DESIGN INTERIOR

Tot ce trebuie să știi despre stilul mid-century modern: de la istorie, la elementele specifice

publicat pe 25 iul. 2020

    Timpul nu stă în loc pentru nimeni, iar trendurile vin, pleacă şi revin de fiecare dată când ne cuprinde nostalgia pentru trecut. Acesta este şi destinul stilului mid-century modern. Deşi nu a dispărut niciodată din piață, a revenit în forţă în ultimele două decenii, fie că e vorba de propriile locuinţe, de spaţii publice sau seriale celebre precum Mad Men.

    Dar la baza acestei popularităţi nu stă doar dorul pentru ce a fost. Stilul mid-century modern a devenit un pilon al lumii designului datorită inovării în domeniul tehnologiei, al materialelor şi al accesibilităţii obiectelor în rândul clasei mijlocii. Acest articol este o incursiune în istoria stilului mid-century modern, iar la final găsești câteva tips&tricks despre cum îl poți integra la tine acasă.

    stilul mid-century modern - amenajare
    Amenajare realizată de Jooca Studio într-un apartament din București.

    Povestea stilului mid-century modern este una simplă, la fel ca principiile care îl definesc atât de bine. A luat naştere după cel de-al Doilea Război Mondial, în Statele Unite ale Americii, iar după lungi dezbateri, anii ’40-’70 au fost unanimi acceptaţi ca fiind anii săi definitorii. Termenul de mid-century modern a fost inventant de către Cara Greenberg în 1984, folosit drept titlu pentru cartea sa, Mid-century modern furniture of the 1950s.

    Arhitecţii şi designerii au părăsit Europa pentru America imediat după război. Ei au adus cu ei influenţele stilului Bauhaus şi l-au introdus în casele americane postbelice. Au folosit materiale şi forme noi în lipsa celor tradiţionale, iar funcţionalitatea – și îndeplinirea nevoilor oamenilor pentru nou şi pentru o viaţă mai bună – a fost unul din principalele obiective. Piesele de mobilier trebuiau să fie practice şi uşor de realizat la scară industrială, pentru a mobila suburbiile care se dezvoltau într-un ritm alert.

    stilul mid-century modern - serie
    Scaune Eames produse în serie.

    Dar ce defineşte cu adevărat acest stil şi îl face să fie atât de uşor de recunoscut? În 1913, arhitectul Adolf Loos publica un eseu intitulat “Ornament şi crimă” în care scria că datorită ornamentelor, obiectele de mobilier devin după un timp învechite şi depăşite. Deşi stilul mid-century modern s-a conturat câteva decenii mai târziu, el este modern chiar şi în ziua de azi datorită simplităţii acestuia.

    Simplitatea este una din caracteristicile sale dominante. Renunţând la ornamente, obiectele au linii curate, suple, iar forma lor este scoasă în evidenţă. Aceasta din urmă este fie organică, inspirată din natură, fie geometrică. Aspectul este unul curat, fresh, iar accentul cade pe texturi şi materialele folosite. De asemenea, această abordare a uşurat producerea în masa a obiectelor şi a menţinut costurile mici, ele putând fi cumpărate de către oricine.

    Al doilea cel mai important principiu din stilul mid-century modern are la bază următoarea expresie: “forma urmează funcţia”. Indiferent de obiect, funcţia lui este pe primul loc, iar forma se adaptează acesteia. Majoritatea pieselor de mobilier sunt construite în așa fel încât să fie confortabile.  Apoi a apărut și ideea de multifuncționalitate. Fie că e vorba de obiect sau spaţiu, dacă acesta putea îndeplini mai multe roluri, designerii adaptau forma şi materialele pentru a pune în practică ideea.

    stilul mid-century modern - functional
    Birou din lemn care poate fi utilizat și ca spațiu de depozitare a cărților.

    Odată cu dezvoltarea stilului, designerii au început să caute şi materiale noi. Astfel au fost create plasticul, fibra de sticlă, spuma. Aluminiul, metalul sau placajul curbat au început să fie şi ele folosite în obiectele de mobilier. Cu ajutorul tehnologiei, designeri precum soţii Eames, Arne Jacobsen sau Eero Saarinen au revoluţionat lumea designului. Fiecare piesă de mobilier ajunge astfel să fie o operă de artă care scoate în evidenţă capacităţile de prelucrare şi modelare a materialului, fără a fi acoperite de alte ţesături sau tapițerie. Pentru a crea un contrast puternic, de cele mai multe ori, un material nou era combinat cu lemn, creând astfel legătura cu natura atât de mult admirată.

    Nu există limită atunci când vine vorba de culori în stilul mid-century modern. Pentru a păstra simplitatea obiectului, de regulă erau combinate maxim două culori. În schimb, aceasta paletă de culori poate să fie puternică şi să cuprindă nuanţe vii, sau poate să fie inspirată din culori pământii, naturale sau pastelate. Scopul era să se detaşeze de anii războiului şi să privească cu optimism spre viitor. Secretul stă în modul în care combini culorile în funcţie de atmosfera pe care vrei să o obţii.

    Din cauză că acele decenii au explodat în culoare, multe din nuanţele folosite atunci sunt asociate cu atmosfera anilor ’60-’70. Printre ele se numără galben ocru, verde măslină sau galben muştar. Majoritatea culorilor au fost alese pentru a crea confortul pe care oamenii şi-l doreau atât de mult.

    Asemenea culorilor, și texturile şi patternurile joacă un rol importat în stilul mid-century modern. Fie că e vorba de de perne, perdele, covoare sau tablouri, acestea sunt unele din accesoriile vitale ale stilului. Respectând gama cromatică aleasă pentru cameră, aceste accesorii au modele abstracte sau geometrice şi se potrivesc de minune cu liniile simple, curate ale obiectelor de mobilier.

    Obiectele de iluminat sunt un alt element cheie în stilul mid-century modern. Iluminatul interior se schimbă radical în această perioadă, deoarece obiectele capătă o a doua funcție: aceea de obiect de artă sau obiect decorativ. Fie că e vorba de corpuri suspendate sau lămpi puse pe podea, acestea pot crea contraste cu alte piese de mobilier, fără să sufoce amenajarea.

    Stilul mid-century modern nu se rezumă doar la design interior, la printuri şi tapiţerii. Arhitectura locuinţelor rezidenţiale a fost şi ea influenţată, mai ales că deja suferise schimbări majore în urma exploziei stilului modernist la începutul secolului XX. Interiorul caselor era caracterizat de linii orizontale ample, de ferestre înalte care creează legătura între exterior şi interior şi de lipsa partiţiilor interioare. Încăperile curgeau dintr-una într-alta într-un mod fluid, armonios, iar destinaţia lor nu era clar definită în favoarea creării unui spaţiu multifuncţional. Accentul era pus pe materialitate, pe texturi şi pe piesele de mobilier, păstrându-se aceeaşi simplitate prezentă şi în designul mobilei.

    Un exemplu foarte bun este casa celebrilor designeri Charles and Ray Eames, construită în 1949.

    Accesibilitatea obiectelor de mobilier a fost un alt criteriu care a fost luat în considerare. Războiul tocmai se terminase, visul american devenea posibil pentru mai multă lume, iar oamenii îşi doreau ca locuinţa lor să fie confortabilă şi modernă. Marii designeri ai vremii au înţeles nevoile populaţiei şi s-au pus pe treabă. Stilul mid-century modern a devenit astfel democratic, accesibil tuturor.

    În schimb, în ziua de azi piese originale mid-century se vând cu câteva sute sau chiar mii de dolari. Partea bună este că există diferite reproduceri ale pieselor iconice, iar acest stil poate fi obţinut şi fără a da gaură în buget. Introducerea stilului în propria locuinţă este mai uşor de realizat decât crezi.

    1. Piese de mobilier

    Recomand să începi cu o piesă de mobilier specifică perioadei şi să construieşti restul amenajării în jurul ei. În momentul în care atragi atenţia asupra unui punct din încăpere, restul elementelor curg de la sine, pentru că ele nu vor eclipsa niciodată obiectul principal. Dacă ai un buget solid, atunci poţi să investeşti într-unul din faimoasele scaune marca Eames sau Wagner.

    2. Culori, texturi, patternuri

    În cazul în care doreşti ca intervenţia sa fie mai subtilă, îţi poţi îndrepta atenţia spre culori, texturi şi forme sau modele. Fie că e vorba de covoare, perne sau draperii, acestea pot fi foarte uşor integrate într-un interior. Dacă ai curaj, atunci poţi chiar să-ţi vopseşti unul din pereţi într-o culoare vibrantă.
    Dacă nu îţi plac nuanţele tari, atunci poţi opta pentru culori pastelate sau pământii, care creează o atmosferă intimă şi confortabilă atunci când sunt combinate cu materiale precum lemnul sau piatra.

    stilul mid-century modern - culori
    Scaune în culori vii, tapet cu pattern abstract, nuanțe calde de lemn, toate în stil mid-century modern.

    3. Accesorii

    Corpuri de iluminat, perne, draperii sau diferite obiecte decorative pot să creeze sau să completeze un spaţiu amenajat în stilul mid-century modern. Acestea trebuie alese cu grijă, ca să se potrivească cu restul elementelor din încăpere.

    4. Simplitate

    Indiferent de ce metodă alegi pentru a introduce stilul în casa ta, ţine minte idee de bază: simplitatea este cheia succesului. Nu sufoca o încăpere cu prea multe piese de mobilier, cu obiecte decorative, culori sau texturi. Una din caracteristicile principale ale perioadei este tocmai această dorinţa de a locui într-un spaţiu cât mai aerisit, armonios şi fluid. “Less is more (Mai mult cu mai puţin)” este motto-ul perioadei.

    stilul mid-century modern - am1
    Mix de retro si minimalism într-un living dintr-un apartament din București, amenajat de echipa Jooca Studio.

    În România, poţi achiziţionat piese de mobilier în stil mid-century modern de la magazine precum Heartwood.ro, Circa 1703-3071 sau Urban-Vintage.ro. Dacă ai timp şi răbdare, atunci îţi recomand să vizitezi magazine de antichităţi, de mobilă second-hand sau târgurile de vechituri locale unde este posibil să dai peste piese rare și de calitate.

    În concluzie, delectează-te cu o galerie de poze cu cele mai faimoase piese de mobilier ale stilului mid-century modern. Multe dintre ele sunt atât de apreciate încât se află în continuă producție încă de la început, cum este și cazul fotoliului Eames Lounge Chair. Altele au fost reproduse constant de-a lungul timpului de diferite companii.

    Foto principală: prin Jooca Studio

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments