DESIGN INTERIOR

Idei de amenajare: 18 case de vis din România din care să te inspiri

    Când vine vorba de casa visurilor tale, cu siguranță ți-ai imaginat măcar o dată cum va arăta, te-ai gândit la împărțirea camerelor, la amenajarea lor sau poate chiar la ce culoare va avea bucătăria ta. Asta în cazul în care nu ai deja zeci de poze salvate de pe Pinterest. Am pregătit o selecție de 18 case de vis, din proiectele și tururile de casă despre care am scris pe Lovedeco, care să te inspire și să te ajute să-ți creezi o locuință fix așa cum ai visat.

    Multă lumină naturală, minimalism, lemn sau decoruri în stiluri mixte. Acestea sunt elementele comune ce se regăsesc în cele 18 case de vis selectate pentru tine. Este important să te inspiri, să vezi cât mai multe amenajări și să îți faci o idee despre cum ți-ar plăcea să arate viitorul tău cuib. Indiferent de alegerile pe care le faci, este important să aduci puțină personalitate spațiului, așa că nu te sfii să introduci în amenajare obiecte vechi, din copilărie, din casa bunicilor, ori chiar proiecte DIY meșterite de tine și familia ta.

    Case de vis minimaliste

    1. Stil scandinav într-o mansardă de lângă parcul Cișmigiu

    Ce-ai spune dacă ai locui în mansarda unei case din anii 30, chiar lângă parcul Cișmigiu din Capitală? Proprietarii acestui spațiu, un cuplu de arhitecți, au căutat un echilibru controlat între lumină, texturi și forme, iar rezultatul este ca o incursiune într-o poveste de design contemporan, cu elemente scandinave și mobilier wow.

    dining_amenajare_în_stil_scandinav_scaune_designeri
    Corpul de iluminat, realizat din pet-uri reciclate, se numește Dancing Lamp, este de la Menu. Scaunele Panton Chair au fost cumpărate prin intermediul Intro Design și Scaunul Her de la Casamania. Masa, model VOX, este de la Bo Concept.

    Au folosit o paletă cromatică neutră, multe nuanțe de alb, gri și nude, pentru a pune în valoare bârnele în culoarea natur ale mansardei. Mobilierul este minimalist, cât mai versatil și este completat cu succes de piesele de mobilier cu design aparte, ce au rolul de a echilibra unele unghiuri mai rigide ale spațiului.

    2. Casă de vis la marginea Bucureștiului

    În Brănești, la 20 kilometri de Capitală, se află o casă pe un etaj, cu arhitectura în forma literei T și cu ferestre mari. Chiar dacă a fost gândită ca reședință de vacanță, casa s-a transformat rapid în cămin permanent pentru o familie de bucureșteni.

    case de vis brănești
    O casă în formă de T din Brănești

    Cu o suprafață de 300 metri pătrați, casa este construită pe o structură de beton și zidărie, cu șarpantă din lemn lamelar înclinat. Stilul este unul minimalist, nordic, iar cromatica este una simplă, în nuanțe de lemn natur, gri și mult alb. Tot mobilierul a fost creat la comandă, după schițele arhitectei Rucsandra Popescu, de la Wright Design, iar investiția totală pentru construcția casei, dar și pentru amenajarea ei, a ajuns la 300.000 euro.

    3. Living cu pereți din sticlă într-un apartament din Iași

    Oana Gociman locuiește împreună cu iubitul ei într-un apartament din Iași cu pereți din sticlă și multe decorațiuni în culori pământii. Ea visa la propria casa și își imagina cum o să arate încă de când locuia cu chirie. Oana a gândit cei 64 de metri pătrați în stil eclectic. În deoarece în fiecare încăpere se regăsesc elemente din stilul boem, dar și din cel contemporan și minimalist. Și-a luat inspirația de pe Pinterest și din revistele de specialitate, iar în doar patru luni apartamentul s-a transformat într-un loc instagramabil și relaxant.
    Reading nook-ul este locul preferat din living al Oanei, deoarece se poate cuibări în fotoliul din ratan, cumpărat de la Zara Home, pentru a citi sau pentru a-și savura cafeaua, iar apusul văzut de pe balcon, de la etajul opt, reprezintă plăcerea cuplului.

    4. Amenajare cu forme geometrice și texturi diferite

    Loredana Socea, fondatoarea Norda Shop, împreună cu soțul ei, s-a mutat în 2011 în această casă pe patru niveluri, pe care o împart cu cei trei copii și câinele lor. Are 350 metri pătrați, și se află în carierul Bună Ziua din Cluj Napoca. Mansarda este un spațiu destinat copiilor – loc de joacă și relaxare, la etaj sunt cele trei dormitoare, două băi și o bibliotecă, la parter se află zona de zi și cea de dining, iar la subsol sunt spații pentru depozitare.

    Atelier MASS - Casa S - living parter 2
    Intrarea se face sub o structură de lemn, care funcționează și ca suport pentru tablouri.

    Ideea de bază a amenajării a fost folosirea mai multor texturi de materiale: mocheta din mansardă, covorul PVC din fire împletite la subsol, plăcile de ciment cu design geometric de la parter, tavanul îmbrăcat în șipci de lemn, tapetul pus pe tavan și gresia colorată din băi.
    Pe lângă faptul că spațiul este inundat de lumina naturală, în această casă se regăsesc multe forme geometrice, atât prin pattern-ul gresiei și al parchetului, cât și prin lustre și detaliile decupate din mobilier.

    5. Stilul japonez este la el acasă, aproape de București

    Alia Bakutayan și Daniel Tufiș, artiști și designeri de interior la Val Decor, și-au construit un spațiu în Mihăilești, județul Giurgiu, pe care l-au numit „acasă”. Pentru ei simplitatea este singurul element de design de care ai nevoie atunci când pui bazele unei case, iar umplerea unui spațiu cu obiecte care te fac fericit, aduce acel touch de umanitate. Iar aceste două principii le-au aplicat și în casa lor.

    stilul japonez casă pe pământ dormitor
    Nuanțele și materialele naturale se regăsesc în dormitor.

    Amenajarea nu a fost gândită într-un un stil anume, ci după stilul de viață al proprietarilor, cu lucruri minimaliste, mobilier realizat chiar de către cei doi, lucruri recondiționate, dar și obiecte cu o mare însemnătate emoțională, precum furca veche a bunicii lui Daniel, un butuc de lemn din Transilvania, de unde este bunicul Aliei, dar și o scrisoare de la o fostă colegă de liceu cu care proprietara s-a regăsit după mulți ani.

    stilul japonez
    Cea mai mare plantă, Monstera Delicioasa, e de aproape aceeași vârstă cu casa.

    Cei 100 metri pătrați sunt împărțiti într-o zonă de living, dormitor, baie și bucătărie, cel mai mult spațiu fiind ocupat de zona de zi, compartimentat în funcție de activitățile pe care cei doi le desfășoară. Locul este plin de plante, poate printre cele mai valoroase pentru ei, și de multe elemente cu impact emoțional.

    Case de vis boeme

    6. Șemineu DIY, cadă freestanding și pat cu baldachin în Otopeni

    cadă freestanding
    Cadă freestanding e unul dintre elementele preferate din casă ale proprietarei.

    Această casă din Otopeni cu cinci camere este definiției sintagmei „casă de vis”. Cada freestanding de la mansardă, combinația dintre influențele scandinave, shabby chic și cele industriale, riflajele luminate și zona pentru pian, sunt doar câteva dintre elementele speciale ale acestui spațiu.

    zona de living bleu
    Nu există covor în zona de living, dar amenajarea este suficient de cozy.

    În living se află o masă mare din lemn, cu aspect nefinisat și picioarele tip cadru de la mașina de cusut Singer, ce contribuie la influența industrială a locului, iar structurile negre, din metal, și tavanul cu aspect de ciment, sunt alte câteva detalii ce oferă personalitate. Fiindcă și-au dorit să pună în evidență fiecare colt, proprietarii au lăsat lumina naturală să vorbească de la sine și au venit cu mobilier sau decorațiuni în culorile și texturile potrivite pentru a crea un joc subtil de simplitate.

    7. Proiecte DIY și stil rustic – farm house într-o casă din Prahova

    Diana Dragne, ilustratoare și designer de interior, locuiește împreună cu soțul ei într-o casă cu parter și mansardă, de 72 metri pătrați, din Poinenarii Burchii, județul Prahova. Au ales să construiască casa în 2015 când și-au dat seama că vor să se îndepărteze de agitația orașului.

    casă prahova
    Mobila de bucătărie a depășit bugetul din planul inițial, dar Diana nu regretă.

    Cu un buget de 5000 euro și multe proiecte DIY, cei doi au reușit să amenajeze spațiul în stil rustic, cu accente scandinave. Și-au dorit un spațiu intim, care să le reflecte personalitățile și dorințele, mai ales că amândoi lucrează de acasă.

    casă prahova
    Câte forme poate lua un dulap Billy de la Ikea? Multe.

    Diana a pictat pereții casei, a alăturat diverse texturi și culor și a folosit câteva trucuri, dar și decorațiuni din IKEA, Jysk sau H&M Home, pentru a infrumuseța spațiul.

    8. Casa de la țară amenajată cu elemente adunate din folclor

    case de vis la țară
    Casa de la țară a Alinei Alexe și Bean de la Subcarpați

    Când îți imaginezi casa visurilor tale an după an, proiectul de amenajare merge foarte repede deoarece știi cum va arăta totul, până la cele mai mici detalii. Așa a fost și în cazul Alinei Alexe, decoratoare și fondatoare DecorAktiva, care și-a cumpărat lenjeria de pat și tapetul din living cu mult timp înainte să aibă casă de la tară.

    Dacă înainte casa avea două camere și se afla într-o stare avansată de degradare, acum sunt trei dormitoare, o baie, un living, zona de dining și bucătăria. Amenajarea spațiului este de fapt un mix între stilul contemporan și stilul tradițional, din folclor.

    case de vis alina alexe

    Spațiul este plin cu obiecte vechi, recondiționate, dar și moderne, în stil nordic, iar acest mix chiar oferă personalitate și căldură locului.

    9. Locuință în stil parizian chiar în centrul capitalei

    Zona de dining
    Masa din zona de dining a fost făcută de un meșter din București.

    Anca Dumitrescu este cofondatoarea Vreau să fiu stewardesă și Philocaly, și locuiește într-un apartament amenajat în stil parizian din primul bloc de locuințe private din București. Și-a dorit tare mult să locuiască într-un apartament cu camere înalte, cu ferestre din lemn, parchet vechi și balcon, iar pe Strada Frumoasă a găsit locul mult visat.

    Cada pe hol
    Cada a fost salvată dintr-o ghenă de gunoi din Bragadiru, recondiționată și integrată în holul apartamentului.

    Multe obiecte din casă sunt salvate de la gunoi și recondiționate, piesa de rezistență fiind chiar cada din fontă găsită într-o ghenă din Bragadiru. Aceasta a fost recondiționată și așezată chiar în hol, lângă fereastra ce dă spre grădina Muzeului Enescu.

    10. Casă de vis din 1936 amenajată cu soluții noi

    Mugur Kreiss, arhitect și designer de interior, a transformat ingenios imobilul moștenit de la bunici, din 1936, într-un spațiu intim, luminos și practic. Arhitectul a făcut el însuși modificări fără o investiție costisitoare – a construit biblioteca, a restaurat piese vechi și chiar a creat singur designul anumitor piese de mobilier din casă.

    casa Mugur Kreiss - bucatarie
    „Una dintre pasiunile mele este să pictez,” povestește Mugur.

    Combinație dintre lemn, cărămidă, mobilier modern și tapet decorativ în stil englezesc din camere, dau personalitate spațiului și parcă te transportă pentru câteva momente în trecut.

    Case de vis moderne

    11. Minibar suspendat, ferestre înalte și un spațiu amenajat modern-country

    Ioana Vasiî locuiește împreună cu partenerul ei într-un apartament cu trei camere, din centrul capitalei, amenajat în stil modern – country. Pereții din sticlă, cărămida salvată din fosta Fabrică Ventilatorul, ferestrele mari și minibarul suspendat, sunt doar câteva detalii care transformă spațiul într-o casă de vis.

    Fiindcă apartamentul are ferestrele foarte mari, proprietarii și-au dorit să păstreze locul luminos și să amenajeze camere astfel încât, la final, să rezulte un loc primitor și călduros.

    fotolii chesterfield
    Fotoliile au fost răsfățul proprietarilor.

    Cel mai mare răsfăț pentru cei doi au fost scaunele Chesterfield puse în colțul minibarului, dar și bucătăria, fiind sufletul casei și locul în care petrec cel mai mult timp, care a fost realizată pe comandă la cei de la Except Custom Solutions.

    12. O casă amenajată ca un hotel de lux în Voluntari

    Sorin Stratulat locuiește într-un apartament cu două camere, din Voluntari, amenajat în stil Nouveau French, cu multă lumină naturală și o priveliște către lac. Când a apelat la echipa 2Deco, Sorin le-a spus arhitecților că își dorește să locuiască ca „într-o cameră de hotel de lux”. Astfel, amenajarea este una intimă, relaxantă, într-o cromatică uniformă și plină cu tablouri, elemente aurii și decorațiuni în stil industrial.

    cada in dormitor
    Cada din dormitor este cel mai mare răsfăț pentru el

    Mirosul apartamentului, florile prezente în fiecare colț și muzica de pian în surdină, transformă spațiul într-un spa. Asemănarea nu este una întâmplătoare, deoarece acest concept a dictat amenajarea dormitorului unde a instalat chiar o cadă de baie. Amenajarea propriu-zisă a casei a durat aproximativ trei luni, iar costul total a fost de 50.000 euro.

    13. Casă în stil atemporal cu vedere către lac

    Această casă luminoasă, cu vedere către lacul Băneasa, este amenajată în stil atemporal cu contraste între texturi și forme. Arhitecții de la Dofinteriors s-au ocupat de amenajarea spațiului de 450 metri pătrați. Au pus accent pe mai multe puncte de interes vizual, printre care panoul perforat cu plante curgătoare, tapetul folosit aproape în fiecare cameră, dar și pe corpurile de iluminat.

    Datorită geamului de la mansardă și ferestrelor mari, casa se bucură de foarte multă lumină naturală. Arhitecții au ales totuși și câteva corpuri de iluminat de la branduri celebre și le-au poziționat strategic în diverse locuri de interes. În casă se regăsesc contraste între materialele folosite pentru a adăuga caracter și profunzime spațiului, iar paleta cromatică este una neutră, în nuanțe deschise și naturale.

    14. Retro și minimalism într-un apartament interbelic

    Un apartament din 1947, de 100 metri pătrați, a fost reinventat printr-o renovare modernă în anul 2015. Au fost păstrate doar tâmplăria originală și parchetul, iar o mașină de cusut veche, Singer, a fost folosită drept suport pentru chiuveta din baie. Designerul Alexandra Năstase, de la Jooca Studio, a transformat locul în doar cinci luni și a reușit să combine stilul minimalist contemporan cu elemente retro.

    Salonul casei, format din living și dining, este sufletul spațiului. Acesta este despărțit cu uși tip glasvand, cu panouri de sticlă, iar înălțimea camerelor de 2,75 metri, oferă acel aer boem, specific perioadei interbelice.

    În amenajare sunt incluse piese mid-century, iar elementele retro originale ale apartamentului au fost completate cu plăcile de ciment de la Manolo Manufaktura.

    15. Casă de vis inspirată din călătorii

    tur de casa sorina fredholm living si terasa
    Livingul are acces către o terasa spațioasă și cozy

    Sorina Fredholm locuiește într-un apartament din zona Basarab, cu trei camere, împreună cu soțul ei și cățelușa Tokyo. Lumina naturală este prezentă în fiecare colț al casei, iar bucătăria este locul în care Sorina petrece cel mai mult timp gătind și documentând în detaliu fiecare rețetă vegană pe care o pregătește.

    apartament sorina fredholm living
    Cele două scaune Barcelona Chairs din living au fost cele mai scumpe și au fost primite cadou.

    Apartamentul este la ultimul etaj și de aceea livingul are o super deschidere către o terasă spațioasă unde proprietarii iau micul dejun și se relaxează. Amenajarea locului a fost inspirată din călătoriile lor prin lume. Au adunat diverse obiecte din țările pe care le-au vizitat, de la decorațiuni, la covorul din living luat din Maroc și rama oglinzii din Paris. Astfel au creat un cămin funcțional și plin de personalitate.

    Case de vis cu mult lemn

    16. Casă de vis într-un duplex cu vedere către Brașov

    Acest apartament tip duplex din Brașov a fost distins cu o Nominalizare la Anuala de Arhitectură București 2019, secțiunea arhitectura spațiului interior, deoarece îmbină într-un mod echilibrat sticla cu lemnul, lumina natural și ferestrele gândite ca ecrane spre orașul din vale.

    În cei 360 metri pătrați, arhitecții de la biroul In Situ au folosit un mix de materiale naturale: lemn, piatră și sticlă. Finisajele interioare sunt în acord cu zona montană, iar pentru mobilier și decorațiuni au ales piese de impact care să se integreze cu celelalte elemente din casă.

    Legătura cu spațiul exterior este unul dintre atuurile principale ale proiectului deoarece, pentru întregul imobil, conexiunea cu lumea de afară este asigurată de suprafețele mari, vitrate, care oferă peisaje încântătoare spre Brașov.

    17. Căsuță cu decor ca de turtă dulce la 50 kilometri de Cluj

    renovare casă bătrânească
    Zona de zi e pe două niveluri.

    Arhitecta Adriana Beca, împreună cu iubitul ei, Alex, și fetița lor, aleg să se relaxeze în weekenduri în căsuța lor din Bedeciu, un sat aflat mai puțin de 50 kilometri de Cluj-Napoca.

    În 2017, când au cumpărat casa, gândul lor a fost să păstreze cât mai mult din farmecul initial, chiar dacă era într-un stadiu avansat de dregradare. Tâmplăria și ușile au fost recondiționate, iar pereții casei au fost finisați cu lut amestecat cu paie și tencuiți cu var amestecat cu paie, atât la exterior, cât și la interior. Decorul este unul firesc, așa cum îi place proprietarei să spună, realizat din cât mai multe elemente reciclate sau recondiționate. Lemnul rezultat în urma demolării pridvorului închis s-a transformat în diverse piese de mobilier.

    18. Lemn + beton = love

    În acest apartament cu două camere, din Brașov, predomină lemnul și betonul aparent. Designerul Mihail Neagu, de la Inedit Works, a proiectat în 2018 decorul spațiului, pornind de la dorința proprietarilor: simplitate evidențiată prin lemn și lumină.

    Astfel, în toate camerele, cu excepția băilor, lemnul este vedeta, chiar dacă este folosit în contexte mai mult sau mai puțin atipice. În dormitor, pereții sunt îmbrăcați integral în lamele de lemn, creând astfel un fel de sanctuar, iar în zona de zi aceleași lamele se prelungesc de pe pereți pe tavan. Printre ele au fost montate benzi LED pentru o mai bună luminozitate.

    Întreaga amenajare a fost gândită pe baza a mai multor contraste: cald – rece, lumină – întuneric, iar unele dintre soluțiile alese de echipa de arhitectură nu au fost doar de design, ci și pentru a face economii de costuri. De exemplu, în cazul tavanelor nefinisate, din beton aparent, prin renunțarea la montarea tavanelor false proprietarii au făcut economii serioase.

    De la 1 la 18, care casă e preferata ta?

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Adina
    Adina
    3 years ago

    5, 6, 7, 8, 9, 10 – imi plac lucrurile calde

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Idei de amenajare: 18 case de vis din România din care să te inspiri