Grădină

Tăieri de toamnă la pomi fructiferi: când și de ce se fac, sfaturi și ustensile

  Pomii fructiferi au nevoie de îngrijire toamna ca să fie roditori în continuare. Dacă vrei să faci tăieri de toamnă la pomi fructiferi trebuie să ții cont de câteva sfaturi și noțiuni importante. Am adunat toate informațiile de care ai nevoie ca să știi cum se fac corect tăierile de toamnă la pomi fructiferi. 

  Tăierile de toamnă la pomii fructiferi ar trebui să fie un obicei sezonier de luat în calcul când vine vorba buna stare a arborilor. În caz că nu știai, pomii fructiferi nu pot rodi corespunzător dacă nu li se aplică tăierile necesare. 

  Sfaturi de urmat pentru tăieri de toamnă la pomi fructiferi: 

  • Nu tăia pomii primăvara târziu după ce au ieșit mugurii;
  • Nu tăia pomii dacă temperaturile scad sub 5 grade Celsius;
  • Dacă transplantezi un pom, atunci va fi necesar să aplici tăieri. Pomul își pierde parte din rădăcini și nu poate hrăni coroana. De aceea o parte din ramuri trebuie tăiate; 

  Ca regulă generală, tăierile la pomii fructiferi se fac la jumătatea lunii noiembrie, atunci când aceștia intră în repaos vegetativ. Adică în perioada în care frunzele cad. Operațiunea de curățare și tăiere a unui pom fructifer se poate face numai dacă temperatură exterioară nu scade sub 5 grade Celsius. Dacă înghețul e deja instalat când vrei să tai pomii fructiferi, atunci amână totul până la primăvară. 

  Tăierea de toamnă la pomii fructiferi se începe cu drajonii, adică cu ramurile care pornesc de la baza trunchiului. Drajonii reprezintă niște consumatori, așa că trebuie tăiați. 

  Ramurile uscate sau rupte trebuie să fie eliminate printre primele. Nu folosi ramurile uscate la producerea de compost. Pot fi afectate de boli. În schimb, ar fi indicat să le distrugi prin ardere. Totodată, nu uita că după fiecare tăieri ar fi bine să dezinfectezi uneltele pentru a nu răspândi eventualele boli în restul pomului fructifer. 

  Ramurile crescute haotic trebuie să fie tăiate. Ele împiedică pătrunderea luminii în coroană, iar fructele nu se vor dezvolta pe deplin. 

  taieri de toamna pomi fructiferi shutterstock

  Nu uita că dacă ai tăiat ramuri mai mari de cinci centimetri trebuie să folosești un mastic special ca să le acoperi. Acesta favorizează vindecarea rănilor provocate de tăieri.

  Masticul este un fel de ceară care protejează rănile deschise ale pomului și împiedică oxidarea. Astfel că bolile provocate de ciuperci sau bacterii nu vor apărea. În același timp, masticul stimulează cicatrizarea și previne deshidratarea pomului. 

  Elimină și fructele bolnave sau uscate care au rămas în pom. Un fruct bolnav poate afecta nu doar un pom, ci întreaga livadă

  Nu în ultimul rând, aplică un tratament la final de operațiune. Fungicidele pe bază de cupru sunt un real ajutor. Cel mai cunoscut rămâne zeama bordeleză. 

  Tăieri de toamnă la pomi fructiferi: ustensile de care ai nevoie

  taieri de toamna pomi fructiferi shutterstock

  Operațiunea fiind una destul de complexă și uneori laborioasă necesită o serie de ustensile. Printre altele, o să ai nevoie de o foarfecă de mână pentru lemn uscat prin care ramurile uscate sunt ușor de secționat. Apoi, o să mai ai nevoie de o foarfecă de grădină pentru lemn verde. Acest tip de ustensilă are o tăietură precisă și curată. 

  Ramurile groase pot să fie eliminate cu un fierăstrău de mână. În cazul în care nu reușești așa, o să ai nevoie de o drujbă

  Un tocător de crengi este util, dar nu obligatoriu de avut în grădină. Acest aparat ajută ca ramurile care nu sunt afectate de boli să fie transformate în compost. 

  În cele din urmă, mânușile, casca, ochelarii de protecție și scara ar trebui să fie ustensilele care se regăsesc mereu în lista cu opțiuni când vine vorba de tăieri de toamnă la pomi fructiferi. 

  Tăieri de toamnă la pomi fructiferi: câte tipuri sunt

  Există mai multe tipuri de tăieri. Multe dintre acestea intră în procesul mai larg de tăiere și curățare a pomilor fructiferi pe timp de toamnă. Iată care sunt cele mai comune: 

  • tăieri de formare: pentru a obține tipul de coroană dorită; 
  • tăieri de rodire: astfel se reglează încărcătura de muguri de rod pentru a evita supraîncărcarea pomului; 
  • tăieri de întreținere: ramurile care atârnă sunt scurtate, iar ramurile verticale din partea de sus a pomului sunt eliminate; 
  • tăieri de regenerare: îndepărtarea ramurilor bătrâne pentru a face loc celor tinere
  • tăieri de corectare: ramurile neproductive sunt îndepărtate pentru a evita încărcare inutilă a pomului. În felul acesta, resursele pomului merg către ramurile cu fructe. 

  Tăierile de toamnă la pomii fructiferi ajută seva copacului să fie direcționată către ramurile care urmează să rodească în anul următor. Tăierile au și un rol estetic prin care întreaga livadă capătă un aspect unitar. Ai grijă sezonier de pomii tăi fructiferi, iar aceștia te vor răsplăti cu roadele lor. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tăieri de toamnă la pomi fructiferi: când și de ce se fac, sfaturi și usten...