Când vine vorba de casa visurilor tale, cu siguranță ți-ai imaginat măcar o dată cum va arăta, te-ai gândit la împărțirea camerelor, la amenajarea lor sau poate chiar la ce culoare va avea bucătăria ta. Asta în cazul în care nu ai deja zeci de poze salvate de pe Pinterest. Am pregătit o selecție de 18 case de vis, din proiectele și tururile de casă despre care am scris pe Lovedeco, care să te inspire și să te ajute să-ți creezi o locuință fix așa cum ai visat.
Multă lumină naturală, minimalism, lemn sau decoruri în stiluri mixte. Acestea sunt elementele comune ce se regăsesc în cele 18 case de vis selectate pentru tine. Este important să te inspiri, să vezi cât mai multe amenajări și să îți faci o idee despre cum ți-ar plăcea să arate viitorul tău cuib. Indiferent de alegerile pe care le faci, este important să aduci puțină personalitate spațiului, așa că nu te sfii să introduci în amenajare obiecte vechi, din copilărie, din casa bunicilor, ori chiar proiecte DIY meșterite de tine și familia ta.
Case de vis minimaliste
1. Stil scandinav într-o mansardă de lângă parcul Cișmigiu
Canapeaua din living este IKEA, covorul model Romo este Inside Home, iar taburetul tip masă este realizat pe comandă.
Fotoliul este realizat pe comandă astfel încât să se potrivească perfect în living-ul mansardei
Scaunul nude din living este modelul Moustache – Bold chair, de la Atelier Anda Roman.
Proprietarii au ales să aducă un plus de culoare în mansarda amenajată în stil scandinav cu ajutorul plantelor verzi. Comoda din living este de la IKEA
Cei doi au ales ca decorațiunile din living să fie în aceeași paletă cromatică ca restul elementelor
Fotoliul rotativ este de la Magis, iar dulapul cu oglinzi este IKEA
Ce-ai spune dacă ai locui în mansarda unei case din anii 30, chiar lângă parcul Cișmigiu din Capitală? Proprietarii acestui spațiu, un cuplu de arhitecți, au căutat un echilibru controlat între lumină, texturi și forme, iar rezultatul este ca o incursiune într-o poveste de design contemporan, cu elemente scandinave și mobilier wow.
Corpul de iluminat, realizat din pet-uri reciclate, se numește Dancing Lamp, este de la Menu. Scaunele Panton Chair au fost cumpărate prin intermediul Intro Design și Scaunul Her de la Casamania. Masa, model VOX, este de la Bo Concept.
Au folosit o paletă cromatică neutră, multe nuanțe de alb, gri și nude, pentru a pune în valoare bârnele în culoarea natur ale mansardei. Mobilierul este minimalist, cât mai versatil și este completat cu succes de piesele de mobilier cu design aparte, ce au rolul de a echilibra unele unghiuri mai rigide ale spațiului.
2. Casă de vis la marginea Bucureștiului
Casa are 300 de metri pătrați împărțiți în patru camere
Canapeaua este cumpărată de la Divanissimi
Toate camerele au ferestre mari, cu vedere către grădină
Cu o suprafață de 300 metri pătrați, casa este construită pe o structură de beton și zidărie, cu șarpantă din lemn lamelar înclinat. Stilul este unul minimalist, nordic, iar cromatica este una simplă, în nuanțe de lemn natur, gri și mult alb. Tot mobilierul a fost creat la comandă, după schițele arhitectei Rucsandra Popescu, de la Wright Design, iar investiția totală pentru construcția casei, dar și pentru amenajarea ei, a ajuns la 300.000 euro.
3. Living cu pereți din sticlă într-un apartament din Iași
Pereții de sticlă din living i-au convins pe proprietari că trebuie să cumpere apartamentul
În magazin, tabloul din imagine ar fi costat în jur de 100 euro, așa că Oana a ales să îl picteze chiar ea
Fotoliul din rattan este de la ZARA Home, lustra este Poetic Store, canapeaua și tabureții sunt IKEA, iar covorul este de la H&M Home
Măsuța de cafea este din lemn de tec și este din ZARA Home
Oana Gociman locuiește împreună cu iubitul ei într-un apartament din Iași cu pereți din sticlă și multe decorațiuni în culori pământii. Ea visa la propria casa și își imagina cum o să arate încă de când locuia cu chirie. Oana a gândit cei 64 de metri pătrați în stil eclectic. În deoarece în fiecare încăpere se regăsesc elemente din stilul boem, dar și din cel contemporan și minimalist. Și-a luat inspirația de pe Pinterest și din revistele de specialitate, iar în doar patru luni apartamentul s-a transformat într-un loc instagramabil și relaxant.
Reading nook-ul este locul preferat din living al Oanei, deoarece se poate cuibări în fotoliul din ratan, cumpărat de la Zara Home, pentru a citi sau pentru a-și savura cafeaua, iar apusul văzut de pe balcon, de la etajul opt, reprezintă plăcerea cuplului.
4. Amenajare cu forme geometrice și texturi diferite
Living spațios cu două orientări - grădină și șemineu
Vederea spre grădină, din zona de zi
Mobila a fost făcută pe comandă
Loredana Socea, fondatoarea Norda Shop, împreună cu soțul ei, s-a mutat în 2011 în această casă pe patru niveluri, pe care o împart cu cei trei copii și câinele lor. Are 350 metri pătrați, și se află în carierul Bună Ziua din Cluj Napoca. Mansarda este un spațiu destinat copiilor – loc de joacă și relaxare, la etaj sunt cele trei dormitoare, două băi și o bibliotecă, la parter se află zona de zi și cea de dining, iar la subsol sunt spații pentru depozitare.
Intrarea se face sub o structură de lemn, care funcționează și ca suport pentru tablouri.
Ideea de bază a amenajării a fost folosirea mai multor texturi de materiale: mocheta din mansardă, covorul PVC din fire împletite la subsol, plăcile de ciment cu design geometric de la parter, tavanul îmbrăcat în șipci de lemn, tapetul pus pe tavan și gresia colorată din băi.
Pe lângă faptul că spațiul este inundat de lumina naturală, în această casă se regăsesc multe forme geometrice, atât prin pattern-ul gresiei și al parchetului, cât și prin lustre și detaliile decupate din mobilier.
5. Stilul japonez este la el acasă, aproape de București
Alia și Daniel nu au vreun obiect preferat, dar spun că plantele sunt foarte valoroase pentru ei
Livingul este compartimentat în mai multe zone, cu funcționalități diferite
În dreapta șemineului sunt expuse câteva lucrări de-ale Aliei, iar în stânga se află o furcă veche, de la bunica lui Daniel
Și în dormitor predomină materialele și nuanțele naturale
Bucătăria este împărțită în două parți: zona de depozitare și chiuveta și zona de gătit și luat masa. Cea de-a doua parte a fost construită ulterior
Toate electrocasnicele de mari dimensiuni sunt incorporabile sau ascunse, hota, cuptorul sau frigiderul
Alia și Daniel au optat pentru o fereastră mare chiar și în baie, care dă spre curtea din spatele casei
Biblioteca și cele două birouri au fost realizate de Daniel
Casa a fost construită chiar de proprietari, în trei luni, cu ajutor de la frații lor
Fetița, unul din cei doi căței din gospodărie
Alia Bakutayan și Daniel Tufiș, artiști și designeri de interior la Val Decor, și-au construit un spațiu în Mihăilești, județul Giurgiu, pe care l-au numit „acasă”. Pentru ei simplitatea este singurul element de design de care ai nevoie atunci când pui bazele unei case, iar umplerea unui spațiu cu obiecte care te fac fericit, aduce acel touch de umanitate. Iar aceste două principii le-au aplicat și în casa lor.
Nuanțele și materialele naturale se regăsesc în dormitor.
Amenajarea nu a fost gândită într-un un stil anume, ci după stilul de viață al proprietarilor, cu lucruri minimaliste, mobilier realizat chiar de către cei doi, lucruri recondiționate, dar și obiecte cu o mare însemnătate emoțională, precum furca veche a bunicii lui Daniel, un butuc de lemn din Transilvania, de unde este bunicul Aliei, dar și o scrisoare de la o fostă colegă de liceu cu care proprietara s-a regăsit după mulți ani.
Cea mai mare plantă, Monstera Delicioasa, e de aproape aceeași vârstă cu casa.
Cei 100 metri pătrați sunt împărțiti într-o zonă de living, dormitor, baie și bucătărie, cel mai mult spațiu fiind ocupat de zona de zi, compartimentat în funcție de activitățile pe care cei doi le desfășoară. Locul este plin de plante, poate printre cele mai valoroase pentru ei, și de multe elemente cu impact emoțional.
Case de vis boeme
6. Șemineu DIY, cadă freestanding și pat cu baldachin în Otopeni
Cadă freestanding e unul dintre elementele preferate din casă ale proprietarei.
Nu există covor în zona de living, dar amenajarea este suficient de cozy.
În living se află o masă mare din lemn, cu aspect nefinisat și picioarele tip cadru de la mașina de cusut Singer, ce contribuie la influența industrială a locului, iar structurile negre, din metal, și tavanul cu aspect de ciment, sunt alte câteva detalii ce oferă personalitate. Fiindcă și-au dorit să pună în evidență fiecare colt, proprietarii au lăsat lumina naturală să vorbească de la sine și au venit cu mobilier sau decorațiuni în culorile și texturile potrivite pentru a crea un joc subtil de simplitate.
7. Proiecte DIY și stil rustic – farm house într-o casă din Prahova
Masa de cafea e unul dintre proiectele DIY ale cuplului.
Mobila de bucătărie a depășit bugetul din planul inițial, dar Diana nu regretă.
Cu un buget de 5000 euro și multe proiecte DIY, cei doi au reușit să amenajeze spațiul în stil rustic, cu accente scandinave. Și-au dorit un spațiu intim, care să le reflecte personalitățile și dorințele, mai ales că amândoi lucrează de acasă.
Câte forme poate lua un dulap Billy de la Ikea? Multe.
Diana a pictat pereții casei, a alăturat diverse texturi și culor și a folosit câteva trucuri, dar și decorațiuni din IKEA, Jysk sau H&M Home, pentru a infrumuseța spațiul.
8. Casa de la țară amenajată cu elemente adunate din folclor
Casa de la țară a Alinei Alexe și Bean de la Subcarpați
Dacă înainte casa avea două camere și se afla într-o stare avansată de degradare, acum sunt trei dormitoare, o baie, un living, zona de dining și bucătăria. Amenajarea spațiului este de fapt un mix între stilul contemporan și stilul tradițional, din folclor.
Spațiul este plin cu obiecte vechi, recondiționate, dar și moderne, în stil nordic, iar acest mix chiar oferă personalitate și căldură locului.
9. Locuință în stil parizian chiar în centrul capitalei
Masa din zona de dining a fost făcută de un meșter din București.
Cada a fost salvată dintr-o ghenă de gunoi din Bragadiru, recondiționată și integrată în holul apartamentului.
Multe obiecte din casă sunt salvate de la gunoi și recondiționate, piesa de rezistență fiind chiar cada din fontă găsită într-o ghenă din Bragadiru. Aceasta a fost recondiționată și așezată chiar în hol, lângă fereastra ce dă spre grădina Muzeului Enescu.
10. Casă de vis din 1936 amenajată cu soluții noi
Detalii din livingul de la parter
Biblioteca integrată în pereți este realizată după schițele lui Mugur
Și acest taburet pentru living a fost realizat de arhitectul Mugur Kreiss
Măsuța din baia de la mansardă este tot o lucrare semnată de Mugur
Detalii din colțurile zonei de dining
Holul și veranda de la intrarea în casă
Mugur a creat o zonă de zi și în mansardă
Dormitorul de la mansardă, cu pereții tapetați.
Pe holul din mansardă sunt expuse mai multe instrumente muzicale
Loc de luat masa afară, lângă bucătărie
Una din ieșirile care dau înspre grădină
Grădina cu flori
Loc de luat masa afară
Detalii fascinante pe ușa spațiului în care Mugur și familia lui depozitează obiectele de grădină (mese, scaune etc).
„Una dintre pasiunile mele este să pictez,” povestește Mugur.
Combinație dintre lemn, cărămidă, mobilier modern și tapet decorativ în stil englezesc din camere, dau personalitate spațiului și parcă te transportă pentru câteva momente în trecut.
Case de vis moderne
11. Minibar suspendat, ferestre înalte și un spațiu amenajat modern-country
Canapeaua din living este de la Rovere, iar măsuța și covorul sunt de la Zara Home
Zona de zi și bucătăria sunt spațiile în care proprietarii petrec cel mai mult timp
Ioana a ales să delimiteze bucătăria de living printr-un perete de sticlă
Pentru un iz industrial, Ioana a îmbrăcat peretele din living în cărămidă
Mobilierul din bucătărie a fost realizat pe comandă, iar corpurile de iluminat sunt luate de la The Home
Microcimentul se regăsește atât în bucătărie, cât și în cele două băi
Masa de dining a fost primul produs achiziționat de cei doi proprietari, chiar înainte de a finaliza contractul de cumpărare a apartamentului
Și peretele din zona de bar a casei este îmbrăcat în cărămidă
Ioana și Cătălin au o colecție impresionată de băuturi. Sunt suvenirurile cu care se întorc din țările pe care le vizitează
Pentru zona de bar, Ioana a ales două fotolii Chesterfield - comandate din Anglia - și o comodă de la Bonami
Acoperirea plăcilor ceramice cu microciment e o soluție rapidă pentru schimbarea decorului în baie
Fiindcă apartamentul are ferestrele foarte mari, proprietarii și-au dorit să păstreze locul luminos și să amenajeze camere astfel încât, la final, să rezulte un loc primitor și călduros.
Fotoliile au fost răsfățul proprietarilor.
Cel mai mare răsfăț pentru cei doi au fost scaunele Chesterfield puse în colțul minibarului, dar și bucătăria, fiind sufletul casei și locul în care petrec cel mai mult timp, care a fost realizată pe comandă la cei de la Except Custom Solutions.
12. O casă amenajată ca un hotel de lux în Voluntari
Livingul este comun cu bucătăria
Insula de bucătărie servește și ca spațiu de lucru, și ca loc de luat masa
Cada din dormitor este cel mai mare răsfăț pentru el
Mirosul apartamentului, florile prezente în fiecare colț și muzica de pian în surdină, transformă spațiul într-un spa. Asemănarea nu este una întâmplătoare, deoarece acest concept a dictat amenajarea dormitorului unde a instalat chiar o cadă de baie. Amenajarea propriu-zisă a casei a durat aproximativ trei luni, iar costul total a fost de 50.000 euro.
13. Casă în stil atemporal cu vedere către lac
Tapetul botanic din living este cumpărat de la Glamora, iar covorul este de la Inside Home.
Canapeaua din living, taburetul și măsuța de cafea sunt Ditre ( Italia ).
Masa din dining este de la Cattelan, scaunele sunt cumpărate de la Midj, iar corpul de iluminat este de la Moooi.
Această casă luminoasă, cu vedere către lacul Băneasa, este amenajată în stil atemporal cu contraste între texturi și forme. Arhitecții de la Dofinteriors s-au ocupat de amenajarea spațiului de 450 metri pătrați. Au pus accent pe mai multe puncte de interes vizual, printre care panoul perforat cu plante curgătoare, tapetul folosit aproape în fiecare cameră, dar și pe corpurile de iluminat.
Panoul perforat a fost realizat de către echipa Princeps Studio, iar planta curgătoare este artificială.
Lumina naturală pătrunde generos prin geamul din mansardă.
Datorită geamului de la mansardă și ferestrelor mari, casa se bucură de foarte multă lumină naturală. Arhitecții au ales totuși și câteva corpuri de iluminat de la branduri celebre și le-au poziționat strategic în diverse locuri de interes. În casă se regăsesc contraste între materialele folosite pentru a adăuga caracter și profunzime spațiului, iar paleta cromatică este una neutră, în nuanțe deschise și naturale.
14. Retro și minimalism într-un apartament interbelic
Salonul este dublu, format din living și cameră de dining
Blatul unei mașini de cusut Singer a fost folosit ca element de decor în living.
Designerul de interior a încercat să păstreze aerul boem specific perioadei interbelice.
În dormitor, stilul retro și elementele minimaliste sunt în echilibru.
Pentru a face dormitorul să pară mai mare, designerul a optat pentru un dulap placat cu oglinzi.
Pereții apartamentului au necesitat doar mici reparații și refinisare.
Elementele retro originale din bucătărie au fost completate cu plăci de ciment.
Salonul casei, format din living și dining, este sufletul spațiului. Acesta este despărțit cu uși tip glasvand, cu panouri de sticlă, iar înălțimea camerelor de 2,75 metri, oferă acel aer boem, specific perioadei interbelice.
Cadrul mașinii de cusut Singer a fost folosit pentru chiuveta din bucătărie.
În birou, dar și în celelalte încăperi, parchetul a fost păstrat și recondiționat.
Designerul de interior a ales să schimbe toate ușile din apartament.
Designerul a ales un frigider într-o culoare neobișnuită, pentru a aduce un element original în bucătărie.
Finisajele originale din băi nu au putut fi păstrate.
În amenajare sunt incluse piese mid-century, iar elementele retro originale ale apartamentului au fost completate cu plăcile de ciment de la Manolo Manufaktura.
15. Casă de vis inspirată din călătorii
Livingul are acces către o terasa spațioasă și cozy
Sorina Fredholm locuiește într-un apartament din zona Basarab, cu trei camere, împreună cu soțul ei și cățelușa Tokyo. Lumina naturală este prezentă în fiecare colț al casei, iar bucătăria este locul în care Sorina petrece cel mai mult timp gătind și documentând în detaliu fiecare rețetă vegană pe care o pregătește.
Cele două scaune Barcelona Chairs din living au fost cele mai scumpe și au fost primite cadou.
Apartamentul este la ultimul etaj și de aceea livingul are o super deschidere către o terasă spațioasă unde proprietarii iau micul dejun și se relaxează. Amenajarea locului a fost inspirată din călătoriile lor prin lume. Au adunat diverse obiecte din țările pe care le-au vizitat, de la decorațiuni, la covorul din living luat din Maroc și rama oglinzii din Paris. Astfel au creat un cămin funcțional și plin de personalitate.
Case de vis cu mult lemn
16. Casă de vis într-un duplex cu vedere către Brașov
În apartament, lemnul este prezent din abundență: în pardoseală, mobilier, placările pereților și treptele scărilor dintre cele două niveluri.
Căldura lui e sporită de luminile calde integrate în spoturi, benzi LED, pendule suspendate și lampadare.
Lemn, sticlă, ardezie: vedere dinspre scara interioară spre tavan.
În cei 360 metri pătrați, arhitecții de la biroul In Situ au folosit un mix de materiale naturale: lemn, piatră și sticlă. Finisajele interioare sunt în acord cu zona montană, iar pentru mobilier și decorațiuni au ales piese de impact care să se integreze cu celelalte elemente din casă.
Fațada către panorama orașului este realizată din sticlă. Finisajele întrerup pe alocuri „ecranul” de sticlă, pentru a accentua continuitatea dintre cele două spații – interior și exterior.
Fațadele laterale și cea din spate decupează fragmente din peisaj - conexiunea cu natura nu lipsește din zona de baie, care are o fereastră amplă spre grădina privată.
Terasa din față include o piscină și zone de relaxare.
Peretele de ardezie de la intrarea in apartament urcă pe cele două niveluri, pentru a crea continuitate spațială între acestea.
Lumina zenitală ajunge până la nivelul inferior, filtrată de o porțiune de pardoseală din sticlă.
Sticla este prezentă și în balustradele scării interioare.
Legătura cu spațiul exterior este unul dintre atuurile principale ale proiectului deoarece, pentru întregul imobil, conexiunea cu lumea de afară este asigurată de suprafețele mari, vitrate, care oferă peisaje încântătoare spre Brașov.
17. Căsuță cu decor ca de turtă dulce la 50 kilometri de Cluj
Zona de zi e pe două niveluri.
În 2017, când au cumpărat casa, gândul lor a fost să păstreze cât mai mult din farmecul initial, chiar dacă era într-un stadiu avansat de dregradare. Tâmplăria și ușile au fost recondiționate, iar pereții casei au fost finisați cu lut amestecat cu paie și tencuiți cu var amestecat cu paie, atât la exterior, cât și la interior. Decorul este unul firesc, așa cum îi place proprietarei să spună, realizat din cât mai multe elemente reciclate sau recondiționate. Lemnul rezultat în urma demolării pridvorului închis s-a transformat în diverse piese de mobilier.
18. Lemn + beton = love
Mobilierul de bucătărie este realizat la comandă, din MDF.
Scaunele de dining sunt cumpărate de la Vivre. Au o tapițerie plușată, asemenea canapelei.
Printre lamelele din lemn au fost montate benzi LED.
Astfel, în toate camerele, cu excepția băilor, lemnul este vedeta, chiar dacă este folosit în contexte mai mult sau mai puțin atipice. În dormitor, pereții sunt îmbrăcați integral în lamele de lemn, creând astfel un fel de sanctuar, iar în zona de zi aceleași lamele se prelungesc de pe pereți pe tavan. Printre ele au fost montate benzi LED pentru o mai bună luminozitate.
Tâmplăria gri se asortează cu tematica amenajării.
Cald-rece, un contrast care definește dormitorul.
Întreaga amenajare a fost gândită pe baza a mai multor contraste: cald – rece, lumină – întuneric, iar unele dintre soluțiile alese de echipa de arhitectură nu au fost doar de design, ci și pentru a face economii de costuri. De exemplu, în cazul tavanelor nefinisate, din beton aparent, prin renunțarea la montarea tavanelor false proprietarii au făcut economii serioase.
De la 1 la 18, care casă e preferata ta?
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.
5, 6, 7, 8, 9, 10 – imi plac lucrurile calde