelor atunci când vine în contact cu ele. Acest efect are ca rezultat uscarea și moartea afidelor.
Pământul de diatomee este nontoxic atât pentru oameni, cât și pentru animale, și poate avea o acțiune de lungă durată, mai ales într-un mediu uscat, unde nu este spălat de ploaie sau împrăștiat de vânt.
Indiferent pe care o alegi dintre aceste metode de combaterea afidelor bio, reține că tratamentele naturale necesită consecvență. Poate dura mai mult timp pentru ca o astfel de soluție să dea rezultate, în comparație cu o soluție chimică. Așa că înarmează-te cu răbdare, dar și cu vigilență, astfel încât să previi o nouă infestare în viitor, după ce ai scăpat de problemă.
-
Baie
La ce înălțime se montează chiuveta de baie pentru a putea fi folosită de toți membrii casei
Un standard de care depinde tot ecosistemul băii.
-
Baie
Tips&tricks: curățarea oglinzilor cu ingrediente de prin casă pentru rezultate spectaculoase
Substanțele de uz comun pot fi mai eficiente decât cele din comerț.
-
LIFE
Hotspot: Indigen, un restaurant cu plajă pe care îl găsești în mijlocul agitației din București
Cine spune că Bucureștiul n-are zen?