Bucătărie

Cât costă să îți faci o bucătărie la comandă pentru anul 2025

publicat pe 18 nov. 2024

    Costul unei bucătării făcute pe comandă rămâne ridicat, chiar și în 2025. Prețul materialelor a tot crescut, astfel că alegerile inteligente și corecte pot echilibra costul final. Am făcut un calcul simplificat în ceea ce privește proiectul unei mobile făcute pe comandă pentru bucătărie. Iată, în continuare, cât costă să îți faci o bucătărie la comandă pentru anul 2025. 

    Mobilarea corespunzătoare a bucătăriei este importantă pentru a aduce în acest spațiu funcționalitatea la un loc cu estetica. De aceea, mobila făcută pe comandă pentru bucătărie reprezintă una dintre alegerile care definesc spațiul. 

    O bucătărie făcută pe comandă înseamnă, în primul rând, o personalizare completă a camerei, în funcție de dimensiuni, de nevoi și de stilul de viață. În al doilea rând, designul mobilei va fi unic, creat special pentru a deservi eficient fiecare colț și centimetru disponibil. 

    Există, însă, un singur mare dezavantaj: prețul pe măsură. Care diferă, de la un proiect la altul, în funcție de materialele și finisajele alese, în funcție de spațiul disponibil al bucătăriei, precum și de bugetul permis. 

    Detaliem în cele ce urmează cât costă o bucătărie pe comandă. 

    Cât costă o bucătărie la comandă. Prețul mediu pe piață, valabil și în anul 2025

    mobila din lemn si pal in bucatarie
    În funcție de materialul ales, prețul mobilei de bucătărie se poate încadra într-un buget acceptabil sau poate deveni foarte ridicat

    Prețul unei bucătării pe comandă depinde de mai mulți factori: materialele folosite, dimensiunile bucătăriei, accesoriile și complexitatea designului. 

    Pentru a exemplifica cât costă o bucătărie pe comandă, luăm ca reper materialul mobilei, unul dintre marile costuri ale proiectului mobilei de bucătărie. Iată ce trebuie să știi: 

    PAL melaminat

    PAL-ul melaminat este cea mai accesibilă opțiune, populară datorită costului redus și diversității de finisaje. Prețul mediu în piață pentru un metru cub de PAL oscilează între 350 și 450 de lei, în funcție de grosime și de calitate. 

    Pentru o bucătărie medie, aproximativ 4 metri liniari, ai nevoie de minim 4 metri cubi de PAL melaminat. Aici sunt incluse și pierderile de material, în jur de 10 – 15% din necesar. 

    Foarte important, PAL-ul ales trebuie să fie de minim 18 milimetri grosime pentru corpuri și de minim 16 milimetri grosime pentru fronturi, dacă bugetul este limitat. 

    Costul total, pentru materiale, doar pentru material este de minim 1.500 de lei. 

    MDF vopsit sau înfoliat

    Un material mai scump decât PAL-ul, MDF-ul are o estetică superioară, o calitate mai bună și o rezistență în timp adecvată. 

    Un metru cub de MDF costă între 700 și 1.000 de lei, ceea ce duce costul pe material pentru o bucătărie medie chiar și la 3.000 de lei. 

    Lemn masiv

    O alegere premium, lemnul masiv are un aspect deosebit și o durabilitate crescută la activitățile casnice mai ales dacă este tratat corespunzător înainte și în timpul folosirii. 

    Lemnul are cel mai mare preț de pe piață. Începe de la 1.500 – 2.000 de lei în funcție de specie. Poți alege lemn pentru bucătărie pe comandă cum ar fi stejar, fag sau pin. 

    Fără să pui la calcul accesoriile, costul total pentru o bucătărie pe comandă făcută din lemn masiv începe de la minim 5.000 de lei. 

    Exemplu de calcul pentru o bucătărie din PAL

    Pentru fronturi și corpuri, necesarul de material ar fi de aproximativ 3 metri cubi de PAL. Blatul termorezistent impune un necesar de 4 metri liniari. 

    Un set de balamale de calitate costă între 500 și 800 de lei, setarele cu glisiere costă și 1.000 de lei, iar manopera ajunge chiar la 2.500 de lei, în funcție de complexitatea proiectului. 

    Totalul aproximativ ajunge astfel la 5 sau 6.000 de lei. 

    Atenție: calculul este unul simplificat și aplicat unei bucătarii de dimensiuni medii, în care sunt incluse materiale și accesorii cu un preț accesibil. Se pot genera costuri extra grație manoperei sau necesității de a mai cumpăra materiale și accesorii. 

    Avantajele și dezavantajele mobilei făcute pe comandă

    Proiectul unei bucătării făcute pe comandă vine, în mod evident, cu o serie clară de avantaje și dezavantaje. Bugetul este unul dintre factorii care dictează înclinarea balanței într-o parte sau în alta. Dar contează și alte aspecte. 

    Avantaje

    • Adaptabilitate: mobila făcută pe comandă se va integra perfect spațiului bucătăriei, fără să existe hibe sau zone nevalorificate; 
    • Calitate personalizată: alegi ce materiale și ce design vrei pentru un proiect pe gustul tău; 
    • Durabilitate crescută: Materialele alese corect pot fi folosite perioade lungi de timp, fără să intervenții care să corecteze calitatea acestora. 

    Dezavantaje

    • Cost inițial mare: comparativ cu mobila de serie, mobila de bucătărie făcută pe comandă poate să aibă un cost de achiziție mult mai mare; 
    • Timp de execuție: pentru realizarea unui set complet de bucătărie, va fi nevoie de câteva săptămâni de așteptare; 
    • Necesar de planificare: pentru un proiect reușit, care înseamnă optimizare și reducere de materiale, e indicat să colaborezi cu designeri sau cu meșteri. 

    Aspecte cheie pentru configurarea mobilei pe comandă

    mobila de bucatarie mica din pal
    Mobila de bucătărie trebuie să fie funcțională și ușor de folosit, potrivită cu spațiul disponibil

    Dacă planifici proiectul cu atenție, mobila pe comandă pentru bucătărie poate reprezenta o investiție inteligentă și de lungă durată, care să ofere un spațiu practic și estetic pentru o durată considerabilă de timp. 

    Iată câteva aspecte de care să ții cont când configurezi mobila de bucătărie pe comandă: 

    Funcționalitate: Configurează mobila pentru a include sertare, dulapuri suspendate și colțuri utilizabile.

    Durabilitate: Investește în blaturi rezistente, din granit, cuarț sau compozit, și în accesorii de calitate.

    Estetică: Alege o paletă cromatică și un design care să se potrivească cu restul casei.

    Iluminare: Integrează benzi LED sub dulapurile suspendate pentru o bucătărie modernă și funcțională.

    Ergonomie: Asigură-te că dimensiunile și poziționarea dulapurilor sunt confortabile pentru utilizare. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments