Case

Casa din 1936: soluții noi și utile într-o locuință veche, cu tradiție

    Nume: Mugur Kreiss, arhitect și designer de interior
    Oraș: București, zona de nord
    Tip de locuință: Casă cu trei camere la parter și două la mansardă
    Suprafață:  90 mp
    Stă aici: de 50 de ani

    O casă construită în 1936 a fost transformată de actualul ei proprietar într-un cămin intim, luminos și practic. Mugur Kreiss, arhitect și designer de interior, a modificat în mod ingenios imobilul moștenit de la bunici: deși are peste 80 de ani, casa a ajuns să fie astăzi și modernă, și clasică, și prietenoasă, și impunătoare, și spațioasă, și elegantă îmbinând perfect utilul cu plăcutul.

    casa MK - living parter
    Livingul combină stilul clasic cu cel provensal.

    Fără o investiție costisitoare  – Mugur a făcut el însuși multe dintre modificări: de la constucția bibliotecii la restaurarea unor vechi piese de mobilier – această locuința din Capitală e o nesfârșită sursă de inspirație.

    Chestionar cu idei bune: arhitect din București

    Stilul casei: Influența clasică se îmbină cu rusticul englezesc și cu provensalul, dar și cu stilul industrial și cel contemporan. Am ales ce îmi place mai mult din stilurile preferate și am încercat să combin obiectele vechi cu cele noi.

    Inspirație: Pentru mine, inspirația este un amestec între funcțional și impact vizual, de calm cu un strop de neașteptat, de sentimente și inexplicabil. Poate veni dintr-un cântec, dintr-o piesă de teatru, o carte sau dintr-o vacanță reușită.

    Mugur a creat singur designul pieselor de mobilier din casă.

    Colțul preferat: Mi-am făcut casa aproape în totalitate cu mâinile mele, după ideile mele. Așa că e greu să aleg un singur colț. Camerele devin, pe rând, colțuri preferate: îmi place să citesc în pat, ador să primesc prietenii în living și să le gătesc în bucătărie, muncesc cu mare drag în atelierul meu de pictură, și așa mai departe. Toată casa are o energie perfectă pentru mine, mai ales că este înțesată de amintirile mele legate de oamenii dragi care au trăit sau încă trăiesc în ea.

    Mugur Kreiss amenajare lovedeco
    Mugur are un vlog dedicat designului și amenajărilor interioare pe care publică în fiecare săptămână un episod.

    Elementul preferat: Lemnul. Îmi place lemnul, așa că l-am folosit din plin. Lăcuit, vopsit, antichizat. Căldura lui nu poate fi egalată de niciun alt material. Apoi, dacă este să mă refer la grădină – cărămida în combinație cu fierul forjat.

    Ultimul lucru făcut pentru casa ta: Recent, am proiectat o pergolă din fier forjat pentru o tufă de trandafiri galbeni, pe care am asortat-o stilului grădinii și aspectului gardului. 

    Cea mai mare provocare: Un moment dificil a fost atunci când am hotărât să supraetajez casa, construită de bunicul meu, cu mâinile lui (vedeți, se trage din familie). Atunci a trebuit să amestec sentimentele cu aspectele practice, să fiu un profesionist care acționează asupra a ceva ce îi este foarte drag. O operație grea din care pacientul trebuia nu numai să scape cu bine, dar și să trăiască o a doua viață. Eu zic că am reușit.

    casa Mugur Kreiss - bucatarie
    Ferestrele mari, care dau către grădină, sunt printre elementele preferate ale lui Mugur.

    Cel mai bun lucru iarna: Îmi place la nebunie că am ferestre mari și pot vedea grădina. E minunat să stai în verandă, să citești la căldură, iar afară să ningă. E așa un contrast frumos și granița dintre cele două lumi este doar o foaie de sticlă.

    casa Mugur Kreiss - chioscul de luat masa
    Grădina e la fel de importantă pentru familie precum casa.

    Cel mai bun lucru vara: Același lucru: accesul vizual și fizic imediat către grădină. Unul dintre punctele forte ale casei mele este (și) grădina. Sunt făcute una pentru cealaltă și, în unele momente, nu știi care are rolul principal.

    Ce spun prietenii: Casa mea nu este spectaculoasă, nu epatează. Materialele folosite sunt modeste, mobilele nu prea valoroase, multe lucruri sunt construite de mine. Dar ceea ce atrage atenția este starea de bine pe care o răsfrânge nu numai asupra noastră, a celor care locuim în ea, ci și a prietenilor care ne vizitează. Este frumoasă într-un fel care nu se poate explica, și totul este dublat de energia bună din ea.

    Cel mai mare răsfăț: Biblioteca pe care mi-o doream în living ar fi costat nu știu câte mii de euro, iar în acel moment nu îmi permiteam o asemenea cheltuială. Așa că am hotărât că am să o fac chiar eu. Am muncit vreo două luni la ea, dar a ieșit exact cum voiam. Și a costat destul, probabil că m-am apropiat de suma amintită, fără a ști să apreciez și valoarea muncii depuse. Doar că plăcerea a contat cel mai mult.

    Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta: Aș lua-o, exact așa cum este, cu grădină cu tot, și aș pune-o în mijlocul unui teren mare, înconjurat de o bordură de pădure. Fără vecini. Fără zgomote. Doar eu și ai mei.

    Ce personaj de ficțiune crezi că s-ar simți cel mai bine la tine acasă: Casa mea este reală, nu este o ficțiune, așa că am să aleg niște personaje reale. Am norocul de o grădină frumoasă, la care muncim mult, e drept, ca să arate așa cum arată. Și una dintre pasiunile mele este să pictez. Îmi imaginez că Monet ar găsi destule subiecte de pictat, așa cum a făcut în propria-i grădină.

    Când stau în atelier și lucrez, ascult muzică clasică și văd grădina printr-un perete vitrat. Acolo compun și muzică și, dacă tot m-ați provocat, cred că și Chopin s-ar fi simțit bine la mine acasă.

    În rest, cred că orice personaj cu înclinații artistice, dintr-o carte cu final fericit, și-ar potrivi perfect viața în casa mea.

    casa Mugur Kreiss - dining
    Mare parte din piesele de lemn sunt lucrate de Mugur.

    Dacă ar fi să faci un party pentru oamenii pe care îi admiri cel mai mult, pe cine ai chema: Lista s-ar cam lungi, pentru că am o grămadă de oameni pe care îi admir sau care îmi sunt chiar idoli. Așa că ar fi sigur acolo cei de la ABBA –  Frida, Agnetha, Benny și Björn -, apoi Verdi, Wagner, Chopin, Mahler, Olga Tudorache, Merryl Streep, Caravaggio, Michelangelo, Mies van der Rohe, Alvar Aalto, Zaha Hadid, Santiago Calatrava, Gaudi. Vai, nu cred că aș avea atâta loc la mine acasă.

    Mi-ar plăcea să mănânc o frigăruie bine rumenită cu Frida Kahlo, aș vrea să beau un prosecco rece cu Sting, aș împărți o tavă de eclere cu Oana Pellea și aș sta la un ceai cu Maggie Smith.

    Și aș mai face un party, și încă unul, și încă unul, doar să o mai pot săruta pe obraz pe mama. 

    Ce înseamnă acasă pentru tine: Casa a fost întotdeauna pentru noi ca un membru al familiei. Ea s-a bucurat și a suferit cu fiecare dintre noi, încă din 1936, când a fost construită de bunicul. Ne-a protejat și ne-a răsfățat, iar noi am protejat-o și am răsfățat-o la rândul nostru. Cele mai vii bucurii și cele mai mari dureri au fost trăite în casa noastră. Nu mă pot închipui trăind în altă parte, decât cu casă cu tot. Când va veni timpul, inima mea va rămâne în curte, la propriu. 

    Dacă ar fi să-ți descrii casa în 5 cuvinte, acestea ar fi: căldură, lumină, calm, amintiri, suflet. “Casa mea-i un cântec cu acorduri ample”. Cred că versurile astea se potrivesc perfect casei mele.

    În cât timp a fost gata amenajarea: Casa arată așa cum se vede astăzi începând cu anul 2000. De atunci o amenajez continuu. Am o meserie care mă face să am mereu idei noi, pe care doresc să le aplic. Așa că amenajarea ei nu se va termina probabil niciodată. 

    casa Mugur Kreiss - bucatarie
    „Una dintre pasiunile mele este să pictez,” povestește Mugur.

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Gândește-te bine la ce ai nevoie, nu construi aiurea pentru ca în final să nu știi ce să faci cu spațiul.Nu îți arunca amintirile, încearcă să le integrezi. Asta dă căldură unei case și așa te simți acasă, înconjurat de ce îți place. Aplică modele cu moderație, ia din ele doar ce ți se potrivește.

    Ține minte că faci casa pentru tine și că tu trebuie să te simți bine acolo. Nu aplica orice vezi doar petru că așa îți spune cineva, trece tot prin filtrul propriei gândiri și, mai ales, prin inima ta.

    Resurse, linkuri, site-uri de unde ai luat mobila: Am construit singur multe piese de mobilier. O serie au aparținut familiei mele și au fost restaurate, reinterpretate și integrate. Dar am cumpărat și de la IKEA, Mobexpert, European Heritage, La Maison și târguri de antichități.

    Foto: arhiva personală a proprietarului

    Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mitica
    Mitica
    2 years ago

    Prea incarcata locuinta!

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Casa din 1936: soluții noi și utile într-o locuință veche, cu tradiție