Câteva trucuri de îngrijire pentru flori în vază, ca să te bucuri de ele cât mai mult timp
publicat pe 08 iun. 2021Pe cât de mare ți-e bucuria atunci când vii acasă cu flori proaspete, parfumate, pe atât de trist e să le vezi ofilindu-se de pe o zi pe alta. Ca să mai amâni puțin momentul în care încep să le cadă petalele, încearcă aceste trucuri de îngrijire pentru flori în vază care le vor prelungi viața.
Încă din primele zile de primăvară umpli casa cu buchete de zambile, frezii cu parfum amețitor, lalele multicolore și alte soiuri de sezon. Apoi vine vara și parcă abia aștepți să îmbobocească bujorii, căci îi „vânezi” și îi aduci acasă încă dinainte să înflorească. Dar bucuria ține două-trei zile cel mult, după care trebuie deja să le arunci, căci se veștejesc și lasă petale peste tot prin jur. Dacă vrei să prelungești această perioadă la cel puțin o săptămână, ține cont de aceste trucuri de îngrijire pentru flori în vază.
Trucuri de îngrijire pentru flori în vază, de pus în practică din primele zile
E important să ai grijă corespunzător de florile tăiate încă din momentul în care le aduci acasă. Contează mult recipientul în care le pui, apa, zona în care le poziționezi, conform Ruxandrei Cârstea, Brand Storyteller la Maison Dadoo. „Florilor le place apa curată. Mult. Tocmai de aceea, indicat ar fi să o schimbi cât mai frecvent, minimum o dată la două zile”, spune ea. Deci reține momentul în care ai pus noile flori în vază, ca să știi când e cazul să le schimbi apa.
Și nu-i indicat să pui apa direct de la robinet. „În momentul în care pregătim apa pentru flori, este indicat ca aceasta să fie lăsată câteva ore să se limpezească, deoarece apa de la robinet conține clor”, explică Alexandru Dadoo, creative director Maison Dadoo, care ne-a demonstrat și cum poți crea aranjamente florale de revistă la tine acasă. În plus, în cele câteva ore, apa are timp să ajungă la temperatura camerei, ceea ce este indicat.
Tot legat de apă, există și anumite substanțe pe care le poți adăuga în ea ca să prelungești viața florilor tăiate. „Le-ar ajuta mult dacă în vasul în care le pui ai presăra conținutul unui pliculeț de hrană pe care îl găsești în majoritatea florăriilor sau online pe site-urile de specialitate”, îndeamnă Ruxandra. Există chiar și rețete DIY pentru așa ceva.
În plus, încă din prima zi, când pui florile în apă, e bine să le îndepărtezi frunzele de pe tulpină. „Este foarte indicat să elimini frunzele de pe tulpină, în felul ăsta apa călătorește direct către floare, iar ea se hrănește mult mai bine. Iar în cazul trandafirului, îndepărtăm nu doar frunzele, ci și petalele inferioare, pentru că așa lăsăm celelalte petale să se deschidă mult mai mult”, spune Alexandru. Iar când le schimbi apa, să nu uiți să le tai codițele. „De preferat ar fi să le tai din cozi aproximativ doi centimetri, le ajută să se hidrateze mai bine”, explică Ruxandra.
Este important să pui vaza cu flori într-un loc anume din casă. „Florilor le place căldura, vei observa că în preajma ei își deschid petalele, însă de preferat ar fi cea să nu fie în exces. Evită să le ții foarte aproape de surse de căldură sau în bătaia directă a soarelui”, spune ea.
Un lucru foarte puțin știut este că nu e recomandat să lași florile în preajma anumitor fructe. „Să nu le ții foarte aproape de fructe care sunt în proces de maturație, în mod special banane și mere. Nu le place și s-ar putea să se întristeze și să nu mai înflorească armonios”, avertizează Ruxandra.
Ce e de făcut când florile tăiate sunt în ultimele zile de viață
Pentru unele flori mai există șanse de supraviețuire când încep să se înmoaie și să se aplece triste peste vază. De exemplu, lalele sunt foarte sensibile, așa că dacă ai uitat să le pui în apă se vor veșteji imediat, însă le poți salva dacă le pui imediat în vază și le îndepărtezi frunzele – în câteva minute vor fi din nou pline de viață.
Și hortensiile pot fi resuscitate. „Dacă vedem o hortensie că s-a înmuiat, e important să o scufundăm în apă, pentru câteva minute, 10-15 minute, după care o întoarcem și o punem din nou în apă și o să vedem că, într-o oră, două, ea își revine”, detaliază Alexandru.
Iar când e sigur că nu se mai întorc la forma lor inițială și ești gata să le arunci, trebuie să te asiguri că pregătești terenul pentru următoarele flori în vază. „Curăță cu apă fierbinte și detergent recipientul în care au stat, astfel încât el să fie pregătit să primească alte flori care să te bucure și să reziste cât mai mult”, sfătuiește Ruxandra.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
-
Grădină
Tot ce trebuie să știi despre Azalee, fie că e în ghiveci sau copăcel: îngrijire, plantare și înmulțire
-
Plante
Îngrășământ natural pentru flori de ghiveci. 5 ingrediente care funcționează de minune
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.
-
UTILE
Aplicare vopsea lavabilă peste cea veche: cum trebuie să procedezi
Nu omite aplicarea amorsei!
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.