DESIGN INTERIOR

Stilul neoclasic: istoria lui, elementele definitorii și cum îl poți integra în amenajare

publicat pe 26 feb. 2025

    Stilul neoclasic este unul dintre cele mai populare și îndrăgite stiluri în designul interior. Îmbină eleganța, bunul gust și calitatea materialelor pentru a da naștere unei amenajări rafinate și armonioase. Obiectele de mobilier sunt tratate ca niște obiecte de artă, iar reintroducerea decorațiunilor și a ornamentelor la interior vine ca o gură de aer proaspăt după o perioadă îndelungată în care minimalismul ne-a dominat viața.

    Deși stilul neoclasic a fost specific locuințelor grandioase, cu încăperi mari și aerisite, versatilitatea lui dată de caracteristicile sale simple îl fac potrivit pentru orice spațiu, fie că vorbim de case cu o arhitectură contemporană sau apartamente de bloc.

    Ce este stilul neoclasic

    Dragostea pentru arta clasică din Grecia È™i Roma antică, dar È™i suprasaturarea cu rococo È™i baroc, au dus la naÈ™terea stilului neoclasic. Acesta s-a dezvoltat între secolele XVIII – XIX È™i a cuprins toate domeniile artistice, de la pictură, sculptură, la arhitectură È™i literatură.

    Stilul neoclasic preia caracteristicile cheie ale stilului clasic antic: simplitatea, simetria, echilibrul și proporțiile. Elemente definitorii precum coloanele (construite în stilul doric, ionic sau corintic), arcadele sau frontoanele se regăsesc în arhitectura clădirilor neoclasice, mai ales pe fațada principală. S-a dorit o imagine curată, cu o geometrie simplă în care sunt accentuate liniile verticale și orizontale.

    S-a acordat o importanță ridicată atât proporțiilor elementelor arhitecturale și decorative, cât și calității materialelor și a finisajelor. Ferestrele, ușile și coloanele sunt dispuse simetric pe fațade. Elementele decorative includ fie figuri și scene din mitologia clasică sau elemente florale și vegetale precum coroana de lauri sau frunzele de acant. Se folosește marmura, piatra, stucatura sau lemnul nobil pentru a decora spațiile interioare și a crea o atmosferă elegantă.

    Deși secolul XX a adus o paradigmă nouă în ceea ce privește arhitectura și artele decorative, modernismul fiind noul limbaj de expresie, astăzi neoclasicismul se bucură din nou de dragostea publicului larg. Specialiștii îl numesc deseori un stil tradițional, formal și rigid, dar aplicând stilul neoclasic poți obține o locuință elegantă și armonioasă care va fi mereu la modă.

    Caracteristicile designului interior în stilul neoclasic

    Culorile

    Stilul neoclasic este caracterizat de interioare monocromatice în care predomină culorile neutre, discrete, inspirate din arhitectura clasică antică. Sunt utilizate tonuri și nuanțe de alb, bej, gri sau culori pastelate precum albastru, verde sau galben pentru a crea senzația unui spațiu mare, aerisit, un spațiu armonios și elegant care servește drept fundal pentru elemente prețioase de mobilier sau decorațiuni.

    Accentele de culoare, fie că vorbim de turcoaz, roșu bordeaux sau chiar negru, se folosesc moderat și deseori provin de la mobilierul din lemn masiv, tapițerie sau tablouri. Pentru a da un strop de lux amenajării în stil neoclasic se folosesc accente de auriu, bronz sau argint. Acestea sunt inserate în structura mobilierului, în corpurile de iluminat sau prezente în obiectele decorative.

    Texturi și materiale

    Pentru că deseori un spațiu amenajat în stil neoclasic este monocrom, texturile și materialele au rolul de a da profunzime încăperilor și a crea o atmosferă rafinată, primitoare și călduroasă.

    Se pune accent pe folosirea materialelor de calitate, care dăinuie în timp. Marmura, piatra naturală, lemnul prețios, masiv se folosesc atât la finisarea pereților, a tavanelor și pardoselilor, cât și la realizarea obiectelor de mobilier. Mătasea, catifeaua sau lâna sunt folosirea la perdele, draperii sau la tapițeria canapelelor și scaunelor.

    Mobilierul

    Mobilierul urmează aceleași principii specifice stilului neoclasic. Obiectele au o formă simplă, curată și simetrică, cu elemente geometrice curbate sculptate, cum ar fi picioarele scaunelor, meselor sau a canapelelor. Ele sunt realizate din materiale de calitate, fie că vorbim de lemnul masiv, catifea sau marmură. Sunt realizate cu o deosebită măiestrie și atenție la detalii. Deși puține la număr, detaliile decorative sunt inspirate din natură sau din mitologia antică.

    Aceste obiecte deseori reprezintă elementele principale de decor în jurul cărora este organizată întreaga amenajare. Dimensiunea mobilierului trebuie să fie direct proporțională cu dimensiunea spațiului în care se află, nici prea mari dar nici prea mici pentru a nu crea o amenajare haotică și dezechilibrată.

    Obiectele decorative joacă un rol la fel de important. În amenajările neoclasice vei întâlni oglinzi de dimensiuni mari cu rame ornamentate, busturi sculptate, tablouri de dimensiuni mari, draperii din materiale fine, perne decorative și covoare.

    Iluminatul

    Lumina este un element foarte important al stilului neoclasic, de aceea corpurile de iluminat sunt tratate deseori ca niște bijuterii în astfel de spații. Candelabrele, lămpile de perete sau de podea sunt realizate din materiale precum alama, bronzul sau cristal și sunt folosite atât ca elemente decorative cât și pentru a ilumina uniform și armonios interioarele și a crea o atmosferă elegantă și primitoare.

    Finisajele

    Finisajele joacă un rol important în amenajarea spațiilor în stil neoclasic. O tehnică populară folosită și azi este decorarea pereților fie cu profile decorative sau placarea lor cu lemn sau casete reliefate. Elemente reliefate de tip brâu, cornișă sau rozetă se folosesc și la decorarea tavanului. Ele scot în evidență punctul de întâlnire dintre perete sau tavan, corpul de iluminat central sau pot masca sistemul de prindere al draperiilor. Se mai folosesc vopsele decorative în tonuri deschise, tapet cu modele discrete, cornișe și rozete din rigips cu modele florale sau vegetale.

    În spațiile mari, aceste finisaje au scopul de a da profunzime și complexitate amenajării, fără să ocupe locul cu obiecte de mobilier inutile.

    Cum s-a schimbat stilul neoclasic de-a lungul timpului

    De-a lungul timpului, stilul neoclasic a devenit un stil versatil. Simplitatea, echilibrul și ornamentația sa discretă îi permit să fie folosit în combinație cu alte stiluri de design. În ziua de azi, în multe amenajări vom regăsi atât elemente neoclasice cât și elemente mid-century modern, minimaliste sau chiar glam. Nu doar că aceste amenajări devin vizual mai interesante, dar se pot plia mult mai bine pe personalitatea oamenilor care nu se regăsesc într-un singur tip de amenajare.

    De asemenea, datorită noilor tehnologii și materiale, stilul neoclasic a devenit accesibil și poate fi obținut indiferent de bugetul de care dispui. Marmura și piatra naturală pot fi înlocuite cu ceramică (gresie și faianță) care imită foarte bine aceste materiale naturale. Pardoselile din lemn masiv pot fi înlocuite cu parchet laminat sau stratificat. În comerț se găsesc obiecte de mobilier realizare după principiile neoclasice, fără a fi însă realizate din lemn masiv sau textile scumpe.

    Cum poți decora un apartament în stil neoclasic

    Este foarte simplu să integrezi stilul neoclasic într-o casă care încă se află în stadiul de proiect. Spațiile trebuie să fie largi și aerisite, cu ferestre de dimensiuni mari pentru a permite luminii naturale să pătrundă la interior. Simetria este obligatorie, iar ușile, ferestrele și elementele decorative trebuie să fie dispuse simetric față de un ax central. Coloanele și arcadele sunt alte caracteristici care fac parte din limbajul acestui stil. Folosește-te de coloane pentru a susține porticul de la intrare, terasa din spatele casei sau pentru a decora pereții la interior prin tehnica basoreliefului. Arcadele se pot regăsi la tâmplăria interioară sau în ornamentația mobilierului.

    Dar ce faci atunci când ai deja casa sau apartamentul și vrei să aduci acest stil în viața ta? Cunoașterea caracteristicilor stilului neoclasic ne poate ajuta în amenajarea locuinței. Însă este la fel de important să știm cum le putem aplica în fiecare încăpere și să ne adaptăm funcțiunii acesteia.

    Pentru living

    Livingul este cartea de vizită a unui apartament amenajat în stil neoclasic. Înainte de a alege culorile dominante, obiecte de mobilier sau de iluminat, este necesar să stabilești punctul focal al camerei. În jurul lui va fi structurată întreaga încăpere. Acesta poate fi un șemineu cu ramă ornamentată, un perete pe care este organizată zona media, o bibliotecă impunătoare sau masa de dining din lemn masiv. Aceste obiecte sau zone îți determină axul central al camerei față de care dispui canapeaua, fotoliile și măsuța de cafea.

    Dintr-un living neoclasic nu lipsesc nici elementele decorative, fie că vorbim de covoare pufoase, perne decorative sau profile și cornișe pe pereți. Draperiile și perdelele sunt impunătoare și deseori îmbracă un perete întreg pentru a crea senzația unui camere mari, aerisite.

    Spațiul trebuie să fie iluminat corespunzător. Pe langă corpul de iluminat care este centrat peste zona cu canapea, poți folosi aplice de perete și lampadare cu picior. Oglinzile mari cu rame ornamentate ajută și ele la dispersarea uniformă a luminii la interior.

    Paleta de culori monocromă poate fi înveselită cu accente de turcoaz, roșu bordeaux, auriu sau argintiu. La acestea se adaugă nuanțele calde ale lemnului prezente la mobilier și parchet. Pentru un plus de eleganță și a crea o amenajare timeless, folosește parchet cu model herringbone sau chevron.

    Pentru bucătărie

    Marmura, piatra naturală sau ceramica sunt elementele principale dintr-o bucătărie neoclasică. Pe lângă faptul ca se preteaza la un mediu în care temperaturile sunt ridicate și există umiditate mare, ele creează o atmosferă rafinată și luminoasă. Poți folosi aceste materiale la blat, la contrablat, la pardoseala sau chiar la blatul de la masa de dining.

    Corpurile din bucătărie au o geometrie simplă, curată și sunt simetrice, atât ca dimensiune cât și ca dispunere. Au fronturi frezate, fie în lemn masiv sau MDF vopsit și sunt finisate în culori deschise. Nu lipsesc scaunele tapițate, corpuri de iluminat cu accente aurii sau argintii și detaliile precum mânerele vintage sau perdeaua de la fereastră.

    Pentru dormitor

    Piesa de rezință dintr-un dormitor neoclasic este patul. Acesta are dimensiuni mari, este deseori pat cu baldachin și este poziționat central, pe un perete decorat fie cu profile sau cu un tapet cu model discret. Atât patul cât și restul mobilierului— noptiere, comodă sau chiar o băncuță tapițată așezată la capătul patului, toate așezate simetric față de pat — pot fi realizate din lemn masiv cu o nuanță închisă pentru a da o notă elegantă, intimă acestei încăperi.

    Se pune foarte mare accent pe calitatea textilelor, fie că vorbim de draperii sau așternutul de pe pat. Acestea pot fi din mătase, bumbac, in, catifea sau brocard.

    Pentru a scoate în evidență textura și nuanța lemnului se folosesc palete de culori deschise, neutre, care îndulcesc tonurile închise și creează o atmosferă primitoare. Nici din această încăpere nu lipsesc covorul, oglinda de dimensiuni mari, perne decorative sau chiar tablouri.

    Pentru baie

    Baia este locul perfect în care poți crea contraste folosind materiale de înaltă calitate. Chiar dacă bugetul nu îți permite piatra naturală sau marmură, poți investi în ceramică rectificată cu model de marmură pentru a crea o amenajare elegantă. Tonurile neutre pot fi combinate cu nuanțe închise de maro sau chiar negru pentru a crea o atmosferă sobră, intimă.

    Cada este elementul principal dintr-o baie. Fie că e încastrată sau free-standing, pe picioare din alamă, restul corpurilor de mobilier sunt organizate în funcție de poziția ei. Nu lipsesc nici oglinzile și corpurile de iluminat pentru a ilumina corespunzător spațiul.

    Pentru hol

    Deși holul este o zona de tranziție, de dimensiuni mici, nu înseamnă că acesta trebuie ignorat. Folosește ceramică sau piatră naturală la pardoseală în combinație cu lemnul mobilierul și accentele aurii de la oglinzi și corpurile de iluminat. Dacă ai curaj, apelează la culori închise pentru pereți și tavan Acestea au menirea de a da profunzime unui spațiu mic și a da personalitate locuinței tale încă de la intrare.

    Concluzii

    Stilul neoclasic și-a păstrat caracteristicile și imaginea de-a lungul timpului, dar odată cu evoluția tehnologiei și a metodelor de prelucrare a materialelor, acesta a devenit accesibil. Nu este nevoie să dispui de un buget generos pentru a putea aduce eleganța la tine în casă. Este suficient să cunoști principiile de design și să îți placă atmosfera elegantă, boemă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments