TURURI DE CASE

Amenajare de la zero cu 5000 de euro, într-o casă din Prahova

publicat pe 12 dec. 2019

  Nume: Diana Dragne, ilustratoare şi designer de interior
  Oraș: Poienarii Burchii, judeţul Prahova
  Tip de locuință: casă cu parter şi mansardă
  Suprafață: 72 mp utili parterul, mansarda nu e încă gata, iar curtea are 2000 mp
  Sta aici: din 2016, proprietară
  Împarte casa cu: soțul ei

  O casă în Prahova, în mijlocul naturii, între pădure şi un râu, într-o atmosferă de poiană din povești care continuă și în interior, asta și-a dorit Diana Dragne când s-a mutat din București. Și a reușit. A pictat un întreg perete cu motive florale, a realizat o mulțime de ilustrații, a folosit păpuși din material textil ca decorațiuni și a creat un acasă cald ca o îmbrățișare.

  casă prahova
  Diana și soțul ei au construit o casă în Prahova după propriile planuri arhitecturale.

  Diana și soțul ei, Dorin, au început să construiască o casă în Prahova în 2015, după ce au hotărât să se despartă de ritmul agitat al Bucureștiului. „Înainte de a începe, terenul era acoperit cu un soi de ștevie cât mine de înaltă și împrejmuit de corcoduși crescuți haotic”, își aduce aminte ea.

  Au ridicat casa într-o vară, cu ajutorul tatălui Dianei și a doi muncitori, dar amenajarea a durat doi ani. Au făcut-o încet și atent, cu propriile idei și cu un buget de aproximativ 5000 euro. Au realizat balustrada terasei dintr-un morman de scânduri din curte, Diana a pictat toți pereții și au făcut singuri inclusiv masa de cafea din living. Restul pieselor sunt Ikea, Jysk, Vivre, H&M Home, Somproduct sau din magazine de mobilă second hand.

  Profilele decorative îmbinate cu tapet jucăuș creează o unitate vizuală, dar fiecare încăpere are propria personalitate. În bucătărie, combinația de alb cu negru pentru mobilă oferă profunzime spațiului. Tapetul verde cu flori de câmp din dormitor dă un aer jucăuș încăperii. Iar vitrina din living arată că amintirile dragi se țin la vedere.

  A fost important pentru ei să creeze un spaţiu intim, care să le reflecte pasiunile, pentru că amândoi lucrează de acasă. Diana este designer de interior şi ilustratoare, iar multe dintre ilustraţiile ei sunt expuse la vedere. Spre exemplu, ultimul lucru pe care l-a adăugat în decor sunt ilustrațiile de toamnă cu frunze galbene și cabane de munte, pe care le-a desenat special pentru acest sezon.

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Am început cu un eclectic-scandinav în minte, dar a evoluat spre rustic-farm house pentru că am învățat tot mai multe despre mine, despre ceea ce îmi doresc și care e stilul de design ce mă face să mă simt acasă. Perdeluța veche cu model de la geam nu se încadrează în tendințe, dar îmi amintește casa în care mi-am petrecut verile. Chiar am pus și mușcate în ghiveci de lut pe pervaz. Nici fețele de pernă din borangic nu sunt un ”must have” în designul interior, dar miros a copilărie, iar când pun obrazul pe ele parcă simt mâinile bunicii. Casa mea e o combinație de tot ceea ce mă face fericită.

  Inspirație: Natura, curtea și livada.

  Elementul preferat: Scara din lemn, lucrată manual de tatăl meu.

  casă prahova
  Câte forme poate lua un dulap Billy de la Ikea? Multe.

  Cea mai mare provocare: Dulapul de sub scară (un Billy de la Ikea, modificat).

  Cel mai bun lucru iarna: Lumânările, dușumeaua din lemn, cafeaua fierbinte.

  Cel mai bun lucru vara: Curtea mare, terasa cu vedere spre pădure, nucul vecinei.

  Ce spun prietenii: Prietenii care ne vizitează glumesc pe seama faptului că s-ar muta la noi, ba chiar își imaginează cum ar fi viața lor aici.

  casă prahova
  Mobila de bucătărie a depășit bugetul din planul inițial, dar Diana nu regretă.

  Cel mai mare răsfăț: Mobila de bucătărie. Mi-am dorit contrast între corpurile de sus și cele de jos, iar fronturile negre din lemn masiv nu sunt cele mai ieftine. Fonturile sunt tot din Ikea. Toată mobila de bucătărie a costat 7000 de lei, dar a depășit bugetul pe care îl gândisem inițial.

  Proiectul DIY pe care l-ai făcut cu mâna ta: Au fost multe proiecte diy în casă. Primul a fost un perete pictat integral cu pensula, iar cel mai recent a fost acoperirea aceluiași perete cu tapet.

  Cum te-ai simțit după ce ai terminat procesul de construcție și amenajare: Primul gând după ce am terminat amenajarea a fost: „Ok, now what?” În loc de bucurie și astâmpăr, simțeam că nu mai am niciun rost. Noroc cu proiectele de amenajare pentru clienții mei, că altfel, pentru un designer e tare greu să locuiască într-un spațiu finalizat.

  O dată la cât timp decizi să faci o schimbare și ce te împinge să faci asta: Mici schimbări fac în fiecare sezon. Aici mă refer la pernuțele decorative, tablouri, decorațiuni mici etc. Dacă toamna decorez cu frunze, crizanteme, carouri, tonuri de galben și roșu, primăvara pernuțele devin roz și în fiecare vază găsești bujori, lalele sau crenguțe înflorite de cais.

  casă prahova baie

  Sfaturi pentru cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Cred că trebuie să te asculți pe tine și să îți descoperi gusturile dincolo de ce e la modă în materie de design interior. Doar tu știi cel mai bine ce stil îți e confortabil. Provocarea e să creezi o atmosferă din care nu îți vine să mai pleci, nu una pe care vrei să o pozezi și să fugi. Pornind de la acest gând, atunci când amenajez o casă/un apartament încep printr-o lungă listă de întrebări ce mă ajută să-mi cunosc clientul cât mai bine și să aflu ce îl face să se relaxeze.

  O poveste haioasă sau cu peripeţii din casa ta: Cei doi muncitori care au construit casa și-au pus pelerina de Superman într-una din zilele în care eu nu eram pe șantier și au zidit fațada casei aproape complet și total diferit de ce era în proiect.

  Sursa foto: Diana Dragne

  Subscribe
  Notify of
  guest
  2 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Florentina
  Florentina
  3 years ago

  Buna ziua! De unde este tapetul verde din dormitor?

  Cezara Palade
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Florentina

  Bună, Florentina, Diana și-a pictat singură peretele acela, nu este tapet, însă am realizat cu ea și un ghid pentru pictarea pereților aici: https://lovedeco.ro/tipstricks-cum-sa-ti-pictezi-manual-peretii-din-casa/

  icon

  Amenajare de la zero cu 5000 de euro, într-o casă din Prahova