LIFE

Au renovat și consolidat o casă pe deal, pentru care au construit mobilier dintr-un fost pridvor

  În Bedeciu, un sat aflat la mai puțin de 50 kilometri de Cluj-Napoca, stă pitită pe un deal o căsuță al cărei decor e ca o turtă dulce. Aici își găsesc refugiul în weekenduri Adriana Beca, arhitect și designer de interior, iubitul ei, Alex, și fetița lor.

  Primul gând cu care au plecat la drum atunci când au cumpărat casa, în 2017, a fost să păstreze cât mai mult din farmecul inițial, chiar dacă aceasta se afla într-un stadiu avansat de degradare. Adriana și Alex au început cu o analiză a elementelor care pot fi păstrate, iar lucrările de consolidare a structurii au presupus realizarea unei centuri la nivelul acoperișului, cât și întărirea planșeului. Cea mai dificilă parte, povestesc proprietarii, a fost să găsească o echipă de meseriași cu care să ducă proiectul la bun sfârșit.

  Cei doi au decis să desfacă partea care acoperea livingul, pentru că și-au dorit ‘’un element surpriză, ușor dramatic’’. Acoperișul casei a fost înlocuit integral cu șiță și a mai fost adăugată o lucarnă (fereastră înserată în planul acoperișului), pentru o mai bună iluminare a spațiului de la etaj. Practic, casa a fost împărțită pe două niveluri: la parter se află zona de zi, bucătăria și un colț de citit lângă fereastră, iar la etaj e dormitorul.

  renovare casă bătrânească
  Zona de zi e pe două niveluri

  Adriana spune că întreg decorul e unul firesc și de bun simț, ales după intuiție. Mobila din casa este aproape în totalitate din materiale reciclate, realizată din lemnul rezultat în urma demolării pridvorului închis sau din surse locale.

  proiect de casă
  Cea mai dificilă parte pentru proprietari a fost să găsească echipa potrivită de meseriași

  Tâmplaria și usile au fost recondiționate, iar pereții au fost finisați cu lut amestecat cu paie și tencuiți cu var amestecat cu paie, atât la exterior, cât și la interior.

  Pereții au fost finisațu și vopsiți cu un amestec din lut și paie

  Ne-am petrecut o vară întreagă șlefuind piesele de mobilier găsite abandonate în șură

  Consolidarea casei a durat tot atât cât vara lui 2018, iar interiorul este de atunci într-o continuă schimbare. Girafa din metal, luată dintr-un târg de vechituri dinainte de a cumpăra casa, completează perfect livingul dechis pe două niveluri.

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Tradițional-contemporan, am vrut să păstrăm cât mai mult din farmecul inițial.

  Colțul preferat: Nişa de citit de lângă şemineu e locul în care mie îmi place să stau și să citesc, iar lui Alex îi place să ațipească la prânz în patul de la etaj.

  Unde petreci cel mai mult timp: Când este vreme bună colindăm împrejurimile, lucrăm în grădina de zarzavaturi și facem foc de tabară în curte. Când stăm în casă, spațiul de la parter este animat în întregime – fie suntem în jurul mesei, fie lângă șemineu, fie în living, cu o muzica bună și un pahar de vin din colecția lui Alex stocată în beciul din piatră.

  Cel mai bun lucru iarna: Intimitatea pe care o oferă spațiul mic al casei.

  Cel mai bun lucru vara: Serile petrecute în jurul focului cu prietenii care vin în vizită.

  renovare casa la tara
  Terasă din curtea casei

  Acasă înseamnă: O stare generală de bine, firesc și tihnă, cu senzația că timpul stă în loc.

  Casa ta în cinci cuvinte: Intimă, caldă, zen, autentică, inedită.

  Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Cred că cea mai mare capcană în care cad mulți este luarea de decizii pripite bazate pe sfaturi dintr-o singură sursă – fie ea un meșter, o rudă sau un specialist. Cred ca o investiție pe termen lung, care să bucure sufletul, trebuie făcută cu o mică documentare prealabilă, cu ințelegerea motivului pentru care se face fiecare spațiu, piesă de mobilier sau element decorativ.

  Foto: arh. Adriana Beca

  Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Au renovat și consolidat o casă pe deal, pentru care au construit mobilier din...