VIDEO Mix&match: tradițional și modern în casa de la țară a Alinei Alexe și Bean de la Subcarpați
publicat pe 16 mart. 2020Nume: Alina Alexe, decoratoare și fondatoare DecorAktiva
Oraș: județul Călărași, comuna Sohatu
Tip de locuință: casă de vacanță cu 4 camere
Suprafață: aproximativ 100 metri pătrați + curte de 1 000 metri pătrați
Împarte casa cu: soțul ei Bean, cei doi copii, prietenii și o pisică din vecini
Atunci când îți conturezi în gând casa visurilor tale de ani de zile, proiectul de amenajare merge ca uns. Știi exact cum o să arate totul, până la cele mai mici detalii. Este povestea Alinei, care a cumpărat lenjeria de pat din dormitorul principal și tapetul din living cu mult timp înainte să aibă casa. Toate erau depozitate într-o cutie pe care scria ‘’Casa de la țară’’.
După zeci de drumuri prin sate și vizionări, tatăl Alinei, care a avut o contribuție majoră în proiect și de la care Alina a moștenit latura artistică și pasiunea pentru bricolat, a ochit un anunț pe OLX.
View this post on Instagram
Inițial, casa pe care ea și Bean au cumpărat-o în 2014, cu 9000 euro, avea doar două camere și se afla într-un stadiu destul de avansat de degradare. Au extins cele două camere cu ajutorul unui constructor din sat, iar acoperișul a fost refăcut de la zero. Acum are colțuri rotunjite ca la Muzeul Satului și patru camere, în care uneori stau claie peste grămadă și câte 30, 40 de oameni. Pentru că mult decât o casă de vacanță pentru familie, e un spațiu pentru prieteni și party-uri cu cântec.
În partea veche se află trei dormitoare și baia, iar în partea nouă a casei sunt livingul, zona de dining și bucătăria. Turul nostru a început din prispa casei, Alina ne-a prezentat dormitoarele, apoi am trecut printr-un hol lung ca s-ajungem în zona de zi, cu vedere spre curtea generoasă.
View this post on Instagram
Lucrările de construcție au fost gata după un an și jumătate, iar amenajarea nu se oprește niciodată, explică Alina. Își amintește că la finalul proiectului s-a așezat pe canapea, a privit în jurul ei și a realizat că ar mai decora încă șase case. Așa s-a născut DecorAktiva, dintr-o pasiune care ulterior s-a transformat în job.
Crede că o amenajare este completă atunci când există un mix între nou și vechi, iar asta se vede și în “Casa de la țară’’, unde stilul contemporan pare să danseze pe ritmuri din folclor cu tradiționalul. Spune că găsește inspirație în tot ceea ce o înconjoară, dar că pofta de a crea vine de cele mai multe ori dintr-o nevoie. Cel mai bun exemplu este corpul de iluminat de deasupra mesei din living. Alina l-a făcut din covata veche din care soțul ei, Bean, mânca gogoși sau pâine frământată de bunica lui și niște lămpi de la Atelier Anda Roman.
View this post on Instagram
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: E o vibrație, ăsta a fost farmecul locului și așa ne-am dorit să reinterpretăm practic un spațiu pe care soțul meu l-a avut în copilărie, mie mi-a lipsit. Eu eram poate copilul din fața blocului care nu pleca la bunici, și am pornit de la baza asta, în care ne-am dorit să avem elemente tradiționale, materiale naturale, dar nu am exagerat cu nimic. Nu am ținut cont doar de direcția materialelor sau doar de direcția tradiționalului, și am înserat elemente moderne.
Inspirație: Nu m-am inspirat, am creat fiind inspirată de tot ceea ce mă înconjoară. Nu cred în trenduri, cred în stări și cred că niciun stil nu-i complet dacă nu adaugi, combini și dacă nu faci un melanj, un mix permanent. Să dai stări din mix, să te duci în ani, să simți vechimea unui lucru pe care l-ai recondiționat, căruia i-ai dat viață în egala măsură în care alături integrezi ceva cool, de ultimă generație. Clar că sunt multe surse de inspirație, clar că designul nordic ne-a învăluit pe toți și ne indentificăm mulți dintre noi cu zona asta.
View this post on Instagram
Locul preferat: N-am avut foarte multă liniște în casa asta, cât să-mi permită să stau locului. Fotoliul, dar mi-l păstrez mai mult pentru bătrânețe.
View this post on Instagram
E o casă care generează foarte multă energie și atrage foarte mulți oameni. Sunt foarte rare momentele în care sunt patru persoane în casă, așa cum suntem acum. E un spațiu care pentru asta a fost creat, pentru oameni. Și șemineul. Focul are oricum puterea asta de a atrage căldura și lumina oamenilor, iar iarna e într-adevăr locul în jurul căruia toți oamenii se strâng, e baza casei. De cele mai multe ori el devine un spațiu pentru 40-50 de oameni, cu instrumente în mijloc, cu muzică și cu stres tot timpul că cineva o să dărâme ceva. Eu îs tot timpul cu ochii pe ei.
View this post on Instagram
Cel mai bun lucru vara: Terasa, dar vara nu prea stăm pe aici, doar sunt niște party-uri masive. Iarna ne adunăm pentru că e mai puțină treabă în meseriile pe care le facem, suntem mult mai liniștiți și ne strângem la foc.
Cea mai mare provocare: N-am avut dificultăți, a mers totul brici. Eu aveam deja jumătate din decorurile pentru casă și tapetul cumpărat pentru living cu vreo trei ani înainte să am casa. Când Marcel, domnul cu care am lucrat, a terminat de construit, eu am știut exact ce torn pe jos, ce mobilier pun, ce grinzi, ce tapet vine pe perete, n-au fost probleme. Poate un pic la finalul actelor, mi-am dat seama că n-am declarat lucrarea terminată, chestii de birocrație care s-au rezolvat între timp.
View this post on Instagram
Dacă ai putea schimba ceva: Absolut nimic, de fapt, poate o bucătărie mai mare. Pe vremea aia nu mi-am dat seama ce înseamnă o casă atât de mare, obișnuită cu un apartament la bloc, nu mi-am dat seama că bucătăria e un pic cam mică într-un spațiu atât de mare, care generează atâtea suflete, dar facem față și la 50 de oameni.
Acasă înseamnă: Un cumul de lucuri e acasă pentru mine. Iar casa asta îmi dă acel cumul. Un cumul de mirosuri, de detalii la care te uiți, care te inspiră, de tot. Și de good vibe, și de oamenii faini care populează spațiul.
View this post on Instagram
Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, trimite-ne un mesaj pe Facebook sau contact@lovedeco.ro și spune povestea casei tale!
-
TURURI DE CASE
Și-au amenajat apartamentul pe măsură ce au locuit în el și au descoperit nevoile familiei
-
TURURI DE CASE
Doi români și-au amenajat apartamentul din Bruxelles cu influențe japandi și mult alb
-
TURURI DE CASE
Doi fotografi și-au amenajat singuri apartamentul ideal pentru poze de revistă
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.