Balcon

Flori cățărătoare: 10 specii pe care le poți crește în grădină sau balcon

  Grădinile și balcoanele sunt adesea decorate cu plante și flori. Au parte de soare și aer, iar unele specii se simt mult mai bine în astfel de locuri, decât cele care pot prospera și într-un birou fără lumină naturală.

  Îți poți înfrumuseța balconul și grădina cu flori cățărătoare, foarte practice pentru a masca un colț nedecorat sau pe care vrei să-l accentuezi. Dacă nu știi ce plante să alegi, am făcut o listă de zece flori cățărătoare și cum să le îngrijești ca să te bucure toată vara.

  1. Trandafir cățărător

  flori cățărătoare trandafiri
  Trandafirii vin în mai multe culori, așa că vei avea de unde să alegi

  Flori cățărătoare cu inflorescențe multiple, trandafirii preferă lumina directă, deci pune-i într-un loc unde să aibă parte de soare o mare parte din zi. Udarea se face la două-trei zile, dar nu lăsa substratul să se usuce complet. Dacă temperatura depășește 15 grade celsius, stropește zilnic florile cu apă. Ca să poată să se dezvolte montează un spalier sau pergotă pe care să se poată cățăra în voie.

  2. Glicina

  flori cățărătoare glicina
  Fiindcă e un arbore decorativ, glicina se va dezvolta cel mai bine în grădină

  Glicina (Wisteria sinsensis) face parte din categoria florilor cățărătoare, dar este un arbore decorativ pretabil mai degrabă în grădină, fiindcă are o creștere spectaculoasă. Poți să crești glicina și într-un balcon mai mare, dar ține cont că are nevoie de mult spațiu pentru dezvoltare, așa că montează un spalier pe un perete întreg. Udarea se face o dată la două-trei zile și între udări solul trebuie să se usuce. Îi place soarele, deci asigură-te că pui glicina într-un loc unde să fie lumină.

  3. Clematita

  Clematita poate ajunge la ănălțimea de 10 metri

  Clematitele sunt flori cățărătoare cu miresme plăcute și un aspect decorativ minunat. Au nevoie de un sol fertil, deci folosește și compostul în pământul de flori atunci când le plantezi. Au nevoie să fie udate des în perioadele caniculare, dar fără să exagerezi, iar în restul anului o dată la două-trei zile este de ajuns. Clematita crește rapid, iar în grădină poate atinge și înălțimea de zece metri.

  4. Floarea de hârtie

  Floarea de hârtie iubește și canicula

  Floarea de hârtie (bougainvillea) este o plantă iubitoare de căldură și lumină, deci pune-o într-un loc cu soare direct, vara adoră chiar și canicula. Primăvara și vara pământul trebuie menținut constant umed, iar în anotimpurile reci mai mult uscat. Floarea de hârtie este sensibilă la dăunători ca păduchii lânoși, deci la primul semn de infestare, aplică un tratament ca să se însănătoșească.

  5. Dipladenia

  Înmulțețte dipladenia prin butași primăvara fiindcă planta trăiește doar 5 ani

  Dipladenia face parte din categoria de flori cățărătoare care iubesc temperaturile ridicate, de peste 20 de grade Celsius. Are o durată de viață de aproximativ cinci ani, deci dacă vrei să ai această specie de flori o perioadă mai lungă, înmulțește-o prin butași primăvara. E nevoie să o uzi regulat pe timpul verii, ca solul să fie umed, dar iarna se recomandă să se usuce complet înainte de udare.

  6. Floarea pasiunii

  Pulverizează planta zilnic cu apă fiindcă îi place umezeala

  Floarea pasiunii (Passiflora) este o specie de flori cățărătoare cu o inflorescență spectaculoasă care va satisface și cele mai exigente preferințe în materie de estetică. Preferă lumina puternică, dar se dezvoltă și în semiumbră, numai că nu va mai înflori la fel de abundent. Este iubitoare de umiditate și în sol și în atmosferă, deci trebuie să o pulverizezi cu apă și să o uzi în așa fel încât solul să fie mereu umed.

  7. Mandevilla

  Flori cățărătoare mandevilla
  Toate părțile plantei sunt toxice, deci folosește mănuși de protecție când o tunzi

  Mandevilla sau iasomia braziliană este o plantă perenă iubitoare de lumină. Pune-o într-un loc unde să aibă parte de soare direct și menține solul constant reavăn. Ai grijă totuși să nu o uzi în exces, fiindcă există riscul de putrefacție al rădăcinilor. Trebuie să știi că toate părțile acestei plante sunt toxice, deci dacă ai animale de companie ar trebui să o eviți și atunci când o tunzi va fi nevoie să porți mănuși de protecție.

  8. Caprifoi

  Caprifoiul mai este cunoscut și sub numele de „mâna Maicii Domnului”

  Caprifoiul (lonicera) este o specie de flori cățărătoare găsite adesea și în grădinile blocurilor, cu flori lunguiețe și ușor parfumate. Este cunoscută și sub numele de „mâna Maicii Domnului”. Înflorește din luna iunie și până în august, iar florile pot rămâne pe plantă și iarna. Este una dintre cele mai puțin pretențioase plante decorative. Nu are nevoie de udare decât în perioadele de secetă extremă. Preferă lumina, dar se dezvoltă bine și în semiumbră. Protejează rădăcinile plantelor tinere cu un pat de frunze uscate la suprafața substratului.

  9. Trâmbița sau luleaua turcului

  Înflorește abia după 3-4 ani dacă o plantezi din semințe

  Trâmbița sau luleaua turcului (campsis radicans) nu este o plantă foarte pretențioasă, se dezvoltă bine în orice tip de sol și rezistă și la secetă, dar și la umezeală. Poți să o uzi o dată sau de două ori pe săptămână, dar dacă uiți, planta va rezista. Dacă o plantezi din semințe, trebuie să știi că în primii trei patru ani nu va face flori.

  10. Iasomie cățărătoare

  Dacă vree o grădină sau un balcon puternic parfumate, iasomia este alegerea potrivită

  Iasomia este una dintre florile cu cel mai intens parfum, deci dacă alegi această plantă, grădina sau balconul tău vor fi scăldate într-o aromă minunată. Preferă locurile însorite, dar se dezvoltă bine și la semiumbră. Dacă o ții în interior, pune ghiveciul lângă fereastră, dar protejeaz-o cu o perdea fină de razele directe ale soarelui, care îi pot produce arsuri. Udă iasomia când primul strat al pământului este uscat.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Flori cățărătoare: 10 specii pe care le poți crește în grădină sau balc...