Case

VIDEO Arta simplității: doi designeri și-au construit o casă inspirată din stilul japonez, aproape de București

    NumeAlia Bakutayan și Daniel Tufiș, artiști și designeri de interior la Val Decor
    Oraș: Mihăilești, județul Giurgiu
    Tip de locuință: casă pe pământ, două camere
    Suprafață: 100 metri pătrați
    Stau aici: din 2010, proprietari
    Împart curtea cu: cei doi căței, Bakus și Fetița

    La 15 kilometri de București, după ce treci de lacul Mihăilești din orașul cu același nume, undeva pe stânga, doi artiști și-au construit cu mâna lor și cu ajutor din partea fraților un loc idilic numit ,,acasă’’. Alia Bakutayan și Daniel Tufiș formează un cuplu atât în viața personală, cât și-n cea profesională – sunt designeri de interior – și-am învățat în cele șase ore petrecute la ei că simplitatea e singurul element de design de care ai nevoie atunci când pui bazele unei case.

    Și că un spațiu devine uman atunci când te înconjori doar de lucrurile care te fac fericit. În cazul celor doi artiști, de furca veche a bunicii lui Daniel – expusă în living, lângă sobă -, un butuc de lemn din Transilvania – de unde e bunicul Aliei – sau de o scrisoare de la o fostă colegă de liceu cu care te-ai regăsit după mulți ani. Interiorul nu urmărește vreun stil anume de design, nu e nici prea scandinav, nici prea industrial și nici prea minimalist.

    ,,E o casă easy, fără complicații’’, apropiată de stilul japonez, spune Alia, în care predomină elementele și culorile naturale: lemnul, betonul și griul. E locul în care cei doi artiști se simt liberi să strice, să repare și să facă orice le trece prin minte, și-n care plutește o dulceață molipsitoare. Casa are propriul scut apărător, e înconjurată de verdeață, și pare că duce o viață secretă părăsită de griji. Natura intră înăuntru datorită ferestrelor mari, iar spațiul e scăldat de lumină naturală pe tot parcursul zilei. Se întâmplă ceea ce japonezii numesc ,,komorebi’’, adică atunci când razele soarelui pătrund printre frunzele copacilor.

    O construcție în formă de pătrat, cu înălțime de patru metri, gata în trei luni

    Acum 11 ani, Alia și Daniel s-au mutat din Cluj în Capitală, ca să urmeze aici un masterat. Și-au dat seama repede că zbuciumul Bucureștiului nu se potrivește cu felul lor de a fi, așa că și-au cumpărat un teren într-o zonă un pic mai retrasă, nu foarte departe de oraș. Întâmplarea face că aveau niște prieteni care locuiau în Mihăilești, iar aceștia i-au pus în temă cu terenurile de vânzare de acolo.

    Casa a fost construită în trei luni, chiar de Alia și Daniel, cu ajutor considerabil din partea familiei. Lucrurile au mers destul de rapid pentru că ,,este o casă basic’’, povestește Daniel. Chiar dacă are o înălțime de patru metri, e structurată pe un singur nivel, iar asta o face să pară mult mai mare. Este în formă de pătrat, are o fundație simplă, pe stâlpi de beton, ziduri de BCA, spații vitrate care s-au montat foarte repede și un acoperiș simplu pe grinzi mari, izolația în interiorul acestor grinzi și acoperișul de tablă. Au mai făcut ulterior mici îmbunătățiri, cum ar fi sistemul de încălzire mascat în plafon.

    casă pe pământ la țară
    Cum se vede casa de afară, e înconjurată de verdeață

    ,,Nu avem calorifere, nu avem centrală. E o casă electrică. Totul este eficientizat din punct de vedere al consumului. Ferestrele nu permit schimbul termic, izolația este foarte bună, nu pot să zic că este o casă verde (n.r. eco), dar se apropie de a fi o casă verde. E o casă prietenoasă și financiar”, punctează Daniel.

    Cum să trăiești în armonie unde muncești

    Cei 100 metri pătrați sunt împărțiți în living, dormitor, baie și bucătărie. Cel mai mult spațiu îl ocupă zona de zi, compartimentată în funcție de activitățile pe care le desfășoară cei doi artiști și designeri. Din hol intri într-un open space generos, în partea dreaptă – chiar lângă geam – e colțul în care pictează Daniel, apoi e zona de relaxare, cu canapeaua de la IKEA, două scaune de ratan de la Jysk, măsuța din beton făcută chiar de designeri, zona șemineului, biroul în care lucrează pentru proiectele de design interior, și-apoi o altă zonă de birou în care Alia face schițele de artă. Atelierul este în spatele casei, iar intrarea se face din curte.

    amenajare în stil japonez
    Măsuța din beton e făcută de Alia și Daniel

    Aproape tot mobilierul din casă este realizat de Daniel, birourile, biblioteca, masa și blatul de bucătărie, iar piesele de artă expuse poartă semnătura Aliei.

    stilul japonez
    Cea mai mare plantă, Monstera Delicioasa, e de aproape aceeași vâtstă cu casa

    O casă prietenoasă cu natura și-o grădina de permacultură

    Alia și Daniel își încep diminețile de vară și primăvară având grijă de grădină. Nu de foarte mult timp au mai cumpărat o bucățică de teren lângă casă, unde cultivă legume, dar nu în stil tradițional, ci prin permacultură.

    ,,Avem grijă de sol, îl îmbunătățim, resturile de la bucătărie le facem compost. Iarba tunsă din curtea din față o punem printre legume, ca să nu iasă buruieni. Nu săpăm pământul, udăm dimineața foarte puțin. N-au nevoie de foarte multă apă pentru că acest tratament le conferă umiditate și un mod cât mai firesc de dezvoltare. Și ne hrănim de acolo. De la mijlocul verii până în decembrie avem legume din grădina”, povestește Daniel.

    După ce se ocupă de grădină, își beau cafeaua împreună și se pregătesc de muncă. Trei zile pe săptămână merg la București, să se întâlnească cu clienți și să caute cele mai frumoase piese pentru casele lor. În rest, lucrează de acasă și se afundă în proiectele de artă. Iar stilul lor de viață se schimbă în funcție de sezon. Dacă serile de vară și le petrec în curte, iarna stau cu prietenii la vin și povești, lângă sobă.

    Chestionar cu idei bune

    stilul japonez casă pe pământ dormitor
    Nuanțele și materialele naturale se regăsesc și în dormitor

    Stilul casei: Stilul casei ăsteia e foarte personal. Am pornit de la ideea de hală, am prioritizat activitățile artistice și ușor am modelat spațiul spre a fi și locuibil. A trăi unde și lucrezi într-un mod frumos, armonios. Nu am urmărit neapărat un stil, nici industrial, nici nordic sau minimal.

    Inspirație: Cel mai important lucru pe care ni l-am dorit a fost să avem lumina foarte, foarte bună în casă. Asta a fost un must. De aceea am apelat și am căutat să punem aceste ferestre foarte mari, chiar spre soare. În rest, elemente naturale. Ne-am inspirat ușor din stilul scandinav, în care regăsim foarte mult alb, cu elemente naturale, lemn și tot ce ține de plante, prietenii noștri verzi. Iubim foarte mult lemnul și elementele naturale, ne inspirăm mult din stilul japonez, credem că e un ideal unde ar trebui să ajungem cu toții.

    amenajare în stilul japonez bucatarie
    Rafturi din pin multistratificat, în bucătărie

    Obiectul preferat: Piesă, ca obiect, nu pot să zic că avem. Ne iubim foarte mult plantele. Astea sunt cele mai importante pentru noi, plantele. Ne plac materialele, texturile, mesteacănul, lemnul, betonul, dar obiect în sine, nu. Ciudat să zicem așa ceva. Facem foarte multe lucruri, construim și nu prea cumpărăm. Adică trebuie să ne îndrăgostim enorm de un obiect ca să-l cumpărăm.

    Locul preferat: Alia – În colțul meu unde lucrez, acolo îmi petrec cel mai mult timp, după care în zona de atelier.

    amenajare în stilul japonez alia si danieș
    Alia petrece cel mai mult timp la birou. Deasupra biroului a fost creat un mic spațiu de depozitare pentru tablouri

    Cel mai bun lucru vara: Curtea.

    Cel mai bun lucru iarna: Livingul, spațiul ăsta e foarte frumos. Lângă sobă. Ne place foarte mult focul iarna. Sunetul lemnului trosnit în sobă, cu vin … Iar dacă ninge e un peisaj extraordinar. Ești aproape afară, ai și focul lângă tine. Foarte senzorial, simți foarte aproape totul. Cred că asta e cea mai frumoasă parte a casei ăsteia, că simți tot foarte intens, ești foarte aproape și de natură, și totuși e și intim, ai și căldura căminului. E umană și easy, și simplă, fără complicații.

    amenajare in stilul japonez
    Iarna, Alia și Daniel își petrec serile la povești și vin, lângă șemineu

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Carmen
    Carmen
    3 years ago

    cat a costat casa? 🙂

    Moshu
    Moshu
    3 years ago

    godinul e..el mai japonez !!

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO Arta simplității: doi designeri și-au construit o casă inspirată din ...