Grădină

7 copaci care cresc repede și care s-ar potrivi și în grădina ta

publicat pe 29 iun. 2023

    Am întocmit o listă scurtă cu recomandări și sugestii pentru o serie de copaci care cresc repede. Și care, cu siguranță, ar da un alt vibe, o altă culoare sau chiar un alt aspect cu totul grădinii tale. Venim și cu câteva sfaturi care să te ajute dacă te apuci de plantat acum sau la toamnă. 

    Orice grădină e completă atunci când are multe flori, preferabil unele care înfloresc mai tot timpul anului, dar și când are parte de o amenajare aparte și personalizată. Însă nicio grădina nu e completă cu totul dacă nu are și un copac sau mai mulți care să întregească tabloul spațiului. 

    Dacă îți dorești copaci în grădină trebuie să ai în vedere factorul timpului. Arborii pot crește sau ajung la maturitate într-o perioadă lungă de timp. Lucru care poate afecta proiectul amenajării grădinii tale. De aceea, ideal ar fi să ai la îndemână recomandări cu copaci care cresc repede. Asta ca proiectul tău să prindă contur foarte repede. 

    Mici sau mari, am căutat o serie de copaci care cresc repede și care te pot ajuta să dai un makeover grădinii tale. Avem sfaturi, recomandări și chiar povești despre șapte copaci care cresc repede. 

    1. Copaci care cresc repede: Paulownia

    Paulownia copaci care cresc repede
    Paulownia crește repede și are un aspect plăcut

    Un arbore cel puțin exotic pentru peisajul autohton, dar foarte apreciat pentru ritmul lui de creștere și pentru aspectul vizual este Paulownia. Originar din Asia de Est, copacul de Paulownia a crescut în popularitate și în România, fiind văzut tot mai des în tot mai multe grădini. 

    Denumirea acestui copac care crește repede provine de la numele prințesei Anna Paulowna a Olandei. De aceea, uneori i se mai spune și „arborele prințesei”. 

    Copacul face flori superbe de culoare mov la început primăvară și le pierde, alături de frunze, odată cu toamna. Paulownia poate să ajungă la o înălțime de 20 de metri, iar în primul an poate să atingă șase metri înălțime. Ceea ce îl face unul dintre copacii care cresc foarte repede. La 25 de ani atinge dimensiunile și forma maxime, atunci când coroana are în jur de opt – zece metri în diametru. 

    Paulownia se adaptează ușor la orice tip de climă și de sol, este foarte rezistent, fiind în prezent cultivat pentru producția de cherestea de esență tare. De asemenea, Paulownia se pretează și ca arbore ornamental, în parcuri sau în grădini. Copacul are nevoie să crească în zone bine însorite și trebuie plantat la distanță mare față de alți arbori. Iarna trebuie protejat de îngheț, iar solul să îi fie fertilizat în primii ani de creștere. 

    2. Copaci care cresc repede: Chiparosul Leyland

    Chiparosul copaci care cresc repede
    Chiparosul poate fi confundat cu tuia, însă acest conifer are o altă formă

    Probabil unul dintre cei mai populari copaci care cresc repede este Chiparosul Leyland (Cupressocyparis leylandii). Acest copac poate crește într-un an până la un metru. La bază, Chiparosul Leyland este o specie de conifer de talie mare care este utilizat ca arbore individual în grădini sau pentru a amenaja un gard viu odată ce atinge dimensiuni mai mari. 

    Atenție însă să nu scapi de sub control creșterea acestuia, căci Chiparosul Leyland poate ajunge și la 20-40 de metri înălțime. De aceea, e importantă tunderea acestuia de două-trei ori pe an încă de la o vârstă fragedă. În felul acesta, creșterea îi poate fi limitată. 

    Chiparosul Leyland este plantat toamna sau primăvara devreme, prosperă în orice sol și poate crește fie la soare, fie la umbră. Dacă vrei ca arborele să fie folosit drept gard viu, atunci trebuie să îl plantezi în toamnă, înainte de următorul sezon de vegetație. 

    3. Copaci care cresc repede: Tuia

    Tuia copaci care cresc repede
    Tuia, de regulă, e un copac mai mic ca dimensiune, dar care crește repede

    La fel de popular este și arborele de Tuia (Thuja). Care este folosit îndeosebi pentru delimitarea spațiului verde sau ca barieră pentru intimitate superioară în grădină. Totodată, tuia mai este utilizat drept gard viu, paravan sau chiar paravânt. 

    Tuia crește în medie, în funcție de soi, până la 30 de centimetri pe an până ajunge la opt metri înălțime la maturitate. Atunci când copacul atinge patru-cinci metri înălțime procesul de creștere încetinește. Speciile de tuia care cresc repede sunt: Brabant, Brabantul de Aur, Columna, Fastigiata și Tuia pliat sau gigant. 

    Tuia preferă lumina soarelui, un sol fertil și permeabil care nu reține multă apă. Copacul rezistă la secetă după ce prinde rădăcini, însă după plantare e necesar să îl uzi constant, chiar și o dată pe zi. 

    Dacă vrei să folosești arborele de Tuia drept gard viu, atunci trebuie să îl plantezi la o distanță de un metru față de alt copac. Tuia Smarald este unul dintre cele mai populare soiuri folosite în acest sens. Pe de altă parte, acest tip de tuia are o creștere lentă. Poate crește doar zece centimetri pe an la maturitate și atinge în jur de cinci sau șase metri înălțime. 

    4. Copaci care cresc repede: Salcie plângătoare

    Salcie plangatoare copaci care cresc repede
    Salcia plngătoare poate fi plantată și în grădină, dar preferă să fie lângă o sursă de apă

    Salcia plângătoare sau Salcia albă (Salix babylonica) poate crește într-un an între un metru și doi metri jumătate. Astfel că se încadrează la categoria copacilor care cresc cel mai repede. 

    Un astfel de copac se potrivește în grădina ta doar dacă ai o sursă considerabilă de apă precum un lac sau un iaz. Asta pentru că salcia plângătoare „trage” spre apă și spre un sol umed. 

    La maturitate, salcia plângătoare poate atinge o înălțime de zece metri, fiind foarte apreciată pentru coroana ei bogată și pentru aspectul așa-zis „plângător”. Nuanțele de verde și gri ale frunzelor conferă un efect atrăgător copacului, iar pe timpul toamnei frunzele devin galbene pal, după care cad. 

    Plantarea salciei plângătoare se face toamna sau primăvara în perioada de repaos vegetativ. Adică atunci când solul nu este înghețat și când temperatura exterioară este mai mare de cinci grade Celsius. 

    În jurul salciei plângătoare planează și o legendă. Se spune că din ramurile salciei au fost făcute bețele cu care Iisus Hristos a fost lovit în spate de către soldați romani, în timp ce Mântuitorul își căra crucea. Salcia a „simțit” cumva umilința și nedreptatea și după sacrificiul lui Iisus și-a plecat ramurile. Asta deși era un arbore falnic, cu ramurile îndreptate spre cer. 

    5. Copaci care cresc repede: Mesteacăn

    Mesteacan copaci care cresc repede
    Mesteacănul dă o umbră bună în grădină odată ce ajunge la maturitate

    Din categoria arborilor de foioase, mesteacănul (Betula) este unul dintre copacii care cresc repede și care dau un aspect ușor mai sălbatic locului în care este plantat. În primii doi-trei ani de viață, mesteacănul are o creștere lentă. Recuperează treptat, iar până la vârsta de cinci ani poate atinge zece metri înălțime, creșterea fiind rapidă și intensă. 

    Mesteacănul nu este pretențios, este extrem de puternic și nu necesită o atenție specială. Este recomandată fertilizarea solului pentru ca arborele să crească în condiții optime. 

    Preferă lumina directă a soarelui, o umiditate normală, solul să fie aerat sau nisipos. Ține cont de faptul că odată plantat și după ce a prins rădăcini, durata de viață a mesteacănului este de până la 100 de ani. În prezent, mesteacănul este folosit pe post de arbore care face umbră. 

    6. Copaci care cresc repede: Arțar japonez

    Artar japonez copaci care cresc repede
    Arțarul japonez este pata de culoare din orice grădină

    Pentru un efect intens în grădina ta, arțarul japonez (Acer palmatum) poate fi pata de culoare de care ai nevoie. Este una dintre speciile de copaci care cresc repede și grație culorilor precum roșu, auriu, roz sau verde aduce un efect de glow up oricărui spațiu. 

    Cel mai popular soi de arțar japonez este cel cu frunze roșii, care se preschimbă în roșu intens spre arămiu pe timp de toamnă. 

    Arțarul japonez preferă solul argilos sau nisipos, bogat în umiditate. Este rezistent la poluare și la dăunători, iar culorile sale vibrante îl fac mai mereu o alegere populară în calitate de arbore ornamental. În ciuda aspectului vioi, arborele japonez trebuie plantat solitar, nu în grup. 

    La maturitate, arborele japonez poate atinge între patru și șase metri, iar diametrul coroanei poate să fie asemănător. 

    7. Copaci care cresc repede: Eucaliptul

    Eucalipt copaci care cresc repede
    Frunzele eucaliptului au un efect fermecător în bătaia vântului

    Cu un ritm de creștere de 50 de centimetri pe an și cu un aspect de veșnic verde, eucaliptul (Eucalyptus gunnii) poate fi un plus pentru grădina ta. 

    Fiind unul dintre copacii cu creștere rapidă, eucaliptul atrage atenția prin dispunerea jucăușă a frunzelor și prin culoarea lor verde-albăstruie. De altfel, aborigenii considerau că acest arbust reprezintă diviziunea dintre Cer și Pământ și că are un efect purificator și protector. 

    Frunzele reprezintă unul dintre punctele centrale ale eucaliptului. Pe măsură ce copacul crește, frunzele încep să aibă o dispunere piramidală și creează un efect de infinity. Eucaliptul preferă soarele și poate fi ținut și în interior, în ghiveci, numai să beneficieze de minim șase ore de soare pe zi. Poate să fie udat și la câteva săptămâni, deși recomandat este să primească apă măcar o dată pe săptămână. 

    Eucaliptul este o specie de arbore care tolerează frigul. Și poate suporta și temperaturi de minus zece sau minus 14 grade Celsius. Are nevoie de un sol cu drenaj bun, care să rămână umed, dar să fie și bine aerisit. 

    Acestea au fost recomandările noastre ca tu să știi ce copaci care cresc repede să alegi. Cu siguranță grădina ta va avea alt aspect, iar tu te vei simți mulțumit de efortul depus și de noua înfățișare a spațiului. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments