Cum alegi parchetul potrivit pentru fiecare cameră: avantajele și dezavantajele fiecărui tip de parchet
publicat pe 26 iul. 2024Există mai multe tipuri de parchet, iar fiecare se potrivește într-o anumită cameră a casei. Important e să știi cât de circulată este camera, cum se întreține materialul parchetului, unde se potrivește și cât de greu sau ușor se face montajul. Uite cum alegi parchetul potrivit oricărei camere din casă, ce avantaje are fiecare și cu ce dezavantaje vine la pachet. Toate detaliile, în articol.
Alegerea parchetului pentru o cameră sau alta depinde de mai mulți factori. Contează bugetul disponibil, cât de des mergi printr-o cameră sau stilul casei, printre altele.
Pe piață există mai multe tipuri de parchet: parchet laminat, parchet stratificat sau parchet din lemn masiv. Fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale, iar în cele ce urmează îți explicăm unde se potrivesc și ce specificații au.
Cum alegi parchetul potrivit pentru casa ta
Parchetul laminat
Parchetul laminat este cel mai des întâlnit în amenajările interioare. Montajul simplu și rapid, în sistem click and lock, l-au transformat într-un produs popular. Prețul este accesibil, iar în procesul de montaj nu e nevoie de adezivi sau de cuie.
Acest tip de parchet este realizat din fibre sintetice presate care sunt acoperite cu un strat subțire de hârtie care imită esența de lemn. Grosimea plăcilor poate să varieze de la 8 la 12 milimetri. Cu cât grosimea este mai mare, cu atât calitatea parchetului este mai bună.
Parchetul laminat poate fi pus în camere cu trafic intens. Însă are ca dezavantaj zgomotul deloc natural pe care îl scoate atunci când calci pe el. Sunetul este sesizabil mai ales când îmbinările dintre plăci nu sunt făcute corect. Acest sunet poate să fie atenuat cu materiale care izolează fonic. Totodată, gradul de durabilitate al acestui tip de parchet este scăzut și limitat.
Parchetul stratificat
Așa cum îi spune și denumirea, parchetul stratificat este alcătuit din mai multe straturi de lemn, lipite și tratate pentru a forma o placă. Grosimea unei astfel de plăci de parchet poate să varieze între 10 și 22 de milimetri.
Stratul superior al parchetului este din lemn masiv. Atunci când se strică, stratul poate fi rașchetat pentru a reveni la aspectul inițial. Parchetul stratificat poate să fie montat fie prin sistem click and lock, fie prin lipire.
Parchetul stratificat, în funcție de grosime, poate să fie: dublu stratificat, triplu stratificat sau multistrat. Este mai rezistent și mai durabil decât cel din lemn masiv și nu se deformează atât de repede la umiditate. Astfel că poate să fie montat în aproape orice încăpere.
Însă, parchetul stratificat are un preț mai ridicat și se poate zgâria destul de ușor. Prin urmare, are nevoie de de întreținere constantă pentru a se păstra intact.
Parchet din lemn masiv
Placa de parchet din lemn masiv este realizată dintr-o singură bucată de lemn. Poate să aibă grosime între 18 și 28 de milimetri. Acest tip de parchet este potrivit pentru holuri sau sufragerii, acolo unde umiditatea este scăzută. Parchetul din lemn masiv este potrivit pentru o amenajare de tip retro sau elegantă.
La fel ca cel stratificat, parchetul din lemn masiv poate să fie rașchetat la suprafață atunci când se deteriorează. În felul acesta revine la aspectul inițial. La montaj, e nevoie de fixare prin cuie sau lipire.
Deși este elegant și natural, prețul este unul pe măsură, acesta fiind marele dezavantaj al parchetului din lemn. Are nevoie de întreținere constantă, adică de lustruire și de tratament cu ceară. Dacă este supus umezelii se umflă, iar dacă mediul este uscat, atunci lemnul se retrage.
Parchetul din lemn masiv nu se fixează direct pe beton și nu izolează fonic casa. Dimpotrivă, acest parchet ajunge să amplifice sunetele și zgomotele.
Cum alegi parchetul pentru fiecare cameră
Fiecare cameră a casei vine cu specificul ei. Astfel că o să ai nevoie de un tip de parchet diferit. În continuare, îți spunem ce tip de parchet se poate monta în camerele casei.
Living: este o cameră destul de circulată, motiv pentru care e nevoie de un parchet care nu se deteriorează ușor. Parchetul stratificat este o alegere bună, la fel și cel laminat cu plăci groase.
Dormitor: această cameră trebuie să aibă un grad mare de liniște, pentru odihnă. O să ai nevoie de un parchet silențios. În aceeași măsură, contează și confortul termic la nivelul picioarelor. Cel stratificat poate fi cea mai bună opțiune.
Bucătăria: este un spațiu intens circulat, iar operațiunea de gătit implică ca tipul de parchet să fie rezistent la lovituri. Totodată, parchetul din bucătărie trebuie să fie ușor de curățat. Parchetul laminat poate îndeplini cu brio aceste cerințe.
Baie: aici, gradul de umezeală dictează automat alegerea. La fel și rezistența la apă sau întreținerea ușoară a parchetului. Parchetul laminat rămâne o alegere de luat în seamă.
Hol: parchetul laminat sau cel stratificat pot fi puse pe hol. Holul trebuie să fie curățat frecvent și tot aici are loc un trafic intens, fiind zona de intrare și ieșire din casă.
-
LIFE
Cât rezistă bradul natural în casă. Locul unde să îl așezi ca să te bucuri cât mai mult de el
Contează și specia sau cât de cald e în casă, de exemplu.
-
UTILE
Cum se curăță ghetele ca să arate ca noi și ce poți face pentru a le reîmprospăta culoarea
Avem sfaturi și soluții atât pentru ghetele din piele natură, cât și pentru cele din piele întoarsă.
-
Sponsored
Tipuri populare de uși de garaj pentru case moderne (P)
Designul casei moderne se bazează pe detalii care adaugă valoare, stil și optimizează la maximum funcționalitatea. Printre aspectele importante, ușa de garaj joacă un rol esențial, nu doar din perspectiva […]