Proiecte

Panoramă deschisă către Brașov, într-un duplex amenajat ultramodern

„Nici un om nu este o insulă“, și același lucru se poate spune despre cartiere, clădiri, apartamente, piese de mobilier. Designul bine făcut conectează construcția la peisajul din care face parte, o integrează firesc în mediul înconjurător. Așa cum se întâmplă și cu un duplex din Brașov, care îmbină sticla, lemnul și piatra.

Prin această cheie trebuie privit apartamentul tip duplex din Brașov, distins cu o Nominalizare la Anuala de Arhitectură București 2019, Secțiunea arhitectura spațiului interior. Îmbinarea reușită de sticlă cu lemn, lumină naturală și gândirea ferestrelor ca ecrane spre orașul din vale desăvârșesc proiectul.

O locuință complet integrată în peisaj

Duplexul e situat la ultimul nivel al unui imobil proiectat de arhitecții Ion Popușoi și Bogdan Preda de la biroul In Situ. Clădirea de pe Dealul Melcilor cuprinde șase apartamente – patru la parter, de închiriat, cu acces din vale, și două duplexuri la etaj, cu acces separat din deal, în care locuiesc proprietarii clădirii, doi frați ce au în jur de 40 de ani. Înainte, au stat într-o locuință duplex amenajată de aceiași arhitecți.

Duplexul are 360 de metri pătrați, iar amenajarea sa a fost inspirată de exteriorul clădirii:

„În mod normal, nu facem amenajări interioare. Proiectăm clădiri, iar amenajarea spațiului interior decurge în mod firesc din arhitectura clădirii și se supune logicii generale a casei”, explică arhitectul Ion Popușoi.

Fiecare dintre cele două duplexuri de la etaj are câte o terasă amplă în față, cu vedere spre oraș, finisată cu pin tratat termic pe tavan, pardoseală și pereți.

Building Emil Garleanu_foto Radu Malasincu 1
Cele patru apartamente de închiriat au câte o terasă în față și una pe lateral, în legătură directă cu terenul. Astfel au rezultat patru curți exterioare dispuse în trepte, câte două pe fiecare latură a clădirii.

Imobilul finalizat în 2019 e așezat parțial pe zidurile existente ale unei clădiri rămase neterminate. Datorită terenului în pantă de 26 de grade, apartamentele din bloc sunt un hibrid între o locuință colectivă și una individuală.

„În ciuda faptului că apartamentele sunt așezate unul peste altul, ca niște containere, fiecare are, pe lângă terasa amplă către oraș, și câte o ieșire într-o curte privată, pe celelalte laturi ale clădirii, direct pe pământ”, descrie arhitectul.

Building Emil Garleanu_foto Radu Malasincu 2
Baza clădirii conține spațiile tehnice și parcarea și este opacă, în contrast cu etajele superioare, gândite ca ecrane vaste, orientate spre oraș.

Terenul pe care se află clădirea e în pantă, așa că arhitecții au proiectat o retragere în trepte la fiecare nivel, asimetrică față de axul central, alegere care generează o terasă amplă în fața fiecărui apartament.

Mix de materiale naturale: lemn, piatră, sticlă

Finisajele interioare ale apartamentului duplex preiau în mod organic materialele și atmosfera din exterior. În acord cu zona montană în care este situat proiectul, arhitecții au folosit o îmbinare de lemn și piatră. Unul dintre principiile arhitecturii de calitate este integrarea clădirii în context, prin folosirea materialelor locale și conectarea ei cu mediul înconjurător. Nici o construcție nu e izolată, ci se raportează la elementele din jur: alte clădiri, peisajul, clima, cultura, istoria și tradițiile locului.

„Am ales materiale preponderent naturale: lemn, piatră, sticlă, metal – materiale testate de timp și care nu sunt supuse capriciilor momentului”, povestește Ion Popușoi.

Pentru mobilier și decorațiuni, arhitecții au căutat piese de impact, care „să se integreze neostentativ cu celelalte elemente din casă și dacă se poate să nu îmbătrânească vizual foarte repede, lucru greu de obținut uneori, având în vedere rapiditatea cu care se schimbă tendințele.”

Nivelul de jos include zona de noapte, iar cel de sus este gândit ca un open space generos, cu bucătărie deschisă, insulă, dining și o zonă de zi separată prin uși de sticlă de terasa exterioară. Lumina naturală abundentă e sporită, la lăsarea serii, de multiple surse de lumină caldă. Corpurile de iluminat sunt de la branduri renumite ca Moooi, Designheure, Foscarini, Zuiver și Faro.

Legătura cu exteriorul e unul dintre atuurile proiectului

Pentru întregul imobil, conexiunea cu lumea de afară e asigurată de suprafețele vitrate ample, care oferă peisaje spre orașul din vale: „Ne preocupă foarte mult priveliștea pe care o poți avea din casă, legătura spațiului interior cu lumea de afară, fluiditatea și dinamica spațiului, felul în care interiorul se dezvoltă pe verticală”, precizează arhitectul.

Prin ingredientele atent dozate, fluiditatea interiorului, simbioza cu exteriorul și integrarea organică în zona în care este așezat, proiectul este un adevărat reper pentru locuirea contemporană de cel mai înalt nivel.

Foto:
Arthur Țintu – interior
Radu Malașincu – exterior

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE