LIFE

Atelier September: povestea unui business românesc de familie care creează piese de mobilier inedite

  Acasă este locul unde revenim de fiecare dată după o zi lungă, locul unde ne găsim liniștea, unde petrecem timp cu noi și cu oamenii dragi, dar mai ales este spațiul nostru, o prelungire a personalității și minții noastre. Pandemia ne-a apropiat și mai mult de propriile locuințe, iar mulți dintre noi am contribuit la amenajarea și transformarea lor în spații cât mai cozy și primitoare.

  Mobila pe care o avem sau pe care o alegem este foarte importantă în acest proces, iar dacă ai nevoie de inspirație, Atelier September poate fi o soluție pentru tine. Vom spune povestea unui business de familie românesc, cu mobilier din lemn lucrat manual, al cărui scop este acela de oferi și inspira cu obiecte cu design diferit și modern.

  Atelier September – cum a început totul

  Radu (38 de ani) și Larisa (30 de ani) Suărășan sunt căsătoriți de aproape șase ani și stabiliți în Satu Mare. În Ardud, oraș aflat la 26 de kilometri de Satu Mare, tatăl lui Radu avea deja o fabrică de tâmplărie, deschisă în urmă cu 18 ani.

  Larisa și Radu
  Larisa și Radu

  Momentul în care tânărul a ajuns să se împlice în această afacere a fost în urma unui eveniment nefericit, atunci când în ianuarie 2014 fabrica a luat foc, iar incendiul a distrus aproape toate utilajele și mare parte din clădiri. „Au urmat câțiva ani grei de revenire, unde tatăl meu a avut nevoie de ajutor în reorganizarea activității”, spune tânărul.

  Incendiul este și cel care a inspirat numele actual al businessului, care a rămas un atelier cu 20 de angajați, dintr-o fabrică unde lucrau 50 de oameni. „După concediul din vara anului 2014, în luna septembrie am revenit cu un plan bine organizat de restart al firmei. Alte două frumoase coincidențe, eu sunt născut în luna septembrie, iar pagina noastră de Instagram am creat-o pe data de 1 septembrie 2020”, adaugă antreprenorul.

  La început de tot, întreaga producție a fabricii s-a îndreptat spre export și a avut contracte tip HoReCa, atât în Europa, cât și în SUA. Unele dintre ele sunt continuate și astăzi, dar după căsătorie, alături de Larisa, Radu și-a dorit să se îndrepte și spre piața din România, lucru care le-a și ieșit, în urmă cu doi ani și jumătate. „Totul a început cu câteva cuvinte ale Larisei: «produsele astea sunt prea frumoase să nu fie vândute și în România»”, povestește antreprenorul.

  „Larisa se ocupă de relația cu clienții, preluarea comenzilor și de toată partea de media și marketing, iar eu mă ocup de organizarea producției, relațiile cu angajații și de organizarea financiară”, mai adaugă Radu.

  „Ne axăm pe produse de dining și living”

  Motivul pentru care Radu și-a dorit să mențină afacerea vie este dat atât de experiența și priceperea acumulată în cei 18 ani de existență a fabricii, dar și pentru că a îndrăgit întotdeauna calitatea și frumusețea unică a lemnului masiv.

  Obiectivul Atelier September este acela de a aduce pe piața autohtonă produse cu design diferit și modern, de o calitate înaltă, la prețuri accesibile, de producător.

  „Activitatea noastră presupune prelucrarea lemnului din stadiul de buștean, până la finisarea și tapițarea produselor. Practic, întreg procesul lor de realizare este efectuat în cadrul fabricii”, povestește acesta.

  În ceea ce privește inspirația, Radu mărturisește că vine de peste tot, fără ca asta să fie un clișeu. El și Larisa sunt pasionați de călătorii, așa că „nu există loc de unde să nu fi venit cu o idee nouă, fie de photoshooting, fie de produs nou.”

  Afacerea se axează pe produse de dining și living, cu scopul de a oferi clienților gama completă, când vine vorba de mobilarea acestor spații, de la masa din dining și până la canapeaua sau măsuța de cafea din living.

  Partea interesantă este că poți să-ți personalizezi produsul dorit și poți alege din zeci de variante de material pentru tapițeria scaunelor, canapelelor și fotoliilor. „Totodată, atât mesele de dining și măsuțele de cafea pot fi finisate în diferite nuanțe, precum și picioarele scaunelor. Aceste servicii de personalizare nu implică costuri suplimentare”, subliniază Radu.

  „Oamenii au început să pună accent pe confortul de acasă”

  Radu vorbește și despre cum pandemia a jucat un rol important în business, în sensul în care oamenii au început să pună mai mult accent pe confortul din casa lor. Afacerea se adresează celor care înțeleg calitatea și fiabilitatea produselor din lemn masiv, iar din experiența acumulată până acum, el spune că oamenii care i-au ales au gusturi excelente în personalizarea produselor.

  Toate recenziile frumoase îi ajută să gândească produse inedite și calitative, dar provocarea pe care o simt în acest tip de business nișat este „forța de muncă calificată și dezinteresul tinerilor către o meserie nobilă, cum e tâmplăria.” Radu îi încurajează pe doritori să cumpere astfel de obiecte, deoarece, așa cum explică, produsele lucrate manual trec printr-o atenție ridicată la detalii, cât și prin verificări amănunțite.

  5 produse Atelier September care merită atenția ta

  Radu mărturisește că-i vine foarte greu să facă un clasament, mai ales pentru că fiecare produs are în spate o mică poveste, multă muncă, dar și o doză generoasă de creativitate și pasiune. Cu toate astea, el recomandă cinci produse care merită cel puțin testate, după cum urmează:

  1. Canapea Modulară Wooly

  Pentru confortul ei și pentru faptul că este extrem de volatilă atât ca stil, dar și ca manipulare.

  Canapea Modulară Wooly
  Canapea Modulară Wooly

  2. Scaunul dining Lemn Masiv Paul

  Este cel mai recent model de scaun creat de Atelier September și convinge atât prin liniile simple, dar și prin confortul său. Datorită formei spătarului, scaunul Paul „te îmbrățișează.”

  Scaunul dining Lemn Masiv Paul
  Scaunul dining Lemn Masiv Paul

  3. Scaunul dining ramă metalică Bella

  Este unul dintre cele mai elegante scaune gândite de Atelier September.

  Scaunul dining ramă metalică Bella
  Scaunul dining ramă metalică Bella

  4. Masa dining Olivia

  Doar cei care au testat sau au cumpărat mesele noastre de dining înțeleg cu adevărat frumusețea lemnului masiv. Forma mesei Olivia pune în evidență într-un mod deosebit acest fapt.

  Masa dining Olivia
  Masa dining Olivia

  5. Seturile de exterior

  Ele vin ca o mică surpriză, deoarece ele vor fi cele mai noi produse ale noastre și suntem foarte încântați. Vor fi în curând disponibile și pe site-ul Atelier September.

  PS: în cazul în care vrei să vezi live tot ceea ce produce Atelier September, ai șansa să faci asta în showroomul deschis la Oradea, în octombrie 2022. Aici sunt expuse toate scaunele pe care le produc, toate tipurile de blat pentru mesele de dining, toate materialele pentru tapițerii și aproape toate canapelele. Mai multe detalii aici.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Atelier September: povestea unui business românesc de familie care creează pie...