Proiecte

Casă pe patru niveluri din Cluj-Napoca, în care mansarda e loc de distracție pentru copii

Reamenajarea acestei case a pornit de sus în jos, mai exact de la mansardă. Proprietarii și-au dorit să transforme un spațiu gol și nefolosit într-un loc de joacă pentru copii. Rezultatul i-a inspirat atât de tare, încât au decis că e timpul pentru o schimbare de decor în toată locuința.

Loredana, fondatoarea Norda Shop, un magazin de home&deco, și soțul ei, Tudor Socea, fondator al spitalului de recuperare medicala Polaris, s-au mutat, în 2011, în această casă pe patru niveluri, pe care o împart cu cei trei copii și câinele lor. Casa are 350 metri pătrați, un subsol, un parter, un etaj, o mansardă și se află în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. 

Atelier MASS - Casa S - mansarda 4
Mansarda, loc de joacă creativ și cuprinzător.

Mansarda cuprinde camera de joacă, o bucătărie adiacentă pentru petreceri, o cameră de oaspeți, un dressing și o baie. La etaj sunt cele trei dormitoare, două băi și o bibliotecă. Parterul cuprinde accesul, zona de zi și locul de luat masa principal. La subsol se află bucătăria, o baie și câteva spații tehnice și pentru depozitare. 

De reamenajare s-au ocupat Camelia Sisak, Marius Cătălin Moga și Cătălin Iliescu – arhitecți la Atelier MASS. Tot procesul a durat patru ani, cu o pauză în care proprietarii și echipa de arhitecți au renovat și spitalul unde lucrează Tudor. 

Schema funcțională a fost păstrată în mare parte, dar arhitecții au lucrat mult la geometria spațiului și au fost înlocuite finisajele inițiale, fiindcă erau învechite. Aproape tot mobilierul a fost realizat la comandă, integrat sau încastrat în designul casei, iar proprietarii au fost foarte deschiși la experimente în ceea ce privește designul.  

Fiecare încăpere are acum o suprafață texturată – pardoseala, un perete sau tavanul

Întreaga amenajare are la bază ideea de textură din diferite materiale: mocheta din mansardă, făcută la comandă, covorul PVC din fire împletite de la subsol, plăcile de ciment cu desen geometric de la parter, tavanul din șipci de lemn, decupajele în MDF, tapetul pus pe tavan, mozaicul și gresia colorată din băi sau suprafețele acoperite cu licheni. Și sunt doar câteva exemple. Utilizarea materialelor în moduri inovative a fost completată de elemente geometrice simple, ca desene 2D sau tridimensionale cu cercuri, triunghiuri și pătrate.

Fiind o casă cu spații generoase, proiectul de reamenajare a fost unul complex și plin de provocări, povestesc arhitecții.

Dulapul din mansardă este atât spațiu de depozitare, cât și loc de joacă

În mansardă – fiind un loc cu multă energie -, arhitecții au venit cu ideea de a include tot ce copiii au nevoie într-un singur „dulap”. Mobilierul este atât spațiu de depozitare, cât și loc de joacă – o căsuță cu scară interioară. Este decorat cu decupaje rotunde, pentru că, în viziunea arhitecților și a părinților, cercul e forma geometrică cea mai apropiată de copilărie.  

Atelier MASS - Casa S - mansarda 1
Un dulap care le cuprinde pe toate – spațiu de depozitare și o căsuță cu scară interioară drept loc de joacă.

La etaj, fiecare dormitor are câte un element decorativ special

În dormitorul matrimonial, topografia din spatele patului a fost făcută din 612 piese de șase înălțimi diferite și în șase nuanțe de gri. „Am vrut să avem un fundal puternic, cu o trecere graduală de la albul de sus la griul închis al noptierelor și al covorului. Marele merit este al executantului, care a acceptat să-l facă așa cum era desenat” povestește Camelia Sisak de la Atelier MASS. 

Atelier MASS - Casa S - dormitor 2
612 piese în șase nuanțe de gri decorează dormitorul matrimonial.

În camerele copiilor s-a mers pe ideea de spațiu de dormit, dar și loc de studiu. Unul din dormitoare are pe fiecare perete o ușă sau o fereastră. Astfel, arhitecții au decis ca punctul de interes să fie tavanul, pe care l-au îmbrăcat într-un tapet cu forme geometrice simple, realizat de fetele de la Cai verzi pe pereți.

Camera are și un perete curbat, dar pare dreptunghiulară fiindcă dulapul din spatele patului ascunde în lateral un dressing. 

Atelier MASS - Casa S - dormitor copii 11
Forme geometrice simple, colorate în aceleași nuanțe cu mobilierul și accesoriile decorează unul dintre dormitoarele copiilor.

Dulapul din celălalt dormitor este inspirat din pasiunea copilului pentru cosmos. „Am decis ca, în loc sa agățăm planete, să facem ceva mai subtil și educativ. Așa a apărut dulapul de lângă pat, care are lumină în interior și decupaje rotunde așezate după constelații” povestește Camelia. 

Atelier MASS - Casa S - dormitor 21
Dormitor pentru copii inspirat din pasiunea pentru cosmos într-un mod subtil și educativ în ușile dulapului.

Parterul îmbină forme geometrice și combinații de culori

La parter, elementele definitorii sunt suprafețele de lemn și plăcile ceramice cu motive geometrice. Imaginea care te întâmpină la intrare este un perete îmbrăcat într-o structură de lemn, care continuă pe tavan și în care a fost integrat un tablou.

Atelier MASS - Casa S - living parter 2
Intrarea se face sub o structură de lemn, care funcționează și ca suport pentru tablouri.

Un alt element important în această zonă este folosirea formelor triunghiulare la decupajele din mobilier, lămpi și desenul plăcilor de ciment, alături de combinația cromatică dintre lemn natural și turcoaz. 

Camera de zi are o zonificare cu două orientări, spre grădină și spre șemineu. Finisajele din baia de aici sunt asortate cu cele de la intrare – în forme triunghiulare turcoaz. 

Subsolul este spațiul de gătit și locul de depozitare

„Casa a fost inițial proiectată cu o bucătărie pentru gătit la subsol și cu locul de luat masa la parter. Legătura dintre ele ar fi trebuit să se facă cu un mic lift de alimente, care nu s-a mai montat niciodată. Așa că am restructurat bucătăria de la subsol ca să fie cât mai eficient mobilată și să încapă o masă de patru persoane. Locul „oficial” de luat masa a rămas la parter și este pentru opt persoane, alături de o mică chicinetă” adaugă Camelia de la Atelier MASS. 

Atelier MASS - Casa S - bucatarie subsol 1
Bucătăria pentru gătit este la subsol.

La subsol au fost gândite mai multe spații de depozitare, iar pardoseala este din PVC obișnuit sau împletit de la Bolon.  

Mobilierul ready-made este de la Intro, Boconcept și Lago. Fotoliile din camera de joacă sunt special concepute de Oana de la Pouf.ro. Constructor: Policonstrucții; mobilier: Terminus; pardoseli: Dacca; corpuri iluminat: Lux Line; pictură murală: Alina Bradu; tapet: Cai verzi pe pereți. 

Tips&tricks pentru amenajare de la Camelia Sisak:

Nu te grăbi cu deciziile și evită să schimbi lucruri după ce ai luat deja o decizie.

Gândește-te exact cum vei folosi un spațiu și optimizează-l în acest sens – nu te lăsa influențat doar de trenduri, dacă știi că pe termen lung nu se potrivesc stilului tău de viață.

Alege un fundal neutru și integrează accente de culoare sau textură. Nu evita culoarea, dar nu exagera.

Nu îți fie frică de provocări – ceva personalizat, croit pentru tine, dar mai complicat de obținut e mai bun decât soluțiile fără bătăi de cap, banale și obișnuite.

Când îți alegi un arhitect încearcă să îl înțelegi, să vezi dacă vă potriviți ca viziune.

Foto: Silviu Aldea 

1
Spune-ți părerea

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] Camelia Sisak, arhitect la Atelier MASS, și-a luat din timp și mi-a povestit în detaliu cum a fost gândit proiectul. Povestea casei, de la mansardă la intrare, trecând pe la subsol și etajul cu dormitoare o poți citi pe lovedeco.ro, aici.  […]

ULTIMELE ARTICOLE