DESIGN INTERIOR

Hotspot: 4 magazine cu obiecte vintage pentru casa și sufletul tău

    Dacă și tu ți-ai petrecut copilăria în casa bunicilor, plină cu porțelanuri fine și vitrine cu obiecte încântătoare, rândurile de mai jos s-ar putea să-ți aducă aminte de acea perioadă. Descoperă patru magazine cu obiecte vintage care îți vor stârni amintiri.

    Că îți plac hainele vintage, porțelanul de Bavaria sau cel englezesc, accesoriile din materiale prețioase sau decorațiunile cu detalii inedite, sigur vei găsi ceva de care să nu te mai dezlipești în următoarele rânduri.

    Carantina impusă de situația pandemică a fost, pentru unii dintre noi, o perioadă în care pasiunile și ideile au avut timpul necesar să înflorească. Așa s-a întâmplat și cu două dintre cele patru magazine cu obiecte vintage de mai jos, Sorbitor și Philocaly, ale căror proprietari au ales să aducă un strop de magie în casele oamenilor prin porțelanuri fine, decorațiuni cu detalii inedite și obiecte recondiționate.

    Patru magazine cu obiecte vintage de care te vei îndrăgosti

    Legătura celor patru magazine? Pasiunea antreprenorilor pentru lucrurile frumoase, vintage, pentru istorie și ritualurile de sărbătoare, pentru lucrurile de calitate, dar și pentru bucuria resimțită zi de zi atunci când folosești un obiect cu poveste.

    1. Sorbitor

    În mai 2020, în plină carantină, Silvia Floareș, antreprenor și fondator Mezanin Market & Roditor Food Market, împreună cu Robert Șopârlache, antreprenor și senior art director, au fondat magazinul online cu obiecte vintage Sorbitor, un loc plin cu porțelan și ceramică vintage.

    Pentru ei, calendarul pentru 2020 era plin cu evenimente și târguri cu antreprenori locali, însă și-au dat seama că planurile lor urmau să fie blocate. Astfel, au fost nevoiți să își regândească activitatea.

    cesti sorbitor magazine cu obiecte vintage
    La Sorbitor găsești o mulțime de seturi de veselă vintage

    „Ne-am gândit că am putea înțelege mai bine micii antreprenori alături de care lucrăm dacă am avea propria afacere și, astfel, am lansat pe cinci mai sorbitor.ro”, povestește Silvia, cofondatoarea magazinului online cu ceramică vintage.

    Pasiunea ei și a lui Robert pentru lucrurile cu povești a apărut în 2014 când au cumpărat o casă veche de 100 ani, într-un sat de lângă Câmpulung, iar în procesul lung al amenajării spațiului au început să viziteze diverse târguri și magazine de vechituri.

    Cei doi colecționează și selectează tot ce poate fi pus pe masă și pe lângă masă, pentru a aduce un pic de sărbătoare în fiecare zi. La început, criteriul de selecție era unul strict subiectiv. Alegeau ceea ce le-ar fi plăcut și lor să aibă în casă. După discuțiile pe care le-au avut cu clientele care comandau obiecte vintage, au aflat de colecții speciale și obiecte pe care nu ar fi știut să le caute dacă nu erau ele.

    set fata de masa sorbitor
    Printre obiectele din porțelan, găsești și fețe de masă și șervete

    Printre obiectele puse spre vânzare atât pe site, cât și în showroom-ul din cadrul Palatului Universul din București, Talent Garden, se află și vaze, fețe de masă, șervete, farfurii, seturi de ceai și cafea, supiere, sosiere, seturi de servire și mici decorațiuni care aduc lumină în casă.

    „Credem mult că ritualul din jurul mesei este foarte important, timpul petrecut pentru pregătiri, aranjarea mesei, complimentele oaspeților. Poate fi sărbătoare cu lucruri simple, alese cu grijă și drag”, spune Silvia.

    2. Vintage and Retro Fever

    În spatele contului de instagram Vintage and Retro Fever se află Olivera – o corporatistă pasionată de vintage, retro și fotografie, care din perioada facultății a început să colecționeze obiecte cu istorie. Își dorea ca pe lângă jobul de zi cu zi să facă ceva creativ, așa că, și din dorința de a avea propriul business, a început în februarie 2019 să vândă o parte din colecția de bijuterii vintage pe care o strânsese de-a lungul timpului.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Vintage and Retro fever (@vintage.and.retro.fever) on

    Cum interesul oamenilor față de contul ei creștea, a decis să meargă în târgurile cu lucruri vechi din Timișoara și să aducă obiecte cât mai variate și deosebite. Așa se face că, în acest moment, pe contul Oliverei, vei găsi obiecte de decor, accesorii vintage, accesorii pentru bucătărie și, din când în când, haine sau bijuterii.

    „Atunci când cumpăr un obiect din târg, criteriul cel mai important este să îmi placă suficient de mult încât să îl păstrez în cazul în care nu se vinde. Încerc să fiu destul de selectivă cu produsele incluse pe pagină”, povestește Olivera.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Vintage and Retro fever (@vintage.and.retro.fever) on

    Contul Vintage and Retro Fever s-a dezvoltat organic, clienții contribuind foarte mult prin feedback-ul pozitiv oferit. În plus, pasiunea Oliverei pentru lucrurile cu poveste s-a simțit de la primele obiecte alese, din postările puse, dar și în comunicarea cu clienții. Astăzi, pagina are aproape 10.000 de urmăritori și încearcă să bucure gustul fiecărui om care intră pe Instagram și scrollează printre nenumăratele obiecte vintage.

    3. Italian Vintage Shop

    Ana-Maria Haidar, proprietara magazinului Italian Vintage Shop, a fost încă din timpul facultății pasionată de lucrurile frumoase și vechi. În urmă cu aproape douăzeci de ani a urmat facultatea „Cultura și stilismul modei”, secțiunea vitrinist, din Florența.

    În fiecare weekend vizita târgurile Mercato și pe cele mari unde veneau expozanți cu articole vintage de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii și bijuterii realizate de designeri renumiți. Era fascinată de tot ceea ce găsea acolo și avea o afinitate pentru trench-urile Burberry, pantofii Gucci și gențile speciale. Niciodată nu ezita să-și mai cumpere câte o comoară de purtat.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by ITALIAN VINTAGE SHOP (@theitalianvintageshop) on


    În 2007, ajunsă înapoi în țară, s-a bucurat când a aflat de târgul V for Vintage, pe atunci fiind prima ediție a evenimentului, iar la cel de-al doilea eveniment, Ana-Maria a decis să fie expozant, printre alte magazine de obiecte vintage. Fiindcă nu știa piața și ce să cumpere, și-a pus la vânzare propriile piese vestimentare. Atunci a început și povestea Italian Vintage Shop.

    „Când m-am întors în România am făcut site-ul, am început să vând haine făcând selecția în Italia, la depozitele pe care le descoperisem pe vremea când locuiam acolo, iar mai apoi am început să cumpăr bijuterii”, povestește Ana-Maria Haidar. Toate obiectele de atunci, dar și de acum, sunt licitate atât în Europa, cât și în America de Nord, adaugă.

    Chiar dacă colecția de produse a început cu haine vintage, semnate de designeri celebri, și a continuat cu accesorii și bijuterii vintage&retro, acum pasiunea ei sunt porțelanurile fine englezești, sfeșnicele lucrate în detaliu, candelabrele din bronz, piesele din cristal, argintate, dar și oglinzile inspirate din camerele lui Ludovic XIV.

    „Pe lângă antichități și piesele vintage&retro, avem în showroom și piese autentice din portul popular tradițional, ii țesute pe pânză de casă, lucrate de mână sau la război, fote țesute cu fir metalic”, spune Ana-Maria.

     

    View this post on Instagram

     

    Casa plina de comori♠️ Showroom Italian Vintage Spatarului 40 Luni/Sambata 11:30/19:30

    A post shared by ITALIAN VINTAGE SHOP (@theitalianvintageshop) on


    Showroom-ul Italian Vintage Shop este într-o casă în stil neoromânesc, cu bovindou, de pe Strada Spătarului, numărul 40, din cartierul Armenesc. Este o casă din 1932, de 120 metri pătrați, în care Ana-Maria expune obiectele în cele patru saloane luminoase. Își dorește ca pe viitor una dintre camere să fie plină cu piese deco, de mici dimensiuni, canapele, tabureți, mese și alte obiecte din anii ’60. Dacă le treci pragul spațiului magic, Ana-Maria și sora ei te vor întâmpina cu bucurie, povești și detalii interesante despre fiecare obiect în parte.

    „Cu această pandemie totul s-a rotit către deco. Oamenii nu au mai avut unde să poarte bijuterii și s-au concentrat mai mult pe înfrumusețarea căminului și a spațiului intim. Au început să-și iubească căminul și să-i acorde o altă importanță”, povestește antreprenoarea. Pentru că a fost cererea mare în ultima perioadă, căsuța ei e acum plină de porțelanuri și decorațiuni.

    4. Philocaly

    „Philocaly este o stare, este iubirea pentru frumos. Să fie frumos în sufletul și-n casele fiecăruia dintre noi.”- Anca Dumitrescu

    Așa descrie Anca Dumitrescu, antreprenoare și co-fondatoare a magazinului online de obiecte vintage și porțelanuri fine Philocaly, business-ul pe care l-a creat în iunie 2020 din dorința de a-și ajuta părinții să concretizeze într-un fel pasiunea lor pentru obiectele vintage.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Philocaly🖤 (@philocaly.ro) on


    De șapte ani antreprenoare, Anca și-a dorit ca la un moment dat să aibă un business împreună cu părinții ei și să le ofere astfel o direcție și o ocupație după ieșirea la pensie. Astfel, împreună cu partenera sa, Georgiana Ene, în fiecare zi se ocupă de magazinul online, de comenzi și de partea ce vizează relațiile cu clienții, iar părinții sunt căutătorii de frumos prin târguri și alte magazine de specialitate.

    În căutările lor, de cele mai multe ori sunt atenți la materialele din care sunt realizate obiectele, starea în care acestea se află, dar și la povestea brand-ului. „Am crescut într-o casă plină de obiecte vechi, atent recondiționate de tata, un împătimit al lucrurilor vechi, pe care le-a căutat mereu și adus în universul casei noastre”, povestește Anca.

    Tot tatăl ei a învățat-o să iubească parfumul vechi, să aprecieze un fotoliu vechi, în care te poți afunda să citești cartea preferată, să vadă cu alți ochi un radio vechi sau un patefon.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Philocaly🖤 (@philocaly.ro) on


    În magazinul Philocaly vei găsi meu porțelan fin, sfeșnice minunate, vaze, corpuri de iluminat cu personalitate și, în curând, piese de mic mobilier vintage, recondiționate de părinții Ancăi. În cele patru luni de la deschidere, și-au dat seama că vor să acopere cât mai mult din gusturile clienților care au ales să cumpere ceva de la ei.

    „La capitolul porțelan, unii preferă clasicul porțelan englezesc, alții doresc porțelan fin de Bavaria, în timp ce unii dintre ei poate își doresc forme, culori și texturi din zona art-deco. Iar noi ne-am propus să avem puțin din fiecare la Philocaly”, spune Anca.

    Tips&tricks prin să integrezi în casa ta piese din magazine cu obiecte vintage:

    • Nu există o regulă strictă. Este o joacă și trebuie să îți placă ritualul mesei, să te bucuri de el în întregime și să nu te împiedici de norme. O supieră poate fi folosită pentru o salată superbă, iar un sfeșnic poate deveni o vază. – Silvia Floareș, Sorbitor
    • Am transformat o bombonieră de cristal într-un bol în care ard lumânări, iar două uși vechi au devenit, în urmă cu doi ani, tăblii pentru patul meu din dormitor. – Anca Dumitrescu, Philocaly
    • Oglinzile sunt cele mai versatile și pot fi plasate oriunde in locuintă. Totodată, o carafă vintage din bronz sau un ceainic din porțelan, pot oricând să țină locul unui vas pentru flori. Obiectele vintage ne permit să jonglăm mult cu utilitatea lor, iar rezultatul nu dezamăgește niciodată. – Olivera Jovic, Vintage and Retro Fever
    • Un platou de cristal este minunat atât pentru fructe, cât și pentru colecția de bijuterii, iar un sfeșnic poate fi folosit în nenumărate ocazii, de la o cină familie, la o baie cu multă spumă. – Ana-Maria Haidar, The Italian Vintage Shop

    Foto: Philocaly

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Silvia @Sorbitor
    3 years ago

    Mulțumim frumos!

    Andrei
    Andrei
    2 years ago

    Incercati si grupul de Facebook „Cautatorii de Vechituri” 🙂

    Link aici: https://www.facebook.com/groups/625904187789271

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Hotspot: 4 magazine cu obiecte vintage pentru casa și sufletul tău